Οι ΗΠΑ “δανείζουν” βόμβες στους εταίρους του συνασπισμού στην μάχη εναντίον του Ντά’ες

Η επισμηνίας Κάρεν Φούλς της 401ης Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών, ελέγχει βόμβες Mk 82 των 2000 λιβρών καθώς προετοιμάζονται να φορτωθούν σε μαχητικό αεροσκάφος F-16 της 401ης Πτέρυγας Τακτικών Αεροσκαφών. (Φωτογραφία: US Air Force/Flickr)

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και οι εταίροι του συνασπισμού των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ντά’ες δεν μοιράζονται μόνο πληροφορίες, αεροδιάδρομους και στρατηγικά σχέδια, μοιράζονται επίσης και βόμβες.

Μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού έχουν παραλάβει πυρομαχικά από τα αποθέματα των ΗΠΑ, είπε ο υπαρχηγός του επιτελείου επιχειρήσεων στο αρχηγείο της Αεροπορίας αντιπτέραρχος Τζον Ρέιμοντ.

“Διατηρούμε επαφές με τους εταίρους του συνασπισμού για αυτές τις προμήθειες, οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα,” είπε ο Ρέιμοντ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη κατά τη διαρκεια ενημέρωση των αμυντικών συντακτών στην Ουάσιγκτον.

Καθώς η Αεροπορία δεν ανησυχεί άμεσα με την εξάντληση των αποθεμάτων της, “αυτό είναι κάτι που διαχειριζόμαστε πολύ στενά για να εξασφαλίσουμε …ότι διαθέτουμε τις προμήθειες να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα,” είπε.

Η Αεροπορία, έχοντας εκτελέσει πάνω από το ήμισυ των συνολικών εξόδων κατά την επιχείρηση Inherent Resolve, έχει ρίξει ως στιγμής, μέσα στο 2016, 4748 βόμβες, το 2015, τα αεροσκάφη αποδέσμευσαν περίπου 28675 βλήματα, σύμφωνα με στατιστικά που παρείχε η Κεντρική Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το έτος ότι το υπουργείο Άμυνας έχει ξεμείνει από βόμβες ακριβείας και πυραύλους. Ο αμυντικός προϋπολογισμός τόυ του οικονομικού έτους 2017 αιτείται 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια 45000 “έξυπνων” βομβών και άλλων καθοδηγούμενων πυρομαχικών για να αναπληρώσει τις προμήθειες στην υπό εξέλιξη αεροπορική εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ντά’ες.

Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες στοχευμένες προσβολές εναντίον του Ντάες. Ο συνασπισμός συμπεριλαμβάνει τις: Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Ιορδανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Δεκέμβριο, η Πολεμική Αεροπορία διαμαρτυρήθηκε για την συρρίκνωση των αποθεμάτων βομβών, λέγοντας στην USA Today ότι είχε εκτοξεύσει περισσότερους από 20000 πυραύλους και βόμβες από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας το 2014.

“Είμαστε σε επιχειρήσεις εξολόθρευσης τρομοκρατών και οι επιχειρήσεις είναι καλές,” είπε στην εφημερίδα η υπουργός Αεροπορίας Ντέμπορα Λι Τζειμς. “Πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματα πυρομαχικών μας. Τα όπλα χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν, από την ημέρα που η σύμβαση θα υπογραφεί έως την έξοδο τους από την γραμμή παραγωγής.”

Το προσωπικό της αεροπορίας εμπλέκεται επίσης ενεργά στην εκπλήρωση των απαιτήσεων του οπλοστασίου.

Η 379η Μοίρα Εκστρατείας Συντήρησης Πυρομαχικών Πτήσης, για παράδειγμα, κατασκευάζει βόμβες στην αεροπορική βάση Αλ Ουέιντ στο Κατάρ. Ανάμεσα στον Ιουλίου και τα τέλη του 2015, η ομάδα των αεροπόρων κατασκεύασε αριθμό ρεκόρ 4000 βομβών, μια κάθε εφτά λεπτά.

Ο Ρέιμοντ είπε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποζημίωση για την “εκμίσθωση” των βομβών τους, αλλά δεν διευκρίνισε αν η αποζημίωση είναι χρηματική, ή αν οι εταίροι και σύμμαχοι στην μάχη εναντίου του Ντάες έχουν συνάψει κάποιου είδους εμπορική συμφωνία.


Απόδοση/Μετάφραση από το Air Force Times  για την “Προέλαση.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. “Ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το έτος ότι το υπουργείο Άμυνας έχει ξεμείνει από βόμβες ακριβείας και πυραύλους. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του του οικονομικού έτους 2017 αιτείται 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια 45000 “έξυπνων” βομβών και άλλων καθοδηγούμενων πυρομαχικών για να αναπληρώσει τις προμήθειες στην υπό εξέλιξη αεροπορική εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ντά’ες.”

    Αυτό για να αντιληφθούμε τι κλίμακας πολεμικά αποθέματα σε βλήματα και κατευθυνόμενα όπλα (και πόσο κοστίζει η σχετική επένδυση) πρέπει να διαθέτει η ΠΑ για ελληνοτουρκικό πόλεμο και να μην αυτοκοροιδευόμαστε ότι έχουμε επάρκεια. Σημειωτέων, ότι ο ISIS δεν έχει καμία σχέση σε επίπεδο στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών, μεγέθους και ποσοτήτων (εδαφών, στρατιωτικών δυνάμεων, οπλικών συστημάτων) με την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (που αποτελούνται από 5 Κλάδους μάλιστα) που αποτελούν τον δυνητικό μας αντίπαλο, άρα η απαίτηση είναι για πολλαπλάσιες ποσότητες (και σε ορισμένες κατηγορίες άλλες ποιότητες και τύπους όπλων) των “45000 “έξυπνων” βομβών και άλλων καθοδηγούμενων πυρομαχικών” που απαιτούνται για τον ISIS, άρα και πολλαπλάσιας αξίας αμυντική επένδυση σε σχέση με το 1,8 δις δολλάρια.

    Προκαταβολικά απαντώ ότι δεν είναι συγκρίσιμο το γεγονός ότι οι αεροπορικές προσβολές κατά του ISIS υπερβαίνουν ως στρατιωτική επιχείρηση το ένα έτος, σε σχέση με το γεγονός ότι μια ελληνοτουρκική σύγκρουση θα διαρκούσε από λίγες ημέρες έως λίγους μήνες. Κι αυτό γιατί: α) στην ποσότητα αυτή (του άρθρου) δεν συμπεριλαμβάνονται οι ποσότητες που έχει “ρίξει” οι ρωσική ΠΑ, και β) δεν συμπεριλαμβάνονται οι ποσότητες που έχουν ρίξει οι ναυτικές δυνάμεις των εμπλεκομένων (κυρίως Αμερικάνοι, Ρώσσοι και Γάλλοι).

    Όταν κάποιοι στην ΠΑ λένε εδώ και 10 έτη ότι απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού, τα ατρακτίδια και τα όπλα, κάτι ξέρουν πολύ καλά.

    1. Ξέχασα να πω, ότι αυτό που είναι συγκρίσιμο μέγεθος για να διαπιστώσουμε πόσα αεροπορικά όπλα προσβολής εδάφους χρειάζεται η ΠΑ, είναι ο συνολικός αριθμός των εξόδων (μαχητικών με αποστολή την προσβολή και μόνο εδάφους) που έχουν εκτελέσει οι εμπλεκόμενοι, ΗΠΑ και σύμμαχοι από τη μία και Ρώσσοι από την άλλη, καθώς και ο συνολικός αριθμός των βλημάτων τύπου cruise που έχουν εκτοξευτεί από ναυτικές πλατφόρμες (πλοία επιφανείας και υποβρύχια).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.