Νέο βλήμα 120 χιλιοστών, 4 σε 1, για τα τεθωρακισμένα των ΗΠΑ

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αναπτύσσει ενα νεο Προηγμένο Πολλαπλών Χρήσεων (Advanced Multi-Purpose) πυρομαχικό αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών, γνωστό και ως AMP, το οποίο θα συνδυάζει έξι διαφορετικές δυνατότητες σ’ ένα βλήμα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Στρατού των ΗΠΑ.

Βολή πυροβόλου 120 χιλιοστών απο άρμα μάχης M1A1 των πεζοναυτών των ΗΠΑ. (Πηγη: Wikipedia)

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Στρατού των ΗΠΑ, το AMP είναι ετοιμο να εισέλθει στη φάση Παραγωγής και Μηχανικής Ανάπτυξης, μετά την επιτυχημένη επίδειξη τεχνολογικής ετοιμότητα επιπέδου 6 του πρωτότυπου, στο πρόγραμμα Eπιστήμης και Τεχνολογίας του στρατιωτικού ερευνητικού κέντρου Πίκατινι Αρσεναλ το 2006 στο Νιου Τζέρσεϊ

“Το νεο πυρομαχικό θα αντικαταστήσει ενα ταχέως γερασμένο οπλοστάσιο πυρομαχικών αρμάτων μάχης”, είπε ο Συνταγματάρχης Πωλ Λοουγκλιν Διοικητής της Σχολής Τεθωρακισμένων στο Φορτ Μπενινγκ στη Τζόρτζια.

Το νεο πυρομαχικό AMP έχει καθυστερήσει”, δήλωσε ο Λοουγκλιν, “οι αρματιστές αγωνίζονται αρκετά χρόνια με ενα αυξανόμενο αριθμό πυρομαχικών πυροβόλου 120 χιλ. για να αντιμετωπίσουν διαφορετικούς τύπους απειλών, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μεταφέρουν συνεχώς, εντός του άρματος, ενα μείγμα τύπων πυρομαχικών”.

“Αυτό δεν απασχολούσε μόνο τη διοικητική μέριμνα”, πρόσθεσε ο Λοουγκλιν, “δημιουργούσε και προβλήματα επιβίωσης και επιχειρησιακά θέματα”.

“Κανένας δεν θέλει να είναι μέσα σε ενα άρμα που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις και να μη διαθέτει τα κατάλληλα πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει τη σειρά απειλών που θα δει στο μελλοντικό πεδίο μάχης. Το βλήμα AMP αλλάζει τους κανόνες του «παιχνιδιού» και αυξάνει σημαντικά τη δραστικότητα μας. Πρέπει να κάνουμε μια μέτρια και οικονομική επένδυση, με βάθος χρήσης 30 ετών, ώστε να παρουσιάσουμε ενα ιδιαίτερα πολύπλευρο και αξιόπιστο πυρομαχικό με δυνατότητες που θα χρειαστούμε στις μελλοντικές μάχες.”

Το πυρομαχικό Εξάλειψης Εμποδίων M908 HE-OR. (Πηγή: mil-spec)

Το πυρομαχικό AMP θα αντικαταστήσει τέσσερις τύπους βλημάτων που είναι σε χρήση. Τα δύο πρώτα είναι το M830 Υψηλής Έκρηξης Αντι-Αρματικό (HEAT) και το M830A1, πολλαπλών χρήσεων αντι-αρματικό, ή πυρομαχικό MPAT. Το τελευταίο βλήμα παρουσιάστηκε το 1993 για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση εχθρικών ελικοπτέρων, συγκεκριμένα του ρωσικού ελικόπτερο Hind. To βλήμα MPAT διαθέτει πυροκροτητή δύο θέσεων, έδαφος και αέρα, ο οποίος πρέπει να ρυθμιστεί χειροκίνητα.

Ο τρίτος τύπος πυρομαχικού που θα αντικατασταθεί είναι το M1028. Αυτό το πυρομαχικό πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 από τον Στρατό των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση αποβιβασμένου πεζικού, συγκεκριμένα για να εξουδετερώνει επιθέσεις πεζικού απο μικρή απόσταση.

Το πυρομαχικό Εξάλειψης Εμποδίων (OR) M908 HE-OR, είναι το τέταρτο βλήμα που θα αντικατασταθεί από το AMP, έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή μεγάλων εμποδίων που τοποθετούνται στο δρόμο απ’ τον εχθρό με σκοπό να μειώσουν την προώθηση των μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Το AMP παρέχει δυο επιπρόσθετες δυνατότητες: αντιμετώπιση των εχθρικών στρατιωτών, ειδικά των αντι-αρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, η αντι-αρματικών όπλων, ομάδες στρατιωτών σε απόσταση και καταστροφή τοίχων σε ρόλο υποστήριξης επιχειρήσεων πεζικού.

Ο Αντισυνταγματάρχης Μπραιν Γκρουσαζ, διευθυντής παραγωγής πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στο Πίκατινι Αρσεναλ λέει πως “το βλήμα AMP είναι σημαντική πρόοδος στα πυρομαχικά των τεθωρακισμένων, διαθέτει ζεύξη δεδομένων πυρομαχικού και πολυλειτουργικό, προραμματιζόμενο πυροκροτητή για την επίτευξη πολλαπλών αποτελεσμάτων τα οποία μπορούν να επιτευχθούν με την επιλογή, γέμιση και πυροδότηση ενός από τα τέσσερα διαφορετικά πυρομαχικά 120 χιλιοστών που θα αντικαταστήσει το βλήμα AMP. Μαζί με τις δύο επιπλέον δυνατότητες που παρέχονται από το πυρομαχικό AMP, ενα και μόνο AMP μπορεί να επιτύχει επιθυμητά αποτελέσματα εναντίον ομάδων εξοπλισμένων με αντι-αρματικά όπλα, ενισχυμένων τοίχων, οχυρών, ελαφρών θωρακίσεων πεζικού και εμποδίων.”

Η Ετοιμότητα Μάχης είναι ενας όρος οποίος χρησιμοποιείται απο τους αρματιστές κατά τη διάρκεια της μάχης, όταν προετοιμάζονται για την εμπλοκή με τον εχθρό, εισάγουν στη θαλάμη του πυροβόλου το πυρομαχικό που πιστεύουν πως είναι το πιο πιθανό για να εξουδετερώσει τον εχθρικό στόχο. Εάν το AMP είναι διαθέσιμο στους αρματιστές, τότε θα μπορούν να έχουν Ετοιμότητα Μάχης με ενα πυρομαχικό το οποίο θα μπορεί να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα στόχων.

Ο Λοουγκλιν ολοκλήρωσε τις σκέψεις του λέγοντας πως “Εχω διοικήσει ουλαμό αρματιστών μέσω του Συντάγματος. Εύχομαι όλες οι μονάδες μου να έχουν τις δυνατότητες που παρέχει το πυρομαχικό AMP. Τώρα, ως Διευθυντής του Όπλου των Τεθωρακισμένων, μπορώ να επηρεάσω το σύστημα ώστε να παρέχει στους μελλοντικούς αρματιστές το πυρομαχικό που χρειάζονται ώστε να είναι πιο φονικό και περισσότερο αποτελεσματικό”.

Παρακολουθήστε ενα μικρό βίντεο σχετικά με το άρμα μάχης M1A2 Abrams

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HyrAqNv1odM]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Αυτό σημαίνει περισσότερα βλήματα Μ 830 για εμάς στο μέλλον?
  Πέρα από την πλάκα φαίνεται πολλά υποσχόμενο το βλήμα AMP που λύνει τα χέρια στους αρματιστές και βελτιώνει τη διοικητική μέριμνα.

  1. Για το M830 είσαι το μυαλό μου 🙂

   Όσο για το AMP, εχω να πω οτι οι Αμερικάνοι είναι πολύ μπροστά, κοιτάνε ποιες είναι οι πιθανές απειλές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στα πεδία των επιχειρήσεων μετά απο 30 χρόνια και κινούνται ανάλογα.
   Συν το οτι απλουστεύουν τους φόρτους πυρομαχικών των επιλαρχίων τους.

   Είναι μπροστά οι άνθρωποι…

   1. Εχουν σχέδιο και προγραμματισμό αναβαθμίζοντας τις τεχνολογικές τους δυνατότητες.
    Ενδιαφέρον αποτελεί και το M829 το οποίο συνεχώς εξελίσεται.
    Είναι βέβαια DU.
    Με την έλευση της Kontakt-5 η οποία χρησιμοποιείται στο Τ80, οι Αγγλοι θυμάμαι αγόρασαν(υποδυόμενοι εταιρεία που θα τα πουλούσε στο Μαρόκο) μικρό αριθμό αρμάτων Τ80 προς 5 εκ$ το ένα. Τα άρματα τα χρησιμοποίησαν για δοκιμές. Ενα επίσης άρμα δόθηκε στους Αμερικανούς για βλητικές Δοκιμές στο Aberdeen Proving Ground. Απο τα συμπεράσματα που βγάλανε αποδείχθηκε ότι το τότε βλήμα κινητικής ενέργειας Μ829Α1 ήταν αναποτελεσματικό εναντίον της Kontact-5.
    Έτσι προχώρησαν σε βελτιώσεις και κατέληξαν στο M829A2 το οποίο μπήκε σε υπηρεσία εσπευσμένα το 1993(!).

    Εκείνη την εποχή το Ρωσικό Κράτος ήταν υπο διάλυση και ήταν εύκολο για κάποιον να λάβει ρωσικό υλικό από τις γεμάτες αποθήκες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.