Νέο επιχειρησιακό πλαίσιο της Frontex, «καθήκον της να σώζει ζωές»

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε στην απαγόρευση πρακτικών «επαναπροώθησης». Στη φωτογραφία περιπολικά οχήματα της Frontex στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. (FRONTEX)

Νέους κανόνες για την αναζήτηση και τη διάσωση μεταναστών που κινδυνεύουν από πνιγμό στη Μεσόγειο ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οριοθετώντας πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους μετανάστες και πού θα πρέπει να τους επιβιβάζουν οι φύλακες των συνόρων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις της Frontex.

«Οι φύλακες έχουν σαφές καθήκον να σώζουν ζωές» αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο και ενισχύει την αρχή της «μη επαναπροώθησης». Απαγορεύει πρακτικές «επαναπροώθησης» στην ανοιχτή θάλασσα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος πλοίων και πληρωμάτων που συμμετέχουν στη διάσωση μεταναστών.

Με ψήφους 528 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 88 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τους νέους κανόνες, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από το καλοκαίρι του 2014.

«Αυτοί οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex να πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις και να αποτρέπει θανάτους στη θάλασσα. Συνδυάζουν, επομένως, την ανάγκη για ασφάλεια και το καθήκον μας να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Κάρλος Κοέλιο.

Βάσει του κειμένου που συμφωνήθηκε μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι φύλακες των συνόρων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις της Frontex έχουν σαφές καθήκον να σώζουν ζωές.

Οι κανόνες που διέπουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και την αποβίβαση των μεταναστών θα καλύπτουν μόνο τις δράσεις που συντονίζονται από τον Frontex. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγεται οποιαδήποτε σύγχυση λόγω διαφορετικών ερμηνειών του διεθνές δικαίου και των πρακτικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.

Το «επιχειρησιακό σχέδιο» της Frontex σχετικά με τις συντονισμένες επιχειρήσεις επιτήρησης των συνόρων θα περιλαμβάνει στο εξής διαδικασίες με στόχο να εντοπίζονται και να λαμβάνουν βοήθεια τα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και άλλα ευάλωτα άτομα.

Μόνο αφότου ταυτοποιηθούν οι μετανάστες, θα είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα όπως η κράτησή τους ή η επαναπροώθησή τους.

Στον νέο κανονισμό σημειώνεται ότι οι κανόνες που διέπουν τον εντοπισμό των ευάλωτων ανθρώπων είναι υποχρεωτικοί, ενώ αυτοί που αφορούν την επιβολή μέτρων είναι προαιρετικοί.

Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν την αρχή της «μη επαναπροώθησης», σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου θα μπορούσαν να υποστούν διώξεις, βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές βλάβες.

Οι φύλακες των συνόρων που εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των συλληφθέντων ή διασωζόμενων ατόμων σε τρίτη χώρα θα πρέπει να ακολουθούν ορισμένες διαδικασίες (π.χ. ταυτοποίηση, προσωπική αξιολόγηση, πληροφορίες σχετικά με τον τόπο αποβίβασης, κλπ).

Οι πρακτικές «επαναπροώθησης»των μεταναστών στην ανοικτή θάλασσα θα απαγορεύονται. Οι συνοριοφύλακες θα μπορούν μόνο να προειδοποιούν και να διατάζουν ένα σκάφος να μην εισέλθει στα χωρικά ύδατα ενός κράτους μέλους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις επειδή έσωσαν άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα και τα μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.

Ο κανονισμός αυτός πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοσθεί άμεσα από τα κράτη-μέλη.

in.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Θεέ μου προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους αναλαμβάνω εγώ.

  Αντίγονος Β’ Γονατάς, 319-239 π.Χ., Μακεδόνας βασιλιάς

  1. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος είχε κατηγορήσει τα στελέχη της frontex πως κατασκοπεύουν εις βάρος της Ελλάδας.
   Οσο αφορά το θέμα της διάσωσης των λαθρομεταναστών, πλέον, βασει νόμου οι άνδρες της Frontex θα τους “σώζουν” από τον πνιγμό, αυτό σημαίνει πως το “εθελούσιο” τρύπημα του φουσκωτού σκάφους που τους μεταφέρει, με σκοπό να τους σώσουν οι λιμενικοί, γίνεται, κατά ένα τρόπο νόμιμο, αφου οι άνδρες της Frontex είναι υποχρεωμένοι να τους σώσουν!

  1. Εἶναι πολλά που δένουν μεταξύ τους,ὅπως ἡ «πολυπολιτισμική» λύσσα του ΠΑΣΟΚ ἀπό την ἐποχή Σημίτη μέχρι και σήμερα,και οἱ λεγεώνες των «ἀλληλέγγυων»,και οἱ ταϊφάδες των ἰσλαμολάγνων.
   Εἰδικά το Δουβλίνο ΙΙ ὅμως,θέτει ὅλον τον εὐρωπαϊκό νότο ὑπό την ὀμηρεία της λαθρομεταναστεύσεως.
   Οἱ Ἰσπανοί,που πλήν ἡμῶν εἶναι αὐτοί που ὑποφέρουν περισσότερο,ἔχουν ἀπό καιρό ξυπνήσει,ὅσο δέν ἔρχονται σε εὐθεία σύγκρουση με το Δ-ΙΙ προσπαθούν να περιορίσουν την ζημία,οἱ Ἰταλοί δέν ἔχουν πρόβλημα να βυθίσουν καραβιές ὁλόκληρες,ἑμεις ἐδὼ…στην μαστούρα μας.

 2. Για να λεμε και του στραβου το δικαιο τα συνορα ανοιξαν ποιο πριν, απλα μετα παραεγινε το κακο.
  Τωρα τι κανουμε μου λες. Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα. Αν σκληρηνουμε τη σταση μας στην λαθρομεταναστευση θα μας πουν οι φιλοι ευρωπαιοι οτι ειμαστε ρατσιστες και θα εχουμε και θεματα με τους απεναντι φιλους. Αν αφησουμε τα πραγματα οπως εχουν θα συνεχεισουν να ερχονται και τοτε…θεος φυλαξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.