Νέο προηγμένο άρβυλο για το Στρατό των ΗΠΑ και η χαοτική αντίληψη με τον ΕΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Μια είδηση που εντοπίσαμε και μας κέντρισε το ενδιαφέρον για ένα «ευαίσθητο» θέμα που αποτελεί ζήτημα προς επίλυση και στη χώρα μας, αφορά την προσπάθεια του Στρατού των ΗΠΑ (US Army) να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και η άνεση του προσωπικού του.

Μέσα στους επόμενους μήνες η Διοίκηση Έρευνας και Μηχανολογικής Ανάπτυξης RDECOM (U.S. Army Research, Development, and Engineering Command), θα αξιολογήσει διεξοδικά έναν αριθμό πρωτότυπων τα οποία θα διανεμηθούν σε νεοσύλλεκτους που διανύουν τη Βασική Εκπαίδευση αλλά και σε στρατιώτες που υπηρετούν σε μονάδες πρώτης γραμμής.

Στόχος είναι τα νέα άρβυλα να αξιολογηθούν σε πραγματικές συνθήκες που θα τροφοδοτήσουν με παρατηρήσεις τη διαδικασία ανάπτυξης του τελικού προτύπου, το οποίο θα επιλεγεί για την τελική μορφή που θα έχει το νέο Άρβυλο Μάχης ACB (Army Combat Boot).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχετικός τομέας έχει γνωρίσει εξαιρετική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, με άρβυλα που χορηγούνται ανάλογα σε μονάδες ανάλογα με το πεδίο ανάπτυξης (ζούγκλα, έρημος, ορεινό περιβάλλον, αρκτικό περιβάλλον). Παρόλα αυτά σύμφωνα με στελέχη της RDECOM που συμμετέχουν στην εξέλιξη του νέου άρβυλου, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στα άρβυλα γενικής χρήσης που χορηγούνται στους νεοσύλλεκτους του Αμερικανικού Στρατού.

Διαρκής προσπάθεια για το καλύτερο

Συνολικά αυτή τη στιγμή έχουν υιοθετηθεί από την υπηρεσία 7 διαφορετικοί τύποι άρβυλου, κατάλληλοι για διαφορετικά κλίματα και συνθήκες. Ενώ όμως θα νόμιζε κανείς ότι ο συγκεκριμένος τομέας αναγκών είναι καλυμμένος, η απαίτηση για άρβυλα που έχουν καλύτερη ποιότητα, οδηγούν το προσωπικό στο να επιλέγει λύσεις από το εμπόριο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Και αν αυτό ισχύει για το Στρατό των ΗΠΑ που διατηρεί την ευχέρεια χορηγίας διαφορετικών αρβυλών (κατάλληλων για τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες), τι να πούμε για την κατάσταση στον ΕΣ που χορηγεί έναν τύπο και μάλιστα σχεδιαστικά ξεπερασμένο προ πολλού. Γνωστά πράγματα θα πουν πολλοί αναγνώστες δικαιολογημένα. Ας συνεχίζουμε όμως γιατί η ιστορία έχει ενδιαφέρον..

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Αμερικανικό Στρατό σε περίπου 15.000 στελέχη, προέκυψε ότι σχεδόν το 50% επί του συνόλου προχωράει σε αγορά άρβυλου από την ελεύθερη αγορά, αναζητώντας καλύτερη ποιότητα σε σχέση με τα άρβυλα που χορηγεί η υπηρεσία.

Παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την απόφαση για τους περισσότερους στρατιώτες είναι ότι τα άρβυλα εμπορίου είναι συνήθως πιο ελαφριά, εύκαμπτα (σε στυλ αθλητικού παπουτσιού) και έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, συγκριτικά με τα παραδοσιακά υπηρεσιακά άρβυλα. Από την άλλη πλευρά έχει παρατηρηθεί ότι τα χαρακτηριστικά αυτά συμβάλλουν στην γρήγορη φθορά τους σε σκληρές συνθήκες ενώ υπάρχει συμβιβασμός σε ότι αφορά το παρεχόμενο επίπεδο προστασίας.

Κατά συνέπεια η ερευνητική ομάδα της Διοίκησης Έρευνας και Μηχανολογικής Ανάπτυξης του Αμερικανικού Στρατού, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις προτιμήσεις του προσωπικού και τις απαιτήσεις του Στρατού, με πειραματισμό σε νέα είδη ελαστικού και σόλες που είναι 30% ελαφρύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα στα χορηγούμενα άρβυλα.

Ίδιες δηλώσεις – χαοτική διαφορά αντίληψης

Η έρευνα περιλαμβάνει νέα υλικά και τεχνολογίες που είναι λειτουργικές και άνετες, καθώς αυτός όπως τονίζεται το άρβυλο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει το ηθικό του προσωπικού αλλά κυρίως το αξιόμαχο του σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Όπως δήλωσε και ο Διοικητής της RDECOM: « Το προσωπικό μας είναι το μεγαλύτερο asset του Στρατού και τους οφείλουμε ένα καλύτερο άρβυλο που θα τους κάνει αποτελεσματικότερους».

«Στο Στρατό το άρβυλο είναι τα πάντα! Είναι το πρωταρχικό όπλο του στρατιώτη και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας, ιδίως όταν η αποστολή έχει μεγάλη διάρκεια»

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Παρόμοιες δηλώσεις αν και σε πιο .. «προσγειωμένο» ύφος έχουμε ακούσει κατά καιρούς και από την εκάστοτε ηγεσία του ΕΣ. Όμως η διαφορά αντίληψης δε παύει να είναι χαοτική.

Το να μιλάει κανείς για συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα είναι φυσικά μάταιο καθώς τα μεγέθη είναι διαφορετικά αλλά και οι εξελίξεις στο σχετικό τομέα είναι πρακτικά στάσιμες εδώ και δεκαετίες.. Η πρόσφατη χορηγία άρβυλου στο προσωπικό του ΕΣ κατέδειξε για πολλοστή φορά την προσκόλληση σε ξεπερασμένα πρότυπα, καθώς το «άρβυλο νέου τύπου» πρακτικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εξέλιξη μιας παρωχημένης σχεδίασης που χορηγείται επί δεκαετίες.

Γι αυτό και δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις αστοχίες υλικού ενώ πολλοί έσπευσαν να τα.. ξεφορτωθούν, προσφέροντας τα προς πώληση σε διαδικτυακές αγγελίες. Με το θέμα άλλωστε ασχοληθήκαμε πρόσφατα και εδώ: Αστοχίες στα νέα άρβυλα του Ελληνικού Στρατού.

Επιτακτική η ανάγκη για εξέλιξη..

Δυστυχώς το συμπέρασμα παραμένει ότι στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων και του «προβλεπόμενου», ο ΕΣ φαίνεται να έχει χάσει το νόημα ως προς το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να προχωρήσει στον τομέα υπόδησης του προσωπικού.

Χωρίς καμία πραγματική διάθεση να προχωρήσει προς την εξέλιξη ενός πραγματικά νέου άρβυλου, ο ΕΣ συνεχίζει να χορηγεί του άρβυλα που στερούνται ποιότητας ενώ ανατομικά παρέχουν ελάχιστη άνεση – αν όχι καταπονούν σημαντικά  – το προσωπικό, το οποίο προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία και πιθανούς τραυματισμούς, καταφεύγει με το υστέρημα του σε αγορές ποιοτικών αρβύλων από το εμπόριο.

Και αυτό φυσικά ισχύει για όσες μονάδες επιτρέπουν κάτι τέτοιο στο προσωπικό τους και δεν έχουν προσκόλληση στο.. «προβλεπόμενο» άρβυλο.

Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον η διεξαγωγή μιας έρευνας μέσα στις τάξεις του προσωπικού, για την άποψη που έχουν για τα υλικά που τους χορηγούνται (ιδίως σε ότι αφορά τα άρβυλα). Αναπόφευκτα όμως τα αποτελέσματα δεν θα ήταν ενθαρρυντικά, οπότε και ίσως μια τέτοια διαδικασία να μην είχε – ούτως ή άλλως – νόημα. Δεν είναι άλλωστε δύσκολο για τους περισσότερους που υπηρέτησαν τη στρατιωτική θητεία τους στον ΕΣ αλλά και τα μόνιμα στελέχη να θυμηθούν θλιβερές ιστορίες από την εμπειρία τους με τα υπηρεσιακά άρβυλα – ιδίως σε μάχιμες μονάδες..

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αναφορές σε διεθνείς εξελίξεις έχουν μονάχα το νόημα της «αφύπνισης» σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί η αντίληψη ότι κάποια πράγματα θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν αν δεν θέλουμε να υποτιμάμε την μαχητική ικανότητα αλλά και τη νοημοσύνη του προσωπικού.

Με δεδομένο ότι ο ΕΣ ούτως η άλλως βρίσκεται σε μια διαδικασία συρρίκνωσης (συγκριτικά με παλαιότερες εποχές που η δεξαμενή του προσωπικού ήταν μεγαλύτερη), είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μεταστροφή προς την κατεύθυνση εφοδιασμού του προσωπικού με ποιοτικότερα υλικά ένδυσης και υπόδησης.

Ο παράγοντας κόστος μπορεί να αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη λήψη μιας τέτοιας επιλογής, αλλά όμως όταν μιλάμε για δεδομένες απαιτήσεις που απλώνονται σε βάθος χρόνου, εισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως η οικονομία κλίμακας που καθιστά απαραίτητη την διερεύνηση πιθανών προοπτικών–τουλάχιστον- όσον αφορά ένα άρβυλο που επιτέλους θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Oποιοδηποτε αρβυλο θα ηταν βελτιωση σε σχεση με το σημερινο.
    Παντως ειναι δυσκολο να φτιαχτει ΕΝΑ αρβυλο που θα τα κανει ολα για τον ΕΣ.
    Χιονια και παγο το χειμωνα στον Εβρο και χαρακια,βραχια και 40αρια το καλοκαιρι στο Αιγαιο.
    Για χρηση απο τους Τ/Θσμενους και απο τη ΔΔΕΕ ταυτοχρονα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.