Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση μεγάλου πακέτου καθοδηγούμενων βομβών στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ζήτησε επιπρόσθετες κεφαλές για βόμβες διάτρησης ισχυρά προστατευμένων στόχων GBU-28, όπου εικονίζεται να πέφτει από μαχητικό αεροσκάφος F-15E της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αλλά προφανώς χωρίς τις σχετικές συλλογές καθοδήγησης. (USAF/IHS janes)

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την πώληση στο Ισραήλ περισσότερων από 20000 συλλογών καθοδηγούμενων βομβών και 8650 σχετικών πολεμικών κεφαλών, συμπεριλαμβανομένων επιπρόσθετων βομβών διάτρησης ισχυρά προστατευμένων στόχων«bunker busters» των 5000 lb, ανακοίνωσε την 19η Μάιου η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA).

Η κοινοποίηση της DSCA γνωστοποίησε ότι το εκτιμώμενο κόστος των προτεινόμενων πωλήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης 250 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς- μακρού πλήγματος αέρος-αέρος (AMRAAM) και 3000 πυραύλους Hellfire AGM-114K/R, ήταν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ($).

Η κοινοποίηση απαριθμεί συλλογές πλοήγησης GPS για 10000 βόμβες Mk 84 παντός καιρού γενικής χρήσης JDAM των 2000 lb (907 kg), 500 συλλογές JDAM για βόμβες Mk 83 των 1000 lb, και 4000 συλλογές JDAM για βόμβες Mk 82 των 500 lb.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει επίσης 500 συλλογές DSU-38A/B που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των JDAM, ώστε να μπορούν να καθοδηγούνται προς τους στόχους με τη χρήση καταδείκτη LASER καθώς και GPS, καθιστώντας τους πιο ευέλικτους και εύστοχους και αν απαιτηθεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον κινούμενων στόχων.

Η κοινοποίηση απαριθμεί 1500 συλλογές πλοήγησης Paveway για τα Mk 83 και άλλες 500 για διατρητικές κεφαλές BLU-109 των 2000 lb, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά καταφυγίων.

Σε ότι αφορά τις πολεμικές κεφαλές, η κοινοποίηση γνωστοποίησε ότι το Ισραήλ έχει αιτηθεί 4500 Mk 83 και 3000 Mk 82, αλλά καμία επιπρόσθετη Mk 84 ή BLU-109.

Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ ζήτησε 50 κεφαλές BLU-113. Η BLU-113 είναι ένας διατρητής των 5000 lb που χρησιμοποιείται μαζί με την καθοδηγούμενη με LASER βόμβα GBU-28 και έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή βαθιά θαμμένων και βαριά οχυρωμένων στόχων.

Οι προηγούμενες κοινοποιήσεις της DSCA εισηγούνται πως το Ισραήλ ήδη διέθετε έως και 150 GBU-28, οι οποίες θα αποτελέσουν τα κρίσιμα όπλα στην περίπτωση που επιχειρηθεί η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ωστόσο, η τελευταία κοινοποίηση δεν απαριθμεί τη σχετικές συλλογές καθοδήγησης Paveway που θα χρειαστούν για την αποτελεσματική χρήση 50 επιπλέον βομβών ή να αναφέρει τις GBU-28 βάσει ονόματος.

Το τελευταίο στοιχείο που καλύπτεται από την αίτηση ήταν οι 4100 βόμβες μικρού διαμετρήματος (SDB) GBU-39, η οποίες είναι μια καθοδηγούμενη με GPS βόμβα κλάσης 250 lb με αποσπώμενα πτερύγια για να αυξηθεί το βεληνεκές της. Το μικρό μέγεθος της βόμβας μειώνει τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών και επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων τεμαχίων από αεροσκάφος. Επίσης, έχει περισσότερες δυνατότητες διάτρησης από τις βόμβες γενικής χρήσης.

Απόδοση από το IHS Janes 360 για την Προέλαση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.