Οι Ευρωπαίοι αναζητούν αγορές στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ

Οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στην Ευρώπη αναζητούν πυραύλους και υποστηρικτικές υπηρεσίες στα πλαίσια του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) συνολικής αξίας 565 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πύραυλος Tomahawk Block IV κατά τη διαρκεια δοκιμαστικής πτήσης. (Πηγή: wikipedia)

Τα τρία πακέτα πωλήσεων, αν εγκριθούν, θα “συνεισφέρουν στους σκοπούς της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ” δήλωσε την 17η Απριλίου η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) στην κοινοποίηση των απαιτήσεων της στο Κογκρέσο.

Η DSCA είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αιτήθηκε 500 πυραύλους Hellfire AGM-114-N4/P4 με σύμβαση αξίας 95 εκατ. δολ.

“Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να καλύψει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας εναέρια υποστήριξη για την αντιμετώπιση των εχθρικών επιθέσεων στις Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν” συμπλήρωσε η DSCA.

O Hellfire είναι ένας πύραυλος αέρος-επιφανείας με επιχειρησιακό δραστικό βεληνεκές περίπου 8 χιλιομέτρων και κατασκευάζεται από την Lockheed Martin.

Η δεύτερη συμφωνία που ανακοινώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει υποστήριξη του μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου κρουζ Tomahawk που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους.

Το Tomahawk έχει δραστικό βεληνεκές περισσότερο από 1500 χιλιόμετρα, αναλόγως με την έκδοση του πυραύλου.

Η υποστήριξη θα περιλαμβάνει τροποποίηση των πυραύλων, συντήρηση, ανταλλακτικά, συστήματα και εξοπλισμό δοκιμών, τεχνική υποστήριξη, εξοπλισμό επικοινωνιών, εκπαίδευση προσωπικού και σχετική διοικητική υποστήριξη.

Η αξία της συμφωνίας θα έχει αξία περίπου 170 εκατ. δολ.

Σχετικά με τους Tomahawk, η υπηρεσία των ΗΠΑ δήλωσε: “Η προτεινόμενη πώληση υπηρεσιών υποστήριξης θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει το υποστηρικτικό κύκλο των οπλικών συστημάτων Tomahawk και να διατηρήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του.”

Οι κύριοι ανάδοχοι της σύμβασης θα είναι οι: Raytheon, Lockheed Martin, Boeing, BAE, COMGLOBAL και η Science Applications International.

Τέλος, διεθνής κοινοπραξία των χωρών συμμάχων του NATO -συν τη Φιλανδία και τη Σουηδία- θέλουν να προμηθευτούν υπηρεσίες υποστήριξης διοικητικής μέριμνας για τα αμερικάνικής κατασκευής στρατηγικά μεταφορικά αεροσκάφη C-17 για την υποστήριξη του προγράμματος διαχείρισης αεροπορικών μεταφορών της συμμαχίας.

Η σύμβαση θα καλύπτει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Global Reach Improvement, εξοπλισμό, εγχειρίδια και τεχνικά δεδομένα, ανταλλακτικά, εξοπλισμό υποστήριξης, εξοπλισμό εκπαίδευσης προσωπικού, τεχνική υποστήριξη από τον ανάδοχο του έργου και τις ΗΠΑ και άλλων συναφών στοιχείων υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η εκτιμώμενη αξία της συναλλαγής θα είναι περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η Boeing.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.