Νεα πολωνικά τεθωρακισμένα παρουσιάστηκαν στην MSPO

[dropcap size=small]Κ[/dropcap]ατά τη διάρκεια της έκθεσης αμυντικού υλικού MSPO 2017 που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό αριθμός νέων πρωτότυπων οχημάτων μάχης. Αυτά τα οχήματα περιλαμβάνουν παραλλαγές νέων κύριων αρμάτων μάχης (MBT), το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Μπορσουκ, το οποίο επι του παρόντος εξελίσσεται για τον Πολωνικό Στρατό, όπως επίσης και διάφορα τροχοφόρα οχήματα όπως οι προτεινόμενες παραλλαγές του Ροσομακ (το τοπικής κατασκευής Patria AWV).

Το άρμα μάχης PT-91M2

Το PT-91M2 ειναι μια αναβαθμισμένη παραλλαγή του πολωνικού άρματος μάχης PT-91 Twardy, αν και κάποιες πήγες αναφέρουν ότι τα T-72 που παρέμειναν στην υπηρεσία του πολωνικού στρατού ίσως να αναβαθμιστούν σε αυτήν την νέα διαμόρφωση. Εκτός από το μοντέλο PT-91 του πολωνικού στρατού, το PT-91M2 χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) Sagem SAVAN-15 του Γάλλου κατασκευαστή Safran. Το ίδιο χρησιμοποιείται επίσης στο Μαλαισιανό PT-91 Pendekar, που επί του παρόντος ειναι η πιο σύγχρονη έκδοση του PT-91 σε υπηρεσία με τον στρατό μιας χωράς, και σχετίζεται με το σύστημα SAVAN-20 που χρησιμοποιείται στο γαλλικό MBT Leclerc.

Το σύστημα αποτελειται από ενα νέο κύριο σκοπευτικό όργανο (ΚΣΟ) για τον πυροβολητή, έναν βλητικό υπολογιστή και αισθητήρες για την σταθεροποίηση του πυροβόλου και την δυναμική εκτροπή. Το οπτικό του πυροβολητή με σταθεροποίηση δύο αξόνων περιλαμβάνει ένα οπτικό ημέρας με μεγέθυνση 2Χ και 10Χ, θερμικό περισκόπιο με δυο επίπεδα μεγέθυνσης και ηλεκτρική εστίαση, όπως επίσης και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το ΣΕΠ SAVAN-15 προσφέρει μεγάλη ευστοχία με πιθανότητα προσβολής με το πρωτο βλήμα ανω του 90 τοις εκατό και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσβολή κινούμενων στόχων ενώ το άρμα κινείται.

Το SOD ειναι τοποθετημένο πάνω από το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ OBRA-3

Η προστασία του PT-91M2 ενισχύεται απο την χρήση της αντιδραστικής εκρηκτικής θωράκισης νέας γενιάς ERAWA στο εμπρόσθιο μετωπικό τόξο και στις περισσότερες πλευρικές επιφάνειες του άρματος. Το άρμα καλύπτεται από ένα μείγμα της νέας θωράκισης ERA ERAWA-3 και της παλιάς ERAWA-1, καίτοι οι πλάκες ERA της τελευταίας προφανώς δεν χρησιμοποιούνται στον μετωπικό τομέα του πύργου. Η θωράκιση γρίλιας (slat armor) χρησιμοποιείται για την προστασία του πίσω τμήματος του MBT απο τους τύπους των απλών πύραυλο-ωθούμενων βομβίδων (RPG). Το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ OBRA-3 της πολωνικής βιομηχανίας PCO SA χρησιμοποιείται για να συνεγείρει το πλήρωμα όταν στοχοποιείται από εκτοξευτές καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων (ATGM) ή από ένα εχθρικό όχημα μάχης. Πάνω απο τους αισθητήρες του OBRA-3, ειναι εγκατεστημένες οι μονάδες του νέου συστήματος επίγνωσης τακτικής κατάστασης SOD. Αυτό το συστημα ειναι παρόμοιο με το SAS της Rheinmetall και το τουρκικό σύστημα εγγύς επιτήρησης YAMGOZ (χρησιμοποιείται στο Altay), αποτελειται από πολλαπλές μονάδες που διαθέτουν θερμικό περισκόπιο και κάμερες ημέρας/νύχτας για την παρατήρηση της περιμέτρου του άρματος.

Το περισκόπιο SAVAN-15 του πυροβολητή

Εκτός από την χρήση ενός νεόυ ΣΕΠ, το PT-91M2 προσφέρει μια άλλη ενίσχυση της ισχύος πυρός. Είναι εφοδιασμένο με ενα νέο λειόκαννο πυροβόλο των 125 χιλιοστών, το οποίο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της MSPO ειναι πιο ακριβές απο αυτό που χρησιμοποιούταν. Το ακριβές μοντέλο του πυροβόλου δεν αποκαλύφθηκε κατα τη στιγμή της σύνταξης αυτού του πονήματος, θα μπορούσε να ειναι είτε το πυροβόλο KBM-1M/KBA-3 από την ουκρανική βιομηχανία KMBD Μορόζοφ είτε μια βελτιωμένη εκδοση του 2A64MS του Σλοβάκου κατασκευαστή ZTS Špeciál. Λόγω των περιορισμών στην σχεδίαση της αυτόματης γέμισης του T-72 και ακόμα και την περιορισμένης πίεσης και μήκους κάννης των προαναφερθέντων πυροβόλων, το PT-91M2 εξακολουθεί να μην μπορεί να φτάσει τα επίπεδα διάτρησης των παρόμοιων αρμάτων μάχης που ειναι εφοδιασμένα με τα πιο πρόσφατα λειόκαννα πυροβόλα των 120 χιλ. Αυτός ειναι ο λόγος για τον οποίο το PT-16 και το PT-17 υπάρχουν ως πιο ισχυρές επιλογές αναβαθμίσεις και εξαγωγής.

4
Στην πίσω δεξιά πλευρά του σκάφους έχει εγκατασταθεί μια APU

Το PT-91M2 προωθείται από τον πετρελαιοκινητήρα S-12U της πολωνικής εταιρείας PZL-Wola. Ο τετράχρονος πολλαπλού καυσίμου κινητήρας έχει δώδεκα κυλίνδρους και ειναι υδρόψυκτος. Το βάρος το ειναι μόλις κάτω από έναν τόνο, παρέχει 820 ή 850 ίππους. Στο πίσω μέρος του άρματος, στη δεξιά πλευρά, βρίσκεται μια νεα βοηθητική μονάδα ισχύος (APU), η οποία σύμφωνα με ισχυρισμούς παρέχει ισχύ 8 έως 10 kW. Αυτό το πρόσθετο σύστημα ισχύος μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για τα ηλεκτρονικά του άρματος ακόμα και όταν ο κύριος κινητήρας ειναι εκτός λειτουργίας, μειώνοντας ετσι την κατανάλωση καυσίμου και ενισχύοντας τα «αόρατα» θερμικά και ακουστικά χαρακτηριστικά του PT-91 κατά τις ενέδρες.

Το PT-17 ειναι ενα νέο άρμα που σε γενικές γραμμές ειναι παρόμοιο με το πρωτότυπο PT-16 της περασμένης χρονιάς.

Το άρμα μάχης PT-17

Μια πιο σοβαρή αναβάθμιση για τα MBT σχεδίου T-72 και PT-91 ειναι το νέο άρμα PT-17. Αυτό το άρμα ειναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ αρκετών πολωνικών και ουκρανικών βιομηχανιών. Ενω το σκάφος φαίνεται να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σκάφος του περσινού PT-16, το PT-17 διαθέτει νεο πύργο σε σχέση με τον προκάτοχο του.
Ενω κάποιοι διαδικτυακοί τόποι συζητήσεων (φόρουμ) ισχυρίζονται οτι ο πύργος ειναι παρόμοιος με το πρωτότυπο T-72-120, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αμφισβητηθούν αυτές οι δηλώσεις. Φαίνεται μάλλον οτι ορισμένα απο τα συγκροτήματα του T-72-120 ελήφθησαν και ενσωματώθηκαν στον γυμνό πύργο ενος P-91/T-72. Για παράδειγμα η έλλειψη θωράκισης ERA (καθώς και η έλλειψη των σημείων τοποθέτησης αυτών των πλακιδίων), το διαφορετικό σχήματα της προσθαφαιρούμενης θωράκισης και το γεγονός οτι το άρμα ειναι εφοδιασμένο με συνθετική θωράκισης και όχι με ERA όλα αυτά ενδεικνύουν οτι αυτός δεν ειναι ο πύργος του πρωτότυπου T-72-120. Επιπλέον, τεσσερις μονάδες του συστήματος προειδοποίησης λέιζερ OBRA-3 της PCO SA ειναι εγκατεστημένες πάνω στον πύργο, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν τα μήκη κύματος λέιζερ που συνήθως χρησιμοποιούνται απο τα αποστασιόμετρα και τους καθοδηγούμενους με λέιζερ πυραυλους.

Το περισκόπιο του πυροβολητή του PT-1 ειναι κατασκευασμένο απο την πολωνική βιομηχανία PCO SA.

Το PT-17 χρησιμοποιεί τα ίδια οπτικά και ΣΕΠ όπως και το παλαιότερο πρωτότυπο MBT PT-16. Αυτό σημαίνει οτι ο αρχηγός διαθέτει το σκοπευτικό GOD-1 Iris τοποθετημένο πάνω σε ένα μικρό και σταθερό ιστό επί του πύργου, ενώ το GOC-1 Nike υπηρετεί ως το ΚΣΟ του πυροβολητή. Το GOD-1 Iris ειναι ένα ανεξάρτητο οπτικό του αρχηγού με περιστροφή 360 μοιρών, το οποίο παρέχει επίσης (ανάλογα με τη διαμόρφωση) -20º καταβίβαση και +60º ανύψωση σε κάθετο πλάνο. Περιλαμβάνει μια θερμική κάμερα (που λειτουργεί σε μήκος κύματος 8 με 12 μm), ενα πακέτο καψερών ημέρας και τηλέμετρο λέιζερ ασφαλές για τα μάτια. Η ψηφιακή κάμερα προσφέρει δυο οπτικά πεδία (FoVs), ένα ευρύ οπτικό πεδίο (WFOV) 10,7º επι 8º για τον εντοπισμό στόχων και ενα στενό οπτικό πεδίο (NFOV) 3,3º επι 2.5º για καλύτερη σκόπευση και αναγνώριση στόχου. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτά τα σκοπευτικά επιτρέπουν τον εντοπισμό στόχων μεγέθους άρματος στα 5,500 μέτρα και 12,500 μέτρα (σε WFOV και NFOV αντίστοιχα), αναγνώριση στόχων στα 1,800 και 4,800 μέτρα και ταυτοποίηση τους στα 900 και 2,500 μέτρα αντίστοιχα. Η μονάδα θερμικής παρατήρησης παρέχει δυο παρόμοια, αλλά σχεδόν μικρότερα οπτικά πεδία: μια ευρεία 10º επί 8º και μία στενή 3,1 επί 2,5º επιλογή. Το πεδίο της δέσμης του αισθητήρα παρατήρησης έχει ανάλυση 640 επι 512. Το αποστασιόμετρο λέιζερ εχει μήκος κύματος ±5 μέτρων. Το GOC-1 Nike του πυροβολητή ειναι εφοδιασμένο με το ίδιο σύστημα θερμικής παρατήρησης, κάμερα ημέρας και τηλέμετρο ασφαλές για τα μάτια όπως το σκοπευτικό Iris του αρχηγού.

Το πυροβόλο άρματος KBM2 ειναι συμβατό με τα τυποποιημένα πυρομαχικά NATO.

Το PT-17 ειναι οπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο KBM2 των 120 χιλιοστών ουκρανικής προέλευσης. Το εν λόγω πυροβόλο άρματος μάχης διαθέτει θαλάμη κλείστρου τυποποίησης NATO 120Χ570mm και έχει μήκος κάννης 50 διαμετρημάτων (6,000 μέτρα), ειναι ελαφρώς μεγαλύτερο απο το μέσο πυροβόλο 120mm L44 (M256). Η μεγίστη υποστηριζόμενη πίεση κάννης των 7,200 kgf/cm2 (706 MPa) ειναι ωστόσο απλώς μέτρια, άλλα σύγχρονα πυροβόλα άρματος όπως το πυροβόλο L/55 της Rheinmetall μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις. Με σκοπό να εγκατασταθεί το πυροβόλο άρματος KBM2 σε έναν πύργο τύπου T-72 , η μάζα οπισθοδρόμησης και διαδρομή οπισθοδρόμησης έπρεπε να ειναι περιορισμένες. Για αυτόν τον λόγο το λειόκαννο πυροβόλο διαθέτει διαδρομή οπισθοδρόμησης 260 έως 300mm, με αναστολή στα 310mm. Η διαδρομή οπισθοδρόμησης των πυροβόλων L/44 και L/55 της Rheinmetall ειναι ελάχιστα μεγαλύτερη στα 340mm, τα οποία θα έχουν μικρότερη επίδραση στη δύναμη οπισθοδρόμησης του πυροβόλου.

Το πυροβόλο KBM2 τροφοδοτείται απο ένα σύστημα αυτόματης γέμισης που ειναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος του πύργου, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει έως 22 βλήματα του κυρίως οπλισμού. Ο γεμιστήρας των πυρομαχικών ειναι διαχωρισμένος απο το πλήρωμα, ετσι μια διάτρηση της θωράκισης του πύργου ειναι λιγότερο πιθανόν να εχει ως αποτέλεσμα μια θανατηφόρα έκρηξη και έναν ιπτάμενο πύργο λόγω της εκ των έσω ανατίναξης των πυρομαχικών. Ο δευτερεύων οπλισμός του PT-17 φαίνεται οτι ειναι ίδιος με το PT-16. Εκτός από το συζυγές πολυβόλο, ένα επιπλέον πολυβόλο ειναι τοποθετημένο πάνω σε εναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS). Θεωρητικά αυτός ο RWS μπορεί επίσης να δεχθεί εναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων 30 ή 40mm.

8
Το άρμα μάχης PT-17 διαθέτει ενα RWS τοποθετημένο στην οροφή (καλυμμένος κάτω απο το κάλυμμα).

Όπως το PT-16, ετσι και το PT-17 προσφέρεται με διάφορες διαμορφώσεις κινητήρων. Η παραλλαγή που εκτέθηκε στην MSPO 2017 υποτίθεται πως ήταν εφοδιασμένη με τον πετρελαιοκινητήρα S-1000R της PZL-Wola, ο ίδιος κινητήρας εντοπίστηκε επίσης στα Μαλαισιανά άρματα μάχης PT-91M. Αυτός ο κινητήρας παρέχει απόδοση 1,000 ίππων, λοιπά εναλλακτικά συγκροτήματα ισχύος με απόδοση 1,200 ίππων ειναι επίσης εφικτά. Στην περίπτωση του PT-16, αναφέρθηκε οτι κινητήρες του Γερμανού κατασκευαστή MTU και την σουηδική βιομηχανία Scania μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μετά απο απαίτηση του πελάτη. Ο κινητήρας ειναι συζευγμένος με μια ακαθόριστη γερμανικής κατασκευής μετάδοσης ισχύος, αλλά ειναι πολύ πιθανόν να ειναι η μετάδοση ESM 350 απο την SESM/Renk, η οποία ειναι στο ίδιο πακέτο που χρησιμοποιείται και στο Pendekar.

Η εφαρμογή της θωράκισης ειναι φτωχή στο κέντρο του πύργου.

Σε ορισμένα σημεία το PT-17 εμφανίζεται να ειναι υποβαθμισμένο σε σχέση με τα προηγούμενα πολωνικά κύρια άρματα μάχης. Η ποσότητα και ο τύπος των εκτοξευτών καπνογόνων –ενας σημαντικός λόγος γιατί ο κόσμος πιστευει οτι χρησιμοποιεί τον ίδιο πύργο με το T-72-120- ειναι διαφορετικά απο τα PT-91 και pT-91M(2). Το PT-17 έχει μονο δύο δέσμες, η καθεμία διαθέτει έξι εκτοξευτές καπνογόνων (έναν στην αριστερή και έναν στη δεξιά πλευρά του πύργου), οι οποίοι καλύπτονται απο μεταλλικό κάλυμμα. Εν συγκρίσει με τις πολωνικές και μαλαισιανές παραλλαγές PT-91 αυτό ειναι ένα σαφές βήμα προς τα πίσω, αυτά τα άρματα που διαθέτουν 24 εκτοξευτές βομβίδων χωρισμένες σε δύο ομάδες, κάθε ομάδα περιλαμβάνει δυο δέσμες των εξι βομβιδων. Τα Leopard 1A5 και Leopard 2PL, η ραχοκοκκαλιά του Πολωνικού Στρατού, παρέχουν 16 εκτοξευτές καπνογόνων, χρησιμοποιώντας τεσσερις δέσμες εκτοξευτών.

Μια περαιτέρω πτυχή αμφισβήτησης του PT-17 ειναι η προστασία της θωράκισης, ενω πιθανόν να ειναι καλύτερη απο το PT-91(M) βάσει του πάχους και κάλυψης επιφάνειας, το άρμα εμφανίζεται να ειναι χειρότερα προστατευμένο σε διάφορες πτυχές σε σχέση με το προηγούμενο πρωτότυπο του PT-16. Ο πύργος του PT-17 προστατεύεται απο την ουκρανικής κατασκευής συνθετική θωράκιση και την άγνωστη –πιθανόν πολωνικής κατασκευής- προσθαφαιρούμενη θωράκιση στο σκάφος το οποίο προέρχεται απο το T-72. Η νέα θωράκιση του πύργου ειναι πιο αδύναμη απο την θωράκιση του PT-16, αν και πρεπει να τονισθεί οτι αδυναμία θωράκισης απο μόνη της δεν λέει κατι σχετικά με την προστασία. Ωστόσο δεν περιλαμβάνει στοιχεία συνθετικής θωράκισης για το βλητικό ασπίδιο του πυροβόλου και εχει πολύ μεγάλο και περιέργο άνοιγμα στο μπροστινό μέρος του πύργου, αφήνοντας μια μεγάλη ζώνη στο κέντρο του άρματος με υποδεέστερη προστασία. Επίσης τα νεα στοιχεία θωράκισης δεν επεκτείνονται μέχρι πίσω όπως στο PT-16, καλύπτοντας μικρότερη επιφάνεια των πλευρών του πύργου.

Το Μπορσουκ διαθέτει διπλό εκτοξευτή για ATGM Spike-LR όπως επίσης και ενα αυτόματο πυροβόλο των 30mm.

Το ΤΟΜΑ «Μπορσουκ»

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Μπορσουκ (Borsuk) αυτη τη στιγμή αναπτύσσεται για τον Πολωνικό Στρατό απο την OBRUM. Οι πρώτες τρισδιάστατες φωτοαποδόσεις του σχεδιασμού του ήδη αποκαλύφθηκαν από πέρυσι στο διαδίκτυο. Στην MSPO 2017 το πρωτο πρωτότυπο του ΤΟΜΑ Μπορσουκ (πολωνική ονομασία του ασβού) παρουσιάστηκε στο κοινό για πρωτη φορά. Το νέο όχημα προορίζεται να αντικαταστήσει τα σοβιετικής σχεδίασης BMP-1 (τοπικά γνωστά ως BWP-1) που βρίσκονται στον πολωνικό στρατό.

Το Μπορσουκ ειναι ενα από τα ελάχιστα ΤΟΜΑ που σχεδιάστηκαν με αμφίβιες δυνατότητες, χρησιμοποιώντας δύο περιστροφικά κινητά όργανα (προπέλες) για την προώθηση του μέσα στο νερό. Αυτη η σημαντική απαίτηση του Πολωνικού Στρατού επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες σχεδιαστικές πτυχές του οχήματος. Το Μπορσουκ έχει μάλλον μεγάλο σκάφος με μεγαλύτερη ανω μετωπική πλάκα (UFP) και σχετικά μεγάλο ύψος οροφής, με στόχο να προσφέρει αρκετή πλευστότητα μέσα στο νερό. Επιπλέον το βάρος του οχήματος ειναι περιορισμένο μόνο μεταξύ 24 και 25 τόνων στην αμφίβια διαμόρφωση. Με στόχο να επιτευχθεί το χαμηλότερο βάρος, το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με πλαστικές/λαστιχένιες ερπύστριες, οι οποίες εξοικονομούν εναν τόνο βάρος σε σχέση με τις συμβατικές χαλύβδινες ερπύστριες. Το Μπορσούκ ειναι εξοπλισμένο με τον μη επανδρωμένο πύργο ZSSW-30 της HSW, ο οποίος παρέχει επιπλέον μειώσεις στο βάρος σε σχέση με τον επανδρωμένο πύργο. Το όχημα επανδρώνεται απο πλήρωμα των τριών (αρχηγό, οδηγό και πυροβολητή) και μπορεί να μεταφέρει ομάδα πεζικού έξι ατόμων.

11
Ο πύργος ZSSW-30 τοποθετείται στο σκάφος του πρωτότυπου Μπορσούκ.

Ο πύργος ZSSW-30 ειναι εξοπλισμένος με παραλλαγές των ίδιων σκοπευτικών GOC-1 Nike και GOD-1 Iris που διαθέτει το κύριο άρμα μάχης PT-17, επιτρέποντας στο όχημα να επιχειρεί ημέρα και νύχτα σε επιλογή “hunter-killer”. Ο κυρίως οπλισμός περιλαμβάνει ενα πυροβόλο ταινίας Mk 44 Bushmaster των 30mm που κατασκευάζεται από την αμερικανική βιομηχανία Aliant Techsystem. Το πυροβόλο αυτό διαθέτει ρυθμό βολής 200 βλημάτων και μπορεί να τροποποιηθεί ωστε να βάλλει το ισχυρότερο βλήμα των 40 Χ 180mm Super Forty αλλάζοντας μόνο την κάννη του. Ο πύργος περιεχέι 400 φυσίγγια των 7,62mm για το συζυγές πολυβόλο UKM-2000C. Ένας δίδυμος εκτοξευτής για τον αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο (ATGM) Spike-LR ειναι τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά του πύργου, επιτρέποντας στο Μπορσούκ να επιχειρεί εναντίον βαριά θωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Το Μπορσουκ έχει πολύ υψηλή μετωπική πλάκα

Το νεο πολωνικό ΤΟΜΑ ειναι εφοδιασμένο με έναν εξακύλινδρο κινητήρα MTU 199TE220 συζευγμένο με μια αυτόματη μετάδοση ισχύος με τέσσερις εμπρόσθιες και δύο οπίσθιες σχέσεις. Ο πολωνικός αμυντικός ιστότοπος Defence24.pl ισχυρίζεται οτι αυτό το συγκρότημα ίσχυος παρέχει ισχύ 600 kW (~804 ίππων), ωστόσο φαίνεται να υπάρχει λάθος στην μετατροπή ή στην σύνταξη, καθώς η βάση δεδομένων της MTU δηλώνει για την ισχύ του μόνο 450 kW, η οποία ειναι ίση περίπου με 600 ίππους. Το συγκρότημα ανάρτησης του Μπορσκουκ αποτελείται απο εξι ζευγη εδαφικών τροχών και μια ανάρτηση που αυτη τη στιγμή ειναι αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Το σημερινό πρωτότυπο Μπορσκουκ δεν διαθέτει αρθρωτή θωράκιση.

Η OBRUM δεν αποδέσμευσε ως στιγμής στοιχεία σχετικά με την θωράκιση, ωστόσο ο μη επανδρωμένος πύργος παρέχει στη βασική έκδοση του προστασία επιπέδου 2 της συμφωνίας τυποποίησης STANAG 4569. Η έκδοση που χρησιμοποιείται στο Μπορσούκ ειναι με βιδωτή θωράκιση, η οποία μπορεί να ενισχύσει την προστασία ως το επίπεδο 4 (περιμετρική προστασία εναντίον διατρητικών βλημάτων 14,5mm απο απόσταση 200 μέτρων). Το σκάφος του πρωτότυπου ειναι δεν διαθέτει καθόλου στοιχεία αρθρωτής θωράκισης και ως εκ τούτο ίσως να μην διαθέτει καθόλου ειδική θωράκιση στην μεγαλύτερη επιφάνεια του, μόνο η εμπρόσθια κατω πλάκα φαίνεται να ειναι εξοπλισμένη με ενα στοιχείο θωράκισης ή σημεία ανάρτησης για αυτήν. Φαίνεται οτι η βασική διαμόρφωση του Μπορσούκ διαθέτει μόνο βαλλιστική προστασία συμφωνά με το επιπεδο 3 ή 4 το ανώτερο της STANAG 4569. Το ύψος του οχήματος και η πλάκα δαπέδου έχουν σχεδιαστεί για την παροχή προστασίας εναντίον των ναρκών και των IED, άλλα κανένα στοιχείο επίδοσης δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα.

Πρόσφατα ο Πολωνικός Στρατός αποφάσισε να μεταφέρει την εστίαση των νέων οχημάτων προς την προστασία, επηρεάζοντας την προστασία του Μπορσουκ. Ως εκ τούτο ενα επιπλέον πακέτο θωράκισης χρησιμοποιεί υλικά όπως ρητίνη και κεραμικά στοιχεία τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στο όχημα, αυξάνοντας το βάρος στους 30 τόνους. Επίσης εξετάζονται να εγκατασταθούν στο όχημα συστήματα ενεργής θωράκισης αγνώστου τύπου, αν και δεν εχει εγκατασταθεί ακόμα κανένα σύστημα. Το όχημα προορίζεται για περαιτέρω μελλοντική ανάπτυξη με δυο επιπρόσθετους τόνους.

Απόδοση/Μετάφραση από το Bellow-The-Turret-Ring.blogspot.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.