Νότια Κορέα: Αγορά 12 ελικοπτέρων MH-60R

©US Navy | MH-60R

Η Νότια Κορέα υπέγραψε σύμβαση αξία $447.2 εκατομμυρίων για την αγορά 12 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ASW) Lockheed Martin MH-60R.

Η σύμβαση στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS) που ανακοινώθηκε την 12η Απριλίου από το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) αφορά την δεύτερη φάση του νοτιοκορεατικού προγράμματος προμήθειας ASW ελικοπτέρου. Και τα 12 ελικόπτερα, πριν από την επίσημη παράδoση τους στο Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας (RoKN), θα παραδοθούν πρώτα στο Ναυτικό των ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο 2024.

Για την εξασφάλιση αυτής της σύμβασης, η Lockheed Martin κατάφερε να νικήσει τον διαγωνισμό από την Leonardo με το AW159 Wildcat και την NHIndustries με το NH90 NATO Frigate Helicopter (NFH).

Τα νέα σχετικά με την ανάθεση της σύμβασης δημοσιεύθηκαν σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου η νοτιοκορεατική διεύθυνση διαχείρισης αμυντικών προγραμμάτων (DAPA) ανακοίνωσε την 15η Δεκεμβρίου 2020 την επιλογή του MH-60R για την κάλυψη των απαιτήσεων του Maritime Operation Helicopter Batch II (MOH Batch II). Εκείνη την στιγμή, η DAPA επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός για το έργο των 12 ελικοπτέρων εκτιμάται περίπου στα $800 εκατ.

Όταν το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την δυνητική πώληση των MH-60R τον Αύγουστο 2019, στα απαιτούμενα συστήματα αποστολής καταχωρήθηκε το ραντάρ πολλαπλών ρόλων AN/APS-153(V), τα Airborne Low Frequence Systems (ALFS) και τα πολυφασματικά συστήματα σκόπευσης AN/AAS-44CV(V).

Όταν παραληφθούν, τα 12 MH-60R θα προσκολλήσουν με τον στόλο των οχτώ Wildcat που αποκτήθηκαν το 2013 στο πλαίσιο της απαίτησης MOH Batch I. Ως ο τελευταίος πελάτης, η Νότια Κορέα θα προσχωρήσει στις χώρες: Αυστραλία, Δανία, Ελλάδα, Ινδία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν αποκτήσει συνολικά πάνω από 300 MH-60R.

 

Πηγή: Janes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Εάν έχω καταλάβει καλά, σ’ εμάς τα 7 Ε/Π ΜΗ-60R θα κοστίσουν 465 εκατ. $, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όπλα ή κάτι συγκλονιστικό, ενώ η Ν. Κορέα παίρνει 12 Ε/Π και μάλιστα φθηνότερα. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά και οποιαδήποτε διευκρίνηση θα ήταν ευπρόσδεκτη.

    Πέρνα τούτου, οφείλω να ομολογήσω ότι έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί με την ευκολία με την οποία προχωρήσαμε στην προμήθεια 7 Ε/Π με κόστος σχεδόν μισό δισ. $, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά, χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις στη ΒτΕ και χωρίς αντιδράσεις, εν αντιθέσει με την υπερδεκαετή αδυναμία υποστήριξης των Mirage, ακυρώνοντας έτσι επένδυση πολλών δισ. € που είχε κάνει ο ελληνικός λαός με την προμήθεια των Α/Φ, των όπλων και της συναφούς υποδομής, επένδυση η οποία είχε σαφή συνεισφορά στην αποτροπή, για κόστος της τάξης των 36 εκατ. € κατ’ έτος. Αν και αντιλαμβάνομαι την σημαντική χρησιμότητα των εν λόγω Ε/Π, δεν μπορώ να μην κάνω σύγκριση. Στην τελική, δεν έχει σημασία αν είναι διακρατική ή εμπορική σύμβαση, σε κάθε περίπτωση είναι λεφτά που φεύγουν από τη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.