Πώς γίνεται η νοθεία σε καύσιμα του στρατού

MAGIRUS 18000 Λίτρων
Βυτιοφόρο Όχημα Μεταφοράς Καυσίμων MAGIRUS 18000 Λίτρων (Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Τι έδειξαν οι αναλύσεις σε δείγμα πετρελαίου κίνησης από δεξαμενές των Ε.Δ.

Τoυ Γιαννη Σουλιωτη

Νέα στοιχεία για τη νοθεία και τη λαθρεμπορία καυσίμων στις Ενοπλες Δυνάμεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη (φύλλο 4ης Μαρτίου) ότι το ΣΔΟΕ θα διενεργεί στο εξής ελέγχους στις δεξαμενές των στρατιωτικών μονάδων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου. Νεότερος έλεγχος αποκάλυψε την ύπαρξη νοθευμένου καυσίμου στις δεξαμενές στρατιωτικής εγκατάστασης της κεντρικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2011 διαπιστώνει την ύπαρξη «μη κανονικού» καυσίμου στις δεξαμενές στρατιωτικής εγκατάστασης στη Λάρισα. Τη συγκεκριμένη δειγματοληψία πραγματοποίησε το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Λάρισας από τις δεξαμενές του 882 Τάγματος Εφοδιασμού Μεταφορών.

Ειδικότερα, από τη χημική ανάλυση σε δείγμα πετρελαίου κίνησης από τις δεξαμενές της 1ης Στρατιάς ανιχνεύτηκε περιεκτικότητα σε θείο τριπλάσια του κανονικού. Βρέθηκε δηλαδή να περιέχει ποσότητα θείου 36,1 mg/kg αντί 10 mg/kg που είναι και το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Στη γνωμάτευσή του που υπογράφει υπάλληλος του Γενικού Χημείου του Κράτους αναφέρει: «Πρόκειται για δείγμα πετρελαίου κίνησης ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ, διότι βρέθηκε να έχει περιεκτικότητα σε θείο 36,1 mg/kg αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου 10 mg/kg. Το παραπάνω πετρέλαιο κίνησης θεωρείται ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά».

Όπως συνηθίζεται, δύο ημέρες μετά την πρώτη χημική ανάλυση ακολούθησε δεύτερη, επαναληπτική η οποία όμως κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα. Έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους με ημερομηνία 4 Αυγούστου αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δείγμα του πετρελαίου κίνησης είναι πράγματι νοθευμένο, καθώς η περιεκτικότητά του σε θείο είναι τριπλάσια της επιτρεπομένης. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ο οποίος πραγματοποιεί έρευνα για την υπόθεση. Έλεγχος εξάλλου στις δεξαμενές της ίδιας στρατιωτικής εγκατάστασης είχε διενεργηθεί και τον Νοέμβριο του 2010, μετά πιέσεις του τέως βουλευτή της Ν. Δ. και συμβούλου σήμερα του κ. Α. Σαμαρά σε θέματα Διαφάνειας κ. Γιώργου Σούρλα. Και τότε η χημική ανάλυση είχε αποκαλύψει δείγμα πετρελαίου κίνησης «μη κανονικό και νοθευμένο», καθότι είχε βρεθεί να περιέχει θείο 84 mg/kg αντί του μέγιστου επιτρεπομένου 10 mg/kg. Για την υπόθεση πάντως δεν ασκήθηκαν διώξεις.

Απαντώντας τον περασμένο Νοέμβριο σε ερώτηση του βουλευτή της Ν. Δ. κ. Ν. Νικολόπουλου σχετική με τη νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου αποκάλυψε ότι νοθευμένο βρέθηκε το 100% των δειγμάτων από δεξαμενές των Ε. Δ. που ελέγχθηκαν το 2011 από το Γενικό Χημείο. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 9 δείγματα που εξετάστηκαν βρέθηκαν «μη κανονικά – νοθευμένα» και τα 9! Αποδείχθηκε ότι όλα τα δείγματα είχαν περιεκτικότητα σε θείο μεγαλύτερη (από 18 έως 830 mg/kg) από το επιτρεπόμενο όριο των 10 mg/kg. Στις παραπάνω δειγματοληψίες δεν συμπεριελήφθη η ανίχνευση νοθευμένου καυσίμου στο 882 ΤΕΜ στη δειγματοληψία του Αυγούστου.

Και όμως, σε διαφορετικό μήκος κύματος είχαν κινηθεί λίγους μήνες νωρίτερα οι κ. Β. Βενιζέλος (19 Μαΐου 2011) και Π. Μπεγλίτης (11 Αυγούστου 2011) με την ιδιότητα, τότε, των επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις και ανακοινώσεις τους μετά δημοσιεύματα της «Κ» είχαν υποστηρίξει ότι «δεν προκύπτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν νοθεία στα καύσιμα του Στρατού». Σε ανακοινώσεις του το ΥΕΘΑ και το ΓΕΣ είχαν διευκρινίσει ότι το ανώτερο επιτρεπτό όριο περιεκτικότητας σε θείο για το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στα 10 mg/kg. Ωστόσο, σε έγγραφό του το ΓΕΣ δείχνει να διατυπώνει αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των μετρήσεων, καθώς ζητεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους να ενημερωθεί για «το κριτήριο με βάση το οποίο η Υπηρεσία σας έχει γνωματεύσει για “μη κανονικό και νοθευμένο” καύσιμο».

Τέλος, νοθευμένα δείγματα καυσίμου εντοπίζονται και στις δεξαμενές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής (προμηθεύονται πετρέλαιο και βενζίνη από τις Ε. Δ.). Από το 2004 έως και το 2011 έχουν καταγραφεί 30 «κρούσματα», 23 στην Πυροσβεστική και 7 στην Αστυνομία. Ουδέποτε ωστόσο διενεργήθηκε έρευνα για την υπόθεση.

Λαθρεμπόριο και εικονικές εξαγωγές

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση λαθρεμπόρων καυσίμων που δραστηριοποιούνται στην Αττική διαθέτουν Οικονομική Αστυνομία και ΣΔΟΕ. Τη σχετική έρευνα διεξήγαγε το προηγούμενο διάστημα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αφορά δύο συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι ελέγχουν δίκτυα πρατηρίων υγρών καυσίμων κυρίως στην Αττική. Από τα σε βάρος τους στοιχεία αποκαλύπτεται ότι νοθεύουν, σε δικές τους δεξαμενές, τα πετρελαιοειδή με αιθανόλη και τροφοδοτούν τα πρατήριά τους με νοθευμένο καύσιμο. Το κέρδος εκτινάσσεται από 0,03 σε 0,5 ευρώ/λίτρο! Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες φέρονται μάλιστα να εμπλέκονται και σε εικονικές εξαγωγές πετρελαιοειδών προς Βουλγαρία και Σκόπια. Προκειμένου να μην καταβάλλουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο εμφανίζουν εικονικά τιμολόγια που αποδεικνύουν ότι το σύνολο της ποσότητας που αγόρασαν από ελληνικά διυλιστήρια «δήθεν» εξήχθη σε Βουλγαρία και Σκόπια. Στην αλυσίδα της απάτης διαπιστώνεται, κατά πληροφορίες, εμπλοκή και επίορκων τελωνειακών υπαλλήλων και στις δύο πλευρές των συνόρων, που συμμετέχουν στην πλαστογραφία τιμολογίων, δελτίων αποστολής κ. ο. κ. Ενδεικτικό της πρακτικής που ακολουθείται είναι ότι ενώ το 2010 δηλώθηκαν εξαγωγές από την Ελλάδα προς τα Σκόπια ύψους 55,8 εκατ. δολαρίων οι εισαγωγές που η FYROM φέρεται να πραγματοποίησε από την Ελλάδα είναι… μηδέν!

Πηγή: Καθημερινή

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.