Τη δική τους πρόταση για την προμήθεια Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) προς το Πολεμικό Ναυτικό καταθέτουν οι Αμερικανοί, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έχει ανοίξει και αφορά τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γαλλία για μακροχρόνια μίσθωση φρεγατών και ΑΦΝΣ.

Στη φωτογραφία αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ), P-3B Orion του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία διακρίνεται η χαρακτηριστική μακριά απόληξη της ουράς η οποία περιέχει τον Ανιχνευτή Μαγνητικών Ανωμαλιών (Magnetic Anomaly Detector – MAD). (Πηγή: Wikipedia)

Της Δωρας Αντωνιου

Με τα εξοπλιστικά προγράμματα να έχουν «παγώσει» εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, μόλις το θέμα άρχισε να ανακινείται, η αμερικανική πλευρά έσπευσε να καταθέσει τη δική της πρόταση, που παρουσιάσθηκε πριν από μερικές ημέρες, δηλώνοντας παρούσα σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση διεξάγεται.

Αεροσκάφη τύπου P3C

Η αμερικανική πρόταση αφορά την παραχώρηση, μέσω διακρατικής συμφωνίας, τεσσάρων ΑΦΝΣ από τα πλεονάζοντα υλικά του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και μιας σύμβαση ανακατασκευής – εκσυγχρονισμού τους από τη Lockheed Martin. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον κατατεθεί τώρα σχετικό αίτημα από την ελληνική προς την αμερικανική κυβέρνηση, τα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα προς παραχώρηση εντός του έτους έναντι μηδενικού ή συμβολικού τιμήματος. Πρόκειται για αεροσκάφη τύπου P3C. Το συνολικό κόστος αναβάθμισής τους, το οποίο περιλαμβάνει νέο σύστημα επιχειρήσεων και νέους αισθητήρες, υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. δολάρια, κατανεμημένα σε μία πενταετία.

Σύμφωνα με την πρόταση, αρχικά θα μπορούσαν να παραδοθούν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα δύο αεροσκάφη, στα οποία θα γίνουν μικρής έκτασης παρεμβάσεις που θα παρατείνουν τον χρόνο ζωής τους για 2 έως 4 έτη. Στο διάστημα αυτό θα ολοκληρωθεί η δομική αναβάθμιση των άλλων δύο, που θα επεκτείνει τον χρόνο ζωής τους κατά 15.000 ώρες πτήσης ή περίπου 25 έτη. Μόλις εκείνα παραδοθούν, θα γίνει η πλήρης αναβάθμιση των πρώτων δύο. Η αμερικανική πλευρά κάνει λόγο για εξασφαλισμένη συμβατότητα των εν λόγω αεροσκαφών με τα υπόλοιπα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατά το παρελθόν διέθεταν τον προηγούμενο τύπο ΑΦΝΣ P3B, ενώ προωθούν την πρόταση ως ιδιαίτερα συμφέρουσα για τη συγκυρία, καθώς, όπως λένε, εάν κατασκευαζόταν σήμερα ένα τέτοιο αεροσκάφος, το κόστος του θα ξεπερνούσε τα 150 εκατ. δολ.

kathimerini.gr

About The Author

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: