ΝΑΤΟ και Αθήνα ανησυχούν για τους S-400

© Sputnik/ Alexander Vilf
© Sputnik/ Alexander Vilf

[dropcap size=small]H[/dropcap] απόφαση Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα προκαλεί ερωτηματικά για τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, καταβάλλοντας μάλιστα και προκαταβολή όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της ψύχρανσης των σχέσεων της γειτονικής χώρας με τη Δύση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η είδηση έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση σε δυτικούς κύκλους, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ανάλογος προβληματισμός υπάρχει στην Αθήνα. Οπως είχε εγκαίρως επισημάνει «Το Βήμα», ανώτατοι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η απόκτηση των S-400 από την Αγκυρα, σε συνδυασμό με την προμήθεια ως και 100 υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35, θα μεταβάλουν άρδην την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτόν έχουν ήδη γίνει κρούσεις προς την Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο αναβάθμισης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας

Η ανησυχία στην Αθήνα για την απόκλιση των θέσεων και απόψεων της Αγκυρας με τη Δύση απασχολεί κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Η γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη των προκατόχων της. Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, όπου έλαβε χώρα και εκτενής ενημέρωση από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, τον αυστριακό διπλωμάτη Κρίστιαν Μπέργκερ, ο έλληνας αντιπρόσωπος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα και δεν ήταν ο μόνος. Ο γερμανός ομόλογός του επανέλαβε την προσφάτως διατυπωθείσα από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θέση ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πρέπει να γίνει μία «στρατηγική συζήτηση» για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, αλλά επέμεινε ότι η Γερμανία κινείται προς το παρόν στη γραμμή της πρόσφατης επιστολής του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ περί άσκησης οικονομικής πίεσης προς την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω κινήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου. Η οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι ένα σενάριο που ενθουσιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών.
Αναφορικά με τους S-400, αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε ενημερωθεί για την κίνηση της τουρκικής πλευράς να δώσει προκαταβολή για την προμήθεια του συστήματος.

Επεσήμανε δε ότι αυτό που ενδιαφέρει τη Συμμαχία είναι τα συστήματα που προμηθεύονται τα κράτη-μέλη να μπορούν να εντάσσονται, επιχειρησιακά, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα (interoperability). Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που επιδιώκει να προμηθευτεί ρωσικά αμυντικά συστήματα. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας διαθέτει το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 (είναι γνωστή η επεισοδιακή και μυστική μεταφορά του από την Κύπρο που αρχικώς το είχε παραγγείλει στην Κρήτη, το 1999), ενώ επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή είχε επιχειρηθεί η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από τη Ρωσία, μία συμφωνία που τελικώς δεν προχώρησε. Στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχει επίσης το αντιαεροπορικό σύστημα TOR M-1.

Η ελληνική αεράμυνα

Οι S-300 παρέμειναν ανενεργοί στην Κρήτη για πολλά χρόνια και η πρώτη δοκιμαστική βολή τους πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα. Επιπλέον, στο ελληνικό Πεντάγωνο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του συστήματος αυτού σε καλή κατάσταση ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο. Για τον λόγο αυτόν, όπως «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες ώστε δύο βλήματα των S-300 να μεταφερθούν στη Ρωσία για να ελεγχθεί κατά πόσο μπορεί να πιστοποιηθεί η επέκταση του χρόνου ζωής τους. Το ζήτημα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα ευαίσθητο και η διαχείρισή του έγινε με άκρα μυστικότητα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, σε συνδυασμό με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Προβληματίζει η φιλορωσική στροφή της Αγκυρας

Ο προβληματισμός δυτικών κύκλων για τη φιλορωσική στροφή της Αγκυρας την τελευταία διετία είναι έκδηλος. Ιδιαίτερα στο μέτωπο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, η απόφαση της Ουάσιγκτον να στηρίξει με βαρέα όπλα τους Κούρδους της Συρίας στη μάχη για την κατάληψη της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, της Ράκα, έχει προκαλέσει εντονότατο εκνευρισμό στον πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το προγραμματιζόμενο δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία της περιοχής και τη δημόσια τοποθέτηση μιας χώρας όπως το Ισραήλ υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, κινητοποιεί την Αγκυρα στην αναζήτηση συμμάχων.

Η Ρωσία μοιάζει για τον πρόεδρο Ερντογάν ένας χρήσιμος σύμμαχος, αν και η ιστορική λυκοφιλία των δύο χωρών δύσκολα θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα αυτής της συνεργασίας. Ωστόσο, η απόφαση για τους S-400 μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονείται ότι το εν λόγω σύστημα, όπως αναφέρει πρόσφατη ανάλυση του τουρκικού ινστιτούτου EDAM, δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης. Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαιτίας των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Και φυσικά, η πιθανή μεταφορά τεχνογνωσίας στην τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο όφελος για την Αγκυρα.

Από μια ευρύτερη οπτική, το μείζον πρόβλημα για τις σχέσεις Δύσης – Αγκυρας, όπως το παρουσίασε σε πρόσφατη κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ο γνωστός αμερικανός αναλυτής Στίβεν Κουκ, είναι ότι η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα λειτουργεί ως εταίρος για τα επόμενα χρόνια. Στην ίδια Επιτροπή η Αμάντα Σλόουτ, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση γενικότερα δεν θα πρέπει να κόψουν τις γέφυρες με την Αγκυρα, παρά την ψύχρανση των σχέσεων λόγω της στάσης Ερντογάν, καθώς ο κίνδυνος είναι η περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν.

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος

Πηγή: tovima.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Στο ΝΑΤΟ ανησυχούν επειδή θα χάσουν τα φράγκα που θα πάνε στην Ρωσία.
  Στην Αθήνα γιατί ανησυχούν, εφόσον θεωρούν και δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα;

 2. η Αθήνα ανησυχεί γιατί δεν θα μπορεί να λέει παραμύθια με το ξανθό γένος.
  Πάντως για να μιλήσουμε λίγο πολιτικά γιατί άλλωστε όλα είναι πολιτική,το πρόβλημα των σ400 δεν θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν αυτοί που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τα σύνορα,και ίσως και το τροχό,αλλά κάποια άλλα βραβεία…..που εκκολάπτονται με ταχείς ρυθμούς

  1. @ κλείτος ο μέλας @ Gunslinger32

   Η προμήθεια των S400 είναι από τα μεγαλύτερα λάθη της Τουρκίας. Η αποξένωση της είναι ένα ανδιαφισβήτητο γεγονός, στην ουσία αυτοκαταργεί τον ρόλο της ως υπερασπιστής της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και διασπαστής της Ρωσικής καθόδου στα θερμά ύδατα της μεσογείου.
   Το γεωγραφικό πλεονεκτημά της με τα στενά του Βοσπόρου και το στρατηγικό της βάθος στην ανατολία, γίνεται το μεγαλύτερο τρωτό της σημείο. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα ακόμη γεγονός στην συμφωνία, οι S400 είναι ΑΜΥΝΤΙΚΟ όπλο . Το δικό μας πρόβλημα είναι στην παραβατικότητα των Τούρκων στην γεωγραφική αδυναμία του νησιωτικού συμπλέγματος των δωδεκανήσων, αυτό δεν αναμένεται να τροποποιηθεί από την επικείμενη αγορά. Αρα σαν λογικό αξίωμα δεν θα μας εγείρει νέα διπλωματικά προβλήματα, η Αθήνα ανεξάρτητα από την πολιτική σκοπιά που έχει ο καθένας, σιωπά με ευκολία, αλλά η μη αντιδρασή μας είναι ταυτόχρονα και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σκέψη.
   Θα μπορούσα να γράφω αρκετή ώρα για την αποσπαση κεφαλαίων απο επιθετικά προγράμματα της ΤΗΚ, για την ιοθέτηση αμυνοκεντρικής αεροπορικής φιλοσοφίας και για την ουσιαστικά μη πρακτική χρήση των S400 στην αμυνά της, αλλά νομίζω καταλάβατε το πνεύμα μου.

   1. @geoexplorer72
    καλά όλα αυτά αλλά για να θεωρηθεί η αποξένωση ως αδιαφισβήτητο κιόλας γεγονός πρέπει να υπάρχουν και ενέργειες των ΗΠΑ,και οχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων,πχ βοηθάω στα ψέμματα τους Κουρδους,αλλά αναστέλλω παράδοση κρίσιμων οπλικών συστημάτων και επίσης κατάτην αμερικανική διπλώματικη παράδοση,ενισχύω τους γύρω συμμάχους.Εγω δεν αντιλαμβάνομαι κάτι τέτοιο, τουναντίον μάλιστα βλέπω να το παίζουν ψιλοτρελίτσα οι αμερικανοί,μάλλον θεωρώ εγώ για το ρόλο που προανέφερες ως μείζων υπερασπιστής της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οπότε και οι Ογούζοι κάνουν τη δουλίτσα τους απέναντι στους γείτονες τους που φτερουγίζει η καρδούλα τους σαν του περιστεριού, αλλά και οι ρώσσοι προωθούν αργά και μεθοδικά τα αυτοκρατορικά γεωπολιτικά σχέδια τους,Αρα όλα καλά .
    Ακόμη, για τους Σ400 ως ΑΜΥΝΤΙΚΟ όπλο ,μάλλόν η Αθήνα φόβαται πέρισσοτερο τα αμύντικα όπλα που μπορούν να ταχθούν στη δυτική μικρά ασία και ανάλογα με το βεληνεκές που πραγματικά θα έχουν ,γιατί λέγονται αρκετά γι αυτό το θέμα, να υπερασπίσουν την τουρκική πολιτική απέναντι στο διεθνές δίκαιο που επικαλείται και η μικρή πλην όμως τίμια Ελλάς,και μετά να δω τι όρκους εκδίκησης θα κάνουν οι δύσμοιροι Ελληνες πιλότοι.
    Τώρα αν γνωρίζεις εσύ κάτι παραπάνω για τη στρατηγική σκέψη της αθήνας και με ποια μέσα θα την υλοποιήσει σε διπλωματικό έστω επίπεδο θα σου ήμασταν παραπάνω από ευγνώμονες να μας πληροφορήσεις.

 3. Αν δείχνουν έτσι την αντιπάθεια τους σε περιόδους διαφωνιών με τους γείτονες μας, δεν θέλω να φανταστώ τι θα τους έδιναν εάν τους «συμπαθούσαν».
  Παρόλο που δεν είναι θέμα συμπάθειας/αντιπάθειας, αυτή η υποστήριξη στους απέναντι μου προκαλεί έντονο σκεπτικισμό παρακολουθώντας την τάση της ΠΑ να βασιστεί αποκλειστικά σε αμερικάνικα συστήματα(μαχητικά,ελικόπτερα,κ.α.) στους μελλοντικούς σχεδιασμούς.

  Ειδικά η απαξίωση και στην συνέχεια απόσυρση/απομάκρυνση των Mirage 2000(που εμφανίζεται στον ορίζοντα), ίσως να αποδεχθεί μοιραίο λάθος στο μέλλον. Οι χλιαρές προσπάθειες να κρατηθεί το γαλλικό μαχητικό αξιόμαχο, είναι κατά την γνώμη ανησυχητικές για να μην πω επικίνδυνες απο στρατηγικής άποψης, πεοσθέτοντας και την αχρήστευση όλης της επένδυσης στον φορέα μαζί με το συνόλο του οπλισμού/εξοπλισμού και τα έξοδα που δαπανήθηκαν για την εκπαίδευση του προσωπικού για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, ολοκληρώνεται ακόμα ένα οικονομικό φιάσκο στον τομέα των εξοπλισμών για τις ΕΕΔ.

 4. » Η οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι ένα σενάριο που ενθουσιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών.»

  Πόσα χρήματα ξοδεύει κάθε χρόνο η ΕΕ σέ όλες της τίς μορφές γιά τήν ενταξη της Τουρκίας στην Ευρωπη καί πόσα λαμβάνει επιπλέον η Τουρκια υπο μορφη εκβιασμου του προσφυγικού .

  Ποιό το κόστος των S400 πόσα συστήματα περιλαμβάνει ακριβώς. Η απλή μέθοδος κερεσμού τής αμύνης μέ φθηνώτερα επιθετικά συστήματα είναι εφικτή.

 5. @ κλείτος ο μέλας

  Δεν θεωρώ αμελητέες τις ανησυχίες σας, ούτε σε καμία περίπτωση καλλιεργώ στάση εθελοτυφλίας.
  Το ανδιαφισβήτητο είναι το τετελεσμένο, επειδή προφανώς δεν έχει ακόμη τελεσθεί γεγονός παράδοσης ή προγραμματισμού οπλικών συστημάτων, δεν περνά άμεσα στην συνειδησή μας. Υπάρχουν όμως διπλωματικές πράξεις που προδιαγράφουν εξελίξεις. Ίσως διαβάσατε στον Αμερικανικό τύπο, για την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του κογκρέσου στο σημείο αναφοράς για τις Ρωσικές οικονομικές κυρώσεις, για πάγωμα εξοπλισμών προς την Τουρκία. Στη συνέχεια η «ψευτοβοήθεια» που αναφέραμε για τους Κούρδους, μετά τις παραδόσεις όπλων πήρε σάρκα και οστά. Το κύριο δεν είναι η ποσότητα των όπλων που παρέλαβαν, αλλά το γεγονός οτι τα παρέλαβαν μέσα από επίσημη κοινοβουλευτική και δημόσια Αμερικανική έγκριση ! Η αντίδραση της Τουρκίας έκανε απλά τα πράγματα για αυτήν χειρότερα, γιατί διαφήμισε ανα τον κόσμο το γεγονός. Ακόμη δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την αλλαγή της στάσης της Ε.Ε στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας,πράγμα που παρεμπιπτόντως δεν μας συμφέρει απόλυτα ( όμως αυτό χωρά λίγη κουβέντα ).
  Ο φόβος όλων μας οτι οι S-400 θα τοποθετηθούν πχ στη Σμύρνη για να ελέγχουν σε καιρό ειρήνης το Αιγαίο, δεν στέκει, εξηγούμαι : Η νομική ψευτοάποψη της Τουρκίας είναι οτι τα αεροσκάφη της πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο, άρα πως θα χρησιμοιήσει «επιθετικά» το S-400 για να καταρρίψει τα Ελληνικά ; Που θα τα καταρρίψει σε διεθνή εναέριο χώρο ; Σε Ελληνικό εναέριο χώρο ; Εαν αρχίσει να παρενοχλεί έστω τα Ελληνικά αεροσκάφη, στρατιωτικά έχει δώσει μόνη της το στίγμα των αντιαεροπορικών της, ούτε οι Τουρκοι δεν είναι τόσο χαζοί. Πολύ κοντά στις ακτές του Αιγαίου δεν μπορεί να τα φέρει, γιατί θα είναι μέσα σε βολή πυροβολικού, έτσι φρούδες οι απειλές. Οι δε S400 δεν θα της φανούν και καθόλου χρήσιμοι στο φλέγον ζήτημα του Κουρδικού ανταρτοπόλεμου. Μερικές ακόμη υποκινούμενες ασύμμετρες επιθέσεις στην Άγκυρα, αρκούν για να την κάνουν να πέσει σε βαθιά νερά.
  Με ένα πονηρό πλατύ χαμόγελο, θα έλεγα λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο στην Τουρκία για την επιλογή της και θα παρακαλούσα να μην γίνει νέο πραξικόπημα από τους Αμερικανούς κατά του Ερντογάν.

  1. @geoexplorer72
   Δεν είμαι σίγουρος ότι επιλογή της Τουρκίας σημαίνει αυτομάτως και την πρακτική σταδιακή απομάκρυνση της απο το ΝΑΤΟ η τις ΗΠΑ. Επίσης, κρίνοντας και απο την ελληνική περίπτωση(απόκτηση διαφόρων Ρωσικών οπλικών συστημάτων απο τις ΕΕΔ), έχω τις αμφιβολίες μου ότι η επιλογή ρωσικού στρατιωτικού υλικού θα μπορούσε να επιβαρύνει ιδιαίτερα τις σχέσεις και την συνεργασία των δυο σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να μας δώσει ένα αισθητό διπλωματικό πλεονέκτημα.

   Η απειλή απο ένα σύστημα όπως το S-400 μπορεί να υπερεκτιμάται απο αρκετούς παρατηρητές, έχω όμως την εντύπωση ότι συμβαίνει το ίδιο, απο εκείνους που υπερεκτιμούν το πολιτικό κέρδος που θα μπορούσε να μας δώσει(αν θα δώσει) αυτό το σχετικά μικρό/ασήμαντο διπλωματικό «παραπάτημα » της Τουρκίας απέναντι στους εταίρους της. Οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει σε αλλά προγράμματα με τους αμερικανούς, έχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές διαστάσεις απο το πρόγραμμα των S-400, αυτές φαίνεται δύσκολο να ακυρωθούν εξαιτίας ενός πυραυλικού συστήματος.

   1. @Gunslinger32
    Σωστή η σκέψη σας οτι η επιλογή απλών Ρωσικών οπλικών συστημάτων δεν είναι αρκετή για να την απομακρύνει από το ΝΑΤΟ. Οι S400 βέβαια δεν είναι καλάσνικοφ, αλλά η εντονότατη αντίδραση έχει να κάνει με το ενεργειακό παιχνίδι των Τούρκων στην περιοχή. Οι S400 είναι περισσότερο πρόσχημα παρά πρόβλημα, καθώς η Τουρκία είναι κυριολεκτικά διαποτισμένη από πράκτορες της CIA. Ελπίζω να σας κάλυψα στην παρακάτω απάντηση του Κλείτου του μέλα.

    1. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
     Οι S-400 ασφαλώς και δεν είναι το ίδιο με τα τυφέκια Καλάσνικοφ, συμφωνώ και ότι το ενεργειακό παιχνίδι έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και σημασία για τους γείτονες ποι οποίοι έχουν μεγάλη δίψα για ενέργεια.

  2. @geoexplorer72
   Αγαπητέ,καταρχήν να διευκρινίσω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις οτι δεν είμαι κανένας ειδικός,ερασιτεχνικά λέω οτι λέω,αν και έχω κάποιο ακαδημαικό υπόβαθρο και οτι λέω το στηρίζω στο προαναφερθέν υπόβαθρο σε συνδιασμό με όπως αντιλαμβάνομαι την ιστορία .Κατα δεύτερον δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για το τι γράφεται στις πολιτείες, ουτε και για τα εκεί πολιτικά τεκταινόμενα.
   Επίσης,προσωπικά δεν έχω καμιά ανησυχία για τους αγαπητούς νομάδες της ασιατικής στέππας και τα εξισλαμισθέντα αδέλφια τους, γιατί σήμερα, δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό , εν προκειμένω σε εμάς,απο αυτό που κάνουν εδω και αιώνες,οπότε η κατάσταση είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη,σε εμένα έτσι που είπαμε είμαι ερασιτέχνης δηλαδή ουσιαστικά τίποτα, η γνώμη μου δηλαδή δεν έχει αξία.
   ¨Ομως αυτά που περιγράφετε είναι απλώς, μια ανάγνωση της κατάστασης.Βέβαια δεν λέω οτι αύριο το πρώι ή σε 1 ή σε δυο χρόνια οι Τουρκαλάδες θα περάσουν στα έργά, ΑΛΛΑ βλέπω μέθοδική δουλειά σε ΟΛΑ τα επίπεδα εκ μέρους τους και μάλιστα καθόλου ερασιτεχνική που δεν αξίζει να πάει χαμένη,από πολιτική ρητορική,διπλωματική προσέγγιση και πολεμική βιομηχανία για να μην πω προπαρασκευή.
   Να μην ξυπνήσουμε δηλαδή ένα πρωι και να πούμε 1453 ή 1974 γιατί να υπένθυμίσω η ανατολική ρωμαική αυτοκρατορία απο το 1372 είναι υποτελής των οθωμανών και η μάχη του κοσσυφοπεδίου έγινε το 1389.
   Τώρα όσον αναφορά τους αμερικανούς εμμένω στα όσα υποστήριξα στο άνω δοκίμιο μου ΧΑΧΑΧΑ,αλλά δεν τους αδικώ κιόλας γιατί ποιον να εμπιστευτούν από έμας και να κάνουν μια ριψοκίνδυνη για αυτούς ζαριά υπερ μας, με τη αναμένώμενη βέβαια βοήθεία,ιδιαίτερα και μπροστά στις ασιατικές περιπλοκές που έχουν.
   Ακόμα, καλύτερα να μην μπαίνουμε σε τακτικές για τους σ400 δηλαδη που θα ταχθουν ακριβώς,πυροβολικό,αντιπυροβολικό,scalp κτλ γατι πάντα βαδίζουμε στα τυφλά καθότι δεν έχουμε και τις απαιτούμενες γνώσεις,εγω τουλάχιστον, και η πραγματικότητα πάντα μας προσγειώνει με δυσάρεστο τρόπο.Αν ήταν έτσι οι ρώσσοι στο καλινινγκραντ δεν θα χαν τίποτα, και βασικά όλοι θα τα χαν καβατζωμένα καλά και μακρύα,αλλά δεν παει ετσι.
   Εν κατακλείδι, εγώ δεν γελάω και ούτε λέω και μπράβο στη γείτονα προς το παρόν, γιατι βλέπω οτι μάλλον θα έχει και σ400 και φ35 και πατριοτ και πυρηνικά και της παναγιας τα μάτια και δεν θα κουνηθεί βλέφαρο.Να μη σε πω οι αμερικανοί παίζει να τους δώσουνε και καμιά βοήθεια αλα ισραήλ.

   Υ.Γ1 για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα αλλά και για τα νήσιά και λιαν συντόμως για τη θράκη και οτι αλλο ανακαλύψουν μην παίρνεις και όρκο για το τι θα κάνουν γιατί απλά το διεθνές δίκαιο δεν θα πω δεν το αναγνωρίζουν, αλλά το αναγνώσκουν διαφορετικά από έμας τουλαχιστόν.
   Υ.Γ2 και πές οτι το δίνουν το στίγμα τους η Ελλάς θα κάνει τι πόλεμο?με πορδές δεν βάφουμε αβγά ,απλά θυμίσου ηλιάκη,σιαλμά,καραθαναση,βλαχακη,γιαλοψο και άλλους που δυστυχως δεν γνωρίζω ή δεν ενθυμουμαι.

   1. @ κλείτος ο μέλας, @ Gunslinger32

    Σας ευχαριστώ για την απαντησή σας. Όλοι μας έχουμε κάποιο ακαδημαικό υπόβαθρο, αλλά φαντάζομαι γράφουμε με την ιδιότητα του αναγνώστη. Δεν θεώρησα ποτέ τους ειδικούς παντογνώστες και σίγουρα δεν έρχομαι για να διεκδικήσω τις δάφνες τους.
    Σέβομαι την κατανόηση της ιστορίας για την ερμηνεία του μέλλοντος, στα υπέροχα ιστορικά σας παραδείγματα θα προσθέσω την απαρχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όπου η Τουρκία έψαχνε με αγωνία να βρεί μια πολιτική συμμαχία που θα την προστάτευε από την Ρωσία, καθώς η τελευταία διεκδικούσε ενεργά εδάφη τόσο στην ανατολή, όσο και στην Θράκη και τον Βόσπορο. Δεν είναι ευρέως γνωστό όμως οτι την αναζήτησε αρχικά στην Αντάντ ! Η Τουρκία μετά την Ελληνική ναυτική υπεροχή στους πρώτους βαλκανικούς πολέμους, αποκλείστηκε στα Δαρδανέλια. Δεν άναγνώρισε ποτέ ως τότε την απελευθέρωση των νησιών της Τενέδου, Ίμβρου, Λήμνου και Λέσβου. Με εράνους,αιματηρές δωρεές και κρατική επιχορήγηση παράγγειλε τρία θωρηκτά σε Αγγλικά ναυπηγεία που με την ολοκληρωσή τους θα άλλαζαν την ισορροπία δυνάμεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μαύρη θάλασσα,όμως όπως η ιστορία έγραψε δεν τα παρέλαβε ποτέ, παρότι τα προκατάβαλε σε σημαντικότατο ποσοστό. Ξέρετε γιατί δεν τα παρέλαβε; Οι Ρώσοι πληροφορήθηκαν το γεγονός και προέβαλλαν καθυστερήσεις ως την αρχή του πολέμου το 1914. Τα πλοιά αυτά υπηρέτησαν στις τάξεις των συμμάχων και ίσως να χρησιμοποιήθηκαν και στην εκστρατεία των Δαρδανελίων. Σαν να μην έφτανε αυτό η Τουρκία ταπεινωμένη αναζήτησε συμμάχους όπου αλλού μπορούσε. Οταν την ζήτησε από την Γερμανία αυτή την θεώρησε πολύ ασήμαντη για το δυτικό μέτωπο και δέχθηκε μόνο με τον όρο, να προκαλέσει προστριβή στους Άγγλους στην διώρυγα του Σουέζ και στην επαρχία του Κάρς με την Ρωσία.
    Οχι μόνο λοιπόν δεν τους υπολόγιζαν σαν συμμάχους, αλλά στον πανικό τους διάλεξαν και την λάθος πλευρά. Ερχόμενοι στο σήμερα αφήνω τους αναγνώστες και εσάς να κάνετε τους παραλληλισμούς…
    Σε σχόλιο του Gunslinger32 γράφτηκε οτι οι συμφωνίες των Αμερικάνων είναι πολλαπλάσιες από την αξία των S400, συμφωνώ απόλυτα . Νομίζω οτι εαν η Τουρκία για κάποιο λόγο παραμένει ακόμη σε μια τυπική εμπορική δομή, είναι ο αγωγός ΤΑP με το αέριο από το Αζερμπαιτζάν. Εαν ο Ερντογάν προχωρήσει το Ρωσικό σχέδιο με τον Turkish Stream που μάλλον είναι πακέτο με τους S400 τότε σίγουρα θα μιλάμε με άλλους όρους. Εκεί που βλέπετε μια επαγγελματική διπλωματική στρατιωτική οργανωμένη προπαρασκευή εκ μέρους της Τουρκίας, εγώ βλέπω μια σπασμωδική προσπάθεια με εμμονές, γατζωμένη σε δημαγωγικά προσχώματα.
    Ελπίζω να μην σας κούρασα, κλείνω με την ελπίδα της κατανόησης οτι οι S400 αποτελούν άμυνα όχι στην Ελλάδα, αλλά σε αυτούς που έχουν υπερόπλα και σκιαγραφούν Κουρδικά κράτη.

    *Στο δεύτερο υστερογραφό σας : Οι αεράμυνες είναι πάντα τρωτές,όταν προσδιορίζουν κατά συρροή την θέση τους, ακόμη και από ασύμμετρες απειλές.

 6. Να είσαι καλά geoexplorer72,όχι μόνο δεν κούρασες αλλά μου έδωσες και μια άλλη οπτική για το θέμα.χαρά μου, που τα είπαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.