Νέος φορητός οπλισμός για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Φωτογραφία απο την επιχειρησιακή εκπαίδευση Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2013 στη ΣΠΖ. (ΓΕΣ)

Γράφει ο Θοδωρής Π.

Στο παρόν άρθρο θα καταθέσω κάποιες σκέψεις πάνω στο θέμα «νέο ελληνικό τυφέκιο» για τις ανάγκες των Ε.Ε.Δ. Δεν θα είναι αποκλειστικά για τον τύπο τυφεκίου ή το διαμέτρημα αλλά γενικότερα για το πως μπορούμε να ωφεληθούμε από τις νέες εξελίξεις , την διεθνή αγορά και την συνεργασία με εταιρίες πέραν των μεγάλων και γνωστών στον χώρο της σχεδίασης και παραγωγής φορητού οπλισμού όπως ΗΚ ή FN.

Καταρχάς να πω ότι προσωπική γνώμη είναι ότι το διαμέτρημα πρέπει να συνεχίσει να είναι το ίδιο , το 7,62Χ51 , για πολλούς λόγους όπως λόγω του ότι είναι ισχυρότερο με μεγαλύτερη διατρητικότητα (μια βολίδα μπορεί να διατρήσει ακόμα και την θωράκιση του Μ113 στα 100μ πόσο μάλλον ελαφρά θωρακισμένα οχήματα η φυσικά στοιχεία κάλυψης του αντιπάλου κάτι που αδυνατεί να κάνει το 5,56) , το ότι ήδη διαθέτουμε τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών που το κόστος αντικατάστασης τους θα ξεπερνούσε και αυτό το κόστος προμήθειας νέων τυφεκίων , το ότι είναι καταλληλότερο για έναν συμβατικό πόλεμο όπου το μέγεθος και βάρος παίζει μικρότερο ρόλο από ότι παίζει σε έναν αντιανταρτικό τύπου Αφγανιστάν με μεγάλο μέρος των εμπλοκών σε κατοικημένες περιοχές ή σε μεγάλης διάρκειας περιπολίες , την διατήρηση της ισχύος της βολίδας πέραν των 400μ (στις εμπλοκές σε ανοικτό ορεινό πεδίο φάνηκε και η ακαταλληλότητα του διαμετρήματος 5,56) αλλά και το ότι ο Τουρκικός Στρατός επίσης επέλεξε την διατήρηση του ίδιου διαμετρήματος με την υιοθέτηση ενός νέου τυφεκίου μάχης.

Το τουρκικό τυφέκιο προέρχεται εμφανώς από το HK417 και η σχεδίαση του είχε ξεκινήσει με συνεργασία με την Heckler und Koch αλλά από ότι λένε οι Τούρκοι είναι εγχώρια σχεδίαση , αν τώρα απλώς ως συνήθως πήρανε την τεχνολογία και παρουσιάσανε ένα δικό τους κλώνο αυτό δεν έχει σημασία , σημασία έχει ότι προέρχεται από ένα εξαιρετικό τυφέκιο τύπου AR αν και η ποιότητα κατασκευής μένει να αποδειχθεί.

To τουρκικό τυφέκιο MKEK MPT-76.
To τουρκικό τυφέκιο MKEK MPT-76.

Μετά το διαμέτρημα θα πρότεινα ένα τυφέκιο τύπου AR με σύστημα οπισθοδρόμησης του κλείστρου μέσω πιστονιού και όχι άμεσης διάχυσης των αερίων που δημιουργούνται κατά την πυροδότηση . Και οι δύο προτάσεις κινούνται στο δίπτυχο ευκολία συντήρησης (λύση συναρμολόγηση καθαρισμός ) ευκολία χρήσης (μεταξύ άλλων τα τύπου AR είναι ανοικτού κλείστρου που σημαίνει ότι κατά την πυροδότηση του τελευταίου φυσιγγίου το κλείστρο παραμένει στην πίσω θέση και μετά την αντικατάσταση γεμιστήρα δεν απαιτείται να ξανα-οπλίσει ο χρήστης αλλά απλώς απελευθερώνει το κλείστρο με ένα κουμπί και έτσι ξανα-οπλίζει χωρίς να απαιτείται να αφήνει το τυφέκιο ή να χάνει την σκόπευση του) .Apasfalish kleistrou

Λίγα λόγια για την επιλογή της οπισθοδρόμησης μέσω πιστονιού.

Δεν είναι κάποια νέα μέθοδος λειτουργίας αλλά έχει ιδίως στις ΗΠΑ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενώ δεν υπάρχει ένα σύστημα αλλά πολλές εταιρίες μικρές μεγάλες έχουν παρουσιάσει δεκάδες μοντέλα βασισμένα σε δικές τους πατέντες.

Μέθοδος με την χρήση πιστονιού (εδώ παρουσιάζεται το «κοντό» ενώ υπάρχει και το «μακρύ» long stroke)

Μέθοδος με την απευθείας διάχυση αερίων

Σύστημα οπισθοδρόμησης μέσω «κοντού» πιστονιού της εταιρίας ADAMS

https://www.youtube.com/watch?v=H3TVsekcFWo

Ο κυρίως λόγος που υπάρχει τέτοια ανάπτυξη είναι ότι με την συγκεκριμένη μέθοδο λύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το σοβαρότερο πρόβλημα αξιοπιστίας που είχαν τα τυφέκια AR που ήταν το ότι «βρoμίζανε» πολύ εύκολα (λόγω των κατάλοιπων της πυροδότησης που διοχετεύονταν απευθείας στην θαλάμη μαζί με τα αέρια) και που καθιστούσαν το τυφέκιο άχρηστο αν δεν καθαριζόταν συχνότατα . Το μειονέκτημα αυτό ήταν ο βασικός λόγος γκρίνιας αυτών που το χρησιμοποιούσαν σε συνθήκες μάχης όπου η δυνατότητα καθαρισμού σε τακτά διαστήματα δεν είναι καθόλου δεδομένη . Στο σύστημα με πιστόνι αυτό που ουσιαστικά «βρομίζει» είναι το ίδιο το πιστόνι που μπορεί να αφαιρεθεί και καθαριστεί ξέχωρα χωρίς να απαιτείται λύση του υπόλοιπου τυφεκίου. Στα μειονεκτήματα του είναι ότι είναι βαρύτερο , αποτελείται από πιο πολλά κομμάτια και η πληθώρα διαφορετικών σχεδιάσεων.

Στο άρθρο δεν προτείνω την αγορά ενός νέου τυφεκίου αλλά κλίνω προς την τουρκική επιλογή της συνεργασίας με μια εταιρία με πείρα στην σχεδίαση και παραγωγή αντίστοιχων τυφεκίων και την παρουσίαση ενός «ελληνοποιημένου» μοντέλου σε διαμέτρημα 7,62 για το Πεζικό και λοιπά Όπλα και ενός 5,56 για χορήγηση στις Ειδικές Δυνάμεις.

Έτσι στην διεθνή αγορά μπορούμε να δούμε παραδείγματα τυφεκίων και για τα δύο διαμετρήματα όπως της FN με το SCAR-H και το SCAR-L

Τυφέκιο SCAR-H.
Τυφέκιο SCAR-H.

της Η&Κ με το Μ716 και Μ416

Τυφέκιο HK417.
Τυφέκιο HK417.

που έχουν υιοθετηθεί από χώρες η υπηρεσίες αλλά και άλλα πιο «άγνωστα» όπως της SIG με τα 716 και 556

Τυφέκιο SIG716.
Τυφέκιο SIG716.

ή της RUGER με τα SR762 και SR556

Τυφέκιο SR762.
Τυφέκιο SR762.

που προωθούνται στην πολιτική αγορά. Όλα τα ανωτέρω πέραν των SCAR είναι τύπου AR της ίδιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας και με σύστημα πιστονιού. Τεχνικά στοιχεία υπάρχουν σε δεκάδες ιστότοπους στο διαδίκτυο και έτσι δεν θα αναλωθώ στην παρουσίαση τους εδώ αφού το άρθρο δεν είναι απλώς για την παρουσίαση τυφεκίων.

Μία καλή επιλογή κατά την άποψή μου θα ήταν τα τυφέκια SR της RUGER και αυτό όχι μόνο γιατί έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή και αποδειχθεί πολύ αξιόπιστα σαν τυφέκια αλλά και λόγω εταιρίας .

Η RUGER (όπως και δεκάδες άλλες με παρόμοιο προσανατολισμό) δεν είναι εταιρία που «χτυπάει» διαγωνισμούς για Ε.Δ. χωρών , ούτε καν των ΗΠΑ , η βασική της πελατεία είναι η εκτεταμένη πολιτική αγορά των ΗΠΑ η και άλλων χωρών και τα SR είναι ουσιαστικά η πρώτη της προσπάθεια για την παραγωγή τυφεκίων μάχης αφού μέχρι τώρα ήταν παγκοσμίως γνωστή για τα όπλα χειρός (πιστόλια-περίστροφα) και τα τυφέκια κινητού ουραίου , εξάλλου και οι παραγωγικές της δυνατότητες δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν εταιρίες σαν την ΗΚ ή την COLT ή την FN.

Έτσι η συνεργασία της με τις Ε.Δ. μιας χώρας του ΝΑΤΟ (έστω μέσω ΕΑΣ-ΕΒΟ) θα της έδινε τεράστια ώθηση περγαμηνές και διαφήμιση για την αγορά που βασικά σκοπεύει. Στην ελληνική πλευρά θα δινόταν η ευκαιρία να παρουσιάσει μια οικογένεια τυφεκίων (όχι μόνο για Πεζικό και Ειδ. Δυν. αλλά και ειδικοποιημένα όπως ακροβολιστών) βασισμένα σε μία πλατφόρμα για την κάλυψη όλων των αναγκών με πλήρη κατασκευή στην Ελλάδα (πχ η περίπτωση επιλογής του ΗΚ G36 με 62% συμμετοχή δεν νομίζω ότι προωθούσε την ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά διαιώνιζε την αποικιοκρατική σχέση των ΕΑΣ-ΕΒΟ με την «μητρική» ΗΚ , ενώ ανάλογη ήταν και η συμφωνία με την COLT για την παραγωγή των Μ16Α2) , να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογία και τεχνογνωσία και στην εκμετάλλευση του πατενταρισμενου συστήματος με πιστόνι της RUGER και στην προώθησή της στην διεθνή αγορά απευθυνόμενη στην στρατιωτική αγορά .

Έτσι σαν δεδομένη την πρόταση να δούμε πως θα μπορούσε να «ελληνοποιηθεί» ένα τέτοιο τυφέκιο , φυσικά θα ήταν πιο απλό (ένα μεγάλο μέρος του κόστους του συγκεκριμενου τυφεκίου στην πολιτική αγορά είναι η χρήση «επώνυμων» αξεσουάρ κάτι που δεν θα συμβαίνει φυσικά στην μαζική παραγωγή για τις ΕΔ μιας χώρας) , χωρίς κάποια χαρακτηριστικά αλλά με τοποθέτηση άλλων … Σαν παραδείγματα τα κατωτέρω:

"Ελληνοποίηση" τυφεκίου.
“Ελληνοποίηση” τυφεκίου.

1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φλογοκρύπτης ίδιος με του G3

2. Βάση ξιφολόγχης G3 , μαζί με τον δακτύλιο ασφάλισης της ξιφολόγχης (πάνω) είναι και ο δακτύλιος που χρησιμεύει στην βολή οπλοβομβίδων (κάτω)

3. Ξιφολόγχη G3

4. Τα τυφέκια SR έχουν έναν επιλογέα 4 θέσεων για το πόση ποσότητα αερίου περνά προς το πιστόνι , η 2 είναι αυτή για κανονικά φυσίγγια όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι ΕΕΔ άρα ο επιλογέας μπορεί να καταργηθεί και η επιλογή 2 να είναι μόνιμη (η διατήρηση του επιλογέα μπορεί να παραμείνει για τυφέκια που θα χρησιμοποιούν σιγαστήρα η ειδικά φυσίγγια)

5. Βάση στήριξης δίποδου παρόμοια με του G3 και ίδιο δίποδο

6. Ράγα μόνο στο κάτω μέρος του χειροφυλακτήρα , τοποθέτηση κάθετης χειρολαβής , δυνατότητα τοποθέτησης εκτοξευτή βομβίδων που προσαρμόζεται σε ράγα , πάνω και στα πλάγια μπορούν να υπάρχουν απλώς οπές για μελλοντική τοποθέτηση ραγών.

7. Τροποποιημένη και βελτιωμένη γεμιστήρα τύπου G3 ή FN FAL (οι ήδη υπάρχουσες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν , δεν ξέρω αν μπορούν φυσικά να τροποποιηθούν). Δυνατότητα αυτόματης βολής 3 φυσιγγίων που είναι πιο ελεγχόμενη και όχι πλήρους αυτόματης βολής. Για τα 556 οι κανονικές γεμιστήρες AR.

8. Εμπρόσθιο και οπίσθιο σκοπευτικό παρόμοιο με του G3 σε βάση που μαζεύει , ράγα για μελλοντική χρήση άλλων σκοπευτικών ή χρήση ως τυφέκιο ακροβολιστού με διόπτρα

9. Στα τύπου AR οι πείροι δεν αφαιρούνται τελείως αλλά παραμένουν επάνω στο όπλο συγκρατούμενοι από άλλους πείρους και ελατήρια , η αντικατάσταση τους από πείρους σαν του G3 θεωρώ ότι είναι πιο απλό σύστημα και λιγότερο πολύπλοκο , αυτοί θα μπορούσαν να τοποθετούνται στο κοντάκι όπως και στο G3.

10. Το κοντάκι που χρησιμοποιεί μάλλον είναι πολύ «ευάλωτο» για τις ελληνικές συνθήκες και όχι τόσο βολικό και εργονομικό για τυφέκιο αυτού του διαμετρήματος , άλλο τύπου AR ή σαν προσωπική προτίμηση το κοντάκιο του Μ16Α2 είναι πολύ προτιμότερα.

Έτσι βλέπουμε μέσα από την δικιά μου ερασιτεχνική προσέγγιση ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα ελληνοποιημένο τυφέκιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας με υπάρχουσες λύσεις , πχ η τοποθέτηση δακτυλίου για οπλοβομβιδες γίνεται με την σκέψη ότι οι ΕΕΔ χρησιμοποιούν οπλοβομβίδες , το Μ16Α2 με το οποίο εξοπλίστηκαν οι ΕΔ δεν χρησιμοποιεί. Επίσης η χρήση ίδιου τύπου σκοπευτικών θα κάνει την εκπαίδευση στην σκόπευση ευκολότερη και ομοιόμορφη αφού θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και τυφέκια G3 όπως και η χρήση ίδιων πείρων ή ξιφολόγχης ή δίποδου είναι στο ίδιο πλαίσιο ευκολίας χρήσης ομοιομορφίας .

Όσο για το κόστος , αν το συγκεκριμένο τυφέκιο πωλείται στην πολιτική αγορά των ΗΠΑ τώρα κοντά στα 1600$ (1475 ευρώ με σημερινή ισοτιμία) με «επώνυμα» εξαρτήματα (λαβές , σκοπευτικά κτλ) αλλά και με την πολιτική κοστολόγησης της εταιρίας ώστε τα προϊόντα της να μην θεωρούνται «φθηνά» τότε μπορούμε να φανταστούμε ότι το κόστος τυφεκίων με μαζική παραγωγή και χρήση υπαρχόντων εξαρτημάτων θα είναι πολύ μικρότερο , ας φανταστούμε απλώς το κόστος των 112 χιλιάδων G36 που είχε αναφερθεί στα 250 εκ ευρώ , δηλ κατά μέσο όρο πάνω απο 2000 το ένα!

Προσωπικά θεωρούσα πάντα τραγικό το ότι εταιρία του μεγέθους της ΕΑΣ-ΕΒΟ δεν προχώρησε ποτέ στην σχεδίαση τυφεκίων η έστω πιστολιών για τις ανάγκες των ΕΕΔ όταν οικογενειακές επιχειρήσεις των 5-10 εργαζομένων στις ΗΠΑ σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τυφέκια υψηλών προδιαγραφών για την πολιτική αγορά. Τραγικές επίσης και οι ηγεσίες πολιτικές-στρατιωτικές που δεν εξώθησαν στην σχεδίαση και παραγωγή όταν χώρες φτωχότερες από την δική μας προχωρούν στην αυτονομία τους τουλάχιστον στην παραγωγή ελαφρών όπλων πχ Κροατία. Το γιατί δεν είναι επί του παρόντος αν και όλοι ξέρουμε …

Φωτογραφία απο τις εκπαιδευτικές Βολές Ανθυπολοχαγών ΣΣΕ Τάξεως 2014 της ΣΠΖ. (ΓΕΣ)

Αυτά απλώς σαν σκέψεις (στην θέση της RUGER η όποια αντίστοιχη RUGER αφού πιστεύω ότι οι δυνατότητες συνεργασίας με εταιρίες τέτοιου βεληνεκούς και στόχευσης είναι απείρως καλύτερες και τα ωφελήματα πολύ μεγαλύτερα από ότι με εταιρίες επιπέδου πχ ΗΚ) , η εξωστρέφεια και η εκμετάλλευση ευκαιριών και συγκυριών είναι που φέρνουν την ανάπτυξη , η άλλη περίπτωση είναι η κρατική επιδότηση και οι υπερκοστολογήσεις προϊόντων προς το κράτος χωρίς όραμα χωρίς σχέδιο με την ελπίδα για το μέλλον να μην βάλουμε λουκέτο στο μαγαζί.

Σημείωση : Ας θυμηθούμε τον προηγούμενο διαγωνισμό (τον οποίο κάποιοι χαρακτήρισαν φωτογραφικό , το πως μπορείς να κάνεις διαγωνισμό και να κλείνεις συμφωνία με τον μοναδικό διαγωνιζόμενο είναι ελληνικό φαινόμενο) και ας βγάλει ο καθένας συμπέρασμα , προσωπική άποψη ότι ευτυχώς που ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με δημοσίευση του in.gr την 05 Δεκεμβρίου 2005:

«Άμεσα προς ανάθεση» βαίνει η προμήθεια 112.370 τυφεκίων G36, των 5,56 χιλιοστών, από την γερμανική εταιρεία H&K, τα οποία θα αντικαταστήσουν το κλασικό G3 του Ελληνικού Στρατού. Βάσει της διακρατικής συμφωνίας, η Ελλάδα δεσμεύεται για 30 έτη μονοπωλιακής προμήθειας. Η αξία των όπλων φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Νέων της Δευτέρας, το υπουργείο Άμυνας πέτυχε από τη γερμανική κυβέρνηση έκπτωση 7% σε σχέση με την τιμή της εταιρείας, αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας από 38% σε 40%, ελληνική συμμετοχή από 60% σε 62%, αντισταθμιστικά από 100% σε 112% και χρονοδιάγραμμα πληρωμών των δόσεων μέχρι το 2015.

Για την επιλογή του έγιναν δύο άγονοι διεθνείς διαγωνισμοί. Στον δεύτερο, που έληξε τον Oκτώβριο, κατέθεσε τελικά προσφορά μόνο η γερμανική H&K καθώς όλες οι άλλες τρεις αποσύρθηκαν πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών.

Oι περίπλοκοι όροι είχαν οδηγήσει ήδη σε τρεις παρατάσεις, ενώ στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό απέτυχαν όλα τα όπλα στις σκληρές δοκιμές και ο νυν υπουργός ακύρωσε τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, πριν το άνοιγμα και την αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς, κρίθηκε σκόπιμο «για την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου» να διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης διακρατικής συμφωνίας για το εν λόγω πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις: «α) Αύξηση της συμμετοχής των ΕΑΣ σε οικονομικά μεγέθη και σε ΕΠΑ και β) μείωση του συνολικού τιμήματος και αύξηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε σύγκριση με την ήδη υποβληθείσα προσφορά στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού».

Αποβίβαση ομάδας πεζικού της 88 ΣΔΙ από ΤΟΜΠ Μ113. (ΓΕΣ)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

32 Απαντήσεις

 1. Ο νεος γεμιστηρας θα πρεπει να ναι 30αρης σιγουρα!
  Επιτελους να σκεφτουμε και τις εξαγωγες!
  γιατι δεν παιρνουμε υπ´ οψη και το ισραηλινο Tavor?

  1. μιας και αναφέρθηκε το tavor σε φωτογραφίες απο τον idf βλέπω οτι χρησιμοποιούν κυρίως το m16 αν δεν κάνω λάθος. γιατι όχι το tavor μιας και είναι δικής τους κατασκευής?

  2. βασικα θα εκπλαγω αν ποτε οι ΕΕΔ διαλεξουν ενα bullpup τυφεκιο οπως το tavor , θα ειναι προβλημα το παραποδα το επ ωμου το παρουσιαστε και λοιπα παραδοσιακα … για τετοιους λογους δεν συμμετεχουν τετοιου ειδους τυφεκια στους διαγωνισμους μας και αν θα συμμετειχαν θα κοβωνταν απο τα πρωτα … και ειναι πραγματικοτητα αυτο

   1. Σωστά, ποιός ασχολείται με όλα τα υπόλοιπα.
    Τώρα ειδικά για το Tavor και τα bullpup, αν δεν κάνω λάθος οι χρήστες τους καταλήγουν κουφοί απο το ένα αυτί, ισχύει;

 2. Για το 7.62 μια χαρα ειναι ο 20αρης γεμιστηρας,δεδομενου οτι με αυτο το διαμετρημα δεν ριχνεις κατα ριπας(με τυφεκιο).Ο 30αρης θα δημιουργουσε προβλημα και με βαρος και με ογκο.Αλλο ο 30αρης σε ΗΚ11,FALO και αλλο σε νορμαλ τυφεκιο.

 3. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΕΧΕΙ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ (US ARMY) ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΡΑΛΑΒΟΜΕ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ 150000 Μ16 ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΡΙΖΟΥΝ (ΧΩΡΙΣ ΜΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΑΣ) ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 300Μ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΠΑΝΕ ΕΙΤΕ 7,62 ΕΙΤΕ 5,56

  1. βασικα δεν νομιζω οτι μας προσφεραν Μ16 αλλα και να το ειχαν κανει αυτην την στιγμη διοχετευονται κατα χιλιαδες προς Ιρακ Αφγανισταν και Λιβανο , μαλλον το χασαμε το Μ16 … οσο για τον γαμο του καραγκιοζη μετα τα 300μ εχεις καποιο λαθος , το 5,56 δεν φημιζεται για την διατρητικοτητα του και μετα τα 400μ χανει μεγαλο μερος της κινητικης του ενεργειας , αυτο δεν συμβαινει με το 7,62 που διατηρει σχεδον ακεραιη την διατρητικοτητα και κινητικη ενεργεια μεχρι τα 800μ , τωρα αν δουμε ενα πεδιο μαχης με χιλιαδες προσωπικο και μεγαλους αριθμους βαρεων και ελαφρων οχηματων σε αναπτυξη σε βαθος οπως θα συμβαινει πχ στην Θρακη τοτε προτιμω μια βολιδα ακομα και “αδεσποτη” που θα φευγει μεχρι τα 800μ και οτι πιασει …. οι βολιδες δεν εξαφανιζονται οπως στα βιντεοπαιχνιδια αν δεν πετυχεις αυτο που θες αλλα εχουν την ταση να κινουνται ευθεια

   1. Ναι αλλα χωρις σκοπευτικό μετα τα 400 μέτρα δεν μπορεις να διακρίνεις εύκολα ανθρώπινη σιλουέτα, και μην ξεχνάς οτι το οφέλιμο βεληνεκές του G3 είναι τα 400 μέτρα. Τέλος το 7.62 στα 500 μέτρα θα έχει χάσει την μισή κινητική ενέργεια, ξεκινά με 3600 joules στο muzzle, γιαυτό και χτυπάει στα 1000 μέτρα ανάλογα το πυρομαχικό. Το 5.56 ξεκινά με 1600 joules και στα 500 σε χτυπά με κάτω απο 200. Ας βάλουν ένα σκοπευτικό με μεγένθυση και το G3 θα κάνει την δουλειά του. Ας ρίξουν τα χοντρά κονδύλια στις σοβαρές οπλικές πλατφόρμες, αυτές κερδίζουν τους πολέμους.

 4. UPGRADE στο G-3 για αντοχή,εργονομία,χρηστικότητα και 25αρη γεμιστήρα τουλάχιστον και φυσικά στο ίδιο διαμέτρημα.
  Ειδάλλως, clopy-paste κάποιο FN,M,AR, και δε συμμαζεύεται.. μην τρελαθούμε,φαντάρια και έφεδροι θα τα χρησιμοποιήσουν.

   1. Ανεκπαίδευτα, θα έλεγα… Σε 18 μήνες θητεία τουφέκισα 1-2 φορές. Εσύ?;Άσε την εκπαίδευση σε Redeye στην μονάδα…………………..

    1. Τουφέκισες τις διπλάσιες απο μένα, πάντως το ότι είναι ανεκπαίδευτοι αυτοί που θα κληθούν να επανδρώσουν τους μεγαλύτερους σχηματισμούς σε ποιόν και τί οφείλεται;
     Μήπως και στην άποψη των στελεχών ότι είναι αναλώσιμα νομιστεράκια ή κατα το αγγλικό cannon fodder οπότε “μην ασχολείσαι”;

 5. μια σοβαρη χωρα θα ειχε αναθεσει στην ΚΡΑΤΙΚΗ βιομηχανια οπλων την παρουσιαση ενος κιτ αναβαθμισης του υφισταμενου-αξιοπιστου- τυφεκιου . καθως και την σχεδιαση του μελλοντικου αντικαταστατη του…
  ενας σοβαρος στρατος θα πιεζε προς αυτη την κατευθυνση…
  αλλα μιλαμε για σοβαρη χωρα και σοβαρο στρατο….
  ΥΓ: δεν ειχαμε πιασει ενα παπορι με καμια 50αρια χιλιαδες ΑΚ στη ροδο πριν κανα χρονο?
  αυτα τα οπλα τι εγιναν αληθεια?

  1. Αν αναφέρεσαι στο Nour-M που μετέφερε κοντέϊνερ οπλισμού, βυθίστηκε στο λιμάνι της Ρόδου όπου ναυλοχούσε και στα κοντέϊνερ δεν βρέθηκαν όπλα αλλά πυρομαχικά. Πολλά από αυτά “κατευθύνθηκαν” προς το Ιράκ -βοήθεια έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

 6. Περα απο το 30αρη γεμιστηρα πρεπει το οπλο να χει ευκολη και ελεγχομενη αυτοματη βολη!
  7.62Χ39 μας κανει μηπως; Ειναι το καλυτερο για τυφεκιο εφοδου!
  Αναβαθμιση G3 ειναι λαθος για πεζικο! Ας το κρατησει το πυροβολικο, το μηχανικο και τα σωματα αναβαθμισμενο ομως.

  1. 5,56 για τα minimi , 7,62χ51 για τα αλλα σωματα και 7,62χ39 για το πεζικο ? δεν μενει και κατι αλλο … σαν διαμετρημα παντως ειναι πολυ λιγοτερο απο το 7,62χ51 και λιγο περισσοτερο απο το 5,56 και αυτο ως τα 300μ … μπορει τα ΑΚ να θεωρουνται φετιχ αλλα δεν φτιαχτηκαν για να κανουν σκοπευμενες βολες οπως τα δυτικα , διαφορετικη φιλοσοφια

   1. Για εμενα το FN-SCAR ειναι η καλυτερη επιλογη. Εφοσον υπαρχει και στα δυο διαμετρηματα και οχι σαν το G3 και το Μ16 που ειναι δυο τελειως διαφορετικα ως προς τη μηχανουργια οπλα. Επιπλεον με το SCAR λυνεται το προβλημα με τα διαφορα ειδη αποστολων/ασκησεων. Το οπλο εχει τη δυνατοτητα τοποθετησης 3 διαφορετικου μηκους κανης. Τη μεγαλη για μακρινες βολες ακρειβειας, τη μεσαια επισης για παρομοιες δουλειες και την μικρη για ασκησεις σε αστικο περιβαλλον και μεσα σε οικημα. Επιπλεον το κοντακι εχει 6 θεσεις ως προς το μακρος, μπορεις και ρυθμιζεις το υψος στο μαγουλο αναλογα με το τι σκοπευτικα εχεις κοτσαρει, ενω ειναι και σπαστο για βολη απο το ισχιο. Ραγες picatinny παντου, πανω, κατω και στα πλαγια, ενω ενα σημαντικο στοιχειο του ειναι οτι το οπλο ειναι αμφιδεξιο. η ασφαλεια αλλαζει και απο τις δυο πλευρες, ενω και ο μοχλος οπλισης αφαιρειται απο την αριστερη πλευρα και τοποθετειται δεξια. Επιπλεον υπαρχει ρυθμιστης αεριων δυο θεσεων, η μια εκ των οποιων χρησιμοποιηται σε περιπτωση που τοποθετηθει σιγαστηρας στην κανη. Πραγματικα το λατρεψα αυτο το οπλο.
    Εαν συνεχιζαμε να χρησιμοποιουμε οπλα της FN μεχρι και τωρα, αντι για τα βρωμο-G3, πολυ πιθανον να αποκτουσαμε και εμεις το SCAR. Ισως οχι ολος ο στρατος, γιατι τα αρχικα του σημαινουν Spec-ops Assault Rifle και δεν ειναι ολος ο στρατος μας ειδικων αποστολων. Τουλαχιστον οι ειδικες δυναμεις, οι πεζοναυτες και τα κορμια της 71 Α/Μ ΤΑΞ στην οποια ανηκω κι εγω και κανουμε παρομοιες μαλακιες. Αλλα τι να κανουμε, δεν θελουν να παμε μπροστα μπας και γινουμε στρατος, γιατι στρατος δεν ειμαστε.

 7. Εξαιρετικός για άλλη μια φορά κ.Πρέκα. Αλλά ακόμα δεν υιοθετήθηκε τίποτε από τις πολύ καλές προτάσεις που είχατε κάνει για το G3. Πιό πολύ απασχολεί εμάς τους έφεδρους το θέμα, παρά την ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική). Θα αναφέρω εδώ ότι οι Ελβετοί ανάμεσα στα άλλα που πουλάνε και δεν μας ενδιαφέρουν (Leo2, Kawest), θέλουν να ξεφορτωθούν και υλικό για εφέδρους. Μπορούν να εξοπλίσουν 600 χιλ κόσμο και μπορούν και με λιγότερους. Ενδιαφέρεται κανείς; (Μιζούλα δεν παίζει δυστυχώς).

  1. g21, μπορείς να αιτιολογήσεις το μεγάλο δραστικό? Γιατι αν δεν κάνω λάθος, το 300blk είναι ένα βλήμα 7.62 χιλιοστών που μπαίνει σε κάλυκα 5.56, η οποία έχει κοπεί μέχρι τον ώμο της. Μόλις η βολίδα μπεί στην κάλυκα, καταλαμβάνει περίπου τον μισό χώρο, με το υπόλοιπο να είναι διαθέσιμος για πυρίτιδα. Ακόμα και την πιό ταχεία καιόμενη πυρίτιδα να βάλεις, δεν έχεις αρκετό χώρο στην κάλυκα για να παράξεις πιέσεις που θα στείλουν την βολίδα σου μακρυά.
   Παραθέτω και ένα βίντεο του Bill Alexander περι 300BLK

   https://www.youtube.com/watch?v=Xy82nZGYji4

 8. Δεν καταλαβαίνω γιατι τόση αγάπη στο 7,62 … Ο αμερικανικός στρατός εχει λίγα fn scar h στους ranger αν δεν κάνω λάθος . Οι Ρώσοι έχουν τα ακ74m και σκοπευτές με διαφορετικό διαμέτρημα … Άγγλοι Γάλλοι Γερμανοί έχουν μόνο για τους ακροβολιστες. Το g36 ηταν καλη λύση ( έχω δει να εχουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στην Κύπρο ) εχει τον ιδιο μηχανισμό με το hk416 που έχουν delta Kai devgru . Είχα διαβάσει ενα ρεπορτ απο τον πόλεμο στην λιβυη που έλεγε για τα όπλα του εμφυλίου( G3 fal ak) και κατέληγε οτι αν τον πετούσαν σε μια μάχη θα διάλεγε το g3 , μόνο στην ελλαδα απαξιώθηκε τόσο στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το προτιμούσαν απο τα AK.

 9. Θοδωρή συγχαρητήρια για το άρθρο, κάνεις καλή κάλυψη του ζητήματος. Πολύς από τον αντίλογο σκοντάφτει σε θέματα γενικότερης πολιτικής (θητεία: εκπαίδευση) και στρατιωτικής εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού και δεν έχει σχέση με το όπλο το οποίο, όσο καλό κι αν ήταν πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει.
  Είχα υπερθεματίσει κι εγώ για ένα lifting στα G-3 αλλά αν θέλουμε κάλη απόδοση τελικά ένα νέο τυφέκιο θα αποδώσει τα λεφτά του σε βάθος χρόνου.
  Ως προς την τιμή μια ερώτηση: στο site της Ruger δίνουν το SR-762 retail στα $2.269, πόσο πιστεύεις θα συμπιεστεί η τιμή για 80-100.000 κομμάτια?

  1. η τιμή όπως έγραψα στο άρθρο στην πολιτική αγορά έχει σχέση με τα επώνυμα παρελκόμενα που τοποθετεί η κάθε εταιρία , η εγχώρια κατασκευή δεν έχει τέτοια θέματα αφού όλα θα κατασκευάζονται σε μια γραμμή μαζικής παραγωγής , προσωπική άποψη δεν νομίζω ότι θα ξεπερνούσε ούτε τα 1000

 10. Κατά την γνώμη μου , αν είναι να γίνει τέτοια αλλαγή , να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Το 7,62 είναι πολύ ισχυρό και βαρύ , το δε 5,56 έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικο ( σε μερικές περιπτώσεις .) Θεωρό ότι αν είναι να φτιαχτεί νέο όπλο στην Ελλάδα , ένα ενδιάμεσο διαμέτρημα θα είναι η χρυσή τομή . Το διαμέτρημα 6,5Χ38 συγκεντρώνει πολλά από τα πλεονεκτηματα των 7,62 & 5,56 .Αρκετά πιο ισχυρό από το 5,56 , και αρκετά ελαφρύτερο από το 7,62 . Σε ένα όπλο σαν το SCAR το οποίο είναι αξιόπιστο και αρκετά ακριβές , νομίζω οτι θα είναι μια πολύ καλή λύση .

 11. Υπάρχουν τέλεια όπλα και στα 5,56 με βεληνεκές τα 450 μέτρα ναι δεν διαβάσατε λάθος θέμα μήκους κάνης είναι το βεληνεκές με βάρος τα 5,5 κιλά.

  Home » Rifles » AM-15VS24

  AM-15VS24Heavy Barrel Varminter

  Anderson Manufacturing’s Heavy Barrel Varminter (AM15VS24) offers target shooters and hunters a modern sporting rifle with the same specifications as the Anderson Sniper except with a 24-in. fluted barrel. Chambered in.223/5.56mm and offering a optics-ready Picatinny rail, and Magpul PRS stock.

  SPECIFICATIONS & FEATURES

  Caliber : .223 / 5.56 NATO
  Action : Semi-Automatic
  Magazine Capacity : 2- 30 round MAGPUL
  Overall Length :

  Barrel : ER Shaw 24″ 416 Stainless Steel Bull Barrel
  Rifling : 11.5 Deg. Target Crown 1-8.5 Twist
  Gas Block : Low Profile
  Receiver : Forged 7075-T6 or Billet
  Front Sight : Optic Ready
  Butt Stock : Magpul PRS
  Grip : ERGO
  Forearm : Free Float Modular 13.25″
  Trigger : Timmney Drop In Trigger
  Bi Pod : Harris LMS
  Case : Hard Case / Black

  MSRP

  AM-15VS24 $2,483.60
  AM-15VS24 – BILLET $2,693.60

 12. Ο ”νεος” φορητος οπλισμος μπορει καλλιστα να προελθει απο τα περιπου 55.000 fn fal και para (http://hellarmforces2010.blogspot.gr/2013/05/fn-fal.html) που βρισκονται αποθηκευμενα αναβαθμιζοντας τα ριζικα σε tactical: http://th00.deviantart.net/fs70/PRE/f/2012/034/d/a/fn_fal_7_62_by_fuloljk-d4okh9p.jpg.
  http://store.a51tactical.com/images/casvfl18.jpg.
  καθως επισης και αναβαθμιζοντας ριζικα τα Μ14 σε tactical:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/PEO_M14_EBR.jpg (για marksman διμοιριων/ομαδων).
  http://www.airsoftsociety.com/images/1/7/9/6/1/m141-35263.jpg (για sniper διμοιριων ομαδων).
  και διανεμοντας τα σε ολο το επαγγελματικο προσωπικο α’γραμμης του ΣΞ, τις Ειδικες Δυναμεις ΟΛΩΝ των κλαδων, τις Ειδικες Δυναμεις των ΣΑ καθως και τους επιλεκτους εφεδρους των Ειδικων Δυναμεων (ΕΤΑ-ΔΥΚ-ΚΕΑ/ΛΣ-ΕΚΑΜ).
  Τελος τα G-3A4 με μια απλη αναβαθμιση:
  http://i.ytimg.com/vi/0wO-mNvQrcY/maxresdefault.jpg.
  τα πασαρεις στους στρατευμενους θητειας και τους εφεδρους καταδρομεις, Τα Α3 τα κρατας για την απλη εφεδρεια ή για πωληση σε τριτες χωρες. Ακομα μπορεις να ”παιξεις” και με το HK-11:
  http://i46.tinypic.com/2ebwupx.jpg.
  ως οπλο υποστηριξης ομαδας/διμοιριας αλλα προτιμω το minimi, αν και η τελειοτερη λυση θα ηταν το HK-121 λογω του 7.62.
  Αυτα τα ολιγα και μαλιστα με ολιγα χρηματα μιας και το εργο θα μπορουσε να το αναλαβει η ΕΒΟ.

  ΥΓ: Λαε θυμισου και ΜΗΝ ξεχνας:

  https://limitofadvance.wordpress.com/2015/04/29/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-g/.

  http://national-pride.org/2015/04/01/o-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B5-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%BD%CE%B1/.

  http://defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/1504-o-ellinikos-stratos-katetakse-proto-ena-toufeki-pou-sti-germania-krinetai-os-axristo.

  http://www.onalert.gr/stories/Problhma_sto_germaniko_tyfekio_efodoy_ton_germanikon_EDDen_stoxeyei_sostalene/14021.

  http://e-amyna.com/?p=14396.

  https://el-gr.facebook.com/permalink.php?story_fbid=913296558734169&id=403456176384879.

 13. Και λεω εγω.. Γιατί δεν γίνεται μια συνεργασία για ενα ελληνικό τυφέκιο, με οτι διάμετρο κε γεμιστήρα γουσταρετε, αλλα με ρωσική τεχνολογία. Το ΑΚ 107 έχει την πλέον πιο σύγχρονη και πρακτική τεχνολογία. Τελεια ισορροπία, το ελάχιστο κλοτσιμα… Γιατί πρέπει νανε γερμανικό η αμερικανικό. Και οσο την σφαιρα, μπορει απο 7.62χ39 να γινει 7.62χ51 και δεν θα χρειαστει να ψωνίζουν και σφαίρες. Γεματες η αποθήκες

  1. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξουμε αφέντη. Όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ, προτιμούνται τα Νατοικά διαμετρήματα λ’ογω συμφωνιών. Αυτό που λες εσύ το έχει κάνει η Πολωνία με το Beryl. Τώρα μάλιστα ετοιμάζει και το MSBS.
   Το ΑΚ-107 έχει παραπάνω κινητά μέρη, δεν ξέρω κατα πόσο θα το θέλανε αυτό στο στρατό. Κακά τα ψέματα, η πλατφόρμα AR-15 απο το Βιετναμ μέχρι σήμερα έχει εδραιωθεί. Πλ’εον δέχεται και πιστόνι για ποιό “υγρές” καταστάσεις. Το παράδειγμα που λες εσύ είναι το Ισραηλινό Galil. Σκυλί, αλλά βαρύ όπως το G3. Είναι ένα όπλο που άνετα θα πούλαγαν τα πνευματικά δικαιώματα οι Ισραηλινοί. Αν και με την σημερινή κατάσταση στην οικονομία, νομίζω οτι είναι όνειρο θερινής νυκτος.
   Όπως είμαστε πάμε για έτοιμες λύσεις. Τα θέματα είναι 2 για μένα: 1) να επιλέξουν διαμέτρημα . Αν οι εμπλοκές γίνονται εντός 400 μέτρων , το 5.56 δεν είναι κακό σαν διαμέτρημα. Και για βολές μεγάλων αποστάσεων, πρέπει να κατέχεις αρκετές γνώσεις. Ακόμα και η βολή στα 300 μέτρα είναι αρκετά δύσκολη. Και η σωστή επιλογή διαμετρήματος μας οδηγεί στο 2) Οπτικά!!! Με κατάλληλο νηματοσταυρό για το επιλεγμένο διαμέτρημα, οι βολές θα γίνουν διαβήτης. Σήμετα τα σιδερένια σκοπευτικά θεωρούνται Back up. Αν είναι μεγάλη η επένδυση, ας μετακυλύσουν το κόστος στον λαό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.