Οι αντί-αμερικάνικες διαδηλώσεις ξεσπούν και πέρα από τη Μέση Ανατολή

Παιδί που κράτα πιστόλι κατά τη διάρκεια Ισλαμιστικής διαδήλωσης στο Λίβανο (Φωτογραφία: dailymail)

Η αντι-αμερικάνική οργή που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα με ένα βίντεο που προσβάλει το Ισλάμ εξαπλώνεται σχεδόν σε 20 χώρες κατά μήκος της Μέσης Ανατολής αλλά και πιο πέρα, με βίαιες και μερικές θανατηφόρες διαδηλώσεις οι οποίες συγκλονίζουν τα μέρη που ξεκίνησαν οι επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, παραβίασαν δύο ακόμη πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και είχαν ως στόχο διπλωματικές εγκαταστάσεις της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διεύρυνση των διαδηλώσεων φαίνεται να αντανακλά την συσσωρευμένη γενική δυσαρέσκεια προς τις Δυτικές δυνάμεις , και αγνοούν τις εκλύσεις των παγκόσμιων ηγετών για αυτοσυγκράτηση, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Mohamed Morsi, του οποίου η χώρα ήταν ο υποκινητής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τρεις μέρες νωρίτερα στην επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο θυμός εκτείνεται από την Βόρεια Αφρική έως την Νότια Ασία και την Ινδονησία και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αιφνιδιαστικά καταστροφικός. Στη Τυνησία, ένα σχολείο αμερικάνικών συμφερόντων το οποίο έμεινε άθικτο κατά την επανάσταση που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια λεηλατήθηκε ολοκληρωτικά. Στο ανατολικό Αφγανιστάν, διαδηλωτές έκαψαν ένα ομοίωμα του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος είχε κάνει μια προσέγγιση μ’ ένα θεματικό πυλώνα στους μουσουλμάνους το πρώτο έτος της προεδρικής θητείας του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι διαδηλωτές είχαν διεισδύσει τους περιμετρικούς τοίχους των Αμερικάνικων Πρεσβειών στις πρωτεύουσες της Τυνησία και Σουδάν, και είπαν ότι 65 πρεσβείες ή προξενεία σε όλο τον κόσμο είχουν αποστείλει επείγοντα μηνύματα σχετικά με απειλές βίας, και ότι αυτές οι διπλωματικές αποστολές στις Ισλαμικές χώρες περιορίζονται στην εκτέλεση των διπλωματικών τους καθηκόντων. To Αμερικάνικο Πεντάγωνο είπε ότι έχει στείλει πεζοναύτες για να προστατεύσουν τις Πρεσβείες στην Υεμένη και το Σουδάν.

Οι αντι-αμερικάνικες διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή. Οι Αμερικάνικές πρεσβείες στην Αίγυπτο, Υεμένη και άλλες χώρες συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις. (Φωτογραφία: washingtonpost)

Το κύμα αναταραχών δεν αυξάνει μόνο την ανησυχία της Δύσης αλλά εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο, Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου πρωτογνώρισαν την ελευθερία τους, από τους κάποτε αυταρχικούς ηγέτες τους, οι οποίοι έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα κενό εξουσίας. Οι διαμαρτυρίες, επίσης, επέδειξαν τις ακούσιες συνέπειες της υποστήριξης των ΗΠΑ στη πτώση των αυταρχικών ηγετών, η οποίες έχουν ενδυναμώσει τις Ισλαμιστικές ομάδες οι οποίες παραμένουν αμείλικτα εχθρικές προς την Δύση.

Κάποιες από τις πιο βίαιες διαδηλώσεις είχαν ως στόχο το συγκρότημα στέγασης των Πρεσβειών της Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, προκαλώντας ασήμαντες ζημίες στη Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά μεγάλης έκτασης ζημίες στη Γερμανική. Οι Υπουργοί Εξωτερικών και ων δύο χωρών αντέδρασαν έντονα στις επιθέσεις, οι οποίες όπως είπε και το The Associated Press  υποκινούνται από έναν εξέχων Σεΐχη ο οποίος προτρέπει τους διαδηλωτές να εισβάλουν στη Γερμανική Πρεσβεία για να εκδικηθούν για τα αντί μουσουλμανικά γκράφιτι στους τοίχους των τεμενών του Βερολίνου.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης λένε ότι η αστυνομία εκτόξευσε αέρια δακρύων για να αποκρούσει τι επιθέσεις στο Χαρτούμ, όπου περίπου 5000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί, πριν κινηθούν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Στην Τυνησία, η πρεσβεία των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση το μεσημέρι από τους διαδηλωτές, οι οποίοι έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιές πριν έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας σε βίαιες συγκρούσεις οι οποίες άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 3 νεκρούς και 28 τραυματίες. Μάρτυρες και αξιωματούχοι είπαν ότι δεν τραυματίστηκε κανένας πολίτης των ΗΠΑ και οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει νωρίτερα.

Τις χειρότερες ζημίες προκλήθηκαν στην Αμερικάνικη σχολή “American Cooperative School” στη Τυνησία, ένα ινστιτούτο με μεγάλη υπόληψη, παρά το όνομα του, φροντίζει κυρίως παιδιά μη-αμερικάνων υπηκόων, με τους μισούς από αυτούς να δουλεύουν για την Αφρικάνική Τράπεζα Ανάπτυξης. Αξιωματούχοι του σχολείου, που νωρίτερα είχαν στείλει τους 650 μαθητές σπίτι τους, είπαν ότι μερικοί διαδηλωτές ανέβηκαν στο φράχτη και αποσύνδεσαν τις κάμερες ελέγχου, ακολουθούμενοι από 300 με 400 άλλους, κάποιοι από αυτούς ήταν ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι λεηλάτησαν τα πάντα συμπεριλαμβανομένων 700 φορητών υπολογιστών (laptop), μουσικά όργανα και το χρηματοκιβώτιο στο γραφείο του διευθυντή, όπου στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο κτίριο.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν Διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ στη Γάζα, ο κύριος όγκος του πλήθους συγκεντρώθηκε στη πόλη της Γάζας έξω από το κτίριό του Κοινοβουλίου, όπου τοποθετήθηκαν στο έδαφος σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ για να ποδοπατηθούν από το πλήθος. Οι Παλαιστίνιοι επίσης συγκρούστηκαν με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη.

Μάρτυρες στο Κάιρο είπαν ότι οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 μεγάλωσαν σε συμμετοχή την Παρασκευή, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ κοντά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και η αστυνομία να εκτοξεύει αέρια δακρύων.

Τα Αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης είπαν το Σάββατο, ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στις συγκρούσεις της Παρασκευής κοντά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Κάιρο. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας 35 χρόνος άνδρας σκοτώθηκε από πυρά όπλου και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Περισσότεροι από 224 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στις οδομαχίες, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, και μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον 99 Αιγύπτιοι άνδρες της αστυνομίας τραυματίστηκαν προστατεύοντας την Πρεσβεία στων ΗΠΑ στο Κάιρο.

Στην πόλη της ανατολικής Λιβύης, Βεγγάζη όπου την Τρίτη ο Αμερικάνος Πρέσβης Christopher Stevens, και τρεις ακόμα Αμερικάνοι σκοτώθηκαν, πολιτοφύλακες εκτόξευσαν ρουκέτες νομίζοντας ότι πετούσαν από πάνω τους Αμερικάνικα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα (UAV), προτρέποντας την κυβέρνηση να κλείσει προσωρινά το αεροδρόμιο ως προληπτικό μέτρο. Τα άψυχα σώματα του Πρέσβη των ΗΠΑ Stevens και των άλλων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Λιβύης επέστρεψαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει πως στο Λίβανο, τον οποίο επισκέπτεται ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ένα άτομο σκοτώθηκε και 25 τραυματίστηκαν καθώς διαδηλωτές επιτέθηκαν σε εστιατόρια. Υπήρξε επίσης αναταραχή στην Υεμένη, Μπαγκλαντές, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ινδία, Πακιστάν και Ιράκ, και διαδηλώσεις στη Μαλαισία. Στη Νιγηρία, στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν πορεία των διαδηλωτών προς την πόλη Jos.

Στη Συρία περίπου 500 διαδηλωτές φώναξαν αντί-αμερικάνικα συνθήματα έξω από την κλειστή Αμερικάνική Πρεσβεία στη Δαμασκό.

Στον Αιγυπτιακό Σινά, σύμφωνα με το κρατικό Αγγλόφωνο δικτυακό τόπο Al Ahram Online, μία ομάδα Βεδουίνων επιτέθηκε σε ένα διεθνές στρατόπεδο ειρηνευτικής αποστολής και έβαλε φωτιά σε ένα υπερυψωμένο παρατηρητήριο. Τρεις άνθρωποι, δύο Κολομβιανοί και ένας Αιγύπτιος, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που επακολούθησαν.

Στην Υεμένη, δυνάμεις ασφαλείας οπλισμένες με ρόπαλα και υποστηριζόμενες από οχήματα εκτόξευσης νερού απαγορεύσανε την κυκλοφορία στους δρόμους κοντά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία μια μέρα μετά από την παραβίαση της περιμέτρου ασφαλείας, Αμερικάνοι αξιωματούχοι είπαν πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία. Όμως, ακόμη μια ομάδα από αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκε κοντά στο διπλωματικό κτίριο, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα.

Στο Ιράκ, όπου η βαριά οχυρωμένη Πρεσβεία είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τίγρης εντός της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης και είναι μακριά από τους περισσότερούς Ιρακινούς, εκατοντάδες διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής ομοίως στις Σουνιτικές και Σιιτικές πόλεις.

Υψώνοντας πανό με Ισλαμικά συνθήματα και καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ και Ισραήλ, οι Ιρακινοί ζητούσαν την απέλαση των Αμερικάνων διπλωματών από την χώρα, απαιτήσανε η Αμερικάνικη κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη για την εμπρηστική ταινία και να λάβει νομικά μέτρα εναντίον των δημιουργών της.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο The Associated Press είπε πως το Σάββατο η οργή για την ταινία έφτασε ακόμα μέχρι και το Σίδνεϊ, στην Αυστραλία. Δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας στο κέντρο του Σίδνεϊ συγκρούστηκαν με περίπου 200 διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία. Η αστυνομία δεν ανέφερε για τραυματισμούς ή εάν έχουν γίνει συλλήψεις.

The New York Times

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.