Κοζάκοι

Έφιπποι Κοζάκοι παρελαύνουν (Φωτογραφία: article.wn.com)

Οι Κοζάκοι του Δον ετοιμάζονται για την «εκστρατεία τους στο Παρίσι». Την ασυνήθιστη ενέργειά τους αποφάσισαν να την αφιερώσουν στη σπουδαία ημερομηνία, τη 200η  επέτειο της νίκης στον Πατριωτικό πόλεμο του 1812. Η ίλη ιππικού θα ξεκινήσει το ταξίδι από τη Μόσχα το Σεπτέμβριο και μετά από δύο μήνες θα αφιχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα. «Αυτή είναι μια πορεία ειρήνης, μια πορεία στη μνήμη των πεσόντων σε αυτόν τον πόλεμο, Ρώσων και Γάλλων πολεμιστών», σημειώνουν στην οργανωτική επιτροπή της εκστρατείας «Μόσχα-Παρίσι».

Δύο αιώνες πριν, πρώτο μπήκε από τις κεντρικές πύλες της πόλης στους δρόμους του Παρισιού ένα Σύνταγμα της κοζάκικης φρουράς, το οποίο ακολούθησε και μπήκε στην πόλη και ο ίδιος ο Ρώσος αυτοκράτορας Αλέξανδρος ο Α΄. Ενώ σήμερα τους Κοζάκους θυμίζουν στους Γάλλους τα ταχυφαγεία, που λέγονται μπιστρό. Πιέζοντας τους σερβιτόρους οι Κοζάκοι φώναζαν «Μπίστρο! Μπίστρο!» (σ.τ.μ. γρήγορα, γρήγορα), μια λέξη, που αποτυπώθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται.

Σε αυτή την εκστρατεία «Μόσχα-Παρίσι» θα πάρουν μέρος 25 αναβάτες, για τους οποίους παραγγέλθηκε αυθεντική κοζάκικη στολή του 1812, από τα καπέλα ως τις μπότες και απομιμήσεις όπλων – ξίφη και λόγχες. Σε δύο μήνες οι ιππείς θα πρέπει να διανύσουν 3000 χιλιόμετρα.

Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία είναι γηγενείς Κοζάκοι από τον Δον. Τους επέλεξαν προσεκτικά στα κοζάκικα χωριά. Ήδη επί έξι μήνες αφιερώνουν όλο το χρόνο τους στις ασκήσεις. Αυτό είναι κατανοητό, γιατί η αποστολή, που έχουν μπροστά τους δεν είναι εύκολη και είναι πολύ τιμητική. Οι αναβάτες θα επαναλάβουν τη διαδρομή των κοζάκικων τμημάτων του αταμάνου Πλάτοφ. Το εκστρατευτικό σώμα των 60 χιλιάδων στρατιωτών ακολούθησε κατά πόδας τον Ναπολέοντα διασχίζοντας όλη την Ευρώπη. Ήταν οι μόνοι, που κατάφεραν να φθάσουν ως το Παρίσι και να επιστρέψουν πίσω με τα άλογά τους, τόσο σκληραγωγημένη ήταν η ράτσα των αλόγων του Δον. Οι «ντοντσακί», όπως αποκαλούν αυτά τα χρυσοκόκκινα πανέμορφα άλογα ξεχωρίζουν για τη γερη υγεία τους, συνδυάζουν το μεγάλο ύψος, την κομψότητα και την απλότητα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ικανά, όπως και πριν από 200 χρόνια, να διανύσουν χωρίς προβλήματα όλη τη διαδρομή από τη Μόσχα ως τη γαλλική πρωτεύουσα.

Παρά το γεγονός ότι από ιστορική άποψη οι Κοζάκοι ήταν αποκλειστικά πολεμιστές, φύλασσαν τα σύνορα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, συμμετείχαν σε όλες τις στρατιωτικές εκστρατείες και υπηρετούσαν ακόμη και ως προσωπική συνοδεία του Τσάρου, σήμερα πηγαίνουν στο Παρίσι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς: να θυμίσουν το θρυλικό παρελθόν και να διηγηθούν στη γαλλική νεολαία για την ιστορία της Ρωσίας και των Κοζάκων. Αυτό το κατανοούν πολύ καλά στη Γαλλία και αντιμετωπίζουν το σχέδιο με μεγάλο ενδιαφέρον, σημειώνει ο σύμβουλος για θέματα Τύπου στην Πρεσβεία της Γαλλίας στη Ρωσία Τομά Μπιφέν:

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωριστούν οι Γάλλοι με τους κατοίκους εκείνων των χωρών, μέσω των οποίων θα περάσει αυτή η αποστολή, με την ιστορία και τις παραδόσεις των Κοζάκων, να δείξουν τα ιδιαίτερα άλογά τους, τα ντονσκίε. Τέτοιες ιστορικές αναπαραστάσεις είναι ωραίες και πάντοτε ωφέλιμες διότι θυμίζουν στις νεότερες γενιές την κοινή μας ιστορία.

Γελένα Κοβάτσιτς

greek.ruvr.ru

About The Author

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: