Νέο BMP "Ιππότης" για τις πολικές περιοχές της Αρκτικής

Στην κύρια ρωσική επιχείρηση κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού Κουργκανμασζαβόντ κατασκευάζεται, ουσιαστικά ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού “BMP Ιππότης” ή “BMP Knight”, το οποίο προορίζεται για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πολικές περιοχές.

Το BMP Knight θα διαθέτει κινητήρα τύπου αεριοστροβίλου, στη φωτογραφία το ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-3 (Πηγή: comprehensivenews)

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, γίνεται λόγος για ένα αρκετά ασυνήθιστο όχημα, το οποίο δεν έχει τίποτα κοινό με τα τεθωρακισμένα οχήματα, που κατασκευάζονταν προηγουμένως στη Ρωσία.

Αντί του συμβατικού κινητήρα ντίζελ, το όχημα Ιππότης θα είναι εξοπλισμένο με ένα κινητήρα τύπου αεριοστροβίλου. Αυτού του είδους οι κινητήρες τίθενται σε λειτουργία πιο εύκολα και λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις συνθήκες του πολικού κλίματος. Εκτός απ’ αυτό είναι συμπαγείς. Η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ, έχει την εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή αεριοστροβίλων κινητήρων για τεθωρακισμένα οχήματα.

Ακόμη πιο σημαντικά από τα χαρακτηριστικά του νέου οχήματος θα είναι το σύστημα ηλεκτρομηχανικής μετάδοσης και το σκάφος, το οποίο θα αποτελείται από δύο μέρη. Είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο προβλέπεται να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες διαστάσεις των χώρων εγκατάστασης ισχυρών όπλων, πεζοναυτών και μεγάλων ποσοτήτων εφεδρικού καυσίμου.

Οι εργασίες κατασκευής του BMP Ιππότης βρίσκονται στην πρώιμη φάση και προχωρούν παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του πιο απλού τεθωρακισμένου οχήματος –του Κουργκάνετς-25.

Σε τι οφείλεται η ύπαρξη δύο παράλληλων ερευνητικών προγραμμάτων;

Είναι κατανοητό ότι το τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού Ιππότης,  είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα που μπορεί να εισέλθει σε παραγωγή τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Η χρηματοδότηση αυτού του οχήματος σήμερα γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρκτική και παίρνοντας υπόψη το πρώιμο στάδιο των εργασιών, δεν είναι και πολύ δαπανηρή.

Τώρα, η Ρωσία ήδη λαμβάνει μια σειρά από τα πιο πολυδάπανα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων πέραν του Πολικού Κύκλου.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει τα προηγούμενα σχέδια κλεισίματος του πολικού στρατιωτικού αεροδρομίου Τίκσι. Μέχρι το 2015 το αεροδρόμιο αυτό θα εκσυγχρονιστεί.
Το 2013 προβλέπεται να αναπτυχθεί στο πολικό αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, ειδική μονάδα βαριών αεροσκαφών αναχαίτισης MiG-31. Σύμφωνα με τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, στην Αρκτική θα συγκροτηθεί ειδική στρατιωτική μονάδα, η οποία θα διασφαλίζει τα ρωσικά συμφέροντα σ’ αυτή την περιοχή.

Σήμερα,  οι διαφωνίες σχετικά με το μέλλον της περιοχής αυτής, ανάμεσα στις χώρες που καταδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους της Αρκτικής, επιδεινώνονται όλο και περισσότερο.
Η Ρωσία διεκδικεί ένα σημαντικό μέρος της αρκτικής ωκεάνιας υφαλοκρηπίδας και επιμένει στο δικαίωμα προτεραιότητας των κρατών της περιοχής να χρησιμοποιούν τους πόρους της.
Σε αυτά τα ζητήματα έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες χώρες, όπως είναι π.χ., η Κίνα, που βρίσκονται εκτός της περιοχής αυτής και επιμένουν στην πρόσβαση όλων των χωρών του κόσμου στους φυσικούς πόρους της περιοχής.
Εξάλλου, τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά τεχνολογικά προγράμματα που εκπληρώνει η Ρωσία με σκοπό την υπεράσπιση των συνόρων της στην Αρκτική, δείχνουν ότι στις διαμάχες για το μέλλον των αρκτικών φυσικών πόρων η Μόσχα δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

greek.ruv

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.