Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των Συστημάτων Ενεργής Προστασίας (APS)

©Raytheon

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]μπειρογνώμονες του Jane’s εξετάζουν τη χρήση των συστημάτων ενεργής προστασίας (APS), τι ακριβώς ειναι, τις υφιστάμενες περιοχές ανάπτυξης τους παγκοσμίως, τις διιστάμενες έρευνες και τις μελλοντικές τροχιές ανάπτυξης στο παρόν απόσπασμα από την σειρά των Online Intelligence Briefing του Jane’s. Τα περιεχόμενα αυτού του αποσπάσματος έχουν ληφθεί από μια σειρά λύσεων του Jane’s, κυρίως από το Κέντρο Αμυντικού Εξοπλισμού και Τεχνολογίας Πληροφοριών του Jane’s.

Τεχνολογική σύνοψη

Τα συστήματα ενεργής προστασίας παρέχουν μια αυτόματη παρεμβατική ή καταστρεπτική επίδραση σ’ ένα εισερχόμενο βλήμα που διαφορετικά θα αντιμετωπιζόταν παθητικά από την θωράκιση του οχήματος. Το APS προσθέτει στρώματα στο “κρεμμύδι” της επιβίωσης επεκτείνοντας την απόσταση ανάμεσα στη θωράκιση του οχήματος και την καταστροφή ή την υποβάθμιση της ικανότητας του εισερχόμενου βλήματος. Καταστρέφοντας ή υποβαθμίζοντας το εχθρικό βλήμα σε απόσταση από το όχημα, το όχημα ειναι λιγότερο πιθανό να προσβληθεί, αν χτυπηθεί πολύ πιθανόν να διατρηθεί και αν διατρηθεί πολύ πιθανόν να ακινητοποιηθεί ή καταστραφεί.

Το APS μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι μια σειράς απειλητικών βλημάτων, όπως:

  • Μη καθοδηγούμενα βλήματα με κεφαλή κοίλου γεμίσματος, όπως οι πυραυλο-ωθούμενες βομβίδες
  • Καθοδηγούμενα αντιαρματικά όπλα (ATGW)
  • Βλήματα πυροβολικού και αεροπορικά πυρομαχικά
  • Κάποια βλήματα κινητικής ενέργειας που βάλλονται από άρματα μάχης.

Σύστημα Ενεργής Προστασίας

Ένα σύστημα ενεργής προστασίας παρέχει την επίγνωση κατάστασης και τον εντοπισμό των εχθρικών βλημάτων στο πλέον απομακρυσμένο βεληνεκές τους. Όταν μια απειλή εκτοξευτεί προς το όχημα, εντοπίζεται και παρακολουθείται απο το APS, το οποίο μπορεί να αναπτύξει ενα soft-kill προπέτασμα όπως πχ πολυφασματικό καπνό, για να παρεμβάλει τους μηχανισμούς σκόπευσης και καθοδήγησης του βλήματος. Εναλλακτικά, το soft-kill APS μπορεί να χρησιμοποιήσει laser για τύφλωση ή άλλα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα παρεμβολών.

Αν ειναι εγκατεστημένο μόνο ένα hard-kill APS, ή αν το βλήμα δεν εξουδετερωθεί από το υβριδικό σύστημα soft-kill του APS, το εχθρικό βλήμα στοχοποιείται είτε από ένα εκτοξευόμενο (deployed) ή διανεμόμενο (distributed) αντίμετρο hard-kill. Το πρώτο, το εκτοξευόμενο, εκτοξεύεται από το όχημα και στην συνέχεια χρησιμοποιεί τη δύναμη της έκρηξης και/ή της διασποράς για να καταστρέψει το βλήμα, ενώ το άλλο, το διανεμόμενο, χρησιμοποιεί την επίδραση της έκρηξης/διασποράς που εξαπολύεται απευθείας από το ίδιο το όχημα.

APSΔυτικές εξελίξεις

Η Γερμανία έχει ιστορία στην ανάπτυξη αριθμού συστημάτων αμυντικών βοηθημάτων, συμπεριλαμβανομένων του προπετάσματος, των ακουστικών αισθητήρων εντοπισμού των εχθρικών θέσεων εκτόξευσης βλημάτων, των συστημάτων προειδοποίησης λέιζερ και άλλα εξαρτήματα που μπορούν εν συνεχεία να ενσωματωθούν με τα soft-kill APS. Η χώρα αναπτύσσει μια σειρά soft-kill και hard-kill APS και ειναι η πρώτη Δυτική χώρα που θα ενσωματώσει ένα soft-kill APS ως τον βασικό εξοπλισμό στα νέας κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) PUMA. Αυτό ειναι το πολλαπλών λειτουργιών σύστημα αυτοπροστασίας (MUSS), που κατασκευάζεται από την Hensoldt. Το συγκεκριμένο soft-kill σύστημα έχει επιλεχθεί για να εξοπλίσει το PUMA έναντι των συστημάτων hard-kill.

Ανατολικές εξελίξεις

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε και τοποθέτησε ένα APS -το σύστημα Drozd το οποίο εγκαταστάθηκε σε έναν αριθμό αρμάτων μάχης T-55AD από το 1983, όπως επίσης και κάποια άρματα μάχης T-80U-M1. To Drozd ειναι ένα σύστημα hard-kill που βασιζόταν σε μη καθοδηγούμενους “ανασχετήρες” διασποράς των 105 χιλιοστών. Ακολούθως αναπτύχθηκε το Drozd-2, το οποίο εξακολουθεί να διατίθεται στο εμπόριο άλλα χωρίς να ‘χει εισέλθει στην παραγωγή για τον Ρωσικό στρατό.

Ο διάδοχος του, το APS Arena, και η εξαγωγική εκδοσή του γνωστή ως Arena-E, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές πλάκες hard-kill εκρηκτικού διεισδυτικού σχήματος (EFP), το Arena δεν φαίνεται να έχει εισέλθει σε υπηρεσία με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά θεωρείται ότι έχει διαπιστωθεί ενας βαθμός μεταφοράς τεχνολογίας ή εργασιών ενσωμάτωσης πάνω στο νοτιοκορεάτικο άρμα μάχης K2.

Μελλοντικές πορείες έρευνας και ανάπτυξης

Αισθητήρες πολλαπλών εφαρμογών (cross-section)

Υπάρχει μια πληθώρα αισθητήρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί για χρήση σε αεροπλάνα και που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον επίγειο τομέα για χρήση από τα APS. Αυτοί περιλαμβάνουν τις συσκευές προσέγγισης πυραύλων και τους δεκτές προειδοποίησης laser που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για χρήση ως το αισθητήριο συστατικό ενός APS. Ως εκ τούτου, αν αυτά τα συστήματα μπορούν να μεταφερθούν παρά να αναπτυχθούν τελείως, αυτό πιθανόν να παράγει οικονομικά κέρδη, χρονοδιάγραμμα και τεχνικά οφέλη.

Αρχιτεκτονική

Ενώ η ανοιχτή αρχιτεκτονική συστημάτων προσφέρει αριθμό πλεονεκτημάτων στον τελικό χρήστη, συμπεριλαμβανόμενης της αποφυγής του τεχνικού και εμπορικού “εγκλωβισμού” σε έναν μοναδικό ή μικρό αριθμό κατασκευαστών και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ενός εύρους διαφορετικών μονάδων, το σύνορο ανάμεσα στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και την ανοιχτή αρχιτεκτονική ειναι ασαφή.

Υπάρχουν εμπορικές επιπτώσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας προσέγγισης συστημάτων ανοιχτής αρχιτεκτονικής (OSA) στην ανάπτυξη του APS. Καθορίζοντας ποια οντότητα γίνεται η σχεδιαστική αρχή του συστήματος, για παράδειγμα, όπως επίσης οι υλικοτεχνικές και μηχανικές απαιτήσεις και η παροχή διαρκούς υποστήριξης προς ενίσχυση των ποικίλων στοιχείων του συστήματος.

Τα συστήματα ενεργής προστασίας θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη των χερσαίων οχημάτων κατά τα προσεχή έτη. Οι δυνατότητες αυτών των συστημάτων δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη πλήρως, καθώς η ιδιαίτερη πολυπλοκότητα αυτών των συστημάτων ενέχει σημαντικές τεχνικές προκλήσεις.

Μετάφραση/Απόδοση απο το blog.ihs.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.