Ν. Κορέα: Κοπή πρώτου μετάλλου του ΠΓΥ “HMNZS Aotearoa” της Νέας Ζηλανδίας

©Βασιλικό Ναυτικό Νέας Ζηλανδίας

Η “Hyundai Heavy Industries (HHI)” άρχισε την κατασκευή του μελλοντικού πλοίου γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ) “HMNZS Aotearoa” του στόλου του Βασιλικού Ναυτικού Νέας Ζηλανδίας (“RNZN”). Η τελετή κοπής του πρώτου μετάλλου πραγματοποιήθηκε την 31η Ιανουαρίου 2018 στο ναυπηγείο Ουλσάν της “HHI” στην Νότια Κορέα.

To “HMNZS Aotearoa” θα αντικαταστήσει το ΠΓΥ του στόλου “HMNZS Endeavour” που θα αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία το επόμενο έτος μετά από περισσότερα από τριάντα (30) χρόνια υπηρεσίας. Το “Aotearoa” θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας σχεδίαση και χαρακτηριστικά δυνατοτήτων συμπεριλαμβανομένης της θραύσης πάγου και της λειτουργίας σε συνθήκες ισχυρού ψύχους για επιχειρήσεις στην Ανταρκτική. Θα μπορεί επίσης να μεταφέρει δώδεκα εμπορευματοκιβώτια (containers) προμηθειών και έχει την ικανότητα να παράγει εκατό (100) τόνους πόσιμου νερού κάθε ημέρα το οποία θα το καταστήσει ανεκτίμητο κατά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια και αρωγής σε περίπτωση καταστροφών.

Κοπή του πρώτου μετάλλου για το μελλοντικό ΠΓΥ της Νέας Ζηλανδίας.
Κοπή του πρώτου μετάλλου για το μελλοντικό ΠΓΥ της Νέας Ζηλανδίας.

Θα μπορεί να μεταφέρει οχτώ χιλιάδες (8000) τόνους καύσιμο το οποίο ειναι αρκετό για να πληρώσει μια φρεγάτα όπως η “Te Mana” ή η “Te Kaha” κατα 13,87 φορές. Θα μπορεί επίσης να μεταφέρει και λειτουργεί ένα ελικόπτερο “NH90”. Το “Aotearoa” θα έχει μόνιμο πλήρωμα εξήντα τεσσάρων (64) και έντεκα (11) μελών πληρωμάτων ελικοπτέρου.

Το είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (24000) τόνων πλοίο πρόκειται να ειναι το μεγαλύτερο πλοίο που χρησιμοποιήθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό Νέας Ζηλανδίας. Θα καθελκυστεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους, και θα εισέλθει στην υπηρεσία το 2020.

Το “HMNZS Aotearoa” ειναι το πρώτο πλοίο παγκοσμίως “Environship”, με την “Hyundai” να χρησιμοποιεί, υπό άδεια, τη σχεδιαστική έννοια “Environship” της “Rolls-Royce”. H σχεδίαση του ενσωματώνει ένα νεο σκάφος διάτρησης κυματισμού, το οποίο ελαχιστοποιεί την αντίσταση και μειώνει την χρήση καυσίμου, ενώ το συνδυασμένο προωστήριο σκεύος πετρελαίου-ηλεκτρισμού και πετρελαίου έχει χαμηλότερες εκπομπές καυσίμων από τα παλιότερα πλοία.

Η σχεδίαση και οι δυνατότητες του “HMNZS Aotearoa” ανακοινωθήκαν από το υπουργείο άμυνας Νεας Ζηλανδίας το 2016. Η τιμή του περιλαμβάνει τις ενισχυμένες “χειμερινές” ικανότητες του ΠΓΥ, όπως η θραύση πάγου για επιχειρήσεις στην Ανταρκτική, συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού της βασης ΜακΜέρντο και της βάσης Σκοτ. Το “HMNZS Endeavour” δεν είχε ικανότητες επιχειρήσεων στην Ανταρκτική.

Βίντεο από την κάλυψη του σχεδίου στην “Euronaval 2016”

Ο υπουργός άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, Τζέρρυ Μπράουνλί, ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2016 οτι η “HHI” της Νοτίου Κορέας κέρδισε τη σύμβαση για την κατασκευή και παράδοση ενός νέου ΠΓΥ για το Βασιλικό Ναυτικό Νέας Ζηλανδίας. Η “HHI” νίκησε τον αντίπαλο “DSME” στο διαγωνισμό αξίας περίπου πεντακοσίων (500) εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αρχικές απαιτήσεις που συντάχθηκαν από το νεοζηλανδέζικο ναυτικό περιελάμβαναν την ικανότητα ανεφοδιασμού και υποστήριξης μιας διακλαδικής δύναμης κρούσης τόσο μέσα-στην θάλασσα όσο και από-την θάλασσα όπως επίσης και τη δυνατότητα να υποστηρίξει επίγειες δυνάμεις, αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής σε περίπτωση καταστροφών μέσα στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

©Βασιλικό Ναυτικό Νέας Ζηλανδίας
©Βασιλικό Ναυτικό Νέας Ζηλανδίας

Απόδοση/Μετάφραση απο το “navyrecognition.com” για την Προελαση.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.