Οι ρωσικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι και η τέχνη της παραπλάνησης

Topol-M (©Lyutik966)

Τα καινούργια συστήματα βαλλιστικών πυραύλων θα κρύβονται ακόμα καλύτερα από τα δορυφορικά και τα εναέρια μάτια των αντιπάλων με τη βοήθεια νέων, σύγχρονων … πλαστικών ομοιωμάτων.

Με την εισαγωγή του νέου τύπου καμουφλάζ, η παρακολούθηση των μετακινήσεων στη ρωσική ενδοχώρα των πυραυλικών συγκροτημάτων «Topol-M» και «Yars», θα καταστεί πρακτικά αδύνατη. Τα κινητά συγκροτήματα των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων θα προστατεύονται από τα εχθρικά αναγνωριστικά με σύγχρονα συστήματα παραπλάνησης του αντιπάλου (τη φημισμένη ρωσική «μασκιρόβκα»). Το νέο προηγμένο σύστημα καμουφλάζ, φέρει την ονομασία: Μηχανήματα Μηχανικής Υποστήριξης και Παραπλάνησης (ΜΜΥΠ).

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων (ΣΠΔ) των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην περιφέρεια του Ιβάνοβο γίνονται δοκιμές σε νέες τεχνικές και μεθόδους απόκρυψης – παραπλάνησης του αντιπάλου, με ομοιώματα (μακέτες) πυραυλικών συστημάτων. «Τα κινητά πυραυλικά συγκροτήματα αλλάζουν καθημερινά θέση, και οι μονάδες Μηχανικού στις προηγούμενες θέσεις τοποθετούν μοίρες πυραυλικών συγκροτημάτων σε πλήρη σύνθεση. Μόνο που οι αντικαταστάτες των χάϊ-τεκ «Topol» και «Yars», είναι τα «ψεύτικα» πυραυλικά ΜΜΥΠ», εξήγησε ο επικεφαλής των μονάδων μηχανικού των ΣΠΔ, συνταγματάρχης Γκένριχ Γκαϊντουκέβιτς.

Ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος SS-27 Stalin Topol-M RS-12M2 RT-2PM2 (©armyrecognition.com)

Πώς να παραπλανήσεις τα UAV

Όπως είπε ο συνταγματάρχης, η εισαγωγή του νέου είδους «μασκιρόβκα» στις ΣΠΔ, θα κάνει αδύνατη την παρακολούθηση των μετακινήσεων των «Yars», που πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον τη νύχτα, καθώς και τον εντοπισμό της πραγματικής θέσης εκτόξευσης πυραύλων για τα αντίπαλα δορυφορικά «μάτια» και τα μη-επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη (UAV). Επιπλέον, για να είναι πιο αποτελεσματική η παραπλάνηση, σε ένα από τα στάδια των δοκιμών προβλέπονται ταυτόχρονες μετακινήσεις όλων των «φουσκωτών» μακετών εκτοξευτών πυραύλων των μοιρών.

Εξοπλισμό για καμουφλάζ και πλαστικά – πανομοιότυπα – ομοιώματα διατάξεων πυραύλων, αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών οχημάτων και αμυντικών συστημάτων, μπορεί να δει κανείς σε όλες σχεδόν τις εγχώριες και ξένες αμυντικές εκθέσεις. Τα «ψεύτικα» συστήματα μπορούν να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις για τις θέσεις μάχης του πραγματικού οπλισμού. Και αν το ανθρώπινο μάτι μπορεί να καταλάβει τη διαφορά των «ψεύτικων» πλαστικών όπλων, στα «μηχανικά» μάτια των συσκευών αναγνώρισης και των UAVs που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των αμυντικών συστημάτων, φαίνονται ίδια με τα φυσικά. Στην κατασκευή των μακετών χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά που εξαπατούν τη μηχανική όραση.

Topol-M. (©Dmitry Terekhov)

Παραπλάνηση, σχεδιασμός, πληροφόρηση

Τα ΜΜΥΠ δεν είναι μόνο σε θέση να αποκρύψουν τους «Topol» και τους «Yars» από τους πιθανούς αντιπάλους, παρέχουν επίσης μηχανική αναγνώριση των διαδρομών της υπηρεσιακής περιπολίας και των θέσεων των συγκροτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στον τομέα. Για παράδειγμα, μπορούν να αξιολογήσουν εάν το έδαφος είναι κατάλληλο για τη διέλευση, αν ο δρόμος αντέχει το τεράστιο βάρος των πυραυλικών συστημάτων, ακόμα και να χαράξουν τη βέλτιστη διαδρομή για το ταξίδι τους.

Εάν η επιλεγμένη περιοχή περιπολίας είναι μικρή για το μέγεθος του συγκροτήματος, τα ΜΜΥΠ μπορούν να την επεκτείνουν. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική καμουφλάζ, οι μονάδες μπορούν να «καθαρίσουν» το έδαφος από νάρκες και κωλύματα, ανοίγοντας δρόμους για την προώθηση των συγκροτημάτων, αλλά και να σχεδιάσουν τις νέες θέσεις εγκατάστασης τους. Τα ΜΜΥΠ χρησιμοποιούνται και για την εκτέλεση καθηκόντων απόκρυψης και παραπλάνησης, αλλά και για τη μηχανική υποστήριξη των μονάδων, π.χ. για τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας των οδικών γεφυρών. Το «ευφυές» μηχανικό συγκρότημα έχει τεχνικές δυνατότητες που επιτρέπουν την αναγνώριση ραδιενεργού, χημικού και βιολογικού κινδύνου.

Το 2014, επτά από αυτά τα ευέλικτα μηχανήματα που δεν έχουν ανάλογα στις ρωσικές ΕΔ, θα τεθούν σε υπηρεσία στις πυραυλικές μονάδες στο Νοβοσιμπίρσκ και στο Ταγκίλ, που εκσυγχρονίστηκαν και εξοπλίστηκαν με τα νέα πυραυλικά συγκροτήματα «Yars». Μέχρι το 2020, οι μονάδες των ΣΠΔ θα παραλάβουν περίπου 50 μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης . Και οι θέσεις των «Yars», θα γίνουν αόρατες!

Με ιδιότητες «στελθ»

Οι «Yars» είναι το πιο σύγχρονο σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας που δημιουργήθηκε στον 21ο αιώνα. Αναπτύχθηκε στη βάση των πολύ γνωστών πυραύλων «Topol – M». Ο νέος IBCM, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 12.000 Km, με απόκλιση μόλις 150 μέτρα! Είναι σε θέση να ξεκινήσει ακόμα και μέσα από το σύννεφο μιας πυρηνικής έκρηξης και να διαπεράσει όλα τα υφιστάμενα, αλλά και τα υπό ανάπτυξη συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Μεταφέρει είτε μια κεφαλή μεγάλης ισχύος ή έξι πολλαπλές κεφαλές 150 χιλιάδων τόνων ΤΝΤ έκαστη. Μια μοίρα κινητών πυραυλικών συγκροτημάτων «Yars» αποτελείται από τρία συγκροτήματα κινητών μονάδων εκτοξευτών, παρόμοιων με αυτές των «Topol – M» και μια μονάδα διοίκησης.

Οι «Yars», είναι η τεχνολογία αιχμής στα συγκροτήματα στρατηγικών πυραύλων που υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως, με σημαντικές δυνατότητες για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό. Η δημιουργία αυτών των οπλικών συστημάτων επιβεβαίωσε το πολύ υψηλό δυναμικό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τώρα, τα κινητά πυραυλικά συγκροτήματα της Ρωσίας, πέραν των άλλων αμυντικών δυνατοτήτων, θα είναι τεχνολογικά πιο «στέλθ».

[youtube=http://youtu.be/vufcVA5o-Q4]

http://rbth.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.