Οι ΗΠΑ δώρισαν οχήματα M1117 στο Κόσοβο

Ο κοσοβάρος υπουργός άμυνας επιθεωρεί τα οχήματα M1117 που δώρισαν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας Κοσόβου, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) παρέδωσαν τουλάχιστον πέντε θωρακισμένα οχήματα M1117 Armored Security Vehicles (ASV), όπως μεταδίδει ο σερβικός ιστότοπος Večernje novosti. Η μεταβίβαση των θωρακισμένων οχημάτων έγινε την προηγουμένη εβδομάδα. Ο κοσοβάρος υπουργός άμυνας Άρμεν Μεχάι επιθεώρησε τα παραληφθέντα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην στρατιωτική βάση «Σκεντέρμπεης» στο Ουρόσεβατς.

Το Κόσοβο δεν αποκάλυψε τον αριθμό και την ημερομηνία παραλαβής των θωρακισμένων οχημάτων, προφανώς κατόπιν εντολής της Ουάσιγκτον. Παραδόθηκαν τουλάχιστον πέντε οχήματα M1117 ASV. Ο κοσοβάρος υπουργός άμυνας δήλωσε ότι ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε δωρεάν και αυτή δεν είναι η τελευταία παραλαβή. Σύμφωνα με το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Telegrafi, ο Στρατός του Κοσόβου σκοπεύει να αγοράσει επιπλέον όπλα από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά τις πωλήσεις σε ξένες χώρες, εξού και τα $5,3 εκατομμύρια που έχουν προβλεφθεί για την υλοποίηση τριών νέων έργων.

Το M1117 Guardian, που δηλώνεται επίσης ως Armored Security Vehicle (ASV), είναι ένα όχημα εσωτερικής ασφάλειας που βασίζεται πάνω στα οχήματα σειράς Cadillac Gage V-100 και V-150 Commandο. Εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για να εισέλθει σε υπηρεσία με την Στρατονομία των ΗΠΑ. Τα πρώτα πρωτότυπα έκαναν την εμφάνιση τους τον Φεβρουάριο 1997 και η μαζική παραγωγή του M1117 υλοποιήθηκε μεταξύ 1999 και αρχές 2000.

Το M1117 ήταν ένα από τα πρώτα στρατιωτικά οχήματα των ΗΠΑ που κατασκευάστηκε πάνω σε ειδικό σκάφος ανθεκτικό σε νάρκες και μετά το 2001 υιοθετήθηκε σε μεγάλους αριθμούς ως μια άμεση απάντηση στις απειλές που συνεπάγονταν οι αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED) για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων Mk 19 και ένα πολυβόλο M2 Browning, τοποθετημένα σε έναν πύργο παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται στα αμφίβια οχηματα AAV των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, και ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την θυρίδα του πολυβολητή. Το όχημα χρησιμοποιήθηκε από την Στρατονομία του Στρατού των ΗΠΑ και μονάδες ασφάλειας οχηματοπομπών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι ένα πιο πολύ θωρακισμένο και πιο οπλισμένο εναλλακτικό όχημα του θωρακισμένου HMMWV το οποίο, αρχικά, δεν σχεδιάστηκε για να υπηρετεί ως θωρακισμένο όχημα μάχης. Το 2015 η Textron Systems μετονόμασε το M1117 ως Commando, επαναφέροντας την ονομασία των V-100 και V-150, από τα οποία προέκυψε το M1117.

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.