Νέος πύραυλος αέρος – επιφανείας Χ-38, για τα ρωσικά μαχητικά T-50

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας απέκτησε νέο οπλικό σύστημα. Είναι ο πύραυλος X38, που θα καθοδηγείται με GPS, από το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης GLONASS. Σχεδιάστηκε για να εξοπλίσει τα μελλοντικά αεροπλάνα πέμπτης γενιάς, αλλά και τα σημερινά μαχητικά βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά.

Ο πύραυλος Χ-38, έχει σχεδιαστεί για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Τ-50. (Πηγή: ruvr)

Το νέο έτος μπήκε με το δεξί για την ΠΑ της Ρωσίας. Οι ιπτάμενοι, πήραν ένα χάϊ – τεκ δώρο από το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της ΠΑ, στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 η πολεμική αεροπορία παρέλαβε τον υπερσύγχρονο πύραυλο X-38, κλάσης «αέρος – επιφανείας» μικρής εμβέλειας. Ο πύραυλος, έχει σχεδιαστεί για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Τ-50.

« Όλες οι δοκιμές έγιναν το 2012 με πλήρη μυστικότητα. Τώρα, έχει αρχίσει η παράδοση των πρώτων ρουκετών της σειράς. Στην αρχή, θα εξοπλιστούν τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής Su-34 και τα καταδιωκτικά MiG-29. Μελλοντικά, ο πύραυλος X-38 θα εξοπλίσει τα σύγχρονα καταδιωκτικά Su-35C και τα αναβαθμισμένα μαχητικά Su-30», δήλωσε αξιωματικός της ΠΑ.

Πρωτοποριακό όπλο

Ο πύραυλος X-38 είναι προϊόν της εταιρείας «Tactical Missiles Corporation», που εδρεύει στην πόλη Κορολιόφ, στα περίχωρα της Μόσχας. Πρόκειται για μια καθαρά ρώσικη σχεδίαση και ανάπτυξη, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990. Έχει πολλά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στη νέα γενιά όπλων. Κατ’ αρχήν, είναι γενικής χρήσεως (universal) και μπορεί να εφοδιαστεί με διαφορετικές κεφαλές αυτόνομης πλοήγησης. Κατά δεύτερο, έχει αναδιπλούμενες πτέρυγες, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικά διαμερίσματα του αεροσκάφους – φορέα.

Ο αξιωματικός, είπε ότι οι σύγχρονοι τακτικοί πύραυλοι, όπως ο ρώσικος Х-29 ή ο αμερικανικός Maverick, με δυνατότητες ελιγμών χαμηλού υψομέτρου, δεν «διπλώνονται» και τοποθετούνται κάτω από το φτερό ή την άτρακτο. Ειδικά διαμερίσματα για πυραύλους διαθέτουν τα βαριά βομβαρδιστικά που μεταφέρουν στρατηγικούς πυραύλους τύπου Κρουζ, όπως ο ρώσικος X-101 και ο αμερικανικός AGM-129. Στις μεγάλες αποστάσεις, η κατανάλωση καυσίμου είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά απόδοσης του αεροσκάφους και οι βόμβες και τα πυραυλικά βλήματα που είναι τοποθετημένα εξωτερικά, αυξάνουν την αντίσταση αέρα. Έτσι, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά φέρουν τα επιθετικά τους οπλικά συστήματα σε εσωτερικά διαμερίσματα.

Οι σχεδιαστές του X-38, ακολούθησαν τη λογική ανάπτυξης των στρατηγικών αεροσκαφών πρώτης γραμμής, όπως του Τ-50 που δημιουργείται στη βάση της τεχνολογίας «stealth». Τα αόρατα στα ραντάρ αεροπλάνα τύπου stealth, πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερες ανακλαστικές επιφάνειες και έτσι αποκλείονται κάθε εξωτερικά εξαρτήματα και βραχίονες. Ο συνομιλητής της «Izvestia», εξήγησε ότι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αναδιπλώνονται μόνο τα αναγκαία τμήματα – πτερύγια, ενώ τα υπόλοιπα μέρη δεν ενοχλούν την τοποθέτηση των βομβών στους ειδικούς χώρους.

Μία από τις εκδόσεις του X-38 θα καθοδηγηθείται στη διάρκεια της πτήσης με τη βοήθεια του ρώσικου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GLONASS. Ο αξιωματικός στο αρχηγείο της ΠΑ, δήλωσε ότι στις συγκρούσεις στον Καύκασο, στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή, είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ο στόχος από τον αέρα, ακόμη και με καθοδήγηση από το έδαφος, καθώς τόσο τα μέσα, όσο και οι μέθοδοι απόκρυψης που χρησιμοποιούνται έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Στις δασικές ή στις αστικές περιοχές, το πρόβλημα ανίχνευσης γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο.

Με δορυφορική ακρίβεια

Η πλοήγηση από τη γη γίνονταν παραδοσιακά με τα «σήματα καπνού», αλλά αυτός ο τρόπος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τον άνεμο. Χάρη στην εξάπλωση του GLONASS, δεν υπάρχει ανάγκη να εκτοξεύουμε ρουκέτες καπνού και υπέρυθρους δείκτες. Αρκεί να δώσουμε τις συντεταγμένες από το δορυφόρο. Με τη βοήθεια των συστημάτων GPS / GLONASS, διορθώνεται η πορεία τόσο των αμερικάνικων βομβών JDAM, όσο και των ρώσικων KAB-Ε. Τώρα, η Ρωσία θα διαθέτει και ένα δορυφορικά κατευθυνόμενο πυραυλικό βλήμα, καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΠΑ.

Μια άλλη πηγή της «Izvestia”, που αντιπροσωπεύει την αμυντική βιομηχανία, είπε ότι εκτός από το σύστημα GLONASS, τροποποιημένοι πύραυλοι X-38 είναι εξοπλισμένοι με κεφαλές αυτόνομης πλοήγησης με συστήματα ραντάρ, λέιζερ και θερμικής απεικόνισης. «Οι στόχοι, το ανάγλυφο του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες, διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Η επιλογή του συστήματος της κεφαλής αυτόνομης πλοήγησης, εξαρτάται από τη συγκεκριμένη αποστολή. Ένα αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πυραύλους X-38, εξοπλισμένους με διαφορετικές κεφαλές», είπε η πηγή.

Ο ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου: «Ο νέος στρατός της Ρωσίας», Αντόν Λαβρόφ, πιστεύει ότι η ένταξη του Χ-38 στο αεροπορικό οπλοστάσιο, θα αυξήσει σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες της ρώσικης ΠΑ. «Τα όπλα υψηλής ακρίβειας παραμένουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΠΑ. Υπάρχει έλλειψη σε σύγχρονα συστήματα, παρόλο που η Ρωσία έχει αρκετές εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Για τα αεροσκάφη της ΠΑ, χρησιμοποιούνται σοβιετικού τύπου συστήματα, σε πολλά από τα οποία η επιχειρησιακή διάρκεια ζωής έχει λήξει. Με την ένταξη του Χ-38, θα διαθέτουμε αμέσως ένα υπερσύγχρονο υπόδειγμα, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα τεχνολογικά στάδια», δήλωσε.

Ο πύραυλος X-38 μπορεί να χτυπήσει τεθωρακισμένα οχήματα σε κίνηση και σταθερούς στόχους σε απόσταση από 3 μέχρι 40 χιλιόμετρα. Το βάρος της εκρηκτικής κεφαλής της ρουκέτας είναι 250 κιλά.

H Ρωσία τώρα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Η KTRV για πρωτη φορα θα δειξει στη MAKS 2019 τις κατευθυνομενες βομβες К08БЭ και К029БЭ των 500 και 1500 κιλων αντιστοιχα.

    Η К08БЭ με βαρος 505 κιλα (βαρος κεφαλης 390 κιλα) χρησιμοποιει αδρανεικη και δορυφορικη πλοηγηση, μπορει να εκτοξευτει απο υψος 14 χλμ και να διανυσει μια αποσταση 40χλμ.

    Η К029БЭ με βαρος 1525 κιλα (βαρος κεφαλης 1010 κιλα) επισης με αδρανειακη και δορυγορικη πλοηγηση, μπορει να εκτοξευτει απο υψος 15χλμ και να διανυσει μια αποσταση 50χλμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.