Οι πιθανές επιλογές για το νέο “SHORAD” του στρατού των ΗΠΑ

Η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα ειναι μια από τις μεγαλύτερες εκσυγχρονιστικές προτεραιότητες του στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) που περιλαμβάνει την προμήθεια ενός νέου κινητού συστήματος “SHORAD” (αντιαεροπορικό συστήματα μικρού βεληνεκούς). Τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα θα διαθέτουν την ικανότητα να εξολοθρεύουν πυραυλικές απειλές που εξαπολύονται εναντίον των εκστρατευτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων και εταίρων.

Το “General Dynamics Stryker MSL” στην αμυντική έκθεση “AUSA” στην Ουάσιγκτον, Σεπτέμβριος 2017.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε την 22α Μαρτίου 2018 στον επίσημο ιστότοπο του στρατού των ΗΠΑ, ένα κινητό σύστημα για την παροχή αεράμυνας μικρού βεληνεκούς (“SHORAD”) ίσως αναπτυχθεί πέντε χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο καθώς ο στρατός των ΗΠΑ δοκιμάζει μια νέα διαδικασία εκσυγχρονισμού.

Η πρώτη πυροβολαρχία θα αναπτυχθεί το οικονομικό έτος 2020 με δεκάδες συστήματα. Μια πλήρης μοίρα “SHORAD” θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος και σύντομα μια άλλη θα ακολουθήσει. Στο πλαίσιο της παλιάς διαδικασίας διεκπεραίωσης, ο στρατηγός των ΗΠΑ, Ραντι Μακ Ιντιρε, είπε ότι η πρώτη πυροβολαρχία δεν θα είχε αναπτυχθεί τουλάχιστον εως το 2025.

Το προσφάτως υπογεγραμμένο έντυπο απαιτήσεων για το κινητό “SHORAD” ζητεί ένα όχημα όπως η έκδοση “A1 Stryker” με ένα αυτόματο πυροβόλο των 50 ή 30 χιλιοστών τοποθετημένο στην οροφή, μαζί με έναν φορέα πυραύλων, και ενδεχομένως ένα λείζερ 50kw.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την “AUSA”, την αμυντική έκθεση και συνέδριο της Ένωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία διοργανώνεται κάθε έτος στην Ουάσινγκτον, πολλές εταιρείες από τις ΗΠΑ άλλα και το εξωτερικό παρουσίασαν διαφορετικές λύσεις κινητών συστημάτων “SHORAD”. Τον Οκτώβριο του 2017, πραγματοποιήθηκε μια επίδειξη με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής πυραύλων Γουαϊτ Σαντς από το πρόγραμμα Κινητής Αεράμυνας Μικρού Βεληνεκούς (“M-SHORAD”) το οποίο παρείχε τη δυνατότητα στους διευθυντές προγραμμάτων των ΗΠΑ να παρακολουθήσουν την υφιστάμενη τεχνολογία ώστε να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν τις απαιτήσεις για μια ενδιάμεση λύση για την αεράμυνα μικρού βεληνεκούς του στρατού καθώς ο στρατός θα εξελίσσει ένα μόνιμο σύστημα.

Στην “AUSA 2017”, η “General Dynamics Land Systems” παρουσίασε το οχτάτροχο τεθωρακισμένο όχημα “Styker” υπό την ονομασία “Stryker MSL” εξοπλισμένο με έναν πύργο της “Boeing” οπλισμένο με πυραυλους “Hellfire”. Το “Stryker MSL” (Κινητός Εκτοξευτής Αεράμυνας Μικρού Βεληνεκούς) ειναι μια λύση αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς (“SHORAD”) που καλύπτει τις αναδυόμενες επιχειρησιακές ανάγκες του στρατού των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των απειλών ανεπάνδρωτων εναέριων συστημάτων (“UAS”), περιστροφικής πτέρυγας (“RW”) και πυραύλων πλεύσης (“CM”).

To “Stryker MSL” ειναι εξοπλισμένο με έναν ανεπάνδρωτο πύργο τοποθετημένο στο πίσω μέρος του σκάφους, το αρχικό διαμέρισμα μεταφοράς προσωπικού αντικαταστήθηκε από έναν μεταφορικό χώρο. Ο πύργος ειναι οπλισμένος με τεσσερις πυραυλους “AGM-114 Longbow Hellfire” που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και ακόμα εναν φορέα με τέσσερις εκτοξευτές για τους αντιαεροπορικούς πυραυλους “Raytheon Stinger”.

Το “Hanwha Defense Systems Hybrid BiHo” στην αμυντική έκθεση “AUSA” στην Ουάσιγκτον, Σεπτέμβριος 2017.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία “Hanwha αμυντικά συστήματα” παρουσίασε το νέο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα “M-SHORAD” με την ονομασία “Hybrid Biho”, μια εκσυγχρονισμένη εκδοσή του δίδυμου αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού όπλου “K30 Biho” των 30 χιλιοστών που αναπτύχθηκε για να καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κορέας για ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς.

Το “Hybrid Biho” διατηρεί την αρχική εκδοσή του πύργου δίδυμων πυροβόλων των 30 χιλιοστών του “Biho” αλλά ειναι εξοπλισμένο με τέσσερα επιπρόσθετα ατομικά φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα (“MANPADS”) “LIG”, δυο εκτοξευτές εγκατεστημένους σε κάθε πλευρά του πύργου, οπλισμένους με τους καθοδηγούμενουw πυραυλους “Chiron”.

Οι πύραυλοι “Chiron” διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα ταυτοποίησης φίλου ή εχθρού (“IFF”), ικανότητες νυχτός και δυσμενών καιρικών συνθηκών, και δίχρωμο ανιχνευτή (“seeker”) υπερύθρων προκειμένου να βοηθήσει στα αντίμετρα άρνησης. Έχουν μέγιστο βεληνεκές στόχου εφτά χιλιομέτρων και πετάνε σε ανώτατο υψόμετρο 3,5 χλμ και με μεγίστη ταχύτητα τα 2,1 Mach.

To “Oshkosh Defense JLTV” εξοπλισμένο με τον αντιαεροπορικό πύργο “Boeing” στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού “AUSA” στην Ουάσιγκτον, Σεπτέμβριος 2017.

Η αμερικανική εταιρεία “Oshkosh Defense” χρησιμοποίησε μια τροποποιημένη έκδοση του “JLTV” για να προσφέρει μια κινητή λύση “SHORAD”, εξοπλισμένη με έναν νέο αντιαεροπορικό σταθμό οπλισμού μικρού βεληνεκούς κατασκευασμένο από την εταιρεία “Boeing”. Ο κινητός αντιαεροπορικός εκτοξευτής μικρού βεληνεκούς της “Boeing” είναι οπλισμένος με ένα πολυβόλο “M3P” των .50 ιντσών, έναν εκτοξευτή “M299” για τέσσερις πυραυλους “Longbow Hellfire”, μια συλλογή αισθητήρων και ειναι εφοδιασμένος με μια συλλογή επικοινωνιών που περιλαμβάνει τον “VRC-111” της “Thales”.

Ο “AGM-114 Hellfire” ειναι μια οικογένεια πυραύλων καθοδηγούμενων μεσώ λειζερ των 100 λιβρών για χρήση εναντίον στατικών και κινητών απειλών είτε αεροσκαφών σταθερής η περιστροφικής πτέρυγας συμπεριλαμβανομένων των “UAS”.

Το σύστημα “LONGBOW” χρησιμοποιεί τους πυραυλους “βάλλω-και-ξεχνώ” (“fire-and-forget”) “LONGBOW HELLFIRE AGM-114L” που μπορούν να εκτοξευτούν από καλυπτόμενη θέση, αυξάνοντας την επιβίωση στο πεδίο της μάχης. Ο πύραυλος “LONGBOW HELLFIRE” “κλειδώνει” πάνω στους στόχους πριν ή μετά την εκτόξευση και έχει χρησιμοποιηθεί κατά τις επιχειρήσεις “Διαρκής Ελευθερία” και “Ιρακινή Ελευθερία”. Έχει επιχειρησιακό βεληνεκές από 500 μέτρα έως 8 χιλιόμετρα.

Το “BAE Systems Bradley M-SHORAD” στην αμυντική έκθεση “AUSA” στην Ουάσιγκτον, Σεπτέμβριος 2017.

Η “BAE Systems” παρουσίασε την λύση του νέου “M-SHORAD” (Κινητού Αντιαεροπορικού Συστήματος Μικρού Βεληνεκούς) εγκατεστημένο πάνω σε ένα τεθωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) “Bradley M2A3” κατά την “AUSA 2017”, την αμυντική έκθεση και συνέδριο της Ένωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στην Ουάσιγκτον.

Ο πύργος ειναι εξοπλισμένο με τρεις τύπους όπλων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίων των “drones”, και διαφορετικών εναέριων απειλών όπως ελικόπτερα και χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη. Για την αντιμετώπιση των “drones”, το “Bradley M-SHORAD” ειναι εξοπλισμένο με σύστημα ραδιοηλεκτρικών παρεμβολών τοποθετημένο πάνω στην οροφή του πύργου.

Το “M-SHORAD Bradley” ήταν εξοπλισμένο με έναν φορέα που περιελάμβανε τεσσερις εκτοξευτές για πυραυλους “Stinger” όπως το “Avenger AN/TWQ-1”, το όχημα αεράμυνας που χρησιμοποιεί σκάφος οχήματος Χαμερ. Οι πύραυλοι “Stinger” της τρέχουσας παραγωγής ειναι οι “RMP” (επαναπρογραμματιζομένου μικροεπεξεργαστή) “FIM-93D” και οι “Block I FIM-92E”.

O δευτερεύων οπλισμός του “Bradley M-SHORAD” περιλαμβάνει ένα ελαφρύ πυροβόλο ταινίας “XM914 Bushmaster” των 30 χιλιοστών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον εναέριων απειλών που πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος. Το “XM914” ειναι μια αναβαθμισμένη και τροποποιημένη έκδοση του αυτόματου πυροβόλου ταινίας “M230” των 30 χιλ. που ειναι τοποθετημένο στο επιθετικό ελικόπτερο “Apache”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Ενδιαφέρον είναι η νοτιοκορεατική παρουσίαση η οποία προσφέρεται και χωρίς τους πυραύλους. Στην επίσημη ιστοσελίδα η νοτιοκορεατική εταιρία προσφέρει επίσης το ίδιο όχημα με το πυραυλικό σύστημα «CHUNMA» μεγαλύτερης εμβέλειας(Effective Range 9km), ενώ για τους «Shingung/Chiron» που παρουσιάζει η σελίδα ArmyRecognition για το υβριδικό σύστημα με πυροβόλα και πυραύλους η εταιρία αναφέρει μικρότερη εμβέλεια.

  Effective Rang 30mm machine gun : 3km
  Shingung : 5km

  HYBRID BIHO (Gun and Missile Air Defense System)
  http://www.hanwha-defensesystems.co.kr/eng/products/antiaircraft-artillery-complex.do

  http://www.hanwha-defensesystems.co.kr/resources/eng/images/business/artillery2_02.jpg

  http://www.hanwha-defensesystems.co.kr/resources/eng/images/business/artillery2_03.jpg

  CHUNMA (Short Range Surface to Air Missile System)

  http://www.hanwha-defensesystems.co.kr/resources/eng/images/business/ground_03.jpg

  http://www.hanwha-defensesystems.co.kr/resources/eng/images/business/ground_02.jpg

 2. Πριν από πολύ καιρό είχα διαβάσει για ένα σύστημα laiser, το οποίο έχουν εφεύρει επιστήμονες του πολυτεχνείου Κρήτης. Θα μπορούσε με χρηματοδότηση του Ελληνικού δημοσίου να αναπτυχθεί ένα σύστημα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.