Νέα προϊόντα “Tasmanian Tiger” για το 2018

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας*

[dropcap size=small]Η [/dropcap]Γερμανική εταιρεία με τις καλύτερες πωλήσεις στη χώρα μας, παρουσίασε μια σειρά νέων προϊόντων για το 2018. Πέρα απο τη βελτίωση των σχεδίων της, προχώρησε και στην χρησιμοποίηση νέων υλικών, προκειμένου να μειώσει το βάρος των υλικών και να αυξήσει την αντοχή τους.

Ένα απο τα νέα υλικά που χρησιμοποίησε η ΤΤ, είναι μια μεμβράνη πολλαπλών στρώσεων (laminate) αποτελούμενη απο Cordura 500 και 700 βαθμών με επικάλυψη TPU (Thermoplastic Polyurethane – Θερμοπλαστική πολυουρεθάνη).

Για την Cordura δεν θα αναφερθούμε ξανά, μιας και μπορείτε να βρείτε μέσω της αναζήτησης την παλιά μας δημοσίευση. Επιγραμματικά μόνο να αναφέρουμε οτι ο βαθμός κάθε τύπου Cordura, είναι μια μονάδα γραμμικής πυκνότητας που εκφράζει το βάρος ενός ρολού 1000 μέτρων σε κιλά. Συνεπώς στην μια περίπτωση μας, 500 βαθμοί ισούνται με βάρος 500 κιλών ανα 1000 μέτρα υλικού.

Η θερμοπλαστική πολυουρεθάνη είναι ένα είδος πολυουρεθάνης που εμφανίζει δομή γραμμικής αλυσίδας πολυμερών, με εναλλασσόμενα σημεία ”σκληρού” και ”μαλακού” υλικού, προσδίδοντας στο σύνολο ευκαμψία ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και η αντοχή του υλικού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι μικρότερη απο αυτή άλλων μορφών πολυουρεθάνης, η μεμβράνη TPU εμφανίζει σχεδόν παρόμοιες ιδιότητες σε οτι αφορά την αντοχή στις τριβές, σε υγρά με μεγάλο ιξώδες (λάδια), ενώ θεωρείται καταλληλότερη για την κατασκευή υλικών που θα δεχτούν σημαντικές καταπονήσεις απο φορτία.

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, θα αναφερθούμε σε μια νέα εξάρτυση, ένα νέο σακίδιο νοσοκόμου, μια νέα ζώνη μάχης (battle belt) και ορισμένες νέες θήκες που παρουσίασε η εταιρία.

TT Chest Rig LP

Η εξάρτυση στήθους ΤΤ Chest Rig LP, είναι μια εξάρτυση διαιρούμενου τύπου με φερμουάρ, καταφανώς βασισμένη στην κλασσική εξάρτυση της εταιρίας. Κατασκευασμένη απο TPU Cordura 700, έχει βάρος μόλις 410 γραμ. ενώ ακολουθώντας τη ”μόδα” της εποχής, οι λωρίδες PALS έδωσαν τη θέση τους σε σχισμές κομμένες με λέιζερ (laser cut). Κάθε πάνελ διαθέτει 7 σχισμές που αντιστοιχούν σε 7 κλασσικά κανάλια PALS, αν και ο μικρός αριθμός περιορίζει τις θήκες που μπορούν να τοποθετηθούν. Φυσικά οι εξαρτύσεις στήθους δεν φτιάχθηκαν για να φορτώνονται μέχρι τελικής πτώσεως…

TT Warrior Belt LC MC

Η ζώνη μάχης Warrior Belt LC, ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία κατασκευής με την εξάρτυση. Κατασκευασμένη απο TPU Cordura 500, είναι και αυτή Laser Cut και έχει βάρος 340 γραμ. στο μέγεθος L. Η σχεδίαση της είναι tappered, ήτοι ο κορμός φαρδαίνει προς τα πίσω, ώστε να είναι άνετη όταν ο χρήστης κάθεται.

TT Tac Pouch 11

Το μικρό σακίδιο Tac Pouch 11, σχεδιάστηκε με γνώμονα την τοποθέτηση στο πίσω μέρος γιλέκων ή εξαρτύσεων, μέσω συστήματος PALS, συνεπώς δεν φέρει ιμάντες μεταφοράς. Κατασκευάζεται από απλή Cordura 700 και ύφασμα stretch, και έχει βάρος 265 γραμ. Η συνολική του χωρητικότητα είναι 5 λίτρα και η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται απο ένα κεντρικά τοποθετημένο φερμουάρ.

TT First Responder MoveOn MKII

Το σακίδιο νοσοκόμου TT First Responder Move On είναι μια βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου μοντέλου, πλέον με σχισμές laser cut στο εξωτερικό του, για την τοποθέτηση θηκών. Κατασκευάζεται απο Cordura 700 και ζυγίζει 3,7 κιλά (κενό). Ουσιαστικά όπς μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, πρόκειται για ένα συνδυασμό 2 σακιδίων, με το εξωτερικό μικρό σακίδιο να προσδένεται με αγκράφες ταχείας απελευθέρωσης. Εσωτερικά, διαθέτουν θήκες για την οργάνωση όλων των υλικών του νοσοκόμου. Ορισμένες εξ αυτών των θηκών, μπορούν να αφαιρεθούν μιας και συγκρατούνται με velcro.

TT Base Medic Pouch MK II

Η θήκη IFAK, ΤΤ Base Medic Pouch MKII, είναι η βελτίωση του προηγούμενου μοντέλου της εταιρίας. Κατασκευασμένη απο Cordura 700, ζυγίζει μόλις 300 γρ και έχει χωρητικότητα 2 λίτρων. Εσωτερικά διαθέτει αποσπώμενες θήκες με διάφανο πλαίσιο για την τοποθέτηση των υλικών.

TT DBL Mag Pouch MK II

Τέλος, η νέα θήκη γεμιστήρων DBL Mag Pouch MKII, κάνει χρήση μιας διαδεδομένης πλέον πρακτικής, της χρήσης ελαστικών κορδονιών στο σώμα της, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αυξομειώσει την τάση στους γεμιστήρες και να μην ”παίζουν” προκαλώντας θόρυβο. Στα παλαιότερα μοντέλα της εταιρίας, το λάστιχο ήταν ραμμένο στον κορμό της θήκης. Το καπάκι πλέον είναι αποσπώμενο (συγκρατείται με velcro) και υπάρχουν και ελαστικά κορδόνια στο επάνω μέρος για να συγκρατούν τους γεμιστήρες αν ο χρήστης επιλέξει αυτή τη διαμόρφωση. Και αυτή κατασκευάζεται απο Cordura 700 και έχει βάρος 185 γραμ. Μολονότι η εταιρία αναφέρει πως είναι σχεδιασμένη για γεμιστήρες G36 και Μ16, η εμπειρία μου απο τη χρήση του προηγούμενου μοντέλου λέει οτι μπορούν να τοποθετηθούν 2 γεμιστήρες G3, αν και κάπως σφιχτά.

TT Tac Pouch 11
TT Chest Rig LP
TT Chest Rig LP
TT First Responder MoveOn MKII
TT Chest Rig LP
TT Tac Pouch 11
TT First Responder MoveOn MKII
TT First Responder MoveOn MKII
TT First Responder MoveOn MKII
TT Tac Pouch 11
TT First Responder MoveOn MKII
TT First Responder MoveOn MKII
TT Warrior Belt LC MC
TT Warrior Belt LC MC
TT Base Medic Pouch MK II
TT Base Medic Pouch MK II
TT SGL Mag Pouch MK II HK417

*Ο Βασίλης Καραβίδας ειναι διαχειριστής της ομάδας “ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ! – powered by ΠΡΟΕΛΑΣΗ” στο “Facebook”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.