Οι Ελβετικός Στρατός σχεδιάζει την απόσυρση αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 (PZ 87) και Α/Κ πυροβόλων Μ109 KAWEST

To PZ 87 ή αλλιώς Leo2A4 αποτελεί μια ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση του αντίστοιχου γερμανικού μοντέλου

Απο το φιλικό blog: Defencegreece

Το Εθνικο Συμβούλιο στην Ελβετία ενέκρινε την υλοποίηση 4 προγραμμάτων προμηθειών αμυντικού υλικού συνολικής αξίας 771 εκατομμυρίων Ελβετικών Φράγκων. Παράλληλα όμως πρότεινε στο ίδιο χρονοδιάγραμμα μαζί με την απόκτηση νέου υλικού την απόσυρση μεγάλου μέρους του υπάρχοντος στόλου αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 (PZ 87 κωδικοποιημένα με βάση τους Ελβετούς), Α/Κ πυροβόλων Μ109 καθώς και την ολοκληρωτική απόσυρση των 54 F-5E Tiger II.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά ο Ελβετικός Στρατός είχε προμηθευτεί 380 Άρματα Μάχης PZ 87 από τα οποία όμως 42 πουλήθηκαν στην Γερμανική εταιρεία Rheimentall και άλλα 12 μετατράπηκαν σε οχήματα μηχανικού. Από τα υπόλοιπα, 134 οχήματα έχουν εγχωρίως αναβαθμιστεί με βαρύτερη θωράκιση κατά βλημάτων ΚΕ, νέο ΣΕΠ και βελτιωμένα συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου από την Eλβετική RUAG και τα εναπομείναντα είναι αποθηκευμένα σε κατάλληλες κλιματιζόμενες εγκαταστάσεις και βρίσκονται σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης.

Επίσης τα Α/Κ πυροβόλα Μ109 KAWEST είναι εφοδιασμένα με το Πυροβόλο 47 διαμετρημάτων L47 των 155mm που του επιτρέπει να επιτυγχάνει εμβέλεια 36 Km, εσωτερικό σύστημα πλοήγησης και τάξης για βολή, ισχυροποιημένα ηλεκτρικά συστήματα κατά απειλών EMP, μικρότερο προσωπικό των 6 ατόμων, αυξημένη αυτονομία πυρομαχικών (40 βλήματα, 62 προωθητικά γεμίσματα) και αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης .

Συγκεκριμένα προτείνεται η απόσυρση 96 Leopard 2 Α4, του μεγαλύτερου μέρους του στόλου των 162 Μ109 KAWEST, η απόσυρση και των 54 ήδη υπηρετούντων μαχητικών αεροσκαφών F-5E Tiger II καθώς και επιπλέον τροχοφόρων οχημάτων όπως τα τζιπ Steyr Daimler Puch 230 GE.

Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020.

Αποφασίστηκαν 4 κύρια προγράμματα απόκτησης υλικού :

Παράλληλα όμως κρίθηκε σκόπιμο με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρηματοδοτηθούν 4 νέα προγράμματα τα οποία αντιμετωπίζουν καλύτερα τις σύγχρονες απειλές εναντίον των Ελβετικών Συμφερόντων.

 • Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν η υλοποίηση του προγράμματος “Computer Centre 2020 VBS ” με το οποίο ισχυροποιείται η ασφάλεια των Server και της υποδομής ΙΤ των Ελβετικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς διαπιστώθηκαν κάποια “μικρά” κενά ασφαλείας στην υπάρχουσα δομη. Η χρηματοδότηση είναι 120 εκ Ελβετικά Φράγκα.
 • Επιπλέον αποφασίστηκε η προμήθεια αξίας 440 εκ Ελβετικών Φράγκων νέων τζιπ 4Χ4 Mercedes-Benz G 300 CDI τα οποία θα αντικαταστήσουν πλήρως τα υπάρχοντα Steyr Daimler Puch 230 GE.
 • Η απόκτηση προσομοιωτή βολής βασιζόμενος στην τεχνολογία λέιζερ για την προσομοίωση βολής διάφορων διαμετρημάτων διαφορετικών πύργων οχημάτων μάχης και οχημάτων διοίκησης (όπως M113 APC, CV9030 IFV και Piranh II 8X8). Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνει διπλής ενέργειας εκπαίδευση με τεθωρακισμένα οχήματα. Η παρεχόμενη ποιότητα και πολυπλοκότερα σενάρια θα δημιουργήσουν πολύ ικανότερους στρατιώτες.
 • Το κόστος είναι 32 εκ Ελβετικά Φράγκα
  Επίσης με 179 εκ Ελβετικά Φράγκα θα αποκτηθούν νέα συστήμα Α/Κ γεφυρών τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολιτική χρήση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Ένα μικρό σχόλιο με Ελληνικό ενδιαφέρον: Καθώς η συζήτηση για την απόκτηση των M1A1 έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις καθίσταται σαφές στον καθένα ότι δεν είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή. Ο ΕΣ δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντικαταστήσει 1 προς 1 τα 400 Μ48Α5 MOLF που θα αποσύρει. Πέραν των ελβετικών αποθεμάτων η Ισπανία είχε προσφέρει πέρυσι τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Περού 100 ακόμη Leopard 2 A4 τα οποία απορρίφθηκαν από την Περουαβιανή πλευρά για χάριν του Τ-90C. Συνολικά από την Ισπανία και την Ελβετία στο προσεχές μέλλον υπάρχει άμεσα διαθέσιμο ένα αρματικό δυναμικό 200 επιπλέον οχημάτων ίδιας κλάσης με τα ήδη υπηρετούντα με τον ΕΣ LEO 2 A4 και τα οποία έχουν τον ίδιο επίσης κινητήρα με τα υπόλοιπα 170 άρματα γ΄γενιάς LEO 2 A6HEL. Καταλαβαίνει κάποιος ότι για 20 ετή χρήση τι οικονομίες κλίμακος θα μπορούσαν να επιτευχθούν και να ομογενοποιηθεί επιτέλους ο στόλος των αρμάτων μάχης του ΕΣ. Το ίδιο το ΓΕΣ είχε εκπονήσει παλαιότερα μελέτη στην οποία ορίζει τις ανάγκες σε βαριά θωρακισμένα άρματα μάχης εξοπλισμένα με πυροβόλο 120 mm σε 496 μονάδες.

Αν κάποιος συγκρίνει την προσφερόμενη “στρατιωτική βοήθεια” των ΗΠΑ που κοστολογούν τα 90 άρματα μάχης Μ1Α1 στα 500 εκ $ και τα συνολικά 400 στα 2+ και πλέον δις $ καταλαβαίνει κάποιος ότι το διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας ισχυροποιείται προς πάσα κατεύθυνση. Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν τύπο άρματος μάχης τη στιγμή που 200 όμοια με τα υπηρετούντα LEO 2 A4 βρίσκονται στην αγορά ψάχνοντας αγοραστές. Ακόμη και αν αγοράσουμε μέρος αυτόν θα καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες προωθώντας έτσι τα περισσότερα από τα 500 και πλέον Leo 1 A5 στα νησιά που λόγο της ελαφράς τους θωράκισης θα είναι καταλληλότερα σε ρόλο υποστήριξης πεζικού.

Τα ίδια ισχύουν και για τα προτεινόμενα Μ109 ΚΑWEST τα οποία σε ορισμένους τομείς είναι ανώτερα των γερμανικών Μ109Α3GE2.

Τέτοιες όμως ευκαιρίες απαιτούν σχεδιασμό οργάνωση και σοβαρότητα από την ανώτατη ηγεσία. Απαιτούν χρονοδιάγραμμα και κατάλληλη λήψη αποφάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση το αμυντικό αυτό υλικό μεγάλης μαχητικής αξίας μπορεί να καταλήξει και σε εχθρικούς αποδέκτες…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Απαντήσεις

 1. Αν κάποιος συγκρίνει την προσφερόμενη “στρατιωτική βοήθεια” των ΗΠΑ που κοστολογούν τα 90 άρματα μάχης Μ1Α1 στα 500 εκ $

  ??????????????/

  τα 90 είναι δωρεάν as-is where-is με κόστος μεταφοράς να ενεργοποίησης ($5-6εκ για όλα λεει το ΓΕΣ) . που τα είδες τα 500εκ $ μόνο εσύ ξέρεις….

 2. Αγαπητέ το όποιο κόστος προμήθειας ισοσκελίζεται από την κοινή εφοδιαστική υποστήριξη σε σχέση με την εισαγωγή των Μ1Α1 τα οποία κοστίζουν χρυσάφι. Επίσης αμά θέλουμε οι Ελβετικές Τράπεζες ευχαρίστως θα χρηματοδοτούσαν ένα τέτοιο εγχείρημα με διαδικασία αντίστοιχη των FMS.
  Από την μια δικιά τους τσέπη στην άλλη θα τα βάλουν και σε μικρό βάθος χρόνου θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους και με τόκο.

 3. Οπως φαινεται και απο την φωτο,το πυροβολο των 140mm ειναι ιδανικο για ελιγμους μονο μεσα στην ερημο(οπου δεν υπαρχει ουτε εναν δεντρο που να εμποδιζει την περιστροφη του πυργου)

 4. Οι Ελβετοί πρόσφατα πούλησαν σε γερμανική εταιρία άρματα, η οποία με την σειρά της τα μεταπούλησε στην Ινδονησία. Μην περιμένετε αυτά τα οχήματα να είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε. Οι Γερμανοί αν θέλουν δίνουν πιστοποιητικό τελικού χρήστη. Αν δεν το δώσουν πώληση δεν γίνεται.

  1. Και για ποιο λόγο να μπλόκαραν την πώληση? Δεν θέλουν να βγάλουν χρήματα από ανταλλακτικά και ιδιαίτερα από την υποστήριξη του κινητήρα (?)…

 5. (Ο ΕΣ δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντικαταστήσει 1 προς 1 τα 400 Μ48Α5 MOLF που θα αποσύρει.)
  Ναι και με τον απεναντι τι θα κανουμε μετα…θα τα βρουμε μηπως!

  (Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν τύπο άρματος μάχης τη στιγμή που 200 όμοια με τα υπηρετούντα LEO 2 A4 βρίσκονται στην αγορά ψάχνοντας αγοραστές.)
  Για να μας χορεψουν στο ταψι καλυτερα μετα οι φιλοι μας οι Γερμανοι εχοντας παρει ολα τα ΤΘ της χωρας υπο την σκεπην τους. Ωραια ιδεα να εχεις εναν προμηθευτη οπλων!

  1. @Kirilos
   i)Δεν χρειάζεται να τα στείλεις στο διαλυτήριο μπορείς να τα αποθηκεύσεις. Τόσα άδεια στρατόπεδα έχουμε.
   ii)Αμα θέλεις την υποστήριξη μπορεί να μας την κάνει και η Ελβετική RUAG.

 6. Αν καταφερουμε να τα διαλυσουμε τοτε θα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας. Ελπιζω να μην εγινε το ιδιο και με τα ολα τα Μ60 Α3. Λεω εγω τωρα και ο νοων νοειτω.

 7. ολα ειναι πολιτικη αποφαση,τρεμουν την Αγγελλα,δεν θελουν να συγκρουωνται με τους αμερικανους,εχουν ανυπαρκτη πολιτκη εντιμοτητα,τους ενοχλει η ιδεα της εθνικης συνειδησης,δεν εχουν καμμια προθεση να εμπλακουν σε δυναμικες καταστασεις,προς τι να διοχετευουν κονδυλια για την Αμυνα;Αντιθετα διαθετουν κονδυλια για εγκαταστασεις των επικοιστων,για να ειναι αρεστοι στην ΝΕΑ ΤΑΞΗ.
  Απο επιχειρησιακης πλευρας και οι δυο λυσεις ,οποια καταστει δυνατον να υλοποιηθει ειναι ικανοποιητικη.Θα μπορουσαν και οι δυο,μαζι και τα ολλανδικα,τα ισπανικα,τα ελβετικα.Οι αυστριακοι ζητησαν μεγαλο λογαριασμο,οι ελβετοι επι του προκειμενου τι ζητουν;
  Ολοι πηραν απο τους Γερμανους,απο τους ολλανδους μονον οι Πορτογαλοι,τοσα οσα για μια επιλαρχια ανατολικης συνθεσης.
  Ο Μειμαρακης (μαζι με Παπαντωνιου,Μπεγλιτη,Βενιζελο,κυριολεκτικα προδοτικοι υπουργοι Αμυνας,οχι απλα ανεπαρκεις,) αρνηθηκε να ασχοληθει με το θεμα,προ “κρισεως” οταν τα προσφεραν με μεγαλη προθυμια οι Γερμανοι.Τουλαχιστον να τα επαιρναν για να μην τα παρουν οπι τουρκοι.Ποιο ενδιαφερον;Αδιαφορια χαρακτηριστικη.
  Υπαρχουν και τα σουηδικα,αντιστοιχα -2Α4,ολα αυτα μαζι θα εδιναν μονοτυπια,οπως αρεσει στους περισσοτερους να επικαλουνται.Κι αν τα ειχαμε.θα τα βλεπατε σε πραγματικη επιχειρηση;
  Και στην Θεσσαλονικη να φθασουν οι αντιπαλοι,αυτο θα επικαλουνται το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ και θα εκλιπαρουν οπου μπορουν,Μονο χρηση ενοπλης αντιδρασης δεν σκεπτονται.
  Η μονοτυπια σημαινει και μονομερη εξαρτηση,δεν ειναι πανακεια.Ο καθε αμυντικος σχεδιασμος πρεπει να ειναι ευκαμπτος ,προσαρμοσιμος και με αναλλακτικες λυσεις.
  Τα Μ-1Α1 ειναι η ισοροπια μεταξυ του μεγαλου και του αμεσου αφεντικου,(των).
  LEO-1A5,M-48A5 MOLF,–LEO-2 ,M-1A1
  Oσον αφορα τα τεχνικα θεματα,το πυροβολο ειναι ακριβως το ιδιο,τα πολυβολα των Μ-1Α1 αυτα των υπο αποσυρση Μ-60/Μ-48,οι ασυρματοι κοινοι σ`ολα τ`αρματα.Ο κινητηρας η διαφορα.Τα ελληνικα Μ-1Α1 ουδεποτε,σε καιρο ειρηνης δεν θα διανυσουν μεγαλες αποστασεις,οι ασκησεις μικρων κλιμακιων γινονται σε χωρους κοντα στις μοναδες και σε μικρους αριθμους,στις μεγαλυτερες ετσι κι αλλιιως ο λογαριασμος ανεβαινει.
  Η δημιουργια υποδομης σημαινει δυνατοτητα αποροφησης,σημερα 90 αρματα ,αυριο 400.
  Οι αποψεις απολυτως ποτε δεν θα ταυτισθουν απολυτως
  Οι περουβιανοι πηραν τα ΜΑRDER,πετυχαν καλυτερους ορους,πως και γιατι;ειχαν την βουληση,εχουν προβληματα με τον Ισημερινο.Εμεις δεν εχουμε,με τετοιο υπουργο εξωτερικων τι προβληματα διεθνων σχεσεων ;ολα ιδανικα!
  Δεν πηραν λιγα,πανω απο 250 οχηματα.
  Τα οποια ειναι και δοκιμασμενα στο πεδιο,στο Αφγανισταν,εστω οχι εναντιον αντιπαλου δυνατου σε ΤΘ και ΠΒ ομως εμπειρου με αφθονια Α/Τ οπλων,ας ειναι ΡΠΓ,για τα ΤΟΜΑ ειναι υπερεπαρκη.
  Δεν εχει διεξοδο η αναλυση,βεβαιως εννοω του χειρισμους των φασουληδων που κυβερνουν

 8. Και τα χρόνια περάσανε και ως συνήθως όλοι πήγανε για ύπνο, μάλλον γιατί τους περιμένουνε πολλές ξαγρυπνες νύχτες από δω και πέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.