Οι ΗΠΑ παρέδωσαν 20 οχήματα M1117 στον Στρατό της Κολομβίας

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Military Leak, ο Στρατός της Κολομβίας παρέλαβε 20 τεθωρακισμένα 4Χ4 οχήματα Textron M1117 Guardian, τα οχήματα αποτελούν δωρεά των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ). Αυτή η παραλαβή σηματοδοτεί την πρώτη παρτίδα από το σύνολο 145 οχημάτων Guardian του Στρατού των ΗΠΑ που δηλώθηκαν ως πλεονάζοντα μεταχειρισμένα οχήματα και  δεσμεύθηκαν από την Κολομβία.

Αυτά τα οχήματα που είναι έκδοσης τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και παραλήφθηκαν από την Κολομβία για να συμπληρώσουν τον στόλο οχημάτων BTR-80. Τον Αύγουστο 2013, η εταιρεία Textron ανέλαβε σύμβαση αξίας 31,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση 28 ΤΟΜΠ M1117 εξοπλισμένων με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού. Οι παραλαβές προγραμματίστηκαν να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο 2013 και να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο 2014. Την 4η Απριλίου 2016, το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ότι η Κολομβία αγόρασε 54 νέα ΤΟΜΠ M1117.

Το 14 τόνων τεθωρακισμένο όχημα M1117 Guardian (Τεθωρακισμένο Όχημα Ασφάλειας – ASV 150), που παράγεται από την εταιρεία Textron, είναι μια εξέλιξη του φημισμένου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Commando που χρονολογείται από τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αρχικά εξελίχθηκε για την αμερικανική Στρατονομία. Τη δεκαετία του 2000, θα αποκτηθεί από τον Στρατό των ΗΠΑ ως ένα είδος «υποκατάστατο ελαφρού MRAP» για χρήση στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ιράκ και του Αφγανιστάν στη θέση των HMMWV. Συνολικά, ο Στρατός των ΗΠΑ απέκτησε 2058 μονάδες συν 844 M1200 βασισμένα σε στο M1117. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των πλεονασματικών M1117 είναι σε καθεστώς αποθήκευσης.

Ο κολομβιανός Στρατός χρησιμοποιεί το Guardian σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το όχημα διαθέτει έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) οπλισμένο με πολυβόλο 12,7 χλστ και ταχυεκτοξευτή βομβίδων 40 χλστ. Χρησιμοποιεί το σύστημα μετάδοσης ισχύος Allison MD3560. Το Guardian χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο επεκτάσιμο πακέτο δομοστοιχειωτής θωράκισης της IBD Deisenroth Engineering, αποτελούμενο από επιφάνειες κεραμικών σύνθετων υλικών για το εξωτερικό και αντιθραυσματική επένδυση για το εσωτερικό. Η θωράκιση του Guardian είναι σχεδιασμένη για να αντέχει πυρά μικρών όπλων, νάρκες και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED). Η θωράκιση του είναι κεκλιμένη χωρίς κάθετες επιφάνειες, εκτρέποντας αρκετά χτυπήματα πυραυλο-ωθούμενων βομβίδων (RPG). Η κεκλιμένη θωράκιση είναι περισσότερο ανθεκτική στις επιθέσεις σε σχέση με την κάθετη θωράκιση λόγω του σχήματος του σκάφους πατώματος σχήματος βε (V) εκτρέπονται οι εκρηκτικές δυνάμεις, σε αντίθεση με το σκάφος επίπεδου πατώματος το οποίο απορροφάει ολόκληρη την εκρηκτική ισχύ.

Το όχημα μπορεί να φτάσει τα 70 μίλια/ώρα (110 χλμ/ώρα), ενώ μπορεί να εκτελέσει διέλευση υδάτινου κωλύματος βάθους 1,5 μέτρου, να ανέλθει μετωπική κλίση 60%, πλευρική κλίση 30% και να διέλθει κάθετα εμπόδια ύψους 5 ποδιών. Έχει εδαφική ανοχή 46 εκατοστών.


Πηγή: ArmyRecognition.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.