Ξεκίνησε η εκπαίδευση του τριεθνούς Τάγματος Βαλτικής για την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του NATO

Λιθουανός πολυβολητής. (KAM.LT)
Λιθουανός πολυβολητής. (KAM.LT)

Την 7η Απριλίου, η κοινή μονάδα των χωρών της Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας, το τάγμα BALTBAT, ξεκίνησε εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων και άσκηση πιστοποίησης πριν την ετοιμότητα για την Δύναμη Αντίδρασης (NRF) του NATO το 2016.

Το τριμερές τάγμα δημιουργήθηκε εντός της NRF από δύο λόχους της Εσθονίας, ένα λόχο της Λιθουανίας και ένα από την Λετονία, διμοιρίες αντιαρματικών από τη Λιθουανία και Εσθονία, μια διμοιρία όλμων από τη Λιθουανία και ένα στοιχείο υποστήριξης, και ένα τριμερές επιτελείο, με σύνολο περίπου 700 άνδρες (περίπου 200 από αυτούς είναι Λιθουανοί).

Η πλειονότητα του λιθουανικού στρατιωτικού αποσπάσματος στο BALTBAT είναι από το Τάγμα Ουσάρων του Βασιλιά Μιντάουγκας.

Η άσκηση Gungnir είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Λετονία και είναι η πρώτη κοινή εκπαίδευση όλων των στοιχείων του BALTBAT. Φέτος το BALTBAT θα συμμετέχει στην άσκηση Saber Strike 2015 στην Λετονία τον Ιούνιο, και, τον Οκτώβριο, στην άσκηση Trident Juction 2015 στην Ισπανία .

Η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) είναι μία υψηλής ετοιμότητας και τεχνολογικά προηγμένη πολυεθνική δύναμη, ένα από τα στρατιωτικά όργανα «ακρογωνιαίους λίθους» της Συμμαχίας. Η NRF σε κατάσταση ετοιμότητας αποτελείται από στρατιωτικές μονάδες οι οποίες διατίθενται στην NRF από χώρες μέλη του NATO, αυτές οι μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας στις χώρες τους και προετοιμάζονται για να αναπτυχθούν στην περιοχή των επιχειρήσεων εντός προκαθορισμένου χρόνου σε περίπτωση που αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν οι δυνάμεις NRF.

Η NRF μπορεί να αναπτυχθεί εντός πέντε ημερών από την λήψη μιας τέτοιας απόφασης . Μια κυκλική εναλλαγή δυνάμεων στην NRF έχει διάρκεια ενός έτους.

Όταν προετοιμάζονται για την κατάσταση ετοιμότητας στην κοινή μονάδα τα διατιθέμενα στρατεύματα εξασκούν τις τεχνικές τους, τις συμφωνημένες διαδικασίες και βελτιώνουν την ικανότητα τους να επιχειρούν μαζί σε επιχειρήσεις υπό την διοίκηση του NATO.

Το Gungnir είναι ένα δόρυ της Νορβηγικής μυθολογίας.

Πηγή: Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.