Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι μετέβησαν στην Τζακάρτα να διαπραγματευτούν για το πρόγραμμα μαχητικού KFX/IFX

© Korea Aerospace Industries | Η Ινδονησία άρχισε τη διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μαχητικού KFX/IFX.

Ινδονησία και Νότια Κορέα άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για την εμπλοκή της πρώτης στο πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους KFX/IFX. Η Τζακάρτα σκοπεύει να αποκτήσει αρχικό πακέτο 16 αεροσκαφών, ενώ θέλει να ελαφρύνει το οικονομικό φορτίο του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ινδονησίας.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αξιωματούχους των Κορεατικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (KAI) μετέβη στην Τζακάρτα για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμμετοχή της Ινδονησίας στο πρόγραμμα για την από κοινού εξέλιξη και παραγωγή του αεροσκάφους Korean Fighter Xperiment/Indonesia Fighter Xperiment (KFX/IFX).

Σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφα που απέκτησε το Jane’s την 23η Ιανουαρίου μέσω πηγής από την επιτροπή άμυνας, πληροφοριών και διεθνών σχέσεων (Komisi I) της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ινδονησίας, την 24η Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση διάρκειας δύο ημερών για να συζητήσουν το πρόγραμμα.

Στη συνάντηση για λογαριασμό της Τζακάρτα παρευρέθηκε ομάδα εκπροσώπων από την κρατική αεροδιαστημική εταιρεία PT Dirgantara Indonesia (PTDI), το ινδονησιακό υπουργείο άμυνας και το συντονιστικό υπουργείο πολιτικών, νομικών και θεμάτων ασφαλείας (POLHUKAM).

Τα έγγραφα που απέκτησε το Jane’s, τα οποία παρέχουν λεπτομέρειες από τα σημεία συζήτησης που τέθηκαν κατά τη συνάντηση, ενδεικνύουν επίσης ότι αναμένονταν η Ινδονησία να προτείνει επέκταση των υποχρεωτικών πληρωμών της στο πλαίσιο του προγράμματος ως το 2031.

Για να ελαφρύνει περαιτέρω τον εθνικό αμυντικό προϋπολογισμό της, η Ινδονησία αναμένονταν επίσης να προτείνει τη διενέργεια πληρωμών εντός του προγράμματος μέσω των συναλλαγών δια συμψηφισμού (counter-trade) αντί των μετρητών, παρόμοια με την στρατηγική που ακολουθεί για την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους Su-35 από τη Ρωσία.

Επιπλέον, η Τζακάρτα πίεσε για περισσότερα δικαιώματα στην πνευματική ιδιοκτησία των τεχνολογιών που εξελίσσονται εντός του προγράμματος με σκοπό να τα εμπορευματοποιήσει στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της αρχικής οικονομικής συμφωνίας για το KFX/IFX που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών το 2015, η Ινδονησία δεσμεύθηκε να πληρώσει το 20 τοις εκατό του συνολικού κόστους εξέλιξης του προγράμματος, το οποίο εκτιμάται περίπου στα $8 δισεκατομμύρια.

Ridzwan Rahmat

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

    1. Αν θυμάμαι καλά το είχαν συζητήσει στο παρελθόν για συνεργασία αλλά δεν προχώρησε μέχρι τώρα. Μάλλον δεν θα συμφώνησαν σε κάποια πράγματα με τους Νοτιοκορεάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.