Θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ, το προσφυγικό αλλά και η δημιουργία ασπίδας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Καμμένος κάλεσε τον κ. Μάτις να επισκεφθεί την Ελλάδα και ειδικότερα τη Σούδα, με τον Αμερικανό αξιωματούχο να αποδέχεται την πρόσκληση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «συζητήσαμε αρκετά για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και την ανάγκη ενεργοποίησης της συμφωνίας SNMG2 του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, όπως επίσης για την εξάπλωση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και την ανάγκη ελέγχου, ιδίως των πηγών, της παράνομης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και το πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά η Ελλάδα».

Για τη Σούδα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι διεξήχθη μεγάλη συζήτηση σχετικά «με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της βάσης και τη σημασία της για τη συμμαχία».  

Επί τάπητος τέθηκαν και τα εξοπλιστικά, με τον κ. Καμμένο να περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας, ζητώντας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε «από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό». «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αρχίζει μία καινούργια ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας».

Ερωτηθείς αν έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος είπε ότι «είναι πλέον γνωστά αυτά. Με την παρουσία της SNMG2 και των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν την παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας».

«Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ήδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «συνεχάρη την Ελλάδα για το ότι κρατάει το 2% στο “μπάτζετ” του ΝΑΤΟ. Του είπα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών Οικονομικών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε, σύμφωνα με το mignatiou.com: “Είναι νομίζω μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Μας τιμά ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος Τραμπ και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου εδώ στο Blair House, σε μια επέκταση του Λευκού Οίκου στην εθνική εορτή της Ελλάδας.

Αυτό όπως ξέρετε γίνεται για την Ελλάδα και την Ιρλανδία μόνο, αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και δείχνει την σημασία που δίνουν και οι ΗΠΑ στην συνεργασία τους με την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα στην στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και της διμερής σχέσης, οι οποίες έχουν βελτιωθεί και νομίζω βρίσκονται στην καλύτερη φάση τα τελευταία χρόνια μέσω και της αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Τιμητική και η αυριανή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. Έχουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Γνωρίζουν την διάθεση που υπάρχει εκ μέρους της Ελλάδας για μια στενότερη συνεργασία. Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ όπως είπα και χθες στην Γερουσία σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα βρεθήκανε δίπλα και για την οικονομική κρίση στον Ιούνιο του 2015, αλλά και τώρα όπου πράγματι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από μια οικονομική κρίση και ζητάμε την συμπαράσταση όλων συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Δεν μπορώ να είμαι άδικος με τον Πρόεδρο Ομπάμα διότι και εκείνος προσωπικά παρενέβη όταν χρειάστηκε υπέρ της πατρίδας μας.

Είμαι βέβαιος όμως ότι η διοίκηση Τραμπ όπως και δημόσια έχει εκφέρει και πριν από τις εκλογές και φαίνεται και από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ότι θεωρεί την Ελλάδα ένα σημαντικό και αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και η διοίκηση Τραμπ θα είναι προς την Ελλάδα ιδιαίτερα φιλική στα πλαίσια και της συμμαχίας αλλά και των διμερών σχέσεων. Εγώ το είχα πει και από πριν όπως ξέρετε είμαι ένας από τους πρώτους που στήριξαν την υποψηφιότητα Τράμπ και στους ελληνοαμερικανούς διότι θεωρώ ότι οι δημόσιες θέσεις που πήρε από την πρώτη στιγμή για την αναβάθμιση την γεωπολιτική της χώρας μας θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να ξεπεράσουμε και την κρίση την οικονομική.

Η συνάντηση στο Πεντάγωνο είναι ιδιαίτερα τιμητική. Μετά την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός δέχεται την Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική είδηση. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να συνομιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τις σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ, για την ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω συνεργασία. Είναι μια συνάντηση η οποία αναδεικνύει και τον ρόλο της Ελλάδας στην συμμαχία και την ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα με την βάση της Σούδας.

Μην ξεχνάμε ότι είναι η μόνη βάση που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αεροπλανοφόρο από το Norfolk μέχρι τον Κόλπο. Τα εξοπλιστικά είναι και αυτά στην ατζέντα. Περνάμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, όμως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί την ετοιμότητα της, το αξιόπιστο των ενόπλων της δυνάμεων. Το ηθικό μας είναι αρκετά υψηλό από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε και τα μέσα εκείνα με τις δεδομένες δυνατότητες τις οποίες έχουμε και αυτό το έχουν αποδείξει οι ΗΠΑ και με τα δωρεάν ελικόπτερα τα Σινουκ αλλά και τα τελευταία 70 ελικόπτερα τα οποία παρέχει προς την Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια και πιστεύω ότι με την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας πέραν του ενός έτους θα έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.”

Πηγή: naftemporiki.gr/mignatiou.com

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Σχόλια

 1. Famas

  Οποτε τα Kiowa τα θεωρούμε πλέον δεδομένα… αν και δεν εχω πειστει ουτε για το σεναριο χρήσης τους αλλα υπάρχει και μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα τα πάρουμε με τον απαιτουμενο οπλισμό (hellfire, ρουκέτες)…

  Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Αν δεν συμβαίνει ήδη σε ε λίγο θα ακούνε για πρόσκληση επίσκεψης απο πολιτικούς στην Ελλάδα και θα τρέχουν να κρυφτούν, γνωρίζοντας ότι αυτή η πρόσκληση θα συνδέεται με “τράκα” για αμυντικό υλικό και χρηματοδότηση για να πέφτει και καμία μίζα.

  Μετά το κυπριακό και την περίπτωση στα Ίμια, απορώ πως δεν τους λένε “τι τα χρειάζεστε, εφόσον δεν πρόκειται να σας επιτρέψουμε να τα χρησιμοποιήσετε κατά των Τούρκων”.

  Απάντηση
  • ΚΝ

   Θα τα δώσουν γιατι εμείς μετά θα αναλάβουμε να πληρώσουμε συντήρηση, αναβαθμίσεις και όπλα για τα συγκεκριμένα συστημάτα, άρα ζεστό χρήμα για τις εταιρίες οπότε γιατι να μην στα δώσουν χαζοί ειναι ;

   ΥΓ
   Ο υπουργός έχει πάρει κιλάκια τωρα τελευταία, τσίτα το βλέπω το κουστούμι. Δεν λέω δεν υπάρχει σάλιο αλλα ρε παιδιά τουλάχιστον όταν πας σε μια τέτοια συνάντηση, μπορείς να ράψεις ενα καινούργιο κουστουμάκι. Θα μου πεις, τωρα με τα κουστούμια θα ασχολούμαστε ; Αλλα ολα παίζουν ρόλο και οπως είπε και ένας κωμικός ” ντύσου για την οικονομία που θες οχι για την οικονομία που έχεις” , θα ήταν καλο να το ακούσουν οι τωρινοί πολιτικοί μας αυτο, διότι στη τελική αυτοι ειναι η εικόνα μας στο εξωτερικό.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Αυτά που έχουν προσυμφωνημένα θα τα πάρουν σίγουρα, δεν θα είναι όμως αυτά που φαντάζονται μερικοί “σαλιάρηδες” που δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι έχουμε χρεοκοπήσει και δεν υπάρχει ούτε φράγκο ούτε χρηματοδότηση ( στα τυφλά) και χωρίς εγγυήσεις απο την ΕΚΤ/ΕΕ.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση σε λίγο θα ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των Storm Shadow/Scalp EG της Γαλλίας και Βρετανίας για να παραμείνουν αξιόμαχοι. Να δούμε πρώτα αν βρεθούν χρήματα και για τους δικούς μας, όπως και για την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών της ΠΑ.

    Σχετικά με την εμφάνιση και το “ελαφρά” τεντωμένο σακάκι θα πω ότι λίγο δίαιτα δεν βλάπτει, έχουμε και νηστεία που θα ήταν μια καλή ευκαιρία για ελάττωση της λαιμαργίας που συνηθίζουν μερικοί.

    Για να μην μας το παίζουν πιστοί μόνο όταν τους σημαδεύει η κάμερα στις επίσημες επισκέψεις στις μονάδες. 🙂

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: