Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις;

Στην φωτογραφία το ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (P-69). (ΓΕΝ)

Ευθύνες στο Δημόσιο, στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και τους υποκατασκευάστες καταλογίζει η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της κατασκευής των πυραυλακάτων που έχουν αναλάβει. Αυτές τις γνωστές καθυστερήσεις (η πυραυλάκατος «Ρίτσος» είχε συμβατικό χρόνο παραδόσεως τον περασμένο Μάρτιο) είχε επισημάνει η εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία» μαζί με όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, καταλογίζει ευθύνες στο ΠΝ και στην καθυστέρηση του να επιτρέψει «ορισμένα κρίσιμα υλικά» που υπήρχαν στο ναυπηγείο. Σε αυτό το γεγονός αποδίδει τη διακοπή της συνεργασίας με τη βρετανική εταιρεία BAe, που αναφέρεται ως υποκατασκευάστης, αλλά πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτό σημαίνει ότι είναι η εταιρεία που σχεδίασε τις πυραυλακάτους Super Vita και παραχώρησε τη σχετική τεχνογνωσία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι υπήρχε καθυστέρηση στην πληρωμή 3300000 ευρώ από την Ελευσίνα στην BAe, αλλά χαρακτηρίζει «προβληματική» την καταγγελία της σχετικής συμβάσεως. Παραμένει αναπάντητο, όμως το ερώτημα σε ποίο στάδιο βρίσκεται η ναυπήγηση της έκτης και της έβδομης πυραυλακάτου που συμβατικά θα πρέπει να παραδοθούν στο ΠΝ η πρώτη τον Ιούλιο του 2015 και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2016.

Οι τροποποιήσεις

Θα υπενθυμίσουμε εδώ ότι τον Απρίλιο του 2013 τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ανέλαβαν αυτήν την υποχρέωση δυνάμει τροποποιήσεως της συμβάσεως που κυρώθηκε από τη Βουλή. Εισέπραξαν περίπου 25000000 ευρώ και, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης Π. Παναγιωτόπουλο: «Δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία χωρίς αύξηση του τιμήματος».

Και μπορεί τώρα, με τροπολογία που πέρασε ο κ. Δένδιας, να επιχειρείται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της Ελευσίνας μέσω των εκκρεμών προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και με απαλλαγή τους από την υποχρέωση να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Όμως πολύ πρόσφατα (τον περασμένο Οκτώβριο) η στάση της διοικήσεως του ναυπηγείου είχε στηλιτευθεί έντονα από τον –συνήθως πολύ ήπιο- Δημ. Αβραμόπουλο. «Όσα ισχυρίζεται η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι διεκδικήσεις της από παλαιότερα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες ΥΠΕΘΑ και ΠΝ δεν αναγνώρισαν ως βάσιμες» τονιζόταν σε ανακοίνωση της 20ης Οκτωβρίου. Για να συνεχίσει την επόμενη με την κατηγορηματική δήλωση: «Το ΥΕΘΑ οφείλει να απαντήσει στα ψεύδη της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τονίζει ότι καμία συμβατική οφειλή δεν υπάρχει από το ΥΠΕΘΑ προς τα ναυπηγεία».

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι η πυραυλάκατος «Ρίτσος» είχε καθελκυστεί στις 9 Οκτωβρίου του 2006 και συμβατική ημερομηνία παραδόσεως οριζόταν η 30η Ιανουαρίου 2010. Ακόμη, όμως, την περιμένουμε.

Εφημερίδα: Κυριακάτικη Δημοκρατία, 11 Ιανουαρίου 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.