Νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις τρεις εκδόσεις του Altay

Αξιωματούχοι από την τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB) αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με τις τρεις εκδόσεις που θα κατασκευαστούν για το πρόγραμμα του κύριου άρματος μάχης (MΒΤ) Altay από την εγχώρια εταιρεία BMC.

Η συνολική σύμβαση, της οποίας η υπογραφή ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου, αφορά 251 μονάδες του MBT Altay σε τρεις εκδόσεις και περιλαμβάνει την υποστήριξη του κύκλου επιχειρησιακής ζωής. Από αυτόν τον αριθμό, 40 θα ειναι στην έκδοση T1, τα οποία θα είναι παρόμοια με τα τέσσερα πρωτότυπα μοντέλα που ολοκλήρωσαν τις δοκιμές, και έχουν προγραμματιστεί να εισέλθουν στην ενεργό υπηρεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2021.

Τα επόμενα 210 όχημα θα είναι στην έκδοση Altay T2, θα διαθέτουν ενισχυμένη προστασία και βελτιωμένα συστήματα επίγνωσης κατάστασης. Η έκδοση T2 αναμένεται να ξεκινήσει τις παραδόσεις αφότου ολοκληρωθεί η παράδοση της παρτίδας των αρμάτων έκδοσης T1.

Ένα μοναδικό άρμα έκδοσης T3 θα κατασκευαστεί και θα διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πύργο με αυτόματο σύστημα γέμισης βλημάτων στο πίσω μέρος του πύργου (καλάθι). Αυτη η έκδοση T3, που προγραμματίστηκε να παραληφθεί το 2024, ειναι κατανοητό οτι προορίζεται για περαιτέρω δοκιμές και τεχνική αξιολόγηση αντί να εισέλθει σε υπηρεσία με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει 60 τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής και 50 τεθωρακισμένα οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίου τύπου Altay, τα οποία θα βασίζονται στο σκάφος της έκδοσης T1.

Οι αξιωματούχοι της SSB δήλωσαν όλες οι δοκιμές της φάσης εξέλιξης του Altay έχουν ολοκληρωθεί με τα πρωτότυπα οχήματα. Για την φάση της μαζικής παραγωγής, επιπρόσθετες δοκιμές θα εξετάσουν την ανθεκτικότητα, ισχύ πυρός και ικανότητα επιβίωσης του οχήματος. Αυτη η δοκιμαστική φάση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου έξι μήνες.

Οι γερμανικές εταιρείες MTU και Renk παραμένουν οι προτιμώμενοι προμηθευτές συγκροτήματος ισχύος για το Altay, με το ίδιο συγκρότημα ισχύος που χρησιμοποιήθηκε στα τέσσερα πρωτότυπα οχήματα. Ωστόσο, η Τουρκία τελικά σχεδιάζει να δημιουργήσει εγχώριους κινητήρες για τα τεθωρακισμένα οχήματα της, και έχει υπογράψει σύμβαση εξέλιξης με την BMC ως το πρωτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Mark Cazalet

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.