Να μείνουμε και να βοηθήσουμε

Μαθήματα αντοχής. Το νέο μηχανοκίνητο αεροπλανάκι, που σχεδιάζει μια ομάδα 7 τελειόφοιτων μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα απογειωθεί σε λίγους μήνες σηκώνοντας, ιδανικά, 5 φορές το βάρος του. Βάρη άλλου τύπου έχουν ήδη φορτωθεί στις πλάτες τους οι δημιουργοί του.

«Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, αλλά δεν σταματήσαμε. Φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε στην εγχώρια βιομηχανία. Χρησιμοποιούμε υλικά νέας τεχνολογίας όπως είναι τα ανθρακονήματα. Στόχος μας είναι το αεροπλάνο να σηκώσει το μέγιστο βάρος στο διαγωνισμό της Euroavia 2013», λέει σύσσωμη η ομάδα των αεροναυπηγών του μέλλοντος. (Πηγή: enet)

Είναι λίγο μετά τα 20, ανήκουν στη μελλοντική γενιά αεροναυπηγών, «δεν ακούμε», λένε, «όσους υποστηρίζουν ότι το μέλλον μας προδιαγράφεται απαισιόδοξο» και παραμένουν δημιουργικοί, χρησιμοποιώντας το μυαλό και τη φαντασία τους. Παρ’όλο που οι περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης τους δένουν συχνά τα χέρια και το πτυχίο που θα πάρουν, έχοντας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, δεν τους εξασφαλίζει σίγουρο επαγγελματικό μέλλον, οι ίδιοι συνεχίζουν να προσπαθούν για το καλύτερο. «Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, αλλά δεν σταματήσαμε. Είμαστε εδώ ενωμένοι για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί», τονίζουν. Μετά την αποφοίτησή τους, φιλοδοξούν, όπως λένε, «να μείνουμε εδώ και να βοηθήσουμε στην εγχώρια βιομηχανία».

Νέα μορφή

Κρατάνε στα χέρια τους μια παλιότερη «formula», όπως ονομάζουν οι ίδιοι το μηχανοκίνητο αεροπλανάκι που δημιούργησε η προηγούμενη γενιά. «Σειρά πήραμε τώρα εμείς, ενώ φοιτητές από μικρότερα έτη παρακολουθούν την εξέλιξη της κατασκευής μας», λένε και ενθουσιασμένοι περιγράφουν τις διαφορές που θα έχει το νέο αεροπλάνο που έχουν στα σκαριά σε σχέση με το παλαιότερο.

«Το καινούργιο θα έχει διαφορετική μορφή στα φτερά, έχει μια κατασκευή από ανθρακόνημα μέσα στο φτερό και θα είναι διαφορετικό το ουραίο – το πίσω τμήμα του αεροπλάνου. Επίσης, θα αλλάξουμε τον έλικα και το cargo bay» λέει ο Κωνσταντίνος Δαλάκας -έχει αναλάβει τη μελέτη της τεχνικής ακεραιότητας του αεροσκάφους-, δείχνοντας την άτρακτο του αεροσκάφους όπου υπάρχει μια μικρή πλακέτα στην οποία τοποθετούνται ατσάλινες πλάκες.

Νέο μηχανοκίνητο αεροπλανάκι από ομάδα 7 τελειόφοιτων του ΕΜΠ. (Πηγή enet)

«Σχεδιάζουμε ένα αεροσκάφος το οποίο θα έχει τη δυνατότητα, την αντοχή και την κατάλληλη αεροδυναμική να σηκώσει μέχρι 10 κιλά» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ ο Πέτρος Γαρυφαλάκης συμπληρώνει πως «είναι η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη. Μπορούν να μελετηθούν όλα αυτά στον υπολογιστή, αλλά αν δεν προχωρήσουμε σε κανονικό πείραμα δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι».

«Εχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά οι γνώσεις που μας παρέχει η σχολή είναι αρκετές για να τις ξεπεράσουμε», λέει ο Ραφαήλ Αγγελος Εζνεπίδης. Ασχολείται με το κομμάτι της αεροδυναμικής και της πτέρυγας του μικρού αεροσκάφους. Στόχος τους είναι να σηκώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάρος και αυτό για να επιτευχθεί «πρέπει να γίνει σχεδιασμός, ώστε η αντίσταση του αεροσκάφους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη προκειμένου να προλάβει να απογειωθεί», συνεχίζει ο ίδιος αναφερόμενος στις τεχνικές λεπτομέρειες.

«Είμαστε δεμένοι σαν ομάδα, είμαστε φίλοι και προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι οι νέοι επιστήμονες της χώρας είναι αντάξιοι με αυτούς του εξωτερικού», λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Κώστας Μυλωνάς, μηχανολόγος μηχανικός με κατεύθυνση επίγειων και εναέριων μεταφορικών μέσων. «Καθένας από εμάς έχει διαφορετική εξειδίκευση, με κατεύθυνση πάντα την αεροναυπηγική».

«Χρησιμοποιούμε υλικά τελευταίας τεχνολογίας όπως είναι τα ανθρακονήματα, τα οποία μας δίνουν τις επιθυμητές αντοχές με το ελάχιστο δυνατό βάρος. Οσο πιο ελαφρύ γίνει το αεροσκάφος, τόσο κερδίζουμε σε ωφέλιμο φορτίο που μπορούμε να του φορτώσουμε. Την τελευταία φορά, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, έσπασε η άτρακτος», λέει ο Κωνσταντίνος.

Η μόνη κοπέλα

Η Αγγελική Νιάρχου, η μόνη κοπέλα που συμμετέχει στην ομάδα, έχει στόχο, όπως λέει, να εξειδικευτεί ως μηχανικός παραγωγής. Σ’ αυτή την πρωτοβουλία ασχολείται με την ανεύρεση χορηγών. «Προσπαθούμε να βρούμε χορηγούς, γιατί η προσπάθειά μας στηρίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Το εγχείρημα κοστίζει 7.000 ευρώ. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση και αυτό είναι που μας φέρνει αντιμέτωπους με το χρόνο», λέει η ίδια. «Οι περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης επηρεάζουν τη χρηματοδότηση του έργου. Δεν υπάρχουν οι πόροι που χρειαζόμαστε για να αγοράσουμε τα υλικά και έτσι μένουμε πίσω και στο χρόνο κατασκευής του έργου αλλά και στα εργαστήρια και σε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε», ισχυρίζεται ο Γιάννης Καρτάλης, ενεργειακός μηχανολόγος. «Πέρα από τα εργαστήρια των καθηγητών μόνο μια τράπεζα μας βοήθησε οικονομικά», συνεχίζει ο ίδιος. Το προηγούμενο μοντέλο είχε κοστίσει 5.000 ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει βλέποντας νέους φοιτητές, δυνατότητες και όνειρα, είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα, αυτή που ακολουθεί μετά το πτυχίο. «Αποφοιτώντας από αυτή τη σχολή θα ψάξουμε για δουλειά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι δύσκολο να ασχοληθείς με την αεροναυπηγική», διαπιστώνει ο Παναγιώτης Σιμάτος και συνεχίζει: «Υπάρχει η ΕΑΒ, αλλά υπάγεται στο Δημόσιο και είναι δύσκολο να απορροφηθεί κανείς. Εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο».

Νέο μηχανοκίνητο αεροπλανάκι από ομάδα 7 τελειόφοιτων του ΕΜΠ. (Πηγή: enet)

Εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Euroavia 2013

** Η ομάδα των αεροναυπηγών και ένα ακόμα μέλος που θα πιλοτάρει το αεροπλανάκι θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό air cargo challenge 2013, ο οποίος διοργανώνεται υπό την αιγίδα της «Euroavia». Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό σύλλογο φοιτητών διαστημικής και σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ομάδες πανεπιστημίου να κατασκευάσουν ένα μικρό μοντέλο αεροσκάφους με στόχο τη μέγιστη ανύψωση φορτίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 8 – 10 Αυγούστου στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή ομάδων από 10 χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΖΑΒΕΛΛΑ

enet.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.