Η τελετή αλλαγής Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Επιτελείου, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης παρέδωσε την Αρχηγία της Εθνικής Φρουράς στον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, αρχηγών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, του Πρέσβη της Ελλάδας, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και άλλων Πολιτικών και Πολιτειακών Αξιωματούχων.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Την τελετή παρακολούθησαν επίσης αντιπροσωπείες εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών, οικογένειες και άλλοι προσκεκλημένοι.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, αναλαμβάνετε σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Η απόφαση μας ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό βιογραφικό σας, τις διοικητικές και άλλες εμπειρίες σας, αλλά κυρίως γνωρίζοντας τον πατριωτισμό και τη βαθιά αγάπη που τρέφετε για τον τόπο μας.

κ. Αρχηγέ της Εθνικής Φρουράς,

Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την Εθνική Φρουρά.

Θα ήθελα να πω πως για τις όποιες αλλαγές, η συμβολή του απερχομένου Στρατηγού Γεώργιου Μπασιακούλη υπήρξε καθοριστική. Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση, την πειθαρχία αλλά και την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, αφήνει πίσω του σημαντικό έργο και γι’ αυτό τον ευχαριστώ θερμά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εδώ παραμονής του θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε μια αγαστή συνεργασία, απόλυτος αλληλοσεβασμός και πλήρης πειθαρχία στους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνει πίσω του τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα συνεχίσετε το έργο που σας κληροδοτεί ο φίλος, αλλά ιδιαίτερα καταξιωμένος Στρατηγός Μπασιακούλης.

Αρχηγέ,

Γνωρίζετε, είμαι βέβαιος, πως η Εθνική Φρουρά με την πρόσφατη πρόσληψη τριών χιλιάδων συμβασιούχων οπλιτών και η νέα Δομή Δυνάμεων άλλαξε οριστικά μορφή, μετατρεπόμενη σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο Σώμα, με ημιεπαγγελματική μορφή. Ο προκάτοχός σας και οι προκάτοχοί του έκαναν εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, η οποία με εσάς ως Αρχηγό, προσβλέπουμε να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή.

Παράλληλα, υλοποιήσαμε τη δέσμευση της Κυβέρνησής μας για μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Τον περασμένο Ιανουάριο, η 15Β ΕΣΣΟ απολύθηκε, υπηρετώντας δεκαοκτάμηνη θητεία, ενώ το καλοκαίρι του 2017 θα απολυθεί η πρώτη σειρά εθνοφρουρών 14μηνης θητείας.

Το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τη διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου και την απαραίτητη συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας με το ΓΕΕΦ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κρίσιμες, δομικές αυτές αλλαγές στο Υπουργείο Άμυνας, αλλά και στην Εθνική Φρουρά είναι λογικό να απαιτούν αυξημένη ευθύνη εποπτείας, αλλά και σκληρής δουλειάς.

κ. Αρχηγέ,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα σε μία περίοδο καθοριστική, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Εθνική Φρουρά. Είμαι ευτυχής γιατί διαπιστώνω πως τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις, πέρα από τον παραδοσιακό τους ρόλο που είναι η αποτροπή οποιασδήποτε απειλής από τις κατοχικές δυνάμεις, αναβαθμίζουν τον ρόλο τους στην περιοχή, μέσα από μια νέα αμυντική διπλωματία.

Σήμερα, η αμυντική μας πολιτική περιλαμβάνει σειρά στρατιωτικών συνεργασιών με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Έχουμε ταυτόχρονα συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, ενώ πρόσφατα έχουμε υπογράψει πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσφατα εγκαινιάσαμε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Ζήνων, το οποίο, στο πλαίσιο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, παρέχει δυνατότητες ευρείας συνεργασίας με χώρες της περιοχής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στήριξη επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Με αυτά επιθυμώ να επισημάνω πόσο πολυσύνθετος, αλλά και απαιτητικός καθίσταται πλέον ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων σ’ αυτή την τρικυμιώδη και ασταθή περιοχή. Η πολύχρονη εμπειρία σας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα αποτελέσει πολύτιμο στοιχείο που είμαι βέβαιος θα αξιοποιήσετε προς όφελος της Εθνικής Φρουράς.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω πως, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει παρανόμως στο νησί μας και συνεχίζει να αποτελεί, δυστυχώς, μόνιμη απειλή, ενόσω παραμένει.

Χωρίς υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας.

Την ίδια ώρα, είναι καλά γνωστά τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή, με την έξαρση της τρομοκρατικής βίας και των συγκρούσεων. Σε αυτή την ταραγμένη περιοχή, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας, ιδιαίτερα τώρα που με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, το ενδιαφέρον πολλών εστιάζεται στην αξιοποίησή τους και πρώτιστα, βεβαίως, της Κυπριακής Κυβερνήσεως.

Τα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες προκειμένου να αναβαθμίσει τον ρόλο της στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.

H τουρκική κατοχή –όπως προείπα- εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια στιγμή, τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν όπως και οι προκλήσεις. Ανάλογες, λοιπόν, πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στην Εθνική Φρουρά.

Αυτό τον στόχο υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς, η οποία υλοποιείται συντεταγμένα στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα κ. Αρχηγέ να σας καλωσορίσω στην Κύπρο και να σας υποσχεθώ πως η πόρτα του γραφείου μου θα είναι, όταν απαιτείται, ανοικτή για εσάς, γιατί είναι βαθιά η εκτίμησή μου στο έργο που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά.

Την ίδια ώρα Στρατηγέ, θα κρατάτε [στα χέρια σας] την ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά και την ασφάλεια χιλιάδων νέων παιδιών που οι οικογένειες τους εμπιστεύτηκαν στην Εθνική Φρουρά και σε εσάς.

Είμαι βέβαιος ότι, με τις κατευθύνσεις και τη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας, αλλά και τη στήριξη όλων των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, το έργο σας θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία προς όφελος της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά, σας συγχαίρω για άλλη μια φορά και εύχομαι να ανταποκριθείτε σε όλων τις προσδοκίες και περί τούτου δεν έχω καμιά αμφιβολία».

Από την πλευρά του, ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο «για τη μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλατε το άτομό μου με τον διορισμό μου ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς».

Πρόσθεσε ότι «επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα αναλώσω τις δυνάμεις μου τις γνώσεις και την εμπειρία μου για τη συνέχιση του έργου των προκατόχων μου στην Εθνική Φρουρά και θα συνεργαστώ με όλους τους φορείς του κράτους για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς, τη διατήρησή της σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Θα συνδράμουμε στην υλοποίηση των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα εργαστούμε για την υλοποίηση των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Στην τελετή παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Γεώργιος Μπασιακούλης.

Πηγές: pio.gov.cy/mod.gov.cy/ΓΕΕΦ

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Ξεκίνησα να διαβάσω και τις μπουρμπουλήθρες του Ανάν-αστασιάδη,(έτσι,από πολιτική ορθότητα),αλλά δέν άντεξα να συνεχίσω.
  Στον αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη,εύχομαι να αντέξει την «κυπριακή πολιτκή πραγματικότητα»,αλλά έχω την εντύπωση ότι ἄν πράγματι θέλει να προσφέρει στην άμυνα της σημερινής Κύπρου,θα ματαιοπονήσει.

  Απάντηση
 2. Γιώργος

  Δεν μπορώ να κάτσω να διαβάσω τέτοιο άρθρο με τα στερεότυπα τα πολιτικά λόγια. Θα ήταν ενδιαφέρον ενα άρθρο σύντομο με μερικά στοιχεία για τον νέο αρχηγό.Ποιος είναι που υπηρέτησε κ.τλ

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ακολουθεί το βιογραφικό του νέου Διοικητή 1ης Στρατιάς Αντγου Ηλία Λεοντάρη όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

   Ηλίας Λεοντάρης του Αθανασίου

   Αντιστράτηγος

   Ημερομηνία Γεννήσεως 27 Ιουλίου 1959
   Τόπος Γεννήσεως Πουρνάρι, Δομοκός
   Οικογενειακή Κατάσταση Έγγαμος
   Mία κόρη και ένας υιός

   Εκπαίδευση

   -Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1981 (Ανθυπολοχαγός Πεζικού)
   -Παρακολούθησε το Σχολείο Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού.
   -Παρακολούθησε το Σχολείο Αξιωματικών Στρατιωτικής Αστυνομίας της Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το Διακλαδικό Σχολείο Ηλεκτρονικού Πολέμου και το Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών.
   -Επίσης, παρακολούθησε το Σχολείο Εκπαιδευτών Στρατού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καθώς και Σχολεία Αξιωματικών του ΝΑΤΟ στο Oberammergau Γερμανία.
   -Είναι πιστοποιημένος Επιθεωρητής συνθήκης CFE.
   -Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.
   -Αποφοίτησε από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.
   -Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών.
   -Ολοκλήρωσε με επιτυχία τη Βασική εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστών.

   Σταδιοδρομία

   Απο 3 Μαρτίου 2016 Διοικητής 1ης Στρατιάς. 8 Μαρτίου 2014 – 3/3/2016
   Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NATO Rapid Deployable Corps-Greece.

   2013 – 2014
   Επιτελάρχης NATO Rapid Deployable Corps-Greece.

   2012 – 2013
   Διοικητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

   2011 – 2012
   Διοικητής 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.

   2009 – 2011
   Διευθυντής Διεύθυνσης Δόγματος Γενικού Επιτελείου Στρατού.

   2006 – 2009
   Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

   2003 – 2006
   Συντονιστής Επιτελικού Γραφείου Διοικητής Μέριμνας (G4) του NRDC-GR, Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Διοικητού Γ’ ΣΣ, Στρατιωτικός Υπασπιστής.

   2000 – 2003
   Τμηματάρχης Τμήματος Προγραμματισμού & Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας και Υποδιευθυντής Επιτελικού Γραφείου Επιχειρήσεων Διοικητικής Μέριμνας (J4 Division), στο NATO Headquarters AFSOUTH Νάπολη, Ιταλία.

   1999 – 2000
   Επιτελής Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

   1997 – 1999
   Διοικητής 566 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

   1996 – 1997
   Υποδιοικητής 566 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

   1995 – 1996
   Σπουδαστής Ανωτάτης Σχολής Πολέμου.

   1992 – 1995
   Επιτελής 2ου – 3ου Επιτελικού Γραφείου της 98 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

   1989 – 1992
   Διευθυντής 3ου Γραφείου Κέντρου Εκπαιδεύσεως Στρατιωτικής Αστυνομίας.

   1987 – 1989
   Διοικητής Λόχου 640 Τάγματος Πεζικού.

   1985 – 1987
   Διοικητής Λόχου, Διευθυντής 3ου Γραφείου 2ου Τάγματος Πεζικού.

   1983 – 1985
   Διμοιρίτης, Διοικητής Λόχου 534 Τάγματος Πεζικού.

   1982 – 1983
   Διμοιρίτης Κέντρου Βασικής Εκπαίδευσης Πεζικού.

   1981 – 1982
   Εκπαιδευόμενος στη Σχολή Πεζικού – Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου.

   1977 – 1981
   Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

   Ξένες Γλώσσες

   Αγγλικά

   Διαμνημονεύσεις- Μετάλλια

   Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από το βαθμό του, καθώς και μετάλλια ΝΑΤΟ και διαμνημονεύσεις συμμετοχής του στις ειρηνευτικές αποστολές σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη (SFOR), Κόσοβο (KFOR) και FYROM (AMBER FOX). Ομοίως, του έχουν απονεμηθεί τα Μετάλλια Λεγεώνας Αξίας (Αξιωματικών) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και το Μετάλλιο Δυνάμεων Άμυνας της Αρμενίας.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: