Νέο ιστορικό βιβλίο: Οι Διαβιβάσεις στο Έπος του ‘40

©ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (2013)

Το βιβλίο πραγματεύεται την μέχρι τώρα «αθέατη» προπαρασκευή και δράση των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποτέλεσμα εξαετούς έρευνας σε ελληνικές και ξένες ιστορικές πηγές, τεκμηριώνεται η ουσιαστική συμβολή τους στον αποτελεσματικό σύνδεσμο μεταξύ στρατιωτικών Μονάδων κι Επιτελείων, αλλά και στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τον αντίπαλο.

Το αντικείμενο καλύπτεται και στις τρεις διαστάσεις του: την ιστορική, την επιχειρησιακή και την τεχνική.

Στο Πρώτο Μέρος παρουσιάζεται η ιστορία των ελληνικών Διαβιβάσεων και η εξέλιξη τους απο το Μεσοπόλεμο μέχρι την εποχή που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Αξονα, οι Μονάδες, η οργάνωση, το προσωπικό, η εκπαίδευση του, το υλικό τηλεπικοινωνίας, τα οχήματα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της περιόδου 1930-1940, τους αποκτηθέντες ασυρμάτους, τα τηλέφωνα-πίνακες, τους οπτικούς τηλεγράφους, τα τηλέτυπα, τις αγγελιαφόρους περιστερές, τα κρυπτογραφικά μέσα, τις υποκλοπές του αντιπάλου, τα ραδιογωνιόμετρα, τα ραντάρ, τις επικοινωνίες των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, τις τεχνικές υπηρεσίες και τον ανεφοδιασμό υλικών Διαβιβάσεων, τη συνεργασία με την Αεροπορία και τη συμβολή της Χωροφυλακής στις επικοινωνίες του μετώπου. Επίσης, σκιαγραφεί τις προπολεμικές τεχνικές υποδομές της χώρας (κρατικών τηλεπικοινωνιών, εξηλεκτρισμού, σιδηροδρόμων, πολεμικής βιομηχανίας, ραδιοφωνίας).

Στο Δεύτερο Μέρος, η πολεμική δράση των Διαβιβάσεων τοποθετείται στο πλαίσιο κάθε ιστορικής φάσεως της περιόδου 1940-44, όπως έχει αποτυπωθεί σε επίσημα αρχεία, αλλά και στα προσωπικά ημερολόγια αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων και ξένων, που ήταν παρόντες στα μέτωπα Αλβανίας-Βουλγαρίας, στη Μάχη της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή, στις ενέργειες του Ιερού Λόχου στην Αφρική-Αιγαίο και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Ιταλία.

Στο πόνημα περιγράφεται η επιστράτευση των Μονάδων ΔΒ, αναλύεται η επίδραση των συνεχών μετακινήσεων και των αλλαγών της δομής των ελληνικών δυνάμεων στην απόδοση των επικοινωνιών και η σημασία της θέσεως των στρατηγείων εν πολέμω. Μελετά την απόδοση των διαφόρων επικοινωνιακών μέσων κατά τις επιχειρήσεις, εξάγοντας συμπεράσματα και διαχρονικά διδάγματα. Επίσης ερευνάται η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η δράση των Διαβιβάσεων των συμμαχικών ενισχύσεων, αλλά και των ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων, με βάση απόρρητα αρχεία που πρόσφατα αποχαρακτηρίσθηκαν.

Στις 392 σελίδες του βιβλίου, που περιέχει πίνακες-διαγράμματα και 170 φωτογραφίες, αποκαλύπτονται πολλά, άγνωστα μέχρι τώρα, γεγονότα που σχετίζονται με τη διοίκηση του Στρατού, με κάποιες Μονάδες που ενώ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, έμειναν στη σκιά της ιστορίας και με τη συμβολή του Τάγματος Διαβιβάσεων Αττικής, που είχε συγκροτηθεί κρυφά στη Κατοχή, στη διάσωση κρίσιμων υποδομών κατά την αποχώρηση των Γερμανών. Στα παραρτήματα γίνεται αναφορά στους διοικητές των τότε Μονάδων Διαβιβάσεων και το έργο ολοκληρώνεται με τη παρουσίαση της εξέλιξης των οπλοσήμων των Τηλεγραφητών-Διαβιβαστών απο το 1888 έως σήμερα, καθώς και της εξέλιξης της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.

Προλογίζει η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το βιβλίο του Χρήστου Νοταρίδη έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία ….αποτελεί μία πλουσιότατη πηγή πληροφοριών και αναλύσεων …παρέχει σπάνιο αρχειακό, φωτογραφικό και βιβλιογραφικό υλικό ……. ένα θησαυρό απο περιγραφές συσκευών δικτύων και διαδικασιών ….είναι μία σημαντική συμβολή στη τοποθέτηση των Διαβιβάσεων στη θέση που τους αναλογεί.”

Συγγραφέας: Χρήστος Νοταρίδης
Εκδότης
: Ινφογνώμων Εκδόσεις
ISBN: 9786185590048
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Τόμος: 1
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 392
Διαστάσεις: 24×17
Βάρος: 0.65 κιλά

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.