Νυκτερινή Αστραπή 2013

Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 2013″. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Αυτό που γίνεται τώρα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μόνο ως θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Με έναν εγκληματικά περικομμένο αμυντικό προϋπολογισμό (με ευθύνη κυρίως του Ευ. Βενιζέλου – να μην το ξεχνάμε αυτό), με αποδοχές των μονίμων στελεχών που μόνο ως ταπεινωτικές θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει, με μεγάλες ελλείψεις ανδρών (με εγκληματική και πάλι ευθύνη των πολιτικών), τόσο ή ηγεσία των Ε.Δ. της χώρας όσο και το σύνολο των μονίμων στελεχών τους επέτυχαν, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και με μία ακραία εκδήλωση του γνωστού φιλότιμου του Έλληνα, να διατηρήσουν ένα στράτευμα σε μια κατάσταση που δεν έχει σχέση με τις αναμενόμενες επιπτώσεις που θα είχαν για κάθε άλλο στράτευμα οι αλόγιστες περικοπές των αμυντικών και εξοπλιστικών δαπανών.

Απόδειξη τούτου η τεράστια προσπάθεια που γίνεται σε όλο το στράτευμα, σε κάθε τομέα των δραστηριοτήτων του και κυρίως στον ζωικό τομέα της εκπαιδεύσεως, με έμπρακτη απόδειξη τις πρόσφατες αλλεπάλληλες ασκήσεις του τελευταίου διμήνου. Είκοσι τρεις (!) μεγάλες και μικρές ασκήσεις μέσα σε δύο μόλις μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο), από διακλαδικές μέχρι εξειδικευμένες ασκήσεις των Κλάδων και αρκετές μεταξύ αυτών νυχτερινές, αποτελούν ένα έργο που, αν υπήρχε αντίστοιχο από πλευράς πολιτικών, η χώρα θα είχε βγει ήδη από την κρίση. Αυτά τα λίγα λόγια ως ελάχιστο φόρο τιμής στα μόνιμα στελέχη των Ε.Δ. και στην ηγεσία τους που, παρά τις αλλεπάλληλες γκάφες τις πολιτικής ηγεσίας (ιδίως στις κρίσεις στην κορυφή της πυραμίδας, με κύριο θύμα των Ε.Σ., που υπέστη τις περισσότερες αλλαγές ηγεσίας μέσα σε χρόνο-ρεκόρ στα χρονικά του στρατεύματος). επέτυχε με μία αξιοσημείωτη σύμπνοια μεταξύ των αρχηγών τον εντυπωσιακό αυτό άθλο.

Αφορμή γι΄αυτά η τελευταία άσκηση “Νυκτερινή Αστραπή 2013” που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων του Αετού στις 28 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την Υπέρβαση – Αντεπίθεση Συγκροτήματος Ίλης Μέσων Αρμάτων Μάχης Κατά τη Νύχτα, η οποία έγινε στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, διοικητής της οποίας είναι ο υποστράτηγος Κων. Γκατζογιάννης, που μάς είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την επάρκεια και εργατικότητα του ως διευθυντή ΕΓΑ (επιτελικό γραφείο αρχηγού) του στρατηγού Δ. Γράψα.

Νυχτερινή βολή πυροβόλου 120 χιλιοστών από Άρμα μάχης Leopard 2 HEL. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Η κύρια φάση της ασκήσεως ήταν η υπέρβαση, κατά την οποία εκτελείται η υπέρβαση τμημάτων που αμύνονται στην τοποθεσία αμύνης από φίλιες δυνάμεις και η εξαπόλυση από αυτές αντεπιθέσεως κατά τη νύχτα για την καταστροφή του εισχωρήσαντος εχθρού. Η υπέρβαση είναι μία εξ αντικειμένου δύσκολη επιχείρηση που απαιτεί μεγάλο συντονισμό μεταξύ των αμυνομένων τμημάτων και της υπερβαίνουσας δυνάμεως, η οποία είναι ακόμη πιο δύσκολη όταν εκτελείται νύχτα.

Επιθετικό ελικόπτερο AH-64A Apache. (Φωτ: ΓΕΣ)

“Ο Παρμενίων της νύχτας”

Η άσκηση αυτή ήταν η πρώτη νυχτερινή διακλαδική άσκηση που εκτέλεσαν οι Ε.Δ. εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα ορισμένοι να τη χαρακτηρίσουν ως ο “Παρμενίων της Νύχτας”. Η άσκηση ήταν ιδέα και απόφαση του Α/ΓΕΣ αντιστρατήγου Αθάν. Τσέλιου και διεξήχθη στο πλαίσιο της επίμονης προωθήσεως της διακλαδικότητας απο τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκο και σε συντονισμό με την Π.Α Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ οτι από της αναλήψεως των καθηκόντων του ο Α/ΓΕΣ έδωσε τεράστια έμφαση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ε.Σ. στο νυχτερινό αγώνα και στις βολές κατά τη νύχτα. Να προσθέσουμε εδώ ότι ο πόλεμος, ως γνωστόν, διεξάγεται σε 24 βάση και όχι …βάσει ωραρίου εργασία, και να αναρωτηθούμε: Πόσοι ανώτατοι αξιωματικοί τόλμησαν να πραγματοποιήσουν τέτοιες ρεαλιστικές ασκήσεις τη νύχτα;

Νυχτερινή προσβολή μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 50 της 347 Μοίρας. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο “νέος” ακόμη Α/ΓΕΣ διεξήγαγε τουλάχιστον έξι ασκήσεις που έγινα πρώτη φορά. Ήταν οι “Διομήδης 2013“, “Νικηφόρος 2013“, “Πυρπολητής 10/2013” (αφορούσε στη για πρώτη φορά συμμετοχή των τμημάτων του Υγειονομικού), “Ακουσίλαος 2013“, “Χατζηευαγγέλου 2013” και “Νυκτερινή Αστραπή 2013“, με τρεις από αυτές έχουσες ως αντικείμενο την υπέρβαση – αντεπίθεση, δύο την εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων, επτά από αυτές με πρόσκληση εφέδρων και εθνοφυλάκων και με πραγματικά πυρά ημέρα και νύχτα τις περισσότερες φορές.

Οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν: 1) συγκρότημα Μηχανοκίνητου (ΜΚ) Λόχου Πεζικού τους 626 ΜΚ Τάγματος Πεζικού της 31 ΜΚ Ταξιαρχίας (Διοικητής ο Ταξίαρχος Βασ. Ζορμπάς, ανώτερος διοικητής της αμυνόμενης δυνάμεως στο πρόσθιο όριο τοποθεσίας). 2) συγκρότημα Ίλης Μέσων Αρμάτων απο την 21 ΕΜΑ της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (Διοικητής ο Ταξίαρχος Δημήτριος Κυριάκος, ανώτερος διοικητής της υπερβαίνουσας δυνάμεως). 3) μία πυροβολαρχία αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000 και τρεις ουλαμοί πυροβόλων M-109 (συνολικά 16 πυροβόλα των 155 χλστ. M101A1. 4) ένα σχηματισμός 4 αεροσκάφων F-16 Block 50 της 347 Μοίρας. 5) δύο ζευγη επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache. 6) ένα ελικόπτερο Chinnok CH-47D και 7) τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Το σύνολο του προσωπικού που συμμετείχε ήταν 542 άτομα, και συγκεκριμένως 80 Αξιωματικοί και 462 υπαξιωματικοί και οπλίτες.

Αντικατάσταση κινητήρα άρματος μάχης Leo 2 HEL κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ 2013”. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν εδώ η πολύτιμη συνεισφορά και οι πολλαπλές δυνατότητες της XXIII ΤΘ Ταξιαρχίας στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών Διοικητικής Μερίμνης (Δ.Μ.) στο πεδίο της μάχης, δυνατότητες ύψιστης σημασίας σε κάθε πόλεμο, από την αρχαιότητα μέχρι και -κυρίως- στον σύγχρονο πόλεμο.

Ενδεικτικά και μόνο για την Δ.Μ.: Αντικατάσταση κινητήρα άρματος μάχης Leo 2 HEL απο άρμα περισυλλογής LEO 2 Buffel της 21 ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων) μέσα σε μόλις 7 λεπτά (!), ανάπτυξη 3 κινητών συνεργείων επισκευών 3ου κλιμακίου, ανάπτυξη 3 οχημάτων M5777 τα οποία συγκροτούν τον Σταθμό Διοικήσεως ΕΜΑ, ανάπτυξη 1 οχήματος FDCV (κέντρο διευθύνσεως πυρός της 138 αυτοκινούμενης μοίρας μέσου πυροβολικού, ανάπτυξη κινητού αρτοποιείου, ομοίως σταθμού πρώτων βοηθειών, με χρήση 3 ασθενοφόρων, 2 οχημάτων HUMMER, παρασκευή θερμού συσσιτίου κ.α.

Νυκτερινή προσβολή μαχητικού F-16 Block της 374 Μοίρας. Το φωτάκι που φαίνεται στον ουρανό είναι η πορεία του αεροσκάφους και η έκρηξη είναι ο στόχος. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Η τελική φάση της ασκήσεως στηριζόταν σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο εχθρός, από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας προέβη σε απρόκλητη και αιφνιδιαστική επίθεση κατά των φίλιων τμημάτων, με αποτέλεσμα οι φίλιες δυνάμεις να εκτελέσουν επιχείρηση υπερβάσεως και αντεπίθεση. [Σ.Σ.: Το σενάριο, αν και ιδιαίτερα χρήσιμο στην άσκηση τμημάτων σε τέτοιες μορφές επιχειρήσεων που μπορούν να λάβουν χώρα σε κάθε μορφής μίας ενδεχόμενης τουρκικής επιθέσεως, ήταν καθαρά υποθετικό. Γιατί, εξ όσων γνωρίζουμε, η στρατιωτική ηγεσία έχει αρκετές και επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τη μορφή μίς τουρκικής επιθέσεως εναντίον της Ελλάδας και φυσικά έχει εκπονήσει και τα σχετικά σχέδια για την αντιμετώπιση της].

Σύνθετες ενέργειες

Το περιοδικό “Επίκαιρα”, από το οποίο προέρχεται και το άρθρο, έχει συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες για την άσκηση και το ίδιο σενάριο, αλλά δεν κρίνει σκόπιμο να αναφέρει το τελευταίο. Σημειώνεται, πάντως, ότι το σενάριο της ασκήσεως περιελάμβανε 16 διαφορετικά επεισόδια, με κάθε ένα από αυτά να περιλαμβάνει πλήθος ενεργειών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο επεισόδιο “Έκδοση Διαταγής Αντεπιθέσεως από τον Διοικητή του συγκροτήματος Ίλης” περιλαμβάνονταν περί τις 8 σύνθετες ενέργειες, από την έκδοση διαταγής αντεπιθέσεως μέχρι και την αναχαίτιση του εχθρού προ της αντιαρματικής τάφρου, με την προβλεπόμενη διάρκεια κάθε ενέργειας, μετρημένη σε λεπτά και δευτερόλεπτα (!), να τηρείται σε απόλυτη ακρίβεια (αυτό φέρνει στην μνήμη την παλιά ρήση ότι μία επιτυχημένη επιχείρηση απαιτεί την ακριβή τήρηση ενός ωρολογίου προγράμματος). Να σημειωθεί με την ευκαιρία αυτή ότι η τάφρος περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα κινήσεων των εχθρικών δυνάμεων, δεδομένου ότι απαιτείται να προβούν στη διάβαση δύο διαδοχικών κωλυμάτων (Έβρου και αντιαρματικής τάφρου) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χώροι εμπλοκής και καταστροφής τους από τις φίλιες δυνάμεις.

Leopard 1 GR του 23 ΛΜΧ της XXIII ΤΘΤ εξουδετερώνει “εχθρικό” ναρκοπέδιο. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Αρχίζοντας τα συγχαρητήρια από κάτω προς τα πάνω, θα πρέπει να επισημανθεί η άψογη εκτέλεση της τακτικής διεξαγωγής του τακτικού συγκροτήματος των Leo 2 HEL της 21ης ΕΜΑ, διοικητής της οποίας είναι ο αντισυνταγματάρχης τεθωρακισμένων Πασχάλης Φιλούσης, οι ταξίαρχοι διοικητές της XXIII ΤΘ Ταξιαρχίας Δημήτρης Κυριάκος και της 31 ΜΚ Ταξιαρχίας Βασ. Ζορμπάς και κυρίως ο διοικητής της XII ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Κωνστ. Γκατζογιάννης για την άριστη και προσεχτική σχεδίαση της όλης ασκήσεως, ο οποίος απέδειξε ότι διαθέτει “αρχηγική στόφα”.

O ΥΕΘΑ συγχαίρει τον Διοικητή της ασκούμενης Επιλαρχίας. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Η λεπτομέρεια της σχεδιάσεως του έφτασε στο σημείο να ενημερώσει με διαταγή του τα ασκούμενα τμήματα για την πτήση τουρκικού αεροσκάφους ΗΠ (Ηλεκτρονικού Πολέμου), με αποστολή την υποκλοπή επικοινωνιών που έδιναν στους Τούρκους ουσιώδεις πληροφορίες για την άσκηση. Τα μέτρα ασφαλείας επικοινωνιών ήταν πλήρη και περιελάμβαναν μέχρι και την απαγόρευση χρήσεως κινητών τηλεφώνων.

Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος μαζί με τους ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο και Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κωσταράκο στο παρατηρητήριο της άσκησης “Νυκτερινή Αστραπή”. (Φωτ: ΓΕΣ)

Ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθ. Τσέλιος, που παραδόξως δεν τον είχαμε γνωρίσει μέχρι πρότινος, ήταν αυτός που διέψευσε κατά τον καλύτερο τρόπο την άποψη οτι οι Καταδρομείς δεν κάνουν για αρχηγοί. Πρόκειται για έναν σεμνό, αθόρυβο εργάτη, λιγόλογο και απεχθανόμενο τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή και -όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων- ικανότατο και πρωτοβουλιακό αξιωματικό, με σημαντική εμπειρία από την υπηρεσία του στον Έβρο. Μέσα στους λίγους μήνες που ασκεί τη διοίκηση του Στρατού Ξηράς ο νέος Α/ΓΕΣ κατάφερε να “ζωντανέψει” το στράτευμα και να ανεβάσει το αξιόμαχο του. Χαρακτηριστικό της σεμνότητας και της σοβαρότητας του είναι ότι κατά την προ εβδομάδων μακρά συνομιλίας μας δήλωσε τουλάχιστον δύο φορές ότι απλώς συνεχίζει το έργο που βρήκε έτοιμο από τους προκατόχους του.

Αλλά για αυτή την απρόσμενα ικανοποιητική εικόνα στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα για την ακόμη πιο απρόσμενη εντύπωση που αποκομίσαμε από την άσκηση αυτή για τον Σ.Ξ. θα επανέλθουμε σύντομα, με έμφαση αυτή τη φορά στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν.

Μάνος Ηλιάδης

www.epikaira.gr

5/12/2013

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.