Νότια Αφρική: Προμήθεια συστημάτων πυροβολικού “T5-52”

Η “Denel” αποκάλυψε ότι ο Νοτιοαφρικανικός Στρατός (“SANDF”) θα παραλάβει τρεις “πλατφόρμες πυροβολικού”, οι οποίες αναμφισβήτητα ειναι τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα “T5-52”.

Η είδηση προέκυψε συμφωνά με την τελευταία ετήσια οικονομική έκθεση της “Denel” η οποία δήλωσε ότι ανάμεσα στα κύρια σημεία της “Denel Land Systems” για το οικονομικού έτος 2016/2017 “επιδείχθηκε σε πελάτη με επιτυχία το έργο πυροβολικού “T5”, το οποίο ακολούθησε η σύμβαση εξαγοράς τριών πλατφορμών πυροβολικού από τον “SANDF”.

Αυτη η αγορά ειναι συνέχεια των παλιότερων αναφορών οι οποίες ανέφεραν ότι η “Denel Land Systems” θα παραδώσει αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού “T5-52” στον Νοτιοαφρικανικό Στρατό για την αντικατάσταση των έξι “G5” που πωλήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ειδήσεις για την πιθανή συναλλαγή εμφανιστήκαν για πρώτη φορά το 2016.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήταν ένας από τους πρώτους πελάτες του “G6”, όπου παρήγγειλε εβδομήντα οχτώ συστήματα το 1990, τα οποία παραδόθηκαν μεταξύ 1991 και 1993. Τα έξι “G5” παραδοθήκαν στα ΗΑΕ το 2014 αφού πρώτα εκσυγχρονίστηκαν από την “Denel”.

To “Τ5-52” ενσωματώνει το οβιδοβόλο των 155 χιλιοστών/52 διαμετρημάτων του “G5” πάνω σ’ ένα φορτηγό “Tatra 8×8 T815-7”, το οποίο έχει αυτονομία εξακοσίων χιλιομέτρων και ταχύτητα ογδόντα πέντε χιλιομέτρων ανά ώρα (ΧΑΩ). Ολόκληρο το σύστημα ζυγίζει είκοσι οχτώ τόνους. Το διαφημιστικό φυλλάδιο της “Denel Land Systems” λέει ότι η ευελιξία των έμμεσων πυρών διασφαλίζει οτι μπορεί να αναπτυχθεί στους παραδοσιακούς ρόλους πυροβόλου, οβιδοβόλου και όλμου.

Τα βλήματα ειναι τύπου διευρυμένου βεληνεκούς -χρησιμοποιώντας “base bleed” βλήματα, το οπλικό σύστημα έχει βεληνεκές σαράντα δύο χιλιάδων πεντακοσίων μέτρων βεληνεκές, στο επίπεδο της θάλασσας.

Το σύστημα μεταφέρει είκοσι εφτά βλήματα και είκοσι έξι προωθητικά γεμίσματα. Πλήρωμα τεσσάρων απαιτείται για θέσει το οβιδοβόλο σε δράση μέσα σε εξήντα δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση που η μονάδα ισχύος του υδραυλικού συστήματος εμφανίσει βλάβη, ένα άλλο “T5-52” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικό σύστημα, επιτρέποντας στο πλήρωμα να επαναφέρει σε δράση το “T5-52”.

Το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, αποτελούμενο από το σύστημα Αυτόματης Ανάπτυξης και Σύστημα Πλοήγησης, Σύστημα Τηλεπικοινωνιών, Σύστημα Ραντάρ Αρχικής Ταχύτητας και Υπολογιστή Διαχείρισης Πυροβόλου χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του οβιδοβόλου για έμμεσα πυρά.

Ένας οπτικός μηχανισμός πανοραμικής παρατήρησης παρέχει εφεδρική υποστήριξη για τα έμμεσα πυρά. Μια τηλεσκοπική διόπτρα για άμεσα πυρά ειναι τοποθετημένη στο σύστημα επανάταξης και παρέχει μέχρι τρεις χιλιάδες μέτρα βεληνεκές άμεσων πυρών.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “defenceweb.co.za” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.