M-113

Ενα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΠ Μ-113 καθώς ετοιμάζεται να ρυμουλκήσει ενα θωρακισμένο Humvee έξω από την λάσπη στην Βοσνία Ερζεγοβίνη το 1996 κατά την επιχείρηση “Κοινή Προσπάθεια”. (Φωτογραφία: US DoD)

O στρατός των Ηνωμένων Πολιτειων της Αμερικής (US Army) σε συνεργασία με το υπουργείο άμυνας, εργάζεται σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των 3000 γερασμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113

Το πρόγραμμα του Tεθωρακισμένου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (AMPV) του US Army αξίας 1,7 δις δολαρίων, πρόκειται να αντικαταστήσει το Μ-113, ένα πολύ ελαφρά θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού – με το παρατσούκλι «Ταξί μάχης» – εισήλθε πρώτη φόρα σε υπηρεσία το 1961. Περισσότερες από 3000 εκδόσεις του Μ-113 υπηρετούν, σε δευτερεύοντες αλλά σημαντικούς ρόλους, στον US Army,όπως στη μεταφορά προσωπικού, τραυματιών ως ασθενοφόρα μέχρι κινητά σημεία διοίκησης.

Το Μ-113 υπηρέτησε στα υψίπεδα του Βιετνάμ, με την ειδικά αναβαθμισμένη έκδοση ACAV. Όμως ακόμα και στη δεκαετία του 60 , το Μ-113 ήταν τόσο ευάλωτο στις νάρκες των Βιετκόνγκ, που οι στρατιώτες προτιμούσαν να κάθονται στην οροφή του οχήματος, αντί στο εσωτερικό του, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας μεταξύ τους και της έκρηξης. Την δεκαετία του 80 , το καλύτερα οπλισμένο και θωρακισμένο Μ-2 Bradley αντικατέστησε το Μ-113 ως το πρώτης γραμμής όχημα μεταφοράς πεζικού, καθώς το Μ-113 αποσύρθηκε σταδιακά.

ΤΟ πρώτο Παράσημο Τιμής των ΗΠΑ στο πόλεμο του Ιράκ, απονεμήθηκε στο μηχανικό του US Army με το όνομα Paul Ray Smith, πέθανε στο Μ-113 γιατί έπρεπε να εκθέσει το μισό σώμα του έξω από την θωράκιση του οχήματος προκειμένου να βάλλει με το πολυβόλο. Αυτό το συγκεκριμένο ελάττωμα δεν ήταν δύσκολο να διορθωθεί: Ο στρατός των ΗΠΑ τοποθέτησε τηλεχειριζόμενους σταθμούς πολυβόλων, οι οποίοι ελέγχονται από το πλήρωμα μέσα από την ασφάλεια του εσωτερικού του οχήματος. Αλλά υπάρχουν περιορισμοί στη επιπρόσθετη θωράκιση που μπορεί να δεχτεί το Μ-113, ειδικά στο χαμηλής σιλουέτας σκάφος του για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Στο Ιράκ, καθώς η απειλή αυξήθηκε, ο στρατός των ΗΠΑ περιόρισε τα Μ-113 εντός των στρατοπέδων, και την αποστολή τους ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τα οχήματα MRAP.

Αλλά τα τροχοφόρα οχήματα MRAP δεν διαθέτουν μεγάλο μεταφορικό χώρο, και οι πιο πολλές εκδόσεις του δυσκολεύονται στην κίνηση σε κακοτράχαλους δρόμους. Ο στρατός των ΗΠΑ ήθελε κάτι πιο ευέλικτο. Συγκεκριμένα ο US Army απομακρύνεται από τις στατικές επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών, με σκοπό να αντιμετωπίσει μελλοντικές επιχειρήσεις μεγάλου εύρους, οι επίσημες απαιτήσεις του μιλάνε για ένα AMPV με δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου εφάμιλλη του άρματος μάχης Μ-1 Abrams και του θωρακισμένου οχήματος M-2 Bradley, κάτι που δεν πληρεί καμία έκδοση του MRAP.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: