Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Τον προηγούμενο μήνα στο “Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Χερσαίας Μάχης και Επιμελητείας” παρουσιάστηκε το ισραηλινό όχημα “Carmel”.

To “Carmel” είναι ένα όχημα επίδειξης τεχνολογίας για τον ισραηλινό στρατό. Ερπυστριοφόρο, ντηζελοκίνητο, προορίζεται να αντικαταστήσει το άρμα μάχης σε πολλές από τις αποστολές του πλην αρματομαχιών (αναγνώριση, συνοδεία, υποστήριξη, πόλεμος σε αστικό αγώνα).

Οι πληροφορίες για το όχημα είναι λίγες αλλά αναμένεται να έχει βάρος 30-35 τόνους, σημαντική ταχύτητα κι ευελιξία, πυροβόλο μεσαίου διαμετρήματος που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ των 30-76 χλσ. και δυνατότητα βολής αντιαρματικών πυραύλων. Το πλήρωμά του θα είναι 2 άνδρες (δυνατότητα για 3) γεγονός που σε συνδυασμό με τον οπλισμό του το κάνει όχημα παροχής πυρών σαν το ρωσικό Terminator ή το βρετανικό Ajax, άρα η παρουσία του δεν αλλάζει την είσοδο σε υπηρεσία των οχημάτων πεζικού Namer και Eitan.

Η θωράκιση είναι ένα ζήτημα: σύγχρονη θωράκιση θα εξασφαλίζει καλή προστασία στο πήγμα (από διατρητικά των 30 χλσ στο πρόσθιο φάσμα, μόλις 14,5 χλσ στα πλευρά), ικανοποιητική στον (πιθανότατα ανεπάνδρωτο) πύργο και εξαιρετική έναντι ναρκών και IED (κατάλληλος σχεδιασμός με V-shaped δάπεδο και σύστημα απορρόφησης κραδασμών) ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην ενεργητική προστασία του με κάποιο σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων (Throphy MV, Iron Fist) που κατασκευάζουν ισραηλινές βιομηχανίες εγκαταλείποντας τα παχιά στρώματα ERA που εξοπλίζουν τα Merkava και Namer.

Το Carmel κινείται στον τρόπο πολέμου του 21ου αιώνα και μάλλον θα αποτελεί ένα “άρμα” που θα εμπλέκεται πρώτο με ελαφρές δυνάμεις, που δεν θα διαθέτουν τεθωρακισμένα, θα αντέχει σε επιθέσεις με εκρηκτικά και νάρκες και θα εντοπίζει και θα εξουδετερώνει εύκολα ομάδες πεζικού που θα κρύβονται στο ύπαιθρο ή σε αστικές περιοχές.

Ένα πυροβόλο ικανού διαμετρήματος (40-60 χλσ) με έξυπνα πυρομαχικά θα έχει διατρητική ικανότητα σε σκυρόδεμα ή ελαφρά οχήματα αλλά θα είναι σχεδόν ανίσχυρο σε αρματομαχίες. Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι η παρουσίαση έγινε την ημέρα αποστρατείας του στρατηγού Didi Ben-Yoash, πρώην αρχηγού του Σώματος Τεθωρακισμένων και διευθυντή της Αρχής Έρευνας & Ανάπτυξης Όπλων και Τεχνολογικού Εξοπλισμού (MAFT) μας προϊδεάζει πως το Carmel, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα μοιάζει πολύ διαφορετικό από αυτά τα αρχικά σχέδια.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: