Ναρκαλιευτικά κλάσης Type 352 “Ensdorf”

Το γερμανικό ναρκαλιευτικό M1093 “Auerbach/Oberpfalz” κλάσης ENSDORF Class (Type 352). (Stephen Wagstaff/Flickr)

Ναυπηγημένα αρχικά ως κλάση ναρκαλιευτικών Type 343 “Hameln” στα ναυπηγεία Friedrich Lürssen und Abeking & Rasmussen στη Βρέμη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα πλοία αυτά που ενσωμάτωναν τεχνολογία αιχμής για τη γενιά τους έτυχαν ενός εκτεταμένου προγράμματος ανακατασκευής που απέδωσε μια νέα εντελώς κλάση, την Type 352 “Ensdorf”.

Το γερμανικό ναρκαλιευτικό M1094 “Ensdorf”. (Jan Czonstke/Flikcr)

Κατασκευασμένα από αντιμαγνητικό χάλυβα με όλα τα κινητά και θορυβώδη συγκροτήματα τοποθετημένα εξαρχής σε απομεμονωμένα αντικραδασμικά πλαίσια, αποτέλεσαν εξαιρετικό πολυεργαλείο στα χέρια της ναυτικής διοίκησης ικανό να εκτελέσει από απλή ναρκαλιεία, σάρωση, εξειδικευμένη έρευνα και καταστροφή (με τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα) αλλά και ναρκοθέτηση, όντας ικανά να μεταφέρουν 60 νάρκες.

Το γερμανικό ναρκαλιευτικό M1098 “SIEGBURG” κλάσης ENSDORF Class (Type 352). (philip bisset/Flickr)

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τις νέες κλάσεις ναρκοθηρικών να εισέρχονται ήδη στις τάξεις του (κλάση Type 332 “Frankenthal” και κλάση Type 333 “Kulmbach”), το Ομοσπονδιακό Ναυτικό της ενοποιημένης Γερμανίας έλαβε την απόφαση να αναβαθμίσει τα 5 από τα 10 Type 343 στη νέα κλάση Type 352.

Το Seehund ROV “2” είναι οργανικό του FGS M1092 Hameln

Χαρακτηριστικό της νέας κλάσης ήταν η ενσωμάτωση του νέου συστήματος ναρκαλιείας “Troika Plus”. Ο όρος προήλθε από το ομώνυμο αμαξίδιο με τα τρία άλογα και αυτή ακριβώς ήταν η φιλοσοφία του εγχειρήματος: το ναρκοθηρευτικό θα δρούσε σαν μητρικό σκάφος για 3 ελαφρές, μη επανδρωμένες ακάτους ναρκοθηρίας (ROV: Remotely Operated Vehicle) “Seehund”κατασκευασμένα από την Blohm+Voss Αμβούργου =. Tα ROV προηγούνται του ναρκοθηρικού μιμούμενα τους ήχους μεγαλύτερου σκάφους και προξενούν την έκρηξη των νέων ακουστικών ναρκών. Το μικρό τους μέγεθος και ο σχεδιασμός τους επιτρέπουν στα μικρά σκάφη να επιβιώνουν της έκρηξης, ενώ το ακολουθόν ναρκοθηρικό εκκαθαρίζει ό,τι έχει απομείνει. Συνολικά, 18 σκάφη ROV “Seehund” κατασκευάστηκαν, 3 ενταγμένα στο M1094 “Ensdorf”, 4 στο M1090 “Pegnitz”, 4 στο M1092 “Hameln”, 4 στο M1098 “Siegburg” και 3 στο M1093 “Auerbach”/”Oberpfalz”. Επειδή τα 25 μέτρων “Seehund” δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν στο κατάστρωμα των ναρκοθηρικών, συνήθως συνοδεύονται από μεγαλύτερο πλοίο-μεταφοράς.

Το γερμανικό ναρκαλιευτικό M1092 “HAMELN” κλάσης ENSDORF Class (Type 352). (philip bisset/Flickr)

Τα πλοία Type 352 “Ensdorf” είναι μήκους 54.4 μέτρων, εκτοπίζουν 650 τόνους, κινούνται από 2 ντηζελοκινητήρες MTU 16V 538 TB91 ισχύος 2,240 kW έκαστος που του αποδίδουν ταχύτητα 18 κόμβων με δύο έλικες ελεγχόμενου βήματος. Διαθέτουν ραντάρ ναυτιλίας και σόναρ τρόπιδας DSQS-11. Νάρκες που εντοπίζονται σε δύσκολα σημεία καταστρέφονται από το μίας-χρήσης τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα AUV “Seefuchs” της Atlas Elektronik. Το πλήρωμά τους αποτελείται από 45 αξιωματικούς και ναύτες και ο οπλισμός τους είναι αρκετά ισχυρός με δύο πυροβόλα Bofors L-70 των 40mm (διαδικασίες αντικατάστασής του από τηλεχειριζόμενους σταθμούς Mauser MLG-27 των 27 mm δεν είναι γνωστό αν ολοκληρώθηκαν). Η αντιαεροπορική προστασία τους ολοκληρώνεται από θέσεις χειριστών MANPADS FIM-92 Stinger.

Το Seehund ROV “10” είναι οργανικό του FGS M1098 Siegburg.

To σύστημα Troika Plus είναι ένας έξυπνος τρόπος αναβάθμισης της ικανότητας ναρκαλιείας στο φάσμα νέων απειλών και κάλυψης μεγαλύτερων αποστάσεων στον ίδιο χρόνο σάρωσης απλής αλίευσης. Σήμερα, μόλις τρία Ν/Θ Type 352 φαίνονται στο οργανόγραμμα του Bundesmarine (M1090 “Pegnitz ”, 1098 “Siegburg” και M1093 “Auerbach”/”Oberpfalz”) οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι τα δύο υπόλοιπα τείνουν προς απόσυρση.

Πηγές:
http://www.marine.de/ (Hohlstablenkboot „Ensdorf“-Klasse (352))
http://www.globalsecurity.org/
http://www.worldnavalships.com/hemeln_class_minesweepers.htm
http://kielnavyblog.blogspot.de/
http://www.shipspotting.com/
honestman.smugmug.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

3 Απαντήσεις

  1. Το ΠΝ θα πρέπει να εξετάσει την απόκτηση 2 ακόμα βρετανικών Hunt που το RN πρόκειται να αποσύρει. Γράφεται πως αυτά θα είναι τα M39 και M41 του RN.

    1. Σίγουρα καλή λύση από απόψεως ομοιοτυπίας αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η ένταξη των “Καλλιστώ” και “Ευρώπη” συνοδεύτηκε από αντικατάσταση των κινητήρων Napier Deltic από τους MTU8V396 74LK με επιπλέον κόστος και το ίδιο θα πρέπει να γίνει και σε αυτήν την περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.