Νέα τουρκική πρόκληση με ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας, «δέσμευσε» περιοχή δυτικά της Πάφου

turkish_f16
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζώνη που «δεσμεύτηκε» για αεροναυτικές ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης», έχει πλάτος 25 χλμ. και μήκος περίπου 200 χλμ. (hurriyetdailynews.com)

Με πόλεμο ανακοινώσεων προς την αεροναυτιλία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας χαρακτηρίστηκε η χθεσινή μέρα (08.01.2015), αφού η Τουρκία με νέα προκλητική της ενέργεια, χθες, δέσμευσε περιοχή πίσω από την Πάφο και σε απόσταση μόλις 12 ναυτικών μιλίων από τον Ακάμα -στα όρια των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας- για να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα δύο ασκήσεις -μία Έρευνας και Διάσωσης και μία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τουρκικά ΝΟΤΑΜ για την άσκηση έρευνας-διάσωσης και για ασκήσεις της αεροπορίας, εκδόθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης κι έθεταν περιορισμούς στις πτήσεις αεροσκαφών εντός του FIR Λευκωσίας. Ζητούσαν αποφυγή πτήσεων στην περιοχή και διαδικασίες για εύκολη αναγνώριση άλλων αεροσκαφών.

Μάλιστα, υποδείκνυαν ότι τα ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν σε συνεργασία με τις παράνομες αρχές του ψευδοκράτους και πως η άσκηση έρευνας-διάσωσης διεξάγεται «εντός περιοχής πτήσεων Ερτζιάν». Το δε NOTAM για τις ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας, αναφέρεται ότι εκδόθηκε από το «Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων» του ψευδοκράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζώνη που «δεσμεύτηκε» για αεροναυτικές ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης», έχει πλάτος 25 χλμ. και μήκος περίπου 200 χλμ., βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο FIR Λευκωσίας και φτάνει σε απόσταση μικρότερη των 100 χλμ. από το Καστελόριζο, δηλαδή μέχρι ακριβώς τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε χθες το πρωί με δικό της ΝΟΤΑΜ, στο οποίο αναφέρει ότι επειδή η Τουρκία δεν συνεννοήθηκε με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έχει τη νόμιμη έγκριση, όπως και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες ασφάλειας και συντονισμού, το τουρκικό ΝΟΤΑΜ είναι άκυρο και παράνομο. Επίσης, δεν τηρήθηκε η προειδοποίηση των 7 ημερών που απαιτείται για την ισχύ ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις. Και δίνει οδηγίες προς τα αεροσκάφη που θα πετούν εντός FIR Λευκωσίας στη συγκεκριμένη περιοχή, να τηρούν τις διαδικασίες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), υποδεικνύοντας ότι το ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδόθηκε διά της καθορισμένης από τις αναγνωρισμένες διεθνώς διαδικασίες μέσω του ICAO.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τμήμα της περιοχής του FIR Λευκωσίας, που η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει ως προς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το συγκεκριμένο ΝΟΤΑΜ, η Ρωσία θα διεξαγάγει ασκήσεις με δοκιμαστικά πυρά ρουκετών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα και η περιοχή έχει δεσμευτεί σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Κύπρος.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

Πηγή: philenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.