Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν δύο σύνολα συμπλεγμάτων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Buk-M3 και Buk-M2 επιπέδου ταξιαρχίας μέσα στο 2016. Αυτό δήλωσε ο Στρατηγός Όλεγκ Σαλιούκοφ, ο αρχηγός των Ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων.

Επιπροσθέτως, τα Ρωσικά στρατεύματα παρέλαβαν επίσης δυο συλλογές συμπλεγμάτων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων επιπέδου τάγματος Tor-M2 και Tor-M2U.

Ο Όλεγκ Σαλιούκοφ τόνισε επίσης ότι οι Δυνάμεις παρέλαβαν τα MANPADS Verba, περισσότερα από 130 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-82A όπως επίσης και περισσότερα από 20 θωρακισμένα οχήματα Tigr-M εξοπλισμένα με την μονάδα μάχης Albalet-DM.

Το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk-M3 είναι η εκσυγχρονισμένη εκδοχή του συστήματος Buk-M2, διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά συγκροτήματα και ενα νέο φονικό πύραυλό και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενα εντελώς νέο σύστημα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και κατασκευαστεί από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία Almaz-Antey.

Μια συστοιχία πυραύλων Buk-M3 αποτελείται από δύο οχήματα μεταφοράς ανόρθωσης εκτόξευσης και ραντάρ (TELAR) TELAR 9A317M και έναν μεταφορέα ανορθωτή εκτόξευσης (TEL) TEL 9A316M. Το TELAR βασίζεται στο σκάφος του ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος GM-596, μεταφέρει έξι πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση εγκατεστημένους σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο ο οποίος μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες.

Ο Buk-M3 μπορεί να καταστρέψει οποιοδήποτε τύπο αεροπορικού στόχου από αποστάσεις 2,5 έως 70 χιλιόμετρα, με ταχύτητα 3000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και σε ύψος από 15 μέτρα έως 35 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος του Buk-M3 ΕΧΕΙ βελτιστοποιηθεί για την αναχαίτιση χαμηλά ιπτάμενων πυραύλων κρουζ αλλά μπορεί επίσης να εμπλέξει χερσαίους και ναυτικούς στόχους.

russia_buk-m3

Buk-M3

Ο Buk-M2 (NATOϊκή ονομασία SA-17 Grizzly) είναι ένα ρωσικής κατασκευής κινητό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς (SAM) που σχεδιάστηκε για να προστατεύει τα ανεπτυγμένα στρατεύματα και τις εγκαταστάσεις διοικητικής μέριμνας από τις αεροπορικές απειλές. Ο SA-17 Grizzly είναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του δοκιμασμένου κινητού συστήματος αεράμυνας Buk-M1 και διατηρεί τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ο SA-17 Grizzly είναι ουσιαστικά ένα ερπυστριοφόρο σκάφος που μεταφέρει ένα ραντάρ και έναν εκτοξευτή με τέσσερις πυραύλους.

Ο Buk-M2 μπορεί να εμπλέξει μια μεγάλη ποικιλία στόχων από αεροσκάφη έως πυραύλους που πετούν σε υψόμετρο αναμεταξύ 10 και 24000 μέτρων με μέγιστο βεληνεκές 50 χιλιομέτρων σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ο SA-17 Grizzly μπορεί να εμπλέξει ταυτοχρόνως εως 24 στόχους που πετούν από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ναι φίλτατε, καλά διάβασες, μόνο που εκ παραδρομής έδωσα απο μόνος μου στην κυκλοφορία μια “νέα” έκδοση του γνωστού συστήματος αεράμυνας Tor, την Tor-M3U!! Φυσικά και ήταν λάθος μου, τώρα διορθώθηκε.
   Ευχαριστώ πολύ.

   Απάντηση
 1. X

  Ευτυχώς που γλυτώσαμε στα φόρουμ από αυτούς τους ρωσο-λάγνους, φιλο-ρώσους, φιλο-Πουτινικούς, οπαδούς του Ξανθού Γένους κτλ που ήθελαν να αγοράσουμε από 1000 Τ-80 και ΒΜΡ-3, 100 Σουκόι-35 και μετά 100 ΡΑΚ FA, 10 S-400, Ισκαντέρ, και δεν συμμαζεύεται. Που ούτε καν σκέφτηκαν (βέβαια αν δεν έχει μυαλό ο άλλος που να μπορεί να σκεφτεί) ότι αν τα αγοράζαμε όλα αυτά δεν μας θα μας έφταναν τα στρατόπεδα και τα αεροδρόμια για να τα βάλουμε εκεί μέσα….

  Σε ότι αφορά την Κύπρο είναι κοινό μυστικό ότι έχει Buk M-1-2. Εννοείτε πως το ξέρουν οι αμερικάνοι, τούρκοι κ.α Συγκεκριμένα έχει 20 εκτοξευτές. Έχουν κυκλοφορήσει δορυφορικές φωτογραφίες κυπριακών Buk…. Προσωπικά την παραμονή της παρέλασης του 2003 στην Λευκωσία το είχα ψάξει προσωπικά το θέμα ρωτώντας εκεί κάποιον φίλο αν πράγματι έχουν τους Buk. Δεν ήθελε να απαντήσει και τον έφερα σε δύσκολη θέση. Παρ όλα αυτά επειδή με ξέρει από το 1983 και ξέρει το ενδιαφέρον μου για την Κύπρο μου απάντησε πως πράγματι είχαν τους Buk.
  Πέρα αυτούς οι κύπριοι έχουν και άλλα οπλικά συστήματα που δεν έχει ανακοινωθεί η ύπαρξη τους. Π.χ ίσως έχουν κάποιο πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους… Μάλιστα τότε το είχα συζητήσει με τον κύπριο φίλο το να αγοράσουν μερικά τέτοια συστήματα (όπως και αυτοκινούμενα πυροβόλα κ.α) και μου είχε πει πως θα το κοιτάξουν το θέμα.

  Απάντηση
  • Jerry

   Άγνωστε Χ,

   Πιστεύεις οτι υπάρχει κάτι ισάξιο στο Pantsir-S (συμβιβάζομαι και με Tanguska) και μερικά Terminator (είτε -1 είτε -2) δεν θα ήταν ιδιαίτερα αποτρεπτικά; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο Δυτικό οπλοστάσιο; Παρέα με ΤΘ και τα Μ113 να ακολουθούν κατά πόδας ( λέμε τώρα…) πόσο εύκολος αντίπαλος είναι αυτό το μείγμα;

   Απάντηση
   • X

    Υπάρχει η νέα έκδοση του Crotale NG που είναι πολύ καλό σύστημα.
    Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται κουβέντα για αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Εδώ και 6 χρόνια δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε 15 Σέσνα-172. (για την Σχολή Ικάρων)
    Ότι οι ρώσοι έχουν π.χ Terminator, S-500, Zubr κ.α και οι δυτικοί δεν έχουν αντίστοιχα συστήματα είναι όχι πως δεν μπορούν να φτιάξουν τέτοια οι δυτικοί. Δεν τα έχουν ανάγκη. Αλλιώς θα τα έφτιαχναν.
    Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε γερμανικά άρματα που θα τα συνοδεύουν ρωσικά τεθωρακισμένα και κάπου ανάμεσα να υπάρχουν και αμερικανικά οχήματα είτε σύγχρονα είτε του 1970. Και κάτα πόσο να σώσουν την κατάσταση μερικά Terminator, ή Αrmata, ή Leo-2A7 (ή 107..) και ότι άλλο σε μερικά ,,κομμάτια,, ?? Δεν έχει νόημα….

   • Jerry

    Άγνωστε Χ.

    Δεν ισχυρίζομαι οτι δεν δύνανται να κατασκευάσουν ένα εφάμιλο ή καλλίτερο. Απλά το νέο Geοpard δεν υπάρχει σήμερα και δεν προβλέπεται. Αλλά και ούτε σε μερικά κομμάτια αναφερώμουν, αλλά σε όσα χρειάζονται. Βέβαια απαιτείται και η πρόθεση του ΣΞ να εφαρμόσει τέτοιες συνθέσεις που την σήμερον παιδεύεται με τα ασπίδια των Μ1113. Σκέψου οτι ένα Terminator ΗΕL (φαντασία οργιάζουσα τώρα….) δεν είναι ανέφικτο με τόσα Μ60, kornet και μερικά 0.50 μαζί με 7,62 κάτω από ψιλοπροστασία…. το 30άρι θα έρθει από το Artemis στην έκδοση 2!!!

   • Gunslinger32

    @Jerry
    Δίπλα στο Gepard που αναφέρεις στο παρακάτω σχόλιο σου είχαν και το Roland σε δυο διαμορφώσεις, μια επάνω σε σκάφος Marder και σε MAN 7 και 15 τόνων.

  • KonTim

   Σύμφωνα με το τρέχον τεύχος του περιοδικού “ΕΑ&Τ” στην Ε.Φ υπηρετούν δύο τάγματα BUK-M1-2.

   Απάντηση
 2. X

  @Jerry
  Δεν είναι απαραίτητο ένα νέο δυτικό αντιαεροπορικό σύστημα να έχει συνδιασμό πυροβόλων-πυραύλων όπως έχουν τα ρωσικά Παντσίρ και Τουνγκούσκα.
  Ποια ελληνική βιομηχανία να κατασκευάσει το Άρτεμις-30 -2 και με τι λεφτά ?? Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κατασκευή νέου μοντέλου Άρτεμις.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: