Οι Αμερικάνοι ξανάρχονται – Συνεκπαίδευση πιλότων Ελλάδας και ΗΠΑ, την ώρα που το «Barbaros» προκαλεί

Η επίσκεψη της 480ης Μοίρας της USAFE στη Σούδα, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και ελληνικές απαντήσεις. (ΓΕΑ)

Στην Κρήτη θα βρίσκεται από την επόμενη εβδομάδα και για ένα μήνα μία πλήρης πολεμική μοίρα των αμερικάνικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης, με 18 μαχητικά αεροσκάφη, φιλοξενούμενη στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Σούδας, για να συνεκπαιδευτεί με τους Έλληνες πιλότους και τεχνικούς της μονάδας. Την ίδια ώρα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι Τούρκοι συνεχίζουν να ανεβάζουν το θερμόμετρο της εντάσεως με την έκ νέου «βόλτα» του ερευνητικού πλοίου «Hayreddin Barbaros Pasa» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, με νέα NAVTEX που εξέδωσαν ανήμερα τα Θεοφάνεια. Η εν λόγω οδηγία προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβερνήσεως, με σχετική σκληρή δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά τη διακοπή των συνομιλιών στην Κύπρο εξαιτίας της συνεχίσεως της προκλητικής δραστηριότητας του «Barbaros». «Η στάση της Τουρκίας υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο. Αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης, βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μία περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ.Ανατολή και τη Β. Αφρική,» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπ.Εξ.

NAVTEX

Η νέα εκ μέρους των Τούρκων NAVTEX για διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχει ισχύ ως τη Καθαρά Δευτέρα. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων υποβρυχίων στα διεθνή ύδατα εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας, σε μία περιοχή από τα ανοικτά της Ρόδου, της Ανατολικής Κρήτης και του Καστελόριζου μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά της Μεγαλονήσου, με ισχύ από 12/1 εώς 12/2.

Και βεβαίως δεν ήταν καθόλου τυχαία –όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα για τα όποια σας είχαμε ενημερώσει (δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» της 3/1/2015), σχετικά με την ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας και στην Ανατολική Μεσόγειο με, λόγω «Barbaros»- η πρώτη για τη νέα χρονιά αιφνιδιαστική ενεργοποίηση του συστήματος της Ελληνικής Αεραμύνης το πρωί της 5ης Ιανουαρίου, μετά από σχετική εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Μια ενέργεια που έρχεται σε συνέχεια της ευρείας διυπουργικής συσκέψεως η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου. Στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Δένδια, των τεσσάρων αρχηγών των Γενικών επιτελείων, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Άφιξη

Με αυτό το γεωστρατηγικό «περίγραμμα» στην περιοχή, φτάνει «εν σώματι» στην αεροπορική βάση της Σούδας η 480η Μοίρα Μαχητικών (480th Fighter Squadron/480FS) των Αμερικάνικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης (USAFE), στις 16 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 270 Αμερικάνοι, ιπτάμενοι και προσωπικό της Μοίρας, μαζί με τα δεκαοχτώ F-16C/D και τον εξοπλισμό τους, θα φτάσουν στην Κρήτη με διαδοχικές πτήσεις μεταφορικών αεροσκαφών από την κανονική τους βάση, στο Σπαντχάλεμ της Γερμανίας.

Η αμερικάνική μοίρα θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι και τις 13 Φεβρουάριου 2015, φιλοξενούμενη από την 115ΠΜ και τις δύο πολεμικές μοίρες, τις ιστορικές 340 και 343, που επιχειρούν με τα σύγχρονα μαχητικά F-16C/D Block 52+. Σε μία τέτοια συνεκπαίδευση, όπως έγινε και πέρυσι, πάλι με την 480η Μοίρα, στη Σούδα, ουσιαστικά εκτός των Αμερικάνικών και των δύο μοιρών της 115 ΠΜ, εκπαιδεύονται και όλες σχεδόν οι πολεμικές μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), αφού σχηματίζονται «αεροπορικά πακέτα» με τη συμμετοχή μαχητικών διαφόρων τύπων για την εκτέλεση μίας αποστολής. Τέτοιες αποστολές είναι, για παράδειγμα, η προσβολή επίγειων στόχων σημαντικής τακτικής σημασίας, όπως ένα ραντάρ αεραμύνης ή μία σημαντική σημασίας εγκατάσταση.

Στις αποστολές αυτές συμμετέχουν μαχητικά σε ρόλο προσβολής του επίγειου στόχου και μαχητικά που συνοδεύουν για προστασία. Αναγνωριστικά αεροσκάφη που έχουν προηγηθεί μεταφέρουν σε «πραγματικό χρόνο» την εικόνα στα μαχητικά που ακολουθούν και όλα αυτά καθοδηγούνται από ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ. Τον εν πτήσει ανεφοδιασμό με καύσιμα αναλαμβάνουν αμερικάνικά αεροσκάφη-τάνκερ.

Βεβαίως, όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως είναι η 384 Μοίρα Ερεύνης – Διασώσεως (384 ΜΕΔ) με τα ελικόπτερα Super Puma και οι κομάντος-διασώστες μάχης της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης-Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ), οι οποίοι «παίζουν» στο σενάριο «καταρριφθέντος πιλότου», όπως και οι Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot που –υποτίθεται- προστατεύουν τους στόχους.

Φωτογραφία απο τη συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με την 480th Fighter Squadron των ΗΠΑ. Αύγουστος 2014 (ΓΕΑ)

Τα οφέλη για Έλληνες και ξένους

Μπορεί τύποις η διαδικασία που αφορά την αμερικανική μοίρας που θα μεταβεί στη Σούδα και δύο ελληνικές να αποτελεί συνεκπαίδευση αυτών, αλλά στην πραγματικότητα συνεκπαιδεύεται όλη η Αεροπορία μας, υλοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επανειλημμένως έχει δήλωσε δημοσίως ο αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ότι «δεν πρόκειται να αφήνουμε ανεκμετάλλευτες τέτοιες ευκαιρίες συνεκπαιδεύσεως. Όσο περισσότεροι πιλότοι και τεχνικοί μας εμπλακούν σε αυτήν τόσο το καλύτερο για εμάς». Και για τους Αμερικάνους, θα προσθέταμε εμείς, αφού η ποιότητα και το υλικό της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) είναι γνωστό σε όλους του συμμάχους μας στο NATO, αλλά και στους εκτός αυτού, που επίσης επιδιώκουν εκπαιδεύσεις μαζί μας.

Ωφελημένη και είναι και η τοπική κοινωνία των Χανιών και γενικότερα της Δυτικής Κρήτης, καθώς περίπου 300 Αμερικάνοι θα διαμείνουν για ένα μήνα σε ξενοδοχεία της περιοχής, θα πάνε εκδρομές, θα διασκεδάσουν , θα αγοράσουν αναμνηστικά, θα ενοικιάσουν αυτοκίνητα και γενικότερα θα «κινηθεί χρήμα» σε μία «off season» περίοδο για τον τουρισμό της περιοχής.

Βίντεο από την προηγούμενη συνεκπαίδευση της 115ΠΜ με την 480FS των ΗΠΑ, Αύγουστος 2014.
http://player.vimeo.com/video/104289474?autoplay=1

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”. 10 Ιανουαρίου 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.