Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Η ιδέα της δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» είναι ένα αμερικανικό σχέδιο το οποίο υλοποιείται σιγά – σιγά χρησιμοποιώντας στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα, γράφει η κροατική εφημερίδα “Slobodna Dalmacija”.

Ο χάρτης που «κατασκεύασαν» οι ξένες μυστικές υπηρεσίες προβλέπει τη διαίρεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σερβίας. (Πηγή: Αυτόνομη)

Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών μέσων. Υπάρχει ένα συνεχόμενο ιστορικό της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή και όταν αναφερόμαστε στο έργο αυτό, θα πρέπει να ενθυμηθούμε μερικά βασικά στοιχεία. Πρόκειται για τον αμερικανικό- νατοϊκό βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999 και την ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο από το ΝΑΤΟ δύναμης 50 χιλιάδων ένοπλων στρατιωτών», αναφέρει η εφημερίδα.

«Σε αυτά προστίθεται και η Συμφωνία της Οχρίδας και βάσει αμερικανικού σχεδίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων μέσω συνταγματικών αλλαγών και της υιοθέτησης μιας σειράς νόμων που παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερα δικαιώματα στους Αλβανούς της πΓΔΜ», αναφέρει η “Slobodna Dalmacija”.

Τρίτο βασικό στοιχείο, σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου, αποδυναμώνοντας τη Σερβία, η οποία βρίσκεται σε αποσύνθεση και έτσι δημιουργείται περιφερειακή ισορροπία».

«Η αμερικανική πολιτική σε αυτή τη στρατιωτικό-διπλωματική εμπλοκή προετοιμάζει το σχέδιο για τη Μεγάλη Αλβανία», αναφέρει στην εφημερίδα η πολιτικός επιστήμονας Jadranka Polovic.

Η κ. Polovic επισημαίνει τη σπουδαιότητα του Κοσσυφοπεδίου ως τμήμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ισχυρίζεται ότι η περιοχή, όπως και στο παρελθόν έχει τεράστια γεωπολιτική και στρατηγική σημασία που καθορίζει το μέλλον της περιοχής.

«Η περιοχή συνδέεται με τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Καυκάσου και την Κεντρική Ασία, αλλά και με την Κεντρική Ευρώπη και είχε πάντοτε ενδιαφέρον για τις μεγάλες δυνάμεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Λόγω της αυξανόμενης σημασίας της ενέργειας στην γεωπολιτική του 21ου αιώνα, αυτός ο χώρος, μέσω του οποίου διέρχονται σημαντικές οδοί διαμετακόμισης, έγινε ένας χώρος για έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων κέντρων εξουσίας», υπογραμμίζει η Polovic.

Η στρατηγική των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία βασίζεται στο δίκτυο των φιλο-αμερικανικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ελλάδα και τώρα στο νέο πλαίσιο και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και οι χώρες της περιοχής της Κασπίας-Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία και της Ουκρανία, οι οποίες τείνουν σε μια στρατηγική ενοποίησης για την αμερικανοποίηση του κόσμου.

«Οι ηγέτες της αλβανικής εθνικής κίνησης αυτές τις ημέρες λένε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να αλλάξουν τα σύνορα με τρόπο που το Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο και πιστεύω ένα μέρος των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου θα βρεθούν μέρος της Μεγάλης Αλβανίας. Πιστεύω ότι η πραγματικότητα για τη διαμόρφωση του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβίας υλοποιούνται με τη βοήθεια των δύο διαδικασιών ολοκλήρωσης της περιοχής, της ένταξης στο ΝΑΤΟ, και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η Jadranka Polovic.

aftonomi.gr

Διαβάστε επίσης:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.