Ηγεσία και αγάπη πηγαίνουν χέρι χέρι. Όπως η ηγεσία έχει άμεση και έμμεση επιρροή στους άλλους έτσι και η αγάπη συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Το πως εκφράζεις αυτήν την αγάπη είναι μοναδικό στο τρόπο που ερμηνεύεις αυτή την σχέση. Ο αυστηρός εκπαιδευτής Λοχίας δίνει στους νεοσύλλεκτους «σκληρή αγάπη» για να τους κάνει στρατιώτες. Ο στρατιωτικός Ιερέας θα προσφέρει ενθαρρυντικά λόγια για να αποκαλύψει μια διαφορετική προοπτική. Συχνά κοιτάζουμε στα αντίθετα άκρα του φάσματος της ηγεσίας, αλλά ο εκπαιδευτής Λοχίας και ο στρατιωτικός Ιερέας μοιράζονται τη σημαντική κατανόηση, αντιλαμβάνονται πως να χρησιμοποιήσουν τις πέντε φράσεις αγάπης σύμφωνα με την κατάσταση που βρίσκονται.

Ίσως να γνωρίζετε το βιβλίο του Γκάρι Τσάπμαν: «The 5 Love Languages: The Secret to Love That Last». (To συνιστώ ανεπιφύλακτα!). Στο βιβλίο, περιγράφεται, πως εκφράζουμε την αγάπη μας και πως δεχόμαστε την αγάπη των συνεργατών μας. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αντιλαμβανόμενος αυτές τις διαφορές μέσα στον γάμο μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην ευτυχία και το διαζύγιο.

Παρομοίως, η ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι όλοι οι υφιστάμενοι τους δε λαμβάνουν ή δίνουν με τον ίδιο τρόπο την «ηγετική αγάπη». Οι ηγέτες μπορούν να υιοθετήσουν τις αρχές του κ. Τσάπμαν και να τις εφαρμόσουν στις μονάδες/τμήματα που διοικούν.

#1 Γλώσσα «Ηγετικής Αγάπης»: Λέξεις διαβεβαίωσης

Η παροιμία λέει: «Τα ρόπαλα κι οι πέτρες μπορούν να σπάσουν τα κόκαλα μου, άλλα τα λόγια ποτέ δε θα μου κάνουν κακό.» Δυστυχώς, αυτή η ανταπάντηση του δημοτικού σχολείου για τα κακά λόγια δεν ισχύει στον εργασιακό χώρο. Τα αρνητικά λόγια και οι δηλώσεις πληγώνουν πραγματικά. Τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις. Αν ανακαλέσετε στην μνήμη σας τους ηγέτες με τους οποίους απολαμβάνατε να εργάζεστε, πιθανόν να διαπιστώσετε ότι ήταν οι πιο θετικοί και υποστηρικτικοί. Όταν δεχόμαστε επιβεβαιωτικά λόγια, πολύ πιθανόν να είμαστε παραγωγικοί και θετικοί προς τους απέναντί μας.

Το να ‘σαι ένας «στοργικός» ηγέτης δεν σημαίνει ότι παραβλέπεις τις κακές επιδόσεις. Οι πραγματικοί ηγέτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν οπαδούς θα επισημάνουν την κατώτερη των απαιτήσεων απόδοση, αλλά θα το κάνουν με τρόπο που θα διδάσκει και ενθαρρύνει τους υφιστάμενους τους ώστε να βελτιωθούν.

#2 Γλώσσα «Ηγετικής Αγάπης»: Ποιοτικός Χρόνος

Ενώ η τεχνολογία μας έκανε περισσότερο διασυνδεμένους και προσβάσιμους είκοσι τέσσερις ώρες και όλη την εβδομάδα (24/7), μας έκανε επίσης και τη λιγότερο κοινωνική κοινωνία στον κόσμο. Η τεχνολογία απειλεί να αποτρέψει τους ηγέτες ώστε να δαπανούν ποιοτικό χρόνο με τους υφιστάμενους τους. Ποιοτικός χρόνος σημαίνει αμέριστη προσοχή, παρ’ολα αυτά, καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους να αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα (email) αντί να περπατήσουν 10 μέτρα για να μιλήσουν αυτοπροσώπως, και πόσο συχνά ο προϊστάμενος σας ελέγχει τα email του ενώ προσπαθείτε να τον ενημερώσετε; Είναι αγενές και μένετε με την απορία αν το μήνυμα σας παραλήφθηκε.

Ο ποιότικός χρόνος ειναι μια απο τις δυσκολότερες γλώσσες αγάπης που πρεπει να μαθετε καλά, αλλα μπορείτε να κανέτε μια αλλαγή. Ρυθμίστε το δικό σας προγραμμα επικοινωνίας ΚΕΑΕ:

-Κύριο: Συζήτηση Πρόσωπο με Πρόσωπο

-Εναλλακτικό: Τηλεφωνική Κλήση

-Απρόοπτο: Γραπτό Μήνυμα

-Επείγων: Email

Οι απρόσωπες μέθοδοι επικοινωνίας είναι καλές για τις ομάδες, αλλά όχι για μεμονωμένα πρόσωπα. Τα γραπτά μηνύματα που συντονίζουν πολλούς ανθρώπους ή τους ενημερώσουν είναι καλά. Η παροχή μιας επαγγελματικής συμβουλής σε εναν υφιστάμενο μέσω γραπτού μηνύματος είναι λάθος. Καλύτερα να προγραμματίσετε μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε προσβάσιμοι στους υφισταμένους σας στις δύσκολες στιγμές. Καθώς αυτό φαίνεται αντιφατικό, ηγεσία σημαίνει να είσαι στο σωστό σημείο τη λάθος στιγμή. Ίσως να ακούτε: «Κύριε/κυρία γνωρίζω οτι είστε πολύ απασχολημένος/μένη άλλα έχετε πέντε λεπτά;» περιμένετε ένα δευτερόλεπτο για να απαντήσετε στην ερώτηση ή τουλάχιστον να εκτιμήσετε τη σοβαρότητα του προβλήματος. Θυμηθείτε τι είπε ο Κόλιν Πάουελ:

«Την ημέρα που οι στρατιώτες θα σταματήσουν να σου φέρνουν τα προβλήματα τους είναι η ημέρα που θα έχεις σταματήσει να τους διοικείς.»

#3 Γλώσσα «Ηγετικής Αγάπης»: Λήψη Δώρων

Τα δώρα βγαίνουν σ’ όλα τα σχήματα και μεγέθη. Κάποια κοστίζουν χρήματα κι άλλα όχι. Για παράδειγμα, τους περισσότερους από εμάς όταν μας υποδέχεται το 1ο Γραφείο στην νέα μας μονάδα, μας ζητάει χρήματα για το ταμείο κυπέλλων και λουλουδιών. Η πολύχρονη παράδοση της πληρωμής του δικού σας δώρου μετάθεσης είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την μονάδα σου. Αντ’αυτου οι ηγέτες μπορούν να αναπτύξουν δημιουργικά και γεμάτα αναμνήσεις δώρα που έχουν νόημα.

Τα δώρα είναι κάτι περισσότερο από μια πλακέτα, ενα αγαλματίδιο, ή τον στατικό ιμάντα από το τελευταίο άλμα σας. Τα δώρα πρέπει να ενσωματώνουν το συναίσθημα της εγκάρδιας ευχαριστίας και εκτίμησης από τον ηγέτη προς τον υφιστάμενο. Πόσα βιβλία έχετε στα ράφια σας που μαζεύουν σκόνη; Τι θα λέγατε να ψάξετε και να βρείτε ένα κλασικό όπως το Company Command του Τζον Μεγιερ ή το The Challenge of Command του Ρότζερ Νι για να το δώσετε σε έναν νέο και ανερχόμενο ανθυπολοχαγό σας. Τα βιβλία είναι πανίσχυρα και μπορούν να αφήσουν τη διαρκή ανάμνηση ενός ανθρώπου κάθε φορά που θα διαβάζονται.

Τα οπτικά σύμβολα εκτίμησης σημαίνουν περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε. Την επόμενη φορά που θα μπείτε στο γραφείο κάποιου αξιωματικού, παρατηρήστε τα πράγματα που κρέμονται στους τοίχους τους. Τώρα ρωτήστε ποιο απ’ αυτά είναι το πιο σημαντικό για αυτούς. Κάποιοι θα πουν το λάβαρο της υπομονάδας που διοικούσαν, άλλοι θα πουν ένα νόμισμα που παρέλαβαν μπροστά σ’ όλη την μονάδα. Το μυστικό είναι να διαπιστώσετε τι έχει μεγαλύτερη αξία για αυτούς, και το έλαβαν. Μπορείτε επίσης να δείτε αυτές τις προτάσεις από τον ιστοτοπο The Military Leader: 7 Gifts for a Military Leader και το Roman Rudis.

#4 Γλώσσα «Ηγετικής Αγάπης»: Πράξεις Καθήκοντος!

Όταν ακούτε τη λέξη καθήκον, πολλοί στρατιωτικοί αμέσως θα σκεφτούν τις Στρατιωτικές Αρετές Ανιδιοτελούς Υπηρεσίας. Αν κι η ανιδιοτελής υπηρεσία είναι σημαντική για την κύρια αποστολή μας, δεν εκφράζει την ηγετική αγάπη όπως το κάνουν οι Πράξεις Καθήκοντος. Είναι αντίθετο στην κουλτούρα να υπηρετείς τους υφισταμένους σου, αλλά ψάξτε για μικρές πράξεις καθήκοντος που μπορούν να κερδίσουν πολλά.

Πόσες φορές έχετε βοηθήσει την ομάδα σας στο στήσιμο της σκηνής του σημείου διοίκησης; Ή κάνατε ελέγχους συντήρησης στα οχήματα; Η επισκεφτήκατε τον τομέα της μονάδα σας; Σηκώνοντας τα μανίκια σας και υπηρετώντας ουσιαστικά τους υφιστάμενους σας μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Ως ανθυπολοχαγός στο Αφγανιστάν, ήμουν αρκετά τυχερός να βιώσω μια ξαφνική Πράξη Καθήκοντος. Κατά τη διάρκεια μιας οχταήμερης μάχης, ο Διοικητής του Τάγματος μου και ο Αρχιλοχίας Διοικήσεως πέταξαν για να επισκεφτούν την τοποθεσία μας μέσα στην νύχτα. Όταν πάτησαν στο έδαφος, τους ενημερώσαμε για την εχθρική κατάσταση και την κατάσταση του προσωπικού και του εξοπλισμού μας. Αυτό που συνέβη μετά άλλαξε για πάντα την άποψη μου για την Ανιδιοτελή Υπηρεσία και τι σημαίνει να το βιώνεις υπό την #4 Γλώσσα της «Ηγετικής Αγάπης».

Και οι δύο έμειναν υπηρεσία ολόκληρη την νύχτα στην ακρόαση του ασυρμάτου ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τον ύπνο που είχαμε τόσο ανάγκη και να επικεντρωθούμε εκ νέου στην αυριανή δράση. Αυτό δεν τους εξευτέλισε σε καμία περίπτωση, αλλά αντ’αυτου έκανε τους Στρατιώτες και έμενα να θέλουμε να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για αυτούς.

#5 Φράση «Ηγετικής Αγάπης»: Σωματική Επαφή

Υπάρχουν πολλές μορφές σωματικής επαφής. Μια από τις πιο συχνές μορφές είναι η χειραψία. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η χειραψία προέρχεται από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό όπου δύο άνθρωποι θα εξασφάλιζαν ετσι ότι δεν διέθεταν κάποιο ξιφίδιο κάτω απο τα μανίκια τους. Σήμερα, ίσως να μην κάνουμε χειραψίες για να ελέγξουμε την ύπαρξη όπλων, αλλά παρόλα αυτά θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την επικοινωνία με τον άλλον άνθρωπο. Η χειραψία είναι ο τρόπος του ηγέτη να αρχίσει την κατ’ιδίαν επικοινωνία με έναν άλλον άνθρωπο. Σε μια συνάντηση ομάδας, οι χειραψίες προετοιμάζουν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος για τη συζήτησή και δείχνουν τον σεβασμό για τους υπολοίπους μέσα στην ομάδα.

Οι χειραψίες οικοδομούν εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Ένα πρόσφατο βίντεο στο YouTube που διαδόθηκε ευρέως δείχνει μοναδικές χειραψίες ανάμεσα σε ένα δάσκαλο και τους μαθητές του. Οι χειραψίες από μόνες τους είναι ελάχιστα σημαντικές σε σχέση με το νόημα τους. Ο δάσκαλός χρησιμοποιούσε επιδεικτικές χειραψίες για να οικοδομήσει εμπιστοσύνη ανάμεσα σ’αυτόν και τους μαθητές. Με τον ίδιο τρόπο, οι ηγέτες μπορούν να επεκτείνουν το χέρι τους, να χαιρετίσουν τους Στρατιώτες τους, και να αναζωπυρωθεί η φωτιά ανάμεσα τους.

Εξάσκηση, Εξάσκηση, στην συνέχεια εξασκήσου λίγο ακόμα

Οποιοσδήποτε που προσπάθησε να μάθει μια νέα γλώσσα γνωρίζει οτι απαιτείται πολύς χρόνος και επαναλήψεις, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν. Δώστε προσοχή στην ενδυνάμωση των Γλωσσών «Ηγετικής Αγάπης» που ήδη κατανοείτε, τότε προσπαθήστε να συμμετέχετε με τους υπόλοιπους. Αναζητείστε για ηγέτες που προβάλλουν τις γλώσσες που εσείς δεν είστε έμπειρος και επιζητείστε την συμβουλή τους.

«Αν μιλήσεις σε κάποιον σε γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν μιλήσεις στη γλώσσα του, μιλάς στην καρδιά του.» – Νέλσον Μαντέλα

Christopher Manganaro

Απόδοση/Μετάφραση απο το «themilitaryleader.com» για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: