Οι γενναίοι του Βορρά.Δύο φίλοι, ένας στρατιωτικός και ένας δημοσιογράφος, μετά την κατάρρευση του αλβανικού μετώπου, πηγαίνουν στη Μακεδονία για να οργανώσουν την αντίσταση εναντίον των Βουλγάρων.

Οι γενναίοι του Βορρά.Δύο φίλοι, ένας στρατιωτικός και ένας δημοσιογράφος, μετά την κατάρρευση του αλβανικού μετώπου, πηγαίνουν στη Μακεδονία για να οργανώσουν την αντίσταση εναντίον των Βουλγάρων.

Αγαπητοί φίλοι η συγκεκριμένη δημοσίευση αναρτήθηκε για πρώτη φορά την 24η Δεκεμβρίου 2013, εξ ου και ο τίτλος: “Οι καλύτερες Ελληνικές πολεμικές ταινίες για τις ημέρες των εορτών”, ανεξαιρέτως την ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης, εμείς, επαναφέρουμε την εν λόγω ανάρτηση γιατί πιστεύουμε πως εν όψει του εορτασμού Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε-θυμηθούμε κάποια από τα κρυμμένα διαμάντια του ελληνικού κινηματογράφου.

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές ταινίες που πιστεύουμε πως είναι απο τις καλύτερες Ελληνικές ταινίες που μπορούν να δουν οι επισκέπτες της Προέλασης.

Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)

Την άνοιξη του 1941 οι Γερμανοί ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ελλάδα. Στο οχυρό Ρούπελ υπηρετεί ο ανθυπολοχαγός Αλέξανδρος Κομνηνός θα λάβει την εντολή να περάσει στη Βουλγαρία για να λάβει πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη Γερμανική επίθεση. Μαζί με έναν στρατιωτη εισέρχονται στα Βουλγαρικά εδάφη και έρχονται σε επαφή με άλλους δύο Έλληνες εκεί. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα είναι περιπετειώδης επειδή έχουν γίνει αντιληπτοί. Θα φθάσουν στο Ρούπελ μόνο ο Κομνηνός με το σύντροφό του και θα αμυνθούν με τους υπόλοιπους στρατιώτες μέχρι που μαθαίνουν τη συνθηκολόγηση του Ελληνικού στρατού. Όταν βγαίνουν από το οχυρό οι Γερμανοί τους αποδίδουν τιμές.

wikipedia

Στη μάχη της Κρήτης (1970)

Στη μάχη της Κρήτης είναι ο τίτλος μίας ελληνικής πολεμικής κινηματογραφικής ταινίας του 1970, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Σταμάτη Φιλιππούλη και Βασίλη Μανουσάκη, με πρωταγωνιστές τον Χρήστο Πολίτη, τον Γιώργο Τζώρτζη, τον Στέφανο Στρατηγό και τον Φερνάντο Σάντσο.

Υπόθεση

Το Μάιο του 1941, μετά την πτώση της ηπειρωτικής Ελλάδας και λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, ένας τολμηρός πρωτοετής εύελπις, ο Νικηφόρος Καλλέργης (Χρήστος Πολίτης), αναλαμβάνει την μεταφορά του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Παρά τα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του, θα καταφέρει να φτάσει στο νησί, όπου οι Γερμανοί ήδη έχουν αρχίσει τις επιθέσεις. Με οποιοδήποτε τρόπο και κάθε μυστικότητα, Έλληνες και Βρετανοί στρατιώτες θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τον χρυσό σε ελληνικό αντιτορπιλικό νότια της Κρήτης. Η ύπαρξη μιας μυστικής πράκτορος δεν θα γίνει αντιληπτή και πληροφορίες για την επιχείρηση θα φτάσουν στον εχθρό με αποτέλεσμα η επιχείρηση και οι ζωές των Ελλήνων αγωνιστών να τεθούν σε κίνδυνο.

Οι Γενναίοι Πεθαίνουν Δύο Φορές (1973)

Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, η κυρία Δήμητρα, χήρα του αεροπόρου Νικηφόρου Αυγέρη, ζει με την κόρη της Νατάσα και την πεθερά της. Μια μέρα συναντά τυχαία τον σαλταδόρο Χάρη ο οποίος μοιάζει εκπληκτικά με τον μακαρίτη τον άνδρα της, και του ζητάει να παίξει το ρόλο του συζύγου της για χάρη της κόρης της. Ο Χάρης δέχεται και για κάποιο διάστημα ζουν μαζί. Όμως οι Γερμανοί, πιστεύοντας ότι είναι ο πραγματικός Αυγέρης, τον συλλαμβάνουν. Εκείνος δεν αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή του, αλλά τελικά κατορθώνει να δραπετεύσει και να επιβιώσει — ως Αυγέρης πλέον.

https://www.youtube.com/watch?v=jR5jmboONCA

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Απρίλιος του 1941.Οι Γερμανοί μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο Βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις παραδίδουν στους Βούλγαρους και τους κομιτατζήδες. Οι Βούλγαροι αρχίζουν και πάλι την τρομοκρατία και τις βιαιότητες εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού. Ενώ συμβαίνουν αυτά ένας Έλληνας αξιωματικός από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, ο Νίκος Δεβετζής (Γιάννης Βόγλης), με το φίλο του, το Βασίλη Άνθιμο (Πέτρος Φυσσούν), αποφασίζουν να γυρίσουν στο χωριό τους που βρίσκεται υπό την κατοχή ομάδας κομιτατζήδων με επικεφαλής τον Στεπάν Ράικο (Λάκης Κομνηνός) και αρχίζουν την Αντίσταση κατά των Βουλγάρων.

28η Οκτωβρίου ώρα 5:30

Μετά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, ο Κυριάκος Πλατανιάς (Γιάννης Κατράνης) ξαναγυρίζει στο χωριό του, τη Μικρή Λεύκα, με πολλά παράσημα αλλά και με ακρωτηριασμένα πόδια. Ο πατέρας του Τρύφωνας (Φερνάντο Σάντσο) που ήταν πάντα περήφανος για το γιο του δεν αντέχει αυτή την κατάσταση και καταφεύγει στο πιοτό. Σύντομα, η Μικρή Λεύκα καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς με επικεφαλής τον Βίλι Κνουτ (Λάκης Κομνηνός), ο οποίος συμπεριφέρεται στους κατοίκους του χωριού σαν δούλους του. Όμως τη νέα κατάσταση δουλείας δεν ανέχεται ο Τρύφωνας και είναι αποφασισμένος, αφού ο γιος ο Κυριάκος δολοφονείται από τον Βίλι Κνουτ, να πάρει εκδίκηση και να εξεργεθεί μαζί με τους κατοίκους του χωριού εναντίον τον κατακτητών.

thegreeksenergy.com

Ξεχασμένοι ήρωες (1970)

Ένας αξιωματικός του ελληνικού στρατού (Γιάννης Βόγλης) φτάνει στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Μυτιλήνη, για να φέρει σε πέρας μαζί με τους αντάρτες μια αποστολή δολιοφθοράς. Με τη βοήθεια του ηγούμενου Αμβρόσιου, υποδύεται τον μοναχό και κρύβεται στο μοναστήρι. Μια πράκτορας των Γερμανών (Βιβέττα Τσιούνη) προσπαθεί να τον παγιδεύσει, αλλά τον ερωτεύεται με αποτέλεσμα να τον βοηθήσει να διαφύγει τον κίνδυνο.

livemovies.gr

ΟΧΙ

Το 1940, μια θλιβερή ερωτική ιστορία εξελίσσεται στην Αθήνα, λίγο πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Ο υπολοχαγός Δημήτρης Νικολάου (Κώστας Πρέκας) αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ιταλίδα μνηστή του Στέλλα Σαλβατόρε (Βέρα Κρούσκα), για να πάει στην ελληνοαλβανική μεθόριο να πολεμήσει λίγο μετά την επίθεση των Ιταλών. Με την κατάρρευση του μετώπου και την εισβολή των Γερμανών, η οικία των Νικολάου επιτάσσεται από τον συνταγματάρχη των Ναζί Χέρμαν φον Σβάιτσερ (Χρήστος Πολίτης), που προσπαθεί να προσεγγίσει τη Στέλλα, ο πατέρας της οποίας είναι πλέον συνταγματάρχης του ιταλικού στρατού. Ο Δημήτρης συνεχίζει να αγωνίζεται και επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα με αποστολή να οργανώσει ένα μεγάλο σαμποτάζ. Όταν αντικρίσει την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα του, θα αντιληφθεί πως τα πάντα έχουν αλλάξει και πως το μέλλον προβλέπεται ακόμα χειρότερο.

thegreeksenergy.com

Υποβρύχιο Παπανικολής (1971)

28 Οκτωβρίου 1940.Παράλληλα με την επίθεση του ιταλικού στρατού στην Αλβανία, η Ελλάδα δέχεται τα πυρά της ιταλικής αεροπορίας. Το υποβρύχιο” Παπανικολής” με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιλτο Ιατρίδη και καπετάνιο τον υποπλοίαρχο Βασίλη Ασλανογλου, παίρνει εντολή να περιπολεί στον Πατραϊκό Κόλπο. Μετά τις νίκες του στρατού, το πολεμικό συμβούλιο αποφασίζει οτι είναι καιρός να μπει και το ναυτικό στον πόλεμο και διατάζουν το υποβρύχιο” Παπανικολής” να περιπολεί στα στενά του Οτραντο. Εκει το πλήρωμα, συλλαμβάνει το πλήρωμα ενός ιταλικού καραβιού και ο μηχανικός τους αποκαλύπτει τα ναρκοπέδια της Αδριατικής.
Ο Γιωργος Ζερβουλακος αρνήθηκε μεγαλόφωνα να παραλάβει την τιμητική διάκριση, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη.

egreeksenergy.com

Η Χαραυγή της Νίκης

Οι συμμαχικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής αναθέτουν στον Νικήτα, το γιο ενός μπεκρή συνεργάτη των Γερμανών, την καταστροφή του γερμανικού στρατιωτικού αεροδρομίου της Κρήτης. Ο Νικήτας και ο Λευτέρης, ο αρχηγός των ανταρτών, αγαπούν ταυτόχρονα την ίδια γυναίκα, την Μάρθα. Λίγο πριν την άφιξη των κομμάντος, οι αντάρτες καταστρέφουν μια γέφυρα. Οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον πατέρα του Λευτέρη και τη Μάρθα, για να αναγκάσουν τον Λευτέρη να παραδοθεί. Αυτός όμως ούτε παραδίνεται, ούτε βοηθάει το Νικήτα στην αποστολή, γιατί την θεωρεί καθαρή αυτοκτονία. Στο τέλος όμως αποφασίζει με μια μικρή ομάδα ανταρτών να εισβάλουν στο αρχηγείο των Γερμανών, δίνουν σκληρή μάχη και τελικά ελευθερώνουν και τον πατέρα του και τη Μάρθα.

thegreeksenergy.com

“Ολοκαύτωμα” (1971)

Αποτελεί την πιο σπάνια ταινία του Τζέημς Πάρις γιαυτό την επιλέξαμε!.Με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη και συμπρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Χρήστο πολίτη η ταινία αποτελεί ένα διαμάντι για τους λάτρεις του είδους! Σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπακωσταντή, η εν λόγω ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972. Εκπληκτική ταινία της ΑΡΤ φίλμς!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=h_6t7Lvcgdk#t=11]

365days-2blog.blogspot.gr

4 Σχόλια

  1. Theofanissot

    Είμαι συλλέκτης πολεμικών ταινιών του Ελληνικού κινηματογράφου. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικό με το που μπορώ να βρω ταινίες (DVD) τέτοιου είδους (όπως παραπάνω στο άρθρο), ας μου στείλει μήνυμα στο: theofanissot@yahoo.gr
    Ευχαριστώ πολύ!

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: