Ιαπωνική λύση στην αεροπυρόσβεση; Φαίνεται ότι το συζητάμε σοβαρά, θέλουμε να βάλουμε στο “κόλπο” τους Ευρωπαίους και το κυριότερο, οι Ιάπωνες κατασκευαστές του μοναδικού νέου πυροσβεστικού αεροσκάφους που κατασκευάζεται είναι ενθουσιασμένοι με τις ελληνικές επιδόσεις στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Σήμερα στην Αθήνα ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ θα συναντήσει τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο οποίος είναι υφυπουργός. Το κύριο θέμα της συζήτησης είναι το υπό κατασκευή αεροσκάφος ShinMaywa US-2 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης αλλά και σε έρευνα και διάσωση.

Και τα δύο αυτά επιχειρησιακά πεδία ενδιαφέρουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά σχεδόν όλη την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και η προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα, είναι να βάλουν όλοι οι Ευρωπαίοι χρήματα, ώστε να αγοραστούν από τους Ιάπωνες οκτώ έως 12 αεροσκάφη, σε πρώτη φάση.

Οι Ιάπωνες είναι πολύ θετικοί να συνεργαστούν με την Ελλάδα, γιατί βλέποντας βίντεο με επιχειρήσεις των Ελλήνων πιλότων με Canadair έμειναν κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα! Και ποιος δεν μένει. Θέλουν λοιπόν να αξιοποιήσουν την ελληνική εμπειρία ακόμη και για την πιστοποίηση του αεροσκάφους τους στην πυρόσβεση, αν είναι δυνατόν.

Το αεροσκάφος της Ιαπωνίας είναι το μοναδικό νέο αεροσκάφος για τέτοιες αποστολές. Η παραγωγή των Canadair είναι πλέον παρελθόν και οι Ιάπωνες είδαν το κενό στην αγορά και αποφάσισαν να το εκμεταλλευθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιάπωνες έχουν επαφή με την Ελλάδα για το θέμα του αεροσκάφους τους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είχε συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ.Υasuhiro Shimizu με τον οποίο συζήτησαν για ενδεχόμενη συνεργασία για τον εφοδιασμό ελληνικών υπηρεσιών ασφάλειας με αεροσκάφη περιπολίας και Έρευνας και Διάσωσης ( SAR.) αλλά και ανάγκες πυρόσβεσης.

Στις 19 Δεκεμβρίου είχε γίνει συνάντηση της ιεραρχίας της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ (ΓΔΔΑΕΕ ) με στελέχη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα με επικεφαλής την Emi Mashiko, η οποία συνοδευόταν από εκπροσώπους της εταιρείας Shin-Maywia Industries. Στην συνάντηση ήταν και στελέχη του ΓΕΕΘΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως είχε ανακοινωθεί, συζητήθηκαν θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της εταιρείας Shin-Maywia Industries, οι προοπτικές συνεργασίας της με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η ενδεχόμενη εκμετάλλευση συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

©shinmaywa.co.jp | Σύγκριση σημαντικών χαρακτηριστικών US-2 (ShinMaywa), CL-415 (Bombardier) και Be-200 (Beriev).

Λόγω της σύνθεσης της συνάντησης ( παρουσία Λιμενικού-Ακτοφυλακής , Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής) ενισχύονται κάποιες πληροφορίες, ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο προσέγγισης ιαπωνικής λύσης στους προαναφερθέντες τομείς.

Στα υπό εξέταση ενδεχόμενα ήταν και πιθανή επιλογή συμπαραγωγής του αμφίβιου αεροσκάφους ShinMaywa US-2 που έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί σε καταστάσεις έρευνας και διάσωσης μακράς ακτίνας δράσης και σε συνθήκες υψηλού κυματισμού.Ένα παλιότερο μοντέλο αυτού του αεροσκάφους είχε χρησιμοποιηθεί πειραματικά και ως πυροσβεστικό.

Η πρώτη επαφή είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά το ταξίδι που έκανε στο Τόκιο ο Γεν. Διευθυντής ΓΔΑΕΕ ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης προς αναζήτηση βιομηχανικών συνεργασιών στο τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Πηγή: militaire.gr

11 Σχόλια

 1. selenos

  Δευτερη φορα μεσα σε λιγους μηνες,που γινεται αναφορα σ’αυτο το θεμα.
  Μακαρι να προχωρησει.

  Απάντηση
 2. gklof

  Είναι πιο αποτελεσματικά σε αποστολές αεροπυρόσβεσης τα αεροσκάφη από τα ελικόπτερα; Σε περιοχές με δύσκολο ανάγλυφο από τι ύψος θα κάνει ρίψεις το αεροσκάφος και το ελικόπτερο;
  Είναι πιο οικονομικά σε αρχικό κόστος κτήσης και χρήσης/συντήρησης;
  Πιο μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη ποικιλία αποστολών (εκτός αεροπυρόσβεσης, π.χ. έρευνα διάσωση, αεροδιακομιδές, χρήση από αστυνομία, κτλ): ένα υδροπλάνο ή ένα ελικόπτερο γενικής χρήσης;
  Τα αεροσκάφη πυρόσβεσης είναι πιο γρήγορα όμως τα ελικόπτερα μπορούν να προσγειωθούν και να ανεφοδιαστούν οπουδήποτε.
  Πιο πιθανό να βρούμε χρηματοδότηση από ΕΕ για ελικόπτερα Ευρωπαίων κατασκευαστών, παρά για Ιαπωνικό υδροπλάνο.
  Αυτά

  Απάντηση
  • Spirit

   Όταν το κόστος ενός erickson είναι στο 1/4 ενός shinmaywa, Δεν τίθεται θέμα πια θα είναι η επιλογή, έστω και αν το US-2 μπορει να κάνει ανεπανάληπτα πράγματα ακόμα και από μία βάση, καλύπτοντας όλη την επικράτεια!

   Απάντηση
 3. Gunner

  To αεροσκάφος αυτό θα μπορούσε να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο και στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

  Απάντηση
 4. SKYHOOK47

  https://www.vikingair.com
  Προφανώς ο κ. Καρβουνόπουλος δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη εταιρεία και για αυτό και κάνει λόγο για τερματισμό της παραγωγής των CL…Για να είμαστε ακριβείς η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή ,αρκεί να βρεθούν πελάτες.
  Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μόνο ως ενταγμένο σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμήθειας και διαχείρισης του θα μπορουσαμε να το δούμε να διασχίζει τους Ελληνικούς ουρανούς και θάλασσες…

  Απάντηση
  • Spirit

   Για να αρχίσει η παραγωγή χρειάζονται μια παραγγελία πάνω από 10 αεροσκαφών.) πράγμα σχετικά δύσκολο.

   Απάντηση
  • viper3000ad

   Στο Site της η εταιρία γράφει ότι έχει τμήμα για την συντήρηση των αεροσκαφών. Φαντάζομαι δεν έχει κλείσει, είδα από το link ότι βγάζει αρκετά μοντέλα. Αλλά και τα αεροπλάνα υπηρετούν σε πολλές αεροπορίες ανά τον κόσμο. Διάβασα : Ιταλία , Ισπανία, Γαλλία , Κροατία . Επίσης και εκτός Ευρώπης : Αμερική, Καναδάς, Βενεζουέλα, Μαρόκο.
   Το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν πελάτες, αλλά ότι θα δημιουργηθεί κοινός φορέας αντιμετώπισης καταστροφών από Ευρωπαϊκούς πόρους, με Ευρωπαϊκές εταιρίες !
   Με την προοπτική αντικατάστασης των στόλων και του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει γραμμή παραγωγής. Ελπίζουμε χωρίς ανταγωνιστικό ενδιαφέρον…

   Απάντηση
 5. Γ.Μ.

  Μιας και ο λόγος περί εναέριων μέσων “πολιτικής προστασίας”, τις τελευταίες ημέρες ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχόλια για τη μη χρησιμοποίηση των ΜΕΑ της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην πρόσφατη πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Ορθώς αυτό το θλιβερό γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για να αναδειχθούν τα όποια προβλήματα διαθεσιμότητάς τους, αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση. Εν προκειμένω, ακόμη και αν όλα τα εν λόγω ΜΕΑ ήταν διαθέσιμα, αναρωτήθηκε κανείς από εκείνους που σχολιάζουν σχετικά, εάν στις συγκεκριμένες συνθήκες (άνεμοι 8-9 μποφόρ) αυτά τα μικρά και περιορισμένων πτητικών επιδόσεων μέσα μπορούσαν, όχι να επιχειρήσουν αποτελεσματικά, αλλά να απογειωθούν καν;;;;
  Σχετικά με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, παρά την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά τους, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρόκειται με διαφορά για το πλέον πολύπλοκο αλλά και ευπαθές μέσο πυρόσβεσης. Ας σκεφτούμε λοιπόν υπό ποιες συνθήκες (όχι μόνο καιρικές) μπορούν αυτά όντως να επιχειρούν με ασφάλεια, πριν ζητήσουμε να βρίσκονται συνεχώς όλα στον αέρα και στην …θάλασσα.
  Γενικότερα θα πρέπει να υπάρχει μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογικών Δασικών Προϊόντων, τα εναέρια μέσα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης μόνο σε μία στις τέσσερις δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή μας. Εν κατακλείδι, η ίδια ύπαρξη, η υψηλή διαθεσιμότητα και η ορθή κατανομή και διαχείριση των εναέριων μέσων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα. Σε καμία περίπτωση όμως αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πανάκεια, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των όποιων διαθέσιμων κονδυλίων να διατίθεται εκεί, αφήνοντας ακάλυπτους άλλου χρήσιμους/κρίσιμους τομείς.

  Απάντηση
 6. tsimuha

  «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”

  12 Iουλιου 1929, πρωτη πτηση για το γιγαντιο Dornier Do-X

  https://www.trevorbradleyart.com/fullscreen-page/comp-jim760am/33f114c3-288c-48da-8088-42d1b1028b13/2/%3Fi%3D2%26p%3Dcu2s2%26s%3Dstyle-jij1u3ri

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: