Νέα τεθωρακισμένα οχήματα “Eitan” για τον ισραηλινό στρατό προς αντικατάσταση των “M-113”

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, το ισραηλινό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την έγκριση μιας σημαντικής αναβάθμισης των χερσαίων δυνάμεων του στρατού. Η ανακοίνωση επικεντρώθηκε στην απόκτηση εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης “Eitan” και την ανάπτυξη ενός νέου πυροβόλου. Ήρθε η ώρα για τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (“IDF”) να αποσύρουν τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) “M-113” και να τα αντικαταστήσει με τα οχήματα μάχης “Eitan”.

H υπουργική επιτροπή υποθέσεις ασφαλείας ενέκρινε το σχέδιο για την προμήθεια εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης “Eitan” που αναπτύχθηκαν απο την “IAI”, την “IMI” και την “Rafael”, και την ανάπτυξη ενός νέου πυροβόλου, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο άμυνας.
Η εν λόγω αναβάθμιση των χερσαίων δυνάμεων ειναι μέρος του πενταετούς σχεδίου Γεδεών που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του ισραηλινού στρατού και την σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Ξεκινώντας το 2020, το 8Χ8 όχημα “Eitan” θα αρχίσει την αντικατάσταση του στόλου ΤΟΜΠ “M-113” των “IDF” που ανάγονται στην εποχή του πόλεμου του Βιετνάμ. Το “Eitan” συνδυάζει τις τεχνολογίες από το άρμα μάχης “Merkava” και το ΤΟΜΠ “Namer”, άλλα με χαμηλότερο κόστος.

Το “Eitan” ζυγίζει από τριάντα (30) έως τριάντα πέντε (35) τόνους και μπορεί να μεταφέρει συνολικά δώδεκα (12) μαχητές, συμπεριλαμβανομένων του αρχηγού, οδηγού και πυροβολητή. Το όχημα θα ειναι εξοπλισμένο με νέας γενιάς σύστημα ενεργής προστασίας “APS” που θα βασίζεται στο “APS” “Trophy” το οποίο αναπτύχθηκε από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία “Rafael” για την αντιμετώπιση των σύγχρονων πυραυλικών και πυραυλο-ωθούμενων (“RPG”) αντιαρματικών απειλών.

O στρατηγός Μπαρους Ματζιλαχ, επικεφαλής του γραφείο παραγωγής αρμάτων του υπουργείου, δήλωσε: “Το ‘Eitan’ αναπτύχθηκε από την εμπειρία των ισραηλινών στρατευμάτων κατά την σύγκρουση στην λωρίδα της Γάζας το 2014 και την επιχείρηση ‘Προστατευτική Αιχμή’, το νέο όχημα θα ενταχθεί στον στόλο των ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ‘Namer’ για να προσφέρει ένα από τα πιο εξελιγμένο, προστατευόμενα τροχοφόρα οχήματα μάχης”, πρόσθεσε.

Το “Eitan” ειναι μηχανοκίνητο από έναν κινητήρα των εφτακοσίων πενήντα (750) ίππων και δύναται να φτάσει την ταχύτητα των ενενήντα (90) χιλιομέτρων ανα ώρα επι δρομολογίου. Το όχημα θα εξοπλιστεί με έναν μη επανδρωμένο πύργο οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο των 30 ή 40 χιλιοστών.

Το παραπάνω σχέδιο ειναι η αντίδραση στα διδάγματα που αποκτήθηκαν απο τον πόλεμο στην Γάζα το 2014 και προορίζεται να παρέχει στα στρατεύματα μεγαλύτερη ταχύτητα και κινητικότητα. “Μπορούμε πλέον να ανακοινώσουμε οτι, μέσα σε μια δεκαετία, οι χερσαίες δυνάμεις των “IDF” θα υποβληθούν σε μια δραματική αναβάθμιση των ικανοτήτων τους”, δήλωσε ο υπουργός άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σημειώνοντας οτι οι περισσότερες τεχνολογίες θα αναπτυχθούν και κατασκευαστούν στο Ισραήλ, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ armyrecognition.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

    1. Πιο οικονομική λειτουργία και πιο άνετη μεταφορά στρατευμάτων. Έτσι και αλλιώς σε δευτερεύοντα καθήκοντα όπως το Μ113 θα το έχουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.