Νέα οχήματα και άρματα μάχης στην στρατιωτική παρέλαση της Βορείου Κορέας – Ανάλυση

©AP Photo/Wong Maye-E

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Σάββατο, 15 Απριλίου 2017, κατά την στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 105ης επετείου της γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βορείου Κορέας αποκάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό νέων στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης. Ακολουθεί η ανάλυση, του στρατιωτικού εξοπλισμού που παρουσιάστηκε στην βορειοκορεατική στρατιωτική παρέλαση, από την συντακτική ομάδα του Army Recognition.

Άρμα μάχης Chonma-ho

Το άρμα μάχης Chonma-ho κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)

To Chonma-ho ειναι ένα άρμα μάχης που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Βόρεια Κορέα έχοντας ως βάση το Σοβιετικής κατασκευής άρμα μάχης T-62. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λειτουργικές εκδόσεις του Chonma-ho. Από την κατασκευή του, προφανώς το Chonma-ho εχει διέλθει αρκετές εκτεταμένες αναβαθμίσεις. Η έκδοση του παρουσιάστηκε στην στρατιωτική παρέλαση του 2017 ήταν εξοπλισμένη με εκρηκτική-αντιδραστική θωράκιση (ERA) εγκατεστημένη σε κάθε πλευρά του πύργου και παθητική θωράκιση στο μπροστινό μέρος του σκάφους. Ο κυρίως οπλισμός αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο 2A20 των 115 χιλιοστών και ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. Στην οροφή του πύργου ειναι εγκατεστημένο ένα βαρύ πολυβόλο των 14,5 χιλ.

Εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης Pokpung-ho

Το εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης Pokpung-ho κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)

Το εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης Pokpung-ho ειναι ενα βορειοκορεατικό άρμα μάχης το οποίο βασίζεται στις τεχνολογίες των ρωσικών αρμάτων μάχης T-72, T-80 και T-90. Οι τελευταίες εκδόσεις εμφανίστηκαν να ειναι οπλισμένες με το λειόκαννο πυροβόλο 2A26/2A46 των 125 χιλιοστών το οποίο βάλλει διατρητικά (AP) βλήματα που παράγονται στην Βόρεια Κορέα. Στην στρατιωτική παρέλαση 2017, η νέα έκδοση του ήταν οπλισμένη με δύο εκτοξευτές κινεζικών φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων (MANPADS) στο πίσω μέρος του πύργου, δυο εκτοξευτές αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων τοποθετημένους στην αριστερή πλευρά του πύργου και διπλά αυτόματα βομβιδοβόλα τοποθετημένα στα δεξιά της θυρίδας του Αρχηγού.

Κοντινή λήψη του νέου οπλισμού που ειναι εγκατεστημένος στο άρμα μάχης Pokpung-ho, συμπεριλαμβανομένου του MANPADS στα αριστερά, των διπλών βομβιδοβόλων στο κέντρο και των εκτοξευτών αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων στα δεξιά.

 Τεθωρακισμένο 6X6 όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-2010

Το M-2010 κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)

Το M-2010 ειναι ενα 6Χ6 τροχοφόρο τεθωρακισμένα όχημα μεταφοράς προσωπικού που βασίζεται στο ρωσικής κατασκευής BTR-80, το όχημα ειναι σε υπηρεσία με τον βορειοκορεατικό στρατό στις 6Χ6 και 8Χ8 διαμορφώσεις. Το M-2010 6Χ6 ειναι εξοπλισμένο με ενα φαρδύτερο πύργο απ’οτι το βασικό BTR-80, ειναι οπλισμένο με ένα δίδυμο πολυβόλο των 14,5 χιλ. και ένα MANPADS τοποθετημένο στην οροφή του πύργου.

Αυτοκινούμενο οβιδοβόλο  M-1991 των 122 χιλ.

Το αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο οβιδοβόλο M-1991 των 122 χιλ. κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγή φωτογραφίας: NK Pro)

Το M-1991 ειναι ενα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο με τον πύργο τοποθετημένο στο πίσω μέρος ενός ερπυστριοφόρου σκάφους δώδεκα εδαφικών τροχών (6 σε κάθε πλευρά). Ο κυρίως οπλισμός του αποτελείται από ένα πυροβόλο D-74 των 122 χιλιοστών. Το ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-74 των 122 χιλ. ειναι ενα Σοβιετικής κατασκευής πυροβόλο το οποίο αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 24 χιλιομέτρων.

Αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M-1989 Koksan των 170 χιλ.

Το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M-1989 Koksan των 170 χιλ. κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)

Το M-1989 Koksan ειναι ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Βόρεια Κορέα. Οι ονομασίες M-1989 και Koksan δόθηκαν από του Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς ενημερωθήκαν πρώτη φορά για αυτό το σύστημα το 1989 στην Koksan της Βορείου Κορέας. Το M-1989 φαίνεται να βασίζεται στο κινεζικής κατασκευής σκάφος του Type-59 με πέντε εδαφικούς τροχούς σε κάθε πλευρά με το χαρακτηριστικό κενό ανάμεσα στους πρώτους και δεύτερους εδαφικούς τροχούς. Ο κινητήριος τροχός ειναι στο μπροστινό μέρος και ο ρυθμιστικός στο πίσω. Δεν υπάρχουν τροχοί υποστηρίξεως. Ο κυρίως οπλισμός αποτελείται από ενα πυροβόλο των 170 χιλ. τοποθετημένο πάνω σε ένα ερπυστριοφόρο σκάφος χωρίς κάποια υπερκατασκεύη.

Τροποποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας SA-13

Το τροποποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας SA-13 κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)

Μια νέα έκδοση του Σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων μικρής εμβέλειας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση της Βορείου Κορέας, ο πύργος φαίνεται να ειναι ο ίδιος αλλά έχει εκσυγχρονιστεί με νέους πυραύλους επιφανείας-αέρος με ενα φορέα των τεσσάρων πυραύλων σε κάθε πλευρά του πύργου.

Το τροποποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας SA-13 κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)
Το τροποποιημένο αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας SA-13 κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγή φωτογραφίας: NK Pro)

Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 των 122 χιλ.

Το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτων πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 των 122 χιλ. κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)

Η Βόρεια Κορέα απέκτησε μεταχειρισμένους ΠΕΠ των 122 χιλ. τα οποία φαίνονται να είναι τα RM-70 που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στη Τσεχία. Το RM-70 είναι οπλισμένο με ένα στοιχείο 40 σωλήνων πυραύλων των 122 χιλ. τοποθετημένο σε μια πλατφόρμα ανύψωσης και περιστροφής στο πίσω μέρος ενός οχήματος 8Χ8 Tatra 813. Η διευθέτηση των σωλήνων πυραύλων είναι σε σειρές τετραγώνων με τέσσερα στρώματα των 10 σωλήνων. Ο πύραυλος έχει μέγιστο βεληνεκές 20 χιλ.

Εκσυγχρονισμένο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών (ΠΕΠ) KN-09 των 300 χιλ.

Το εκσυγχρονισμένο σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών (ΠΕΠ) KN-09 των 300 χιλ. κατά την στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ το Σάββατο 15 Απριλίου 2017 (Πηγές φωτογραφίας: Διαδίκτυο/Facebook/Twitter)

Το KN-09 ειναι ένα σύστημα ΠΕΠ των 300 χιλ. σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Βόρεια Κορέα. Το σύστημα των εκτοξευτών πυραύλων ειναι τοποθετημένο σε ένα 6Χ6 αμάξωμα φορτηγού Sinotruck-HOWO. Η πρώτη έκδοση του KN-09 αποκαλύφθηκε το 2015 αλλά η νέα έκδοση ειναι εξοπλισμένη με έναν θωρακισμένο θάλαμο προσωπικού. Ο σταθμός των εκτοξευτών πυραύλων αποτελείται από δύο πακέτα των τεσσάρων πυραύλων. Μπορεί να χρησιμοποιήσει καθοδηγούμενους πυραύλους με τη χρήση συστήματος πλοήγησης όπως το ρωσικό GLONASS ή το κινεζικό BEIDU.

 

Απόδοση/μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο M-1989 Koksan των 170 χιλ,βασίζεται μάλλον στο αντεστραμμένο πήγμα του Τ-62.
    Εκείνο έχει κενό όχι μόνο ανάμεσα στον πέμπτο και τέταρτο τροχό,αλλά και ανάμεσα στο τέταρτο και τον τρίτο.
    Άλλωστε,και ὁ κινητήριος τροχός βρίσκεται μπροστά,ενώ στο Τ-54/55/59 βρίσκεται πίσω.
    Ἡ αντιστροφή πηγμάτων αρμάτων για να γίνουν αυτοκινούμενα,ήταν συνήθης πρακτική και στις ΗΠΑ.
    Έτσι,και τα γνωστά μας Μ-52 και Μ-44,των 105 και 155 χλσ αντιστοίχως,βασιζόταν σε αντεστραμμένο πήγμα από ελαφρό άρμα Μ-41.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.