Οι Κούρδοι της Συρίας αποκάλυψαν τα σχέδια τους να επανακαθορίσουν τα σύνορα της βορείου περιοχής της χώρας συνδέοντας την κουρδική περιοχή της Ροζάβα με την Μεσόγειο Θάλασσα, μια κίνηση που θα εξοργίσει την γειτονική Τουρκία.

Σε ένα ακόμα σημάδι της αυξημένης κουρδικής αυτοπεποίθησης στο βορρά της Συρία, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικης (ΗΠΑ) την πολιτική υποστήριξη για τη δημιουργία μιας εμπορικής διόδου προς την Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο του ρόλου τους στην απελευθέρωση της Ράκκας και άλλων πόλεων από το Ντά’ες.

Υψηλόβαθμα στελέχη επίσης τόνισαν ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ένα σύνολο 50000 καλά εξοπλισμένων μαχητών που κυριαρχούνται από την κουρδική πολιτοφυλακή YPJ και ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην επίθεση τους εναντίον του Ντά’ες, ετοιμάζεται να καταλάβει την Ράκκα μετά την εξάλειψη του Ντά’ες πριν προωθηθεί βαθύτερα στην αραβική περιοχή, μαζί με την κοιλάδα του Ευφράτη, και να καταλάβει την πόλη του Ντειρ εζ-Ζορ από την εξτρεμιστική οργάνωση.

Σε ακόμα μια εντυπωσιακή εξέλιξη, ένας αξιωματούχος αποκάλυψε ακόμη ότι ειναι πιθανή η προώθηση των δυνάμεων SDF προς την Δύση για να απελευθερώσουν την πόλη του Ιντλίμπ, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Ράκκα, που επί του παρόντος ελέγχεται από ένα συνασπισμό ισλαμιστών και τζιχαντιστών συμπεριλαμβανομένου του πρώην παρακλαδιού της αλ Καιντα, Μέτωπο αλ Νουσρα. Η Χεντιγια Γουσεφ, επικεφαλής του ομοσπονδιακού εγχειρήματος για τις αυτοανακηρυγμένη αυτόνομη “δημοκρατική ομοσπονδία της βόρειας Συρίας”, η οποία έχει επεκτάθηκε από την κουρδική περιοχή της Ροζάβα για να περιλάβει σημαντική αραβική περιοχή, είπε στον Observer: “Το εγχείρημα μας για την βόρεια Συρία είναι να φτάσουμε στην Μεσόγειο Θάλασσα, είναι ένα νόμιμο δικαίωμα για εμάς να φτάσουμε στην Μεσόγειο”.

Όταν ερωτήθηκε αν αυτό σημαίνει οτι ζήτησαν από τις ΗΠΑ την πολιτική υποστήριξη για να δημιουργηθεί μια διαδρομή εμπορίου προς την θάλασσα αφότου βοήθησαν να εξαλειφθεί το Ντά’ες από τη βόρεια Συρία, η Γιουσέφ απάντησε: “Βεβαίως”.

Μιλώντας στην συριακή πόλη του Μαλικιζαχ κοντά στο σημείο που οι πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν κουρδικούς στόχους, σκοτώνοντας 20 μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPJ), η Γιουσέφ πρόσθεσε: “Αν φτάσουμε στην Μεσόγειο αυτό θα επιλύσει πολλά από τα προβλήματα του πληθυσμού στην βόρεια Συρία, όλοι θα ευεργετηθούν”.

Ποιος ελέγχει την βόρεια Συρία

SYRIA_ΒΟΡΕΙΑ_ΣΥΡΙΑ

Όμως τα σχεδία αυτά θα εξοργίσουν την Τουρκία, η οποία έχει ήδη εισβάλει στην Συρία για να αποτρέψει τους κούρδους να επεκτείνουν την επικράτεια τους κατά μήκος όλων των τουρκικών συνόρων.

Επίσης μετά τις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, εκατοντάδες άνδρες των αμερικάνικών δυνάμεων περιπολούν μέσα στην Ροζάβα κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, σε μια δραματική επίδειξη αλληλεγγύης με τους Κουρδους που πυροδότησε εντάσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα. Την Τετάρτη ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε οτι οι αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να στοχοποιηθούν μαζί με τους κούρδους συμμάχους τους -μια προειδοποίηση που δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να διαλύσει την άποψη της Ουάσιγκτον ότι οι Κούρδοι είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος στην επικείμενη μάχη για την απελευθέρωση του προπυργίου του Ντάες, την Ράκκα.

Η Μεσόγειος βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από τη δυτικότερη άκρη της κουρδικής γης και το σχέδιο θα απαιτήσει μια συμφωνία με το συριακό καθεστώς, μολονότι το YPJ και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσσαντ, έχουν συμφωνήσει σε θέματα όπως το αεροδρόμιο του Καμισχλι, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο του Συριακού Στρατού παρότι είναι βαθιά μέσα στην κουρδική επικράτεια. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει την έγκριση της Ρωσίας, τον ένθερμο σύμμαχο του Άσσαντ, η οποία πρόσφατα ανέπτυξε δυνάμεις στις κουρδικές περιοχές ώστε να συνεργαστούν με το YPJ. Η επιρροή της Ρωσία στην Συρία τονίστηκε εκ νέου την Παρασκευή όταν ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν παρουσίασε τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων για τα ρωσικά, τουρκικά, ιρανικά και αμερικανικά αεροσκάφη με σκοπό να προστατευτούν οι ασφαλείς ζώνες των πολιτών στο έδαφος.

Η απελευθέρωση της Ράκκας και του Ντειρ εζ-Ζορ από τις SDF κατά μήκος του Ευφράτη θα επέκτεινε την περιοχή που ελέγχεται από την αυτόνομη ομοσπονδία της βόρειου Συρίας σε σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, εν συγκρίσει με το 16% που υπάγεται στην ομοσπονδία της Ροζάβα.

Η Γιουσέφ είπε ότι ο πληθυσμός της Ράκκα θα έχει την ευκαιρία να κάνει δημοψήφισμα με ερώτημα αν επιθυμούν οι SDF, οι οποίες αποτελούνται από άραβες και ασσύριους χριστιανούς πολιτοφύλακες, να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μετά την ήττα του Ντά’ες.

“Ο λαός των πόλεων Ντειρ εζ-Σορ και Ράκκας θέλει να έρθουν οι SDF, στην πραγματικότητα οι SDF αποτελούνται από κόσμο που είναι από αυτές τις περιοχές”, είπε. Ήδη φαίνεται ότι οι SDF προετοιμάζονται να παραμείνουν στον έλεγχο της Ράκκα. Ο Observer διαπίστωσε ότι κούρδοι και άραβες αξιωματικοί της αστυνομίας εκπαιδεύονται στην πόλη της Μαμπρούκα, στην Συρία, συγκεκριμένα στις περιπολίες μέσα στην Ράκκα μετά την απελευθέρωση της. Πηγές είπαν επίσης ότι μαχητές της SDF είναι ήδη 10 χιλιόμετρα κοντά στην Ντέιρ εζ-Ζορ, το μεγαλύτερο προπύργιο του Ντά’ες στην Συρία αφότου θα απελευθερωθεί η Ράκκα. Σχετικά με την Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται 55 χιλιόμετρα απο την Μεσόγειο, η Γιουσέφ είπε οτι οποιαδήποτε επίθεση θα “εξαρτηθεί από τα γεγονότα”. “Αν εκκαθαρίσουμε όλη αυτή την περιοχή (βορειοανατολική Συρία) από τους τρομοκράτες, τότε ίσως να πάμε στην άλλη πλευρά και επίσης εκκαθαρίσουμε και αυτή την περιοχή. Το Ιντλίμπ εχει καταληφθεί από την Τζαμπχατ αλ-Νουσρα (Μετωπο Νουσρα), οι οποίοι ειναι στην λίστα των τρομοκρατών”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι το μέλλον της Συρία θα πρέπει να δημιουργηθεί από τους ίδιους τους σύρους, επαναλαμβάνοντας την θέση της Ουάσιγκτον οτι δεν αναγνωρίζει “οποιεσδήποτε μονομερώς ανακηρυγμένες αυτόνομες ζώνες”.

Mark Townsend

Απόδοση/Μετάφραση απο το TheGuardian.Com για την Προέλαση.

2 Σχόλια

  1. Τασος

    Δυσκολο να προωθηθουν οι Κουρδοι προς τα αλαου’ι’τικα εδαφη, θα κλωτσησουν οι Ρωσσοι.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: