Το μελλοντικό ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων θεωρείται κατάλληλο για τη χρήση ενός εποχούμενου οβιδοβόλου 105 χιλιοστών αντί της ρυμουλκούμενης έκδοσης. Ως εκ τούτου μια έξυπνη προσαρμογή του οβιδοβόλου “M119”, το οποίο ειναι αρκετά χρόνια σε υπηρεσία και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις ταξιαρχίες πεζικού του στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), πάνω σε ένα ελαφρύ τετρακίνητο (4Χ4) όχημα.

Έτσι, το έργο ειναι υπό εξέλιξη για να υπάρξει ενα οβιδοβόλο “M119” των 105 χιλιοστών τοποθετημένο πάνω σε όχημα “HMMWV” στις ομάδες μάχης των ταξιαρχιών πεζικού “IBCT” του στρατού των ΗΠΑ. Πρόσφατες επιδείξεις πυροβολικού κατά τη διάρκεια του πειράματος ενσωμάτωσης ελιγμού και πυρών στο Φορτ Σιλ, στην Οκλαχόμα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της υποεπιτροπής “Tactical Air and Land Forces” της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής. Το ελαφρύ πυροβολικό εντός των μονάδων πεζικού πρέπει να βελτιωθεί.

Έτσι, για να εκπληρωθεί αυτός ο σκοπός, πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ένα νέο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο, ένα σημαντικό εργαλείο για να “αντιμετωπίζει τα εξελιγμένα, ταχυβόλα συστήματα αντιπυραυλικού”, σύμφωνα με την διατύπωση της υποεπιτροπής στο προσχέδιο του νόμου Έγκρισης Εθνικής Αμύνης, που αποδεσμεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Προσθέτοντας οτι το πυροβολικό “πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τα κενά ικανοτήτων έμμεσων πυρών μέσα στις ‘IBCT’, έγραψαν τα μέλη της υποεπιτροπής.

Το οβιδοβόλο “M119” έχει μεγάλη υπηρεσία ως ρυμουλκούμενο μέσο πυροβολικού όμως εγκαθιστώντας το πάνω σε ένα ελαφρύ 4Χ4 όχημα παρέχει στους στρατιώτες έναν τρόπο ταχύτερης μετακίνησης μέσα στο πεδίο της μάχης, αποφεύγοντας τα πυρά αντιπυροβολικού. Εύκολα μπορεί να προβλεφθεί ότι το ρωσικό πυροβολικό ειναι αρκετά ισχυρό για διάφορα σενάρια στα οποία οι NATOϊκές χώρες θα αποτραπούν να εισέλθουν σε συγκεκριμένα πεδία μάχης, όταν αναμένεται πως θα ξεσπάσει η σύγκρουση σε τμήματα της Ευρώπης όπως η περιοχή της Βαλτικής.

Για το σκοπό αυτό ο στρατός των ΗΠΑ εχει επίσης επαναφέρει τις προηγούμενες μονάδες πεζικού στον αρχικό οπλισμό τους, όπως με την 2η τεθωρακισμένη ταξιαρχία ομάδων μάχης (“ABCT”) της 3ης μεραρχίας πεζικού του Φορτ Στιουαρτ, στην Τζόρτζια. Η “ABCT” υπηρέτησε ως μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 άλλα μετά τις μειώσεις μονάδων μετασχηματίστηκε σε ταξιαρχία πεζικού. Έκτοτε έχει ανασυσταθεί ως μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων. Κινήσεις σαν αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί με την προοπτική ενός δυνητικού μηχανοκίνητου πολέμου στην Ευρώπη.

Οι βαρύτερες πλατφόρμες πυροβολικού όπως τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα “M109A7 Paladin” των 155 χιλιοστών ειναι και πάλι ευνοημένες. “Επιστροφή στο μέλλον!”.

Τα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών εγκατεστημένα πάνω σε οχήματα υψηλής κινητικότητας όπως τα “ HMMWV”, που ειναι διαθέσιμα κατά χιλιάδες και πρόκειται να ανακατασκευαστούν από συνεργεία περιοχής όπως είναι τα παλιά “Avenger”, φαίνεται να ειναι μια πολύ ελκυστική και οικονομικά αποδοτική λύση.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “armyrecognition.com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: