Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Εδώ και δεκαετίες πολλά ναυτικά έχουν φλερτάρει με εξωτικά σχέδια φουτουριστικών πλοίων ενώ το αμερικανικό ναυτικό ναυπηγεί τα πλοία παράκτιας άμυνας κλάσης “Independence” με σκάφος διάτρησης κυμάτων τύπου τριμαράν. Τώρα, το κινεζικό ναυτικό φαίνεται πως προετοιμάζει ένα σχέδιο τριμαράν που θα εισέλθει σε υπηρεσία στο Λαϊκό Επαναστατικό Ναυτικό (ΛΑΝ) ως φρεγάτα αλλά θα προσφερθεί και για εξαγωγές.

«Βρισκόμαστε στη φάση ανάπτυξης και σχεδιασμού του προγράμματος», δήλωσε ο You Yue, υποδιευθυντής του τμήματος επενδυτικής ανάπτυξης για τη Δυτική Ασία και Αφρική της China Shipbuilding Trading Company. «Το γενικό σχέδιο είναι έτοιμο αλλά απομένουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες», είπε.

Το γενικό σχέδιο –το σκάφος τριμαράν- επιτρέπει στη φρεγάτα να έχει πολύ μεγαλύτερο πλάτος από τα συμβατικής σχεδίασης μονής γάστρας. Σημειώνεται επίσης πως η υπερκατασκευή και το σκάφος θα ενσωματώνουν χαρακτηριστικά μείωσης της υπογραφής στο ραντάρ.

Το υπό κλίμακα μοντέλο παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στην έκθεση IDEX στο Άμπου Ντάμπι σε συνδυασμό, κατά δήλωση του You, με πολλά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην έκδοση του ΛΑΝ ή σε ένα έκδοχο προς εξαγωγή και δεν αποτυπώνονται κατ’ανάγκη στο πλοίο που τελεί αυτή τη στιγμή υπό ναυπήγηση. Οι τελικές αποφάσεις για το συγκρότημα ισχύος, τον οπλισμό, τα συστήματα αισθητήρων και μάχης είναι ακόμα σε στάδιο επιλογής, σημείωσε ο ίδος.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν με το μοντέλο παρουσιάζουν ένα πλοίο 2,450 τόνων με διαστάσεις 142 μέτρα μήκος, 32 μέτρα πλάτος και βύθισμα 6.2 μέτρα. Το συγκρότημα ισχύος παρουσιάστηκε ως «ναυτικό σύστημα ηλεκτροκίνητης πρόωσης» με ταχύτητα 25 κόμβων και εμβέλεια 5,000 ναυτικών μιλίων με οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες εν πλω.

Τα στοιχεία αυτά είναι δυνατόν να αλλάξουν για το τελικό πλοίο που θα ναυπηγηθεί, είπε ο You, με την ταχύτητα να βρίσκεται πιθανότατα πάνω από τους 30 κόμβους. Ο ίδιος δήλωσε πως έχει εκτιμηθεί η υιοθέτηση ενός συστήματος πρόωσης ντήζελ εξολοκλήρου από την γερμανική MTU, που θα κινεί τρείς υδροπροωθητές.

Το μοντέλο που παρουσιάστηκε εμφάνιζε μια γκάμα οπλισμού τυπικού για πλοία στο μέγεθος ενός μικρού πολεμικού: ένα πυροβόλο διαμετρήματος των 76 ή 100 χλσ., ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων για κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-αέρος μεταξύ του πυροβόλου και της υπερκατασκευής, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας σε κάνιστρα στο μεσόστεγο, όπλα εγγύς αυτοάμυνας και εκτοξευτές φωτοβολίδων και αντιμέτρων. Τα διαμερίσματα αισθητήρων αντιστοιχούν σε αυτά ελαφράς φρεγάτας.

Το μοντέλο του πλοίου εξέθετε ένα διπλό υπόστεγο ελικοπτέρου και πλαϊνές θυρίδες για την καταβίβαση μικρών λέμβων. Δεν φαίνεται να υπάρχει διαμορφωμένο πρυμναίο υπόστεγο ούτε θύρες εξαπόλυσης λέμβων κάτω από το ελικοδρόμιο, όπως στο αμερικανικό LCS, καθώς αυτό φαίνεται να είναι χαμηλού ύψους και πολύ κοντά στην ίσαλο γραμμή. Διακρίνεται όμως σόναρ πλώρης.

Καθώς, το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου τριμαράν για το ΛΑΝ δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2018, δήλωσε ο You.

Εκτός από το σχέδιο τριμαράν, το CSSC – μια κοινοπραξία άνω των 12 κινεζικών ναυπηγείων που συγκροτήθηκε για να προαγάγει την βιομηχανία – παρουσίασε μια σειρά άλλων σχεδίων που είναι διαθέσιμα για εξαγωγή, τα περισσότερα βασισμένα σε υπάρχοντα σχέδια του ΛΑΝ ή της κινεζικής ακτοφυλακής. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν ένα έκδοχο του αποβατικού πλοίου-δεξαμενής Type 071 (LPD) του κινεζικού ναυτικού εκτοπίσματος 25,000 τόνων. O Shen Yue, project manager της CSSC για την Αφρική και την Δυτική Ασία, σημείωσε πως οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών συστημάτων από αυτά που έχουν τοποθετηθεί στα πλοία του κινεζικού ναυτικού, περιλαμβανομένων διαφορετικών συγκροτημάτων ισχύος, τροποποιημένων ελικοδρομίων και οπλικών συστημάτων και ιδιαίτερων συστημάτων διαχείρισης οπλισμού.

Άλλα σχέδια που παρουσιάστηκαν περιλάμβαναν μοντέλα φρεγατών και κορβετών μεταξύ 1,000 και 4,000 τόνων, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης 22,000 τόνων παρόμοιο με αυτά που ναυπηγούνται για το ΛΑΝ και έναν αριθμό μικρότερων περιπολικών σκαφών της Ακτοφυλακής.

Κείμενο-φωτογραφίες: Christopher P. Cavas

Απόδοση/Μετάφραση απο το defensenews.com για την Προέλαση.

6 Σχόλια

 1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Να το δω στο αιγαίο με 9 και 10 μποφώρ να δω τι θα κάνει που πήγαν να κατασκευάσουν φρεγάτα με δυο ελικόπτερα με ύψος πυραυλακάτου για να είναι στελθ!

  Καλό είναι φουτουριστικό είναι το κόστος όμως δεν μας είπανε τα Κινεζόπουλα και θα σας παρακαλέσω βάλτε ένα λινκ για να δούμε και τα υπόλοιπα πλοία.

  Πάντως από πρότζεκτ πάνε καλά εμείς δεν θέλαμε να σχεδιάσουμε ούτε ένα μα ούτε ένα;;;;;;;;;;;;

  Απάντηση
 2. Theognostos

  Τελικα οι Κινεζοι αντιγραφουν κλεβουν τεχνολογια οσο μπορουν προετοιμαζονται. H Ελλας τι κανει ..

  Απάντηση
 3. Theognostos

  Καλά τα πλαστικά μοντελακια οι κινέζοι εχουν εμπειρία με αυτά…αντιγραφες παραλλαγές των LCS χωρις μηχανές…όμως…

  Απάντηση
 4. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  eav2 σε ευχαριστούμε για της φωτογραφίες αλλά ήθελα να δω περισσότερα στοιχεία για το τριμαράν, δηλαδή πόσους πυραύλους ΘΑ μεταφέρει στην πλώρη.

  Πάντως έχει χαμηλό ίχνος και αν το δεις από εμπρός (δηλαδή ένα ραντάρ) θα νομίζεις πως είναι μια πυραυλάκατος ή υπό γωνία αλλά το αιγαίο είναι μια δύσκολη θάλασσα και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αν θα αντέχει στα δικά μας νερά.

  Καλή η φρεγάτα σε τόσο μικρό εκτόπισμα μια ίδια είχε σαν διπλωματική της εργασία μια πιτσιρίκα στην σχολή ναυπηγών ταλέντα υπάρχουν στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μένουν εδώ για να κάνουν την διαφορά!

  Απάντηση
 5. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  eav2 σε ευχαριστούμε αν και θα θέλαμε να δούμε περισσότερα στοιχεία για το τριμαράν όπως πόσους πυραύλους ΘΑ μεταφέρει στην πλώρη. Δεν ξέρω όμως αν είναι κατάλληλη για το αιγαίο δεν μπορώ να το πω.

  Έχει χαμηλό ίχνος όμως είναι αρκετά στέλθ και αν την δει από εμπρός ή υπό γωνία ένα ραντάρ θα δείχνει ίχνος πυρυαλακάτου.

  Καλή η φρεγάτα των 3500 τόνων ένα τέτοιο σχέδιο είχε για διπλωματική της εργασία μια κοπέλα στη σχολή ναυπηγών! Δυστυχώς τα ταλέντα δεν τα αφήνουν να προκόψουν στην Ελλάδα και τα διώχνουν για το εξωτερικό ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: