Οι Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν αντιτρομοκρατικές εκπαιδευτικές ασκήσεις αυτήν την εβδομάδα στην Κύπρο, προσομοιώνοντας τον πόλεμο σε αστικές και ορεινές περιοχές του νησιωτικού κράτους, όπως μετέδωσε το The Times Of Israel επικαλούμενο ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού.

Αυτή την η τρίτη κοινή εκπαίδευση από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στην Κύπρο τα τελευταία δύο έτη.

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι οι ασκήσεις είχαν ως σκοπό να προσημειώσουν τον πόλεμο εναντίον “διαφορετικών τρομοκρατικών οργανώσεων.” Στο παρελθόν, ο Στρατός του Ισραήλ είχε αναγνωρίσει ότι τα βουνά και δάση της Κύπρου ειναι παρόμοια με κάποια μέρη του εδάφους του Νότιου Λιβάνου, τη βάση της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η επίλεκτη μονάδα αναγνώρισης Μαγκλάν εκτέλεσε την άσκηση στην Κύπρο. Ελικόπτερα και αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν επίσης στην άσκηση, σύμφωνα με το The Times Of Israel.

Στρατιώτες από την Εθνική Φρουρά συμμετείχαν επίσης σε κάποιες πτυχές της άσκησης.

“Οι Δυνάμεις της Μαγκλάν μαζί με μονάδες από την Εθνική Φρουρά… προσομοίωσαν διάφορα σενάρια και ικανότητες στους τομείς αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αστικών μαχών, μαχών στο πεδίο, διασπάσεων, εκρήξεων και την ιατρική στο πεδίο της μάχης,” δήλωσε ο Στρατός του Ισραήλ.

Οι ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ, «ΙΑΣΩΝ -2018» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ-2018», στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκαν με «απόλυτη επιτυχία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ασκήσεις διεξήχθηκαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αυτές συμμετείχαν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά την άσκηση «ΙΑΣΩΝ -2018», έγινε συνεκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με την άσκηση «ΙΑΣΩΝ» πραγματοποιήθηκε η άσκηση «NIKOKΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ 2018», η οποία αφορούσε σε συνεκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών, εξάσκηση στη μάχη σε άγνωστο και δύσβατο-ποικιλόμορφο έδαφος, με ταυτόχρονη λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών. Σε αυτή συμμετείχε μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Για την υλοποίηση των ασκήσεων αυτών κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός δυνάμεων και μέσων της Εθνικής Φρουράς και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποτελούν το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας που επιτελείται μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας στον τομέα των ασκήσεων τα τελευταία χρόνια».

Μέσα από την εξέλιξη των ασκήσεων «διαφάνηκε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ειδικότερα, η συνεκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, από τις πιο σύγχρονα εξοπλισμένες στον κόσμο, η υποστήριξη και ο συντονισμός των αεροπορικών κινήσεων από την αεροπορική βάση Πάφου, καθώς και η εμπειρία που αποκτήθηκε, ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια αναβάθμισης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς», καταλήγει το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου στην ανακοίνωσή του.

Απόδοση/Μετάφραση απο το timesofisrael.com για την Προέλαση και στοιχεία απο το naftemporiki.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: